Åtta matcher för Berglund

Christian Berglund får åtta matchers avstängning där två omvandlas till 8 000 kronor i böter för tacklingen på Kalle Ekelund. Rimligt eller fel? Det är frågan.

Det finns tre sidor av tacklingen från Christian Berglund.

1. Tacklingen orsakade ingen stor skada. Kalle Ekelund spelade matchen efter och uppvisade inga symptom på hjärnskakning efter händelsen eller efter matchen. Alltså borde det vara till Berglunds fördel.

2. Tacklingen var riktad mot huvudet, den kom från den blinda sidan och Ekelund var inte puckförande. Det är precis den här typen av tacklingar Svenska Ishockeyförbundet vill få bort från sporten. Det är den här typen av tacklingar de sagt ska få hårdare straff.

3. Christian Berglund har varit inblandad i tre liknande incidenter på 20 månader och ska därför klassas som återfallsförbrytare. Hans kommentarer efter tacklingen visar att Berglunds grundsyn är ett problem. ”Jag har sagt förut, man går in för att tackla motståndaren så att han kanske inte kan spela färdigt matchen, men han kan spela dagen efter. Förstår du vad jag menar? Man vill absolut inte att det ska bli en skada som blir längre än den matchen.”

Disciplinnämnden tar hänsyn till att Berglund tidigare är straffad för samma typ av tacklingar enligt domen och ser vi till avstängningar för tacklingar av samma art så är 8 matcher (2 ombildade till böter) en hård avstängning, men den här hård och svår att värdera. Speciellt då det inte finns så många spelare som stängs av gång efter gång.

Vi måste ha något att jämför med för att det ska gå att värdera. Hur mycket får en annan liknande tackling utförd av en annan spelare utan lång historik. Tidigare år han en liknande tackling givit fem matcher, skulle då de nya strängare reglerna ge 6-7 matcher, ja då är 8 allt för lite för en återfallsförbrytare. Då hade minst 10 varit rimligt. Tar man dessutom in det faktum att han varit inblandad i hela fyra incidenter på kort tid då borde han få ett ännu hårdare straff. Där skulle diciplinnämnden kunna markera genom att ge 14-16 matcher. Det skulle får Berglund att tänka efter.

Här har ni domen i sin helhet:

BESTRAFFNINGSÄRENDE

Namn:                                  Christian Berglund

Förening:                             Bofors IK Karlskoga

Adress:                                Nobelhallen, 69133 KARLSKOGA

Matchdatum:                        2015-09-22

Mellan:                                Bofors IK Karlskoga – IF Björklöven, HockeyAllsvenskan

Domare/Anmälare                Daniel Winge

Avstängningsperiod            2015-09-23 – 2015-10-10 (6 matcher)

Böter                                   8,000:- betalas senast 2015-10-28 (2 matcher)

BESLUT

Efter match penalty i match mellan Bofors IK Karlskoga och IF Björklöven, HockeyAllsvenskan, den 22 september 2015, åläggs Christian Berglund, Bofors IK Karlskoga, följande straff för tackling mot huvudet (checking to the head).

1.    Avstängning fr.o.m. den 23 september 2015 t.o.m. den 10 oktober 2015. Avstängningen               avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning

2.    Böter om 8 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny           bestraffning.

Avstängningen bedöms, inklusive den automatiska avstängningen, motsvara 8 matcher, varav 2 matcher omvandlas till böter.

SKÄL

Disciplinnämnden har tagit del av anmälan, ett yttrande från Christian Berglund samt en filmsekvens från händelsen.

Anmälan: Christian Berglund kommer med normal fart in i en situation dit pucken är på väg. Motståndaren Kalle Ekelund är precis på väg att röra sig mot pucken då Christian Berglund delar ut en tackling med höger axel mot Kalle Ekelunds huvud. Kalle Ekelund utgår skadad.

Christian Berglund har uppgett i huvudsak följande. Han vet att tacklingen blev fel men det var inte våldsamt och inte heller menat att träffa huvudet.

Disciplinnämnden gör följande bedömning: Uppgifterna i anmälan får stöd av vad som framgår av filmsekvensen. Nämnden anser därför att det är utrett att Christian Berglund riktat en tackling som träffat motspelaren i huvudet. Av anmälan framgår vidare att motspelaren utgick skadad. Med hänsyn härtill ska tacklingen leda till en avstängning.

Vid bedömningen av avstängningens längd beaktar nämnden i försvårande riktning att Christian Berglund utdelade tacklingen från vad som närmast får betraktas som ”blind-side”. Christian Berglund hade enligt nämnden inte mycket att vinna på att utdela tacklingen och nämnden betraktar tacklingen som onödig, vårdslös och respektlös.

Tacklingen har därför bedömts vara av så allvarlig karaktär att den bör omfattas av den straffskärpning som nämnden infört från och med innevarande säsong för allvarliga fall av huvudtacklingar. Detta leder alltså till att förseelsen bestraffas hårdare än vad motsvarande förseelse skulle gjort förra säsongen.

Vid bestämmande av avstängningens längd beaktar nämnden därutöver i skärpande riktning att Christian Berglund i slutet av förra säsongen (Disciplinnämndens beslut den 9 mars 2015 i ärende nr 140) stängts av fem matcher. Även i det fallet rörde det sig om en tackling mot huvudet, dessutom av liknande karaktär som det nu är fråga om. Det är alltså nu fråga om återfall.

Nämnden finner mot denna bakgrund att Christian Berglund nu ska stängas av en tid som motsvarar åtta matcher, inklusive den automatiska match som följer vid ett match penalty. Två av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

Tillämplig regel: 14 kap. 2 § 8 p RF:s stadgar. Utvisning enligt regel 124.

I händelse av missnöje får talan mot detta beslut föras av såväl den anmälande som bestraffade parten hos Riksidrottsnämnden, Idrottens Hus, 11473 STOCKHOLM. Klagoskriften skall ha inkommit till RIN inom två (2) veckor från den dag då det med överklagandet avsedda beslutet meddelats.

På disciplinnämndens vägnar

Alexander Ramsay

2 kommentarer

  1. Oskar

    Tycker inte huruvida ”offret” blir skadat eller ej är intressant då det kan röra sig om mm eller ms för att ge en helt annan utgång.

    Däremot är återfall rätt tydligt, då har man ju inte fått honom att tänka efter och värdera lägen tillräckligt, speciellt då det rör sig om fyra (!) tillfällen. Håller helt med om att det är för klent straff.

  2. bror

    Skulle varit hårdare.
    Läste i en lokal tidning i karlskoga att man tyckte det var ett hårt straff mot honom .
    Mycket märkligt !!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.