Det här med långt lag

Efter matchen mot Pantern klagade många fans på att spelarna ”inte gjorde jobbet fullt ut”. Tommy Jonsson pratade om att Björklöven hade ett långt lag. Så vad menade han?

Dags för del två i Gustav tittar på detaljer i spelet. Tyvärr hittar jag inga vettiga klipp bland highlightsen för att visa detta. Ni får stå ut med två ritade bilder.

Björklöven spelar ett offensivt försvarsspel med utgångspunkten.

”När motståndarna har pucken så vill vi ta tillbaka den så fort som möjligt”.

Det finns naturligtvis regler för hur laget ska forechecka, hur laget ska spela försvarsspel, men det som hände i matchen mot Pantern när forwardsen som Tommy kallade ”Ville för mycket”. var att forwards i viljan att sätta press på motståndarna även långt ned i banan. Ungefär som jag ritat på bilden nedan.

presspelet1

 

Björklöven är de röda stjärnorna, motståndarna de svarta ringarna. Pucken är bakom egna målet för motståndarna. Avståndet mellan backarna och forwards är som ni ser gigantiskt. Tar sig motståndarna genom förstapressen, eller hittar en passning in på ytan bakom forwards/center så finns oerhörd yta att arbeta med för att ta sig in i zonen med fart och kontroll.

Så varför kliver då Björklöven upp så mycket?

Jo för att om du vinner pucken har du nära till målet och det blir således farligt varje gång du lyckas ta pucken. Det sätter press på motståndarna att inte göra några misstag.

Normalt jobbar pressande lag med tesen ”Ser du ryggar, kliv upp och sätt press, ser du ansikten, backa hem och försvara blålinje”

Mot Pantern pressade Björklöven både mot rätt och felvända spelare. Dessutom låg backarna kvar långt ned i banan samtididgt som forwards pressade. Resultatet blev att backarna och forwards kom långt ifrån varandra, när Pantern slog första pressen och sedan tog sig in i zon var Björklöven steget efter och dessutom när du är steget efter är det svårt att komma rätt i positionerna i egna försvarsspelet. Det är lätt att börja jaga puck istället.

Sedan om det handlar om att de inte tog jobbet fullt ut, om de inte följde taktiken eller om den var fel är en annan sak.

Om vi istället tittar på hur Pantern gjorde i sitt försvarsspel mot Björklöven.

presspelet2

 

Pantern ställde i princip upp med en vägg på egen blålinje. Möjligtvis forecheckade de med en spelare, men oftast jobbade alla fem hem, de ställde upp och försvarade sin blålinje som ett fort. Här fastnade Löven gång efter annan. De åkte offside, de dumpade, men hade då för lite fart för att vara etta på pucken.

På det här sättet blev matchen mot Pantern i två perioder en mardröm för Björklöven.

1. De pressade högt med två, ibland tre spelare.

2.Varje gång de blev överspelade så fick delvis motståndarna yta i mittzon för att få fart in i anfallszon, men sedan fick Björklöven ett långt lag där forwards kom sent in i försvarsspelet.

3. När Björklöven fick tag på pucken så mötte de i stort sett hela tiden en vägg av motståndare.

I tredje perioden spelade Björklöven inte lika utspritt, jagade inte puck på samma sätt och då Pantern fik möte ett mer samlat försvarsspel tappade de puck högt upp i banan fler gånger, hade svårare att komma ned samlat i banan och försvara blålinjen.

* * *

Nu möter Björklöven ett helt annat lag i Karlskoga idag som inte alls spelar lika kompakt och murliknande  försvarsspel så i dag kommer vi inte att se någon kalikatyr på matchbilden, men Björklöven kommer att möta lag som Tingsryd, Sundsvall, m.fl som är tippade bottenlag. Någonstans där kommer de att möte samma typ av försvar.

Känslan är att Björklöven måste variera sitt försvarsspel beroende på motståndet den här säsongen samt under matcherna beroende på matchbild och fysisk status. Alltså: Orkar vi det här? Börjar motståndarna bli trötta.

Vi får se hur Björklöven spelare försvarsspel ikväll, Hur som helt ska det blir intressant att följa.

6 kommentarer

  1. Enrico

    Problemet som ofta uppstår med hög press är att backarna är för avvaktande. Pressar forwards högt måste backarna också ligga högt på sina spelare så att de inte blir för lätta att hitta med en passning förbi första pressen, och kan vända upp i lugn och ro.

    PS Om man kalkerar något, får man då en kalikatyr? DS

  2. Löv90

    grym analys – tack för den!! Förstår inte riktigt heller det där med karikatyr – menar du karikatyr (nidbild)?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.