Matchdag – Pantern hemma

Spelmässigt har det varit en trasslig inledning av serien, men poängen har ändå trillat in. På lördagen väntar en hemmamatch där Björklöven är storfavorit.

Pantern som kvalade för att hålla sig kvar i division-1 för två säsonger sedan tog steget upp till allsvenskan. Där är de stora underdogs och tippades av i stort sett alla experter (även undertecknad om jag nu är expert) att få kvala för att hålla sig kvar. Dock har laget inlett pigg med 3-1 borta mot Sundsvall i första matchen, en poäng hemma (2-3 e.st) mot stekheta Mora i andra matchen. Nu blev det förlust mot Asplöven på bortais i torsdags, men totalt sett en bra inledning från nykomlingen.

Trots den fina inledningen så är Björklöven stora favoriter i lördagens match och jag har full förståelse varför. På pappret har de ett klart sämre lag och Björklöven har trots allt två raka segrar. Dessutom spelas matchen i Umeå där Löven är historiskt starka. Angående Löven såg jag själv de senaste två senaste matcherna på en (trots alla klagomål här hemma) prickfri stream från Cypern. Det är helt klart imponerande att vinna när spelet inte fungerar. Jag tror att vi kan vänta oss en match där Björklöven för spelet, men där Pantern sliter som djur så länge de har kontakt.

Laget:

Jesper Thörnberg är på väg tillbaka, men spelar inte än. Tommy Wargh är tillbaka och ersätter skadade Jonas Emmerdahl som blir borta 2-4 veckor med sin axelskada.

Så ställer laget upp om inget sent förändras.

Målvakter: Kevin Lindskoug (Andreas Ollikainen)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Alex Hutchings, Stefan Öhman, Lucas Sandström

2:a femman: Kalle Ekelund, Rasmus Edström – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jon Palmebjörk

3:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Fredrik Hetta, Kim Karlsson, William Quist

4:e femman: Nicklas Johansson, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander

Extraspelare: Gustav Grundström, Hampus Falk

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Björklöven har spelat ganska dåligt även om de vunnit. Nu letar de spelet igen och hemma mot en nykomling så har de chansen att chocka. Med publiken i ryggen kan en riktigt bra start döda matchen. Det är tungt att hamna 0-1 eller 0-2 mot seriens kanske tuffaste ställe att komma till. Därför säger jag full fart, medvetslös från start.

¤ Powerplay. Inledningsvis ville det sig inte i powerplay, men nu senast mot Almtuna blev det två mål i powerplay för Björklöven. Med de verktyg Löven har så ska den här spelformen vara ett riktigt hot så det är viktigt att PP fortsätter att klicka och att det utvecklas till det vapen det kan bli.

¤ Uppspelen. Är det något Björklöven hat problem med så är det uppspelen. Laget har fastnat i egen zon, slagit många passningar bakom flygande spelare. Denna detalj måste upp en nivå.

Sagt från Lövenhåll:

– Det blir precis som mot Almtuna en utmaning. Lagen påminner om varandra och vill upp och spela en aggressiv hockey. Senast matchade vi inte riktigt arbetsinsatsen utan Almtuna jobbade lite hårdare. Där måste vi upp en nivå. Det kommer att krävas en bra prestation i grunden för att vinna, säger assisterande tränare Markus Åkerblom till sportens nedsläpp.

Noterbart om Pantern:

¤ Med sina 23.63 år i snittålder är Pantern seriens näst yngsta lag (Almtuna är yngre) och nio av spelarna har ingen erfarenhet av spel på allsvenskt nivå eller högre sedan tidigare.

¤ 23-årige Ponthus Netterberg från Varberg, som är ny för säsongen från Tingsryd, har stått för två mål och en assist på lagets tre första matcher. Tilltänkt nyckelspelare är annars Fredrik Hendemark som gick från Leksand till Pantern inför säsongen för att få en större roll. Hendemark levererade 9 (2+7) poäng på 106 SHL-matcher för Leksand i en roll i fjärdelinan. 22-åringen är så långt poänglös i Pantern.

¤ Tränaren Stephan ”Lillis” Lund är å andra sidan mycket rutinerad. Han vann SM-guld med Frölunda 2005 under lockoutsäsongen i NHL och har 17 säsonger som tränare/GM i SHL och har dessutom varit assisterande tränare för Tre Kronor.

¤ Målvaktssidan i Pantern är riktigt bra. SHL-lånen Jonas Gunnarsson (Malmö) och Viktor Andrén (Växjö) håller god klass. så här långt har Gunnarsson stått två och Andrén en match. Gunnarsson som stod 25 matcher för Malmö i allsvenskan i fjol med 89,66 i räddningsprocent står i lördagens match.

Sagt från Pantern-håll:

– Vi möter ett på förhand tippat topplag, men det är inte själva motståndet som vi haft problem med, utan problemet är att vi inte spelat på det sätt som vi hade bestämt i sextio minuter, vilket vi måste vi göra om vi ska ha någon chans. Vi hade ett bra snack redan igår då vi konstaterade att vi haft två matcher i rad nu där vi gett bort mittperioden, vilket är lite onödigt, utan vi måste se till och spela med ödmjukhet, hårt jobb och kroppskontakt. Ta de rätta besluten när vi har pucken. Det handlar om att förstå att vi är nykomlingar och även om jag tycker vi har varit bra i perioder, så måste du vara bra i sextio minuter om du ska vinna på den här nivån ,säger tränaren Stephen Lund till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv roddar eller via Cmore. Matchstart 16.00.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.