Bloggkrönika: ”Löven orkar lite mer”

För tredje matchen i rad spelade Björklöven riktigt under isen, men lyckades ändå ta tre poäng. Finns det en förklaring eller är det ett luftslott på väg att sprängas?

Det finns en intressant tendens i årets Björklöven. Vi såg det redan på slutet av säsongen i fjol. Björklöven bytte fystränare under fjolåret till Daniel Ragnvaldsson och Tobias Thomsson. Mot slutet av säsongen med Waltin så var Björklöven ett monsterlag i tredje perioden av matcherna.

När jag efter matchen pratade med den ständigt skadeförföljde William Quist så berättade han för mig att han jobbat extra under sommaren med ett specifikt program utöver den vanliga fysträningen. Detta för att stärka upp de delar där han varit svag fysiskt tidigare för att minimera chansen till skade och sjukdomsperioder. Lär mer om detta här. (OBS Plus).

Nu efter fyra matcher har Björklöven visat återigen att det är som bäst när matcherna kommer till slutet. Mot Almtuna stod laget för två bedrövliga perioder, men hade sedan bäst ork i tredje perioden och rodde hem segern trots att spelet hackade. Mot Pantern på lördagen var spelet ännu sämre, men låt oss kika på det lite mer längre fram i denna krönika. Trots spelmässiga misären så tar Björklöven en seger och i tredje perioden såg det helt klart ut som att Pantern gick på knäna medan Björklöven gjorde sin bästa del av matchen.

Det går att prata om att Pantern gick på få spelare efter Patrik Blomberg skada, att de mentalt var nedkörda efter att bara haft 1-1 efter två perioder trots att de spelade så bra, men det går också att påstå att Björklöven är fysiskt väldigt bra tränade och orkar mer än motståndarna. Det tillsammans med ett effektivt powerplay förklarar varför laget vinner trots att spelet saknas.

Vi ska dock inte kliva ifrån att det ser fullständigt förskräckligt ut ute på isen rent spelmässigt.

Björklövens uppspel havererade totalt, de fastnade i Panterns styrspel på blålinjen hela tiden, i defensiven kom de ett steg ifrån hela tiden, ingen tacklar över huvud taget och bytena blir galet långa. Offensivt puckinnehav var en sällsynt fågel.

Angående spelet så beskrev Tommy Jonsson problemet på presskonferensen så här:

”Våra forwards vill för mycket och vi får ett väldigt långt lag och tvingas åka långa sträckor” ”Det kanske ser ut som att killarna inte vill, men det gör det. Troligen för mycket”

Wille Quist sa så här:

”Jag tycker det är arbetsinsatsen vid tummar på. det har varit så i tre matcher i rad. Vi jobbar inte tillräckligt hårt och det är inte acceptabelt.”

Så vem har rätt?

Från läktaren såg det ut som att William Quist har rätt. Spelarna kom i försvarsspelet inte ut på sina motståndare och gav därför Pantern väldigt mycket tid och yta. det kändes som en fråga om lättja. Samtidigt så blev försvarsspelet betydligt bättre i tredje perioden där Tommy Jonsson ändrade taktik och Löven spelade mer kompakt. Det är lite hönan och ägget. Är det taktiken eller arbetsinsatsen som är problemet. Jo båda.

Det ska därför bli intressant att se hur Björklöven kommer ut i nästa match. Kommer de att försvara mer kompakt och inte vara det där ”offensiva” laget eller är det business as ususal, men med förhoppning om en bättre insats från spelarna.Och när det gäller anfallsspelet. När kommer den där hockey med mycket puckinnehav som Tommy Jonsson vill ha?

Så här långt under grundserien har jag lite svårt att se vad det är Björklöven vill göra i sitt spel, förutom att vinna.

Till sist ett par noter:

¤ Jon Palmebjörk som sett ganska usel ut och dömts ut bänkades i andra perioden, men kom tillbaka i tredje Han gjorde först ett 2-1 mål som underkändes (helt riktigt), fixade utvisningen som Björklöven sedan gjorde 2-1 på där han assisterade Lucas Sandström läckert. Känns som att det finns en del att hämta där i den gode Palmebjörk.

¤ Lukas Ekeståhl-Jonsson stod för sin färde assist på fyra matcher. Sedan har ju inte spelet sett så tokigt ut heller för nyförvärvet. Hörde jag genombrott?

¤ Tommy Wargh gjorde comeback. Jag tyckte han var pigg. När ingen annan (Utom VEJ som alltid vill) så var det Wargh som visade jävlar anamma i andra perioden. Trist att han utgick i tredje perioden. Oklart hur illa det är. Ska undersöka det i morgon.

¤ Kevin Lindskoug fortsätter att vara seriens bästa målvakt. Det börjar bara kännas så självklart. Det är hans vanliga nivå numera.Hur många poäng hade Löven haft utan honom?

¤ Det kanske är för tidigt att börja kika på statistik, men Löven släpper in 1,25 mål per match (bäst i HA) och gör mål på 25 procent på sina powerplay (trea i ligan).

Det finns bra saker också så här långt utöver poängen.