Matchdag – Mora hemma

Lördagsmatch, hemmamatch, hockeyfest. Mora kommer på besök till T3 Center. Så frågan är. Hur bra är dalalaget egentligen?

 I fjol byggde Mora väldigt mycket på duon Kevin Mitchell och Lukas Bengtsson och framåt förutom den duon var det Johan Alcén och Daniel Hermansson. Nu är tre fjärdedelar av den kvartetten borta från laget, men trots det parkerar laget på sjunde plats i tabellen och har haft en bra inledning på serien.

Mora inledde säsongen med fyra raka segrar efter att ha vunnit alla sju försäsongsmatcherna, men har kallnat något sedan dess. Närmast kommer Mora från 2-1  derbyt mot Leksand, men före det föll laget med 1-3 mot Asplöven och 1-2 mot Västerås.

De som klivit fram istället är Patrik Karlkvist med fem mål och sju poäng och 22-årige centern Linus Johansson som kommer från spel i division-I och i Norge. Han har stått för 11 (3+8) poäng på 10 matcher.

Det är alltså till delar ett nytt Mora som kommer på besök till Umeå. I fjol snodde Mora med sig båda matcherna från Umeå, den ena 2-1 och den andra 4-1. Då var Mora i storform och favoriter i matcherna, nu är det Björklöven som kommer att få bära favoritskapet även om det är lite av ett brandskattat Björklöven återigen på fem backar som kommer till spel.

Jag förväntar mig en match lite som den mot AIK förra lördagen. En högoktanig lördagsföreställning med tempo, två jämna lag och en Björklövenseger.

Laget:

Mycket oklart hur laget kommer att formeras, men William Quist och Mike Banwell kommer inte till spel. Wille fortfarande sjuk och Banwell skadad på ”överkroppen”.

Stefan Öhman och Lucas Sandström var osäkra kort, men jag utgår ifrån att bägge spelar. Sedan skulle jag inte förvånas om det kommer ett sent backlån idag.

Så här gissar jag att laget kommer att se ut:

Målvakter: Kevin Lindskoug (Andreas Ollikainen)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jesper Thörnberg
2:a femman: Kalle Ekelund, Rasmus Edström – Lucas Sandström, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk
3:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Backlån (Bengtsson?) – Alex Hutchings, Kim Karlsson, Fredrik Hetta
4:e femman: Mats Lavander, Viktor Ekeståhl-Jonsson, Nicklas Johansson
Extraspelare: Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Kompakta. Mora spelar med bra fart, lite likt Timrå och Pantern, men med mer kvalitet. Då blir det väldigt viktigt att hålla ihop laget i den spelstil Björklöven spelar med hög forecheck..

¤ Disciplin. När du spelar på fem (plus möjligen ett lån) backar så gäller det att inte ge dig in i några slagsmål eller ta några dumma utvisningar så håll huvudet kallt.

¤ Spelvändningar. Ständigt dessa spelvändningar. Mora är ett av lagen som spelar lite likt Björklöven med hög press och försök att återerövra pucken. Därför gäller det att straffa Mora på detta med precisa uppspel och spelvändningar. Då borde Björklöven kunna få många 2 mot ettor och tre mot tvåor.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har tagit stora steg i vårt spel på slutet och blivit mer bekväma i spelsystemet. Det har blivit jämnare prestationer. Nu väntar en tuff motståndare som spelar med hög fart. Det kommer att bli en tuff match lite lik den förra lördagen mot AIK. Det kommer att krävas att vi är disciplinerade och håller oss till vår matchplan. Att vi spelar på fem backar är inget problem. Nu när vi haft en pulsering med två matcher i veckan är orken inget problem. Det ska inte vara negativt för oss, säger Tommy Jonsson. .

Noterbart om Mora:

¤ Mora har inte vunnit under ordinarie tid på bortaplan den här säsongen. på fem matcher har det blivit två poäng för dalalaget.

¤ Jacob Johansson i Moras mål har ersatt Dan Bakala från förra säsongen och gjort det med beröm. Hans 93.51 i räddningsprocent och 1.86 i insläppta mål är trea i serien. Bara Kevin Lindskoug och Jonas Fransson ligger före.

¤ Mora har seriens näst sämsta powerplay med 8,57 procent (att jämför med Lövens 25 procent). Detta mycket då Mora i år inte haft något hot alls från bakplan och letar makalöst mycket efter Daniel Hermansson samt haft svårt att hitta två formationer som fungerar i powerplay.

¤ Mora Ik är laget som haft mest puckinnehav av alla lag i allsvenskan så långt.

¤ Mora tog bussen upp på fredagen och har inte kunnat träna sedan i torsdags på grund av detta.

Sagt från Morahåll:

– De är ett riktigt bra lag med mycket djup, speciellt på centersidan. De har också två bra powerplayformationer och de är bra i boxplay också. Vi vill givetvis ha en bra start på matchen. Det är en tuff arena att spela i och det skulle underlätta en hel del att få en bra start, säger Jeremy Coliton inför matchen mot Björklöven till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som undertecknad roddar eller via Cmore. Matchstart 16.00. Gunnar Johnsson, Erik Åström och undertecknad levererar texter samt webb-tv/PK efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.