Varför går det så tungt?

Björklöven var topptippade inför serien, har i en serie som bantat rejält behållit sin trupp och spetsat till den, men ändå ser det inte bra ut efter fyra raka förluster. Frågan är varför?

Att svara på den frågan efter 13 matcher är naturligtvis väldigt svårt. Om vi ska spegla mot ifjol så låg Björklöven näst sist efter 14 omgångar i fjol.

Allt är inte svart och den här säsongen kan definitivt vända, men just nu har Björklöven problem efter fyra raka förluster. Problem som inte får bli värre om laget ska vara med i toppen.

Men om vi tar och gör ett försök. Här kommer fem teorier till varför Björklöven har grus i maskineriet just nu.

1. Laget tränar inte lika hårt som förra säsongen. Du spelar som du tränar heter det och träningarna känns i dagsläget ofta ganska lugna, temposvaga utan någon som konstant ligger på och piskar upp tempot. Det är ofta övningar där en del av laget står still och tittar på. Det blir inte riktigt matchlikt och då blir matcherna därefter.

2. Laget saknar fysiska spelare. Alexander Hellström och Jonathan Harty (som jag klagade mycket på) lämnade laget efter fjolåret. Även tokgnuggaren Henrik Nyberg försvann. Ingen av de som tillkommit till laget har visat sig vara någon fysisk faktor. Banwell har varit en besvikelse, Emmerdahl har varit mer av en stabil tvåvägsback som står rätt, Ekelund har varit allt annat än fysisk och på forwardssidan var samtliga nyförvärven mer offensivt skillade spelare. Det finns killar som Jesper Thörnberg och Lucas Sandström som är lite riviga, men som helhet är laget ett gäng korgossar och kommer aldrig att vinna några tacklingsligor.

3. Laget har fått vattenskalle. Björklöven var topptippade och fick före serien startade höra locksånger från alla håll och kanter. När serien sen kom igång så vann laget matcher utan att egentligen spela så bra. De var stundtals utspelade av lag som Pantern och Almtuna, men med galen effektivitet så lyckades Björklöven ändå vinna. Då har laget fått en tro på att de är bättre än vad de egentligen är och när det sedan inte velat sig på slutet har de inte kunnat hantera pressen och ställa om mentalt. Det skulle också förklara varför laget är så känsliga för motgångar.

4. Tommy Jonsson spelsystem är för svårt för spelarmaterialet. Att checka högt, ligga högt upp i banan med backarna och att sedan spela extrem överbelastning i försvarszonen är ett svårt sätt att spela hockey. Det kräver skridskoskickliga och hockeysmarta spelare. Det kräver också ett konstant hårt jobb och en bra fysik. Jag trodde före säsongen att Björklöven på en allsvensk nivå hade alla dessa delar och att systemet skulle fungera, men om inte. Då är Jonssons system för svårt för Björklöven och då förklarar det varför spelet i just fem mot fem inte fungerar trots att det finns gott om verktyg vilket powerplay och boxplay visat. Om den teorin stämmer. Tror då spelarna på spelsystemet?

5. För att laget inte har kommit ihop som en grupp än. En grupp som kittats samman och kommit in i vi mot världen bubblan vänder matcher. De arbetar hårdare än motståndarna och de sliter för varandra match efter match. En grupp med skickliga individer som inte kommit samman fullt ut glider gärna på en skridsko och vill inte lägga fingrarna mellan eller skita ned sig för kompisen. Var står Björklöven som grupp just nu? De vänder inga matcher och de vinner inga statistiska kategorier i kampmomenten. Det kan statistiken tala om.

¤ ¤ ¤

Detta är bara fem teorier som kan vara sanna eller helt felaktiga var och en. Eller så är det en kombination av flera eller alla. Det enda som är säkert är att något inte fungerar allafall.

Som Tommy Jonsson sa på presskonferensen i går:
”Det här ska jag reda ut på ett eller annat sätt. Vi har kvaliteter, men vi utnyttjar inte dem. Vi måste reda ut det här med samtliga. Det är något att bita i, men förändring ska det bli”

6 kommentarer

  1. Mannen med kepan

    Att vara bra i boxplay hjälper föga när man inte producerar framåt. Hur kan backarna bli så stabbiga i 5 mot 5? Banwell må ha hur låg lön som helst men han tillför inget. Hade det varit ett mangerspel på datorn hade jag sålt iväg många spelare. Hur kan det komma sig att spelare som presterat i andra klubbar plötsligt blir handlingsförlamade och gör upprepade horribla misstag när de spelar för löven? Behövs det någon form av mental hjälp eller om löven redan har sån verkar det ju inte hjälpa. Lag med mindre namnkunniga spelare får ju lövens spelare, tränare sponsorer och fans att skämmas. Något måste göras för att gjuta mod i grabbarna nu. Risken finns att även Trotter visar sig få två prickar över o:et. när han hamnar i löven.

  2. Jan-Erik Brännström

    Det här var den bästa analys som du någonsin gjort Gustav. Den stämmer helt med min uppfattning och det vill inte säga lite, haha. Jag gick in och tittade på truppens längdmått och vikt. Tre forwards har rätt längd och vikt, eljest är det bara småknattar. I boxningskretsar talar man om ”en stor bra man slår alltid en liten bra man”. När vi mötte Pantern trodde man inte sina ögon. Det såg ut som ett P 15 lag mötte ett A lag. Trots detta vann vi och det var nog snarast nybörjarrespekt från Panterns sida. Nu har vi de spelare vi har och kan bara göra bäst möjligt av situationen. Återgå till gnetspel och försöka med långa pass kontra oss in i anfallszon. Timrå vann ju helt rättvist och spelade en hockey som vi borde ta efter. Till saken hör ju också att vissa tongivande spelare underpresterar å det grövsta jämfört med fjolåret. Tyvärr gjorde det goda försäsongsspelet att vi trodde oss bättre än vi är. När killarna nu slipper pressen från en krävande hemmapublik blir jag inte förvånad om vi plötsligt kan knapra in några poäng.

  3. Tyko

    Ryktet säger att Sundström är hemma igen. Ge karln ett kontrakt så vi får in lite hjärta i laget! Lätt bättre än lavander å Grundström. Säkert skulle hans vilja göra att han är bättre än många andra också.

  4. Lars

    Hur ska Trotter kunna leverera i ett havererande Spelsystem som lövens? En uppgift övermäktig.

    Sen var banwell bästa back igår, resolut och enkelt. Vad har hänt med ekelund och Edström egentligen

  5. KALLE

    ett tränar byt är det bästa jag går inte och ser ett lag som inte kan göra mål bytt ut hela lag ut om kim och kevin överiga skicka till teg där kan göra mål

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.