Matchdag – Oskarshamn borta

Ny historiskt tuff bortamatch för Björklöven på torsdagen, men den här gången är det toppen som möter botten.

Björklöven ligger på andra plats i tabellen efter fem omgångar, Oskarshamn hittar vi näst sist efter lika många matcher. IKO har tagit endast fyra poäng och släppt in 18 mål. Dock kommer Oskarshamn närmast från 0-1 efter straffar mot Asplöven och före det seger 3-1 på bortais mot Leksand. Alltså en gryende form.

Kvintetten Greg Squires, Morten H Poulsen, Camielo Miettinen, David Rodman och Marc-Anthony Zanetti stod tillsammans för 138 poäng och var lagets fem bästa poängplockare i fjol. Ingen av spelarna spelar i Oskarshamn i år. Lägg till också att Ewan MGrath och Luca Caputi är borta från laget så är det på många sätt ett helt nytt lag Björklöven möter även om elva spelare faktiskt är kvar från i fjol. Oskarshamn har bara bytt ut i stort sett alla utom Arsi Piispanen med offensiv kvalitet.

Just därför känns det väldigt ovisst att förutspå hur matchbilden kommer att bli nere i Oskarshamn. Att Löven kommer att forechecka högt och gå på attack kan vi dock räkna med.

Laget:

Tommy Wargh, Jonas Emmerdahl och Jon Palmebjörk saknas. Rasmus Bengtsson har tillkommit för två matcher och Kalle Ekelund kommer till spel. Det är truppens status.

Så ställer laget upp om inget sent förändras.

Målvakter: Andreas Ollikainen (Kevin Lindskoug)

1:a femman: Rasmus Bengtsson, Stefan Andersson – Alex Hutchings, Stefan Öhman, Lucas Sandström
2:a femman: Kalle Ekelund, Rasmus Edström – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jesper Thörnberg
3:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Fredrik Hetta, Kim Karlsson, William Quist
4:e femman: Nicklas Johansson, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Mats Lavander
Extraspelare: Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Full fart från start. Björklöven har fyra raka segrar, Oskarshamn har inlett svagt. Kliv på från start, pressa hemmalaget och kliv rakt på mål. Visa att Björklöven är ett topplag. Då blir det klart tuffare för ett formsvagt hemmalag än om de får känna sig in i matchen och bygga upp en tro.

¤ Spelet i egen zon. Har Björklöven haft någon svaghet i år så är det definitivt spelet i egen zon. Stundtals har det varit riktigt virrigt. Här måste laget bli ännu mer noggranna att hålla motståndarna ut mot kanterna, ge Kevin synfält och ta jobbet fullt ut.

¤ Disciplin. Återigen spelar Björklöven på väldigt få backar. Det gäller att inte dra på sig en massa utvisningar på backsidan. då blir det likt matchen mot Karlskoga väldigt tufft för de existerande backarna. Så inga dumma utvisningar, gå inte in i några slagsmålssituationer.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi bygger vidare på det spel vi fick till mot Karlskoga som definitivt var ett fall framåt från tidigare matcher. Jag har fått höra att Oskarshamn brukar vara svåra att tas med på hemmaplan, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Kanadensaren Nicolas Deschamps med 299 AHL-matcher på meritlistan är Oskarshamns bästa poängplockare i år. Han ståtar på sex poäng (1+5) efter fem matcher vilket måste anses som starkt när laget totalt har gjort nio mål. Deschamps har alltså varit inblandad i sex av nio mål så här långt.

¤ I fjol spelade målvakten Dan Bakala i Mora och hade allsvenskans näst bästa räddningsprocent med 92.39. Där har Oskarshamn gjort ett bra målvaktsförvärv. Trots att IKO ligger i botten har Bakala inlett med 90.76 procent under de första matcherna.

¤ I fjol förlorade Björklöven med 0-2 och 2-3 i sina bortamatcher mot Oskarshamn. Säsongen före slutade matcherna 5-9 och 3-4, Senaste gången Björklöven vann borta mot Oskarshamn var 10 Februari 2010 då matchen slutade 4-3 till Björklöven.

¤ Oskarshamn är laget som efter fem omgångar av allsvenskan som haft allra minst puckinnehav med 45.06 procent. Intressant dock samtidigt att offensiva Björklöven varit näst minst av alla lag i anfallszon så här långt. Bara Tingsryd har spenderat mindre tid i anfallszonen.

¤ Oskarshamn har precis som Björklöven skador på backsidan och har lånat in Rögles Alen Bibic över två matcher på backsidan.

Sagt från IKO-håll:

– Det är en på förhand ännu tuffare uppgift. Björklöven tog en fin skalp i Karlskoga och har inlett serien efter förväntningarna och har ett lag som är bra. Där kommer vi att få bekänna färg. Jag tycker vi är på rätt spår med tanke på den inledning vi hade. Den skulle kunna skapa större sår i ett lag än vad många tror. Jag tycker att vi fick stopp på det genom en fin insats uppe i Leksand och jag tycker att vi bygger vidare på det mot Asplöven. Vi har som sagt mycket som är bra mot Asplöven och det får vi ta med oss till den här matchen. Vi får bygga upp det modet och kraften. Vi har startat om och vi tänker lite klokare och lite mer som ett lag och det är egenskaper som vi kommer att behöva ha fortsättningsvis också, säger tränaren Fredrik Söderström till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström roddar eller via Cmore. Matchstart 19.00. Undertecknad är på plats i Oskarshamn i kväll och levererar texter samt webb-tv/PK efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.