Mjörnberg tror inte på Löven

Hyllningskören till Björklöven inför säsongs-starten har varit rejält, men hockeysverige.se:s Mikel Mjörnberg tycker att Björklöven är övervärderade.

I en krönika på hockeysverige.se skriver han att ”hur mycket jag än vrider och vänder på Björklövens laguppställning hittar jag inte det där som alla verkar tro ska leda hela vägen till celebert kvalspel mot SHL.”, ”Dessutom har jag en känsla av att det kommer bli en betydligt mer myspysig regim under Tommy Jonsson än den stenseriösa träningskultur som rådde under Mats Waltin. Blir så fallet blir Björklöven definitivt inget topplag” och ”laget kom sexa ifjol, vad säger att de skulle räcka längre i år?”.

Sedan avslutar han med:

”Björklöven är naturligtvis inte favorit för att man själva gått och blivit särskilt mycket bättre utan för att serien helt enkelt blivit sämre.”

Det är enkelt att bara från Björklövenperspektiv vara negativ mot Mjörnberg, men det är oerhört intressant att läsa ur ett annat perspektiv.

Visst alla verkar tro på Löven i år, men om vi ska se i detalj så har laget förändrats så här:

In Backar:                     Ut Backar:
Mike Banwell                 Acke Hellström
Kalle Ekelund                Per Hållberg
Jonas Emmerdahl          Jonathan Harty
Lukas Ekeståhl             Patrik Nevalainen/Tobias Björklund

In Centrar:                     Ut Centrar:
Per Edblom                   Mathias Trygg (Sparkades halvvägs ifjol)

In Forwards:                  Ut Forwards
Alex Hutchings              Mark Hurtubise
Fredrik Hetta                 Linus Boström/Henrik Nyberg
Jesper Thörnberg (Kom in sent i fjol)

Om vi bara ser till spelarna som gått in och ut ur laget så är det inte en förbättring från sjätte till förstaplats. Laget är bättre, har bättre bredd och spets, men det är inte mer än kanske 5-10 procent bättre. Det är framförallt Per Edblom på centerpositionen, jämnheten på backsidan samt Hetta på forwardssidan som är uppsidor.

Utöver dessa nyförvärv så är Jon Palmebjörk tillbaka som missade stora delar fjolåret på grund av skada och Rasmus Edström var en spillra av sig själv i fjol. Det är klara plus.

Det är i slutändan som gör att Björklöven är favorit är således som Mikael Mjörnberg skriver, för att serien är sämre i år.

Malmö som hade 20 miljoner i spelarbudget är borta, Södertälje med 15 miljoner och mer därtill med alla utbytta spelare är borta, Rögle som också hade en riktigt bra trupp är borta och sedan har AIK bantat truppen, Timrå har gått igenom en ekonomisk kris, Mora fortsätter att tokspara och nykomlingarna är extremt ekonomiskt små.

Jag tycker inte att det är några konstigheter att Björklöven värderas högt i år. Jag tycker att Möjrnberg svarar på sin egen fråga.

Det tar dock inte ifrån något att Björklöven är ett spännande lagbygge i år.

9 kommentarer

  1. Experten

    Med tanke på att denna bloggare(som främst följer div1) haft konsekvent fel tidigare i sin profesior så är det bara att skratta åt och bläddra vidare. Björklöven har en roster för allsvensk final och kommer att kvala mot Shl. Laget är oerhört bra och samspelt som ett välsmort piano. Vad denna bloggare tror är ju fullständigt ointressant jämfört med vad alla tränare i serien tror.

  2. putte

    Mjörnberg har ju sen urminnes tider ogillat Löven. Varför skulle han inte väga in sina känslor i sin spekulation, om än omedvetet?

  3. Olle

    Experten: Vem bryr sig egentligen om vad tränarna säger? Är det inte på planen det ska avgöras? Knappast i olika bloggar innan serien drar igång…

    Varför orkar du ens bli upprörd?

  4. Arne

    Björklöven slutade sexa ifjol med följande lag före sig i tabellen
    Västerås
    Karlskrona
    Malmö
    Rögle
    Bik
    Av dessa är två kvar samt har Leksand kommit till så visst ska man vara med däruppe, tror dock att det kommer stå mellan fyra fem lag om dom två första platserna.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det tar lite för lång tid då vi ska göra nedsläpp inför varje match. Det är en tids och personalfråga.

  5. Olof

    På sätt och vis rätt skönt att tona ner förväntningarna! Sedan kan man ju tycka, precis som du skriver, att han själv ger ett bra svar på varför Löven tippas i topp! Det faktum som givetvis finns med i bilden, varför alla tränare tippar löven i topp! just för att löven är något bättre än i fjol samtidigt som serien känns svagare! En annan anledning som förhoppningsvis kan tala för att löven blir bättre i år är om vi slipper alla skador som drabbade laget så hårt förra säsongen! Personligen tror jag laget når topp 5! Bättre än så är bonus!

  6. tolla

    Karln är ju pajas varför lyssna på han, vi kommer vara topp tre. Han provocerar ju för att få mycket klick. Han vet att löven har mycket fans runt om i Sverige. Dålig koll på hockey har han dessutom inget att lägga nån större vikt på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.