Matchdag – Almtuna borta

Första stoppet på Björklövens bortaturné på fem dagar är bottentippade Almtuna. Detta med fyra förluster i ryggen mot ett Almtuna som vann mot Leksand med 5-0 i tisdags, ett Almtuna som Björklöven brukar har otroligt svårt för i Metallåtervinning Arena.

Det är lite mini-kris i Björklöven just nu efter fyra raka förluster. Läget är poängmässigt och tabellmässigt under kontroll, men trenden är inte bra. Därför var orden inför denna premiär skarpare än tidgiare under säsongen från ledarhåll.

Almtuna har bantat truppen ekonomiskt inför den här säsongen och har tippats i botten. Bland annat Fredrik Sandgren, Martin Karlsson, Fredrik Sonntag och Christoffer Aspekvist har försvunnit från laget, men vi hittar trots allt Almtuna på 10:e plats. Alltså ungefär där de tippats. I första mötet för säsongen i Umeå vann Björklöven med 3-0. Då efter en insats som inte imponerade spelmässigt, men effektiviteten och Kevin Lindskoug vann matchen.

På senaste tiden har de förutom imponerande 5-0 borta mot Leksand spelat bleka 1-4 hemma mot Mora och 2-3 mot Sundsvall på bortais samt 1-5 hemma mot AIK. Formen var alltså dyngsvag innan bomben mot Leksand.

Almtuna är näst sämst av alla lag i serien på hemmaplan med 10 poäng på 8 matcher och 15-21 i målskillnad, men om vi tittar på historiken istället så har Björklöven inte tagit tre poäng i Metallåtervinning Arena på de fem senaste matcherna och i bara en av de tio senaste. Visserligen lyckades Björklöven vända en  av matcherna i fjol från 1-4 underläge till seger 5-4 efter straffar, men historiskt är det här en tuff bortamatch.

Jag har sett Almtuna ett par gånger i år och de spelar en hockey väldigt likt Panter som ett bra kollektiv, hårt arbete, en stängd blålinje och ett ramfokus på defensiven hela vägen.

Laget saknar den absoluta spetsen, har en tunn defensiv och en av seriens sämsta förstamålvakter. I fjol inledde de säsongen med Johan Holmqvist. Det är en rejäl skillnad.

Normalt borde det finnas en risk för underskattning, men efter utbrottet efter matchen mot Timrå, snacket om lagmöten och träningen senast där allt kändes väldigt allvarligt så ska detta inte vara en faktor.

Det borde bli en match där Björklöven är hungrigare än på länge, för matchen och sedan är frågan om de lyckas göra första målet och hur det präglar matchen.

Laget: (enligt klubbens hemsida.

Nicklas Johansson missar matchen med sin ljumskskada och Brock Trotter är med laget, men är inte spelklar än.

Målvakter:  Andreas Ollikainen (Kevin Lindskoug)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Lucas Sandström, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk
2:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jesper Thörnberg
3:a femman: Rasmus Edström, Jonas Emmerdahl – Alex Hutchings, Kim Karlsson, William Quist
4:e femman: Kalle Ekelund – Gustav Grundström, Viktor Ekeståhl-Jonsson Fredrik Hetta
Extra: Mats Lavander

Noterbart att Mats Lavander bänkas i förmån för Gustav Grundström samt att Kalle Ekelund bänkas i förmån för Lukas Ekeståhl-Jonsson. Naturligtvis även att Ollikainen står i målet vilket jag bara inte förstår.

Mina nycklar till seger:

¤ Första målet! Björklöven har varit oerhört svaga i motgång så här långt under säsongen. De är verkligen i behov av en framgång och att göra första målet skulle betyda oerhört mycket.

¤ Noggrannhet! Björklöven har stått för horribelt många individuella misstag de senaste matcherna. Alla spelare måste skruva på huvudet och ta ned antalet misstag som skapar målchanser för motståndarna.

¤ Ödmjukhet! Det är dags att sluta tro att man är bra och börja visa det på rinken istället. Därför är det dags att komma ihop som lag, börja jobba för varandra och inse att det är ett måste om det ska komma segrar.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi har rensat luften efter senaste matchen senast. Vi har haft en förmåga att anpassa oss efter motståndet. Vi har spelat bra mot lag som är bra på pappret och sämre mot lag som varit tippade i botten. Det måste vi komma ifrån och bli mera jämn i vår prestation. Den här serien är så jämn och det är inte så stor skillnad mellan lagen. Det ser vi på Almtuna som vi möter nu. De vann med 5-0 senast mot Leksand. Vi måste vara redo för att alla lag vi möter slår oss om vi inte presterar. Därför måste vi upp i vår arbetsinsats och slipa på detaljerna i spelet, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Almtuna:

¤ Bästa poängplockare den här säsongen är Michael Haga med 11 (5+6) poäng. Bakom honom hittar vi Sebastian Hartmann på 11 (2+9) poäng.

¤ Farligast i powerplay är Daniel Ljungren som stått för 6 (2+4) poäng i den spelformen.

¤ Målvakten Jonas Johansson har en räddningsprocent på 91.09 vilket är tredje sämst av alla förstamålvakter i serien. Hans 2.22 insläppta per match är dock lite bättre på tionde plats.

¤ Almtuna har trots ett lag utan tydliga stjärnor ett bra powerplay på 18.52 procent som är fyra i serien. I boxplay är laget sexa i serien med 84.91 procent.

¤ Almtuna drar på sig näst minst utvisningsminuter i serien med 9.33 att jämför med Björklövens 12.38.

¤ Almtuna har inte vunnit någon av matcherna där de legat under efter första perioden den här säsongen, men de har inte heller förlorat någon match där de haft ledningen efter en period.

¤ Almtuna saknar sin lagkapten Viktor Rollin-Carlsson och Simon Stensson, men har nyligen fått tillbaka fyra spelare från skada.

Sagt från Almtunahåll:

– Det gäller att behålla ödmjukheten och gå in med samma insats i denna match så som vi gjorde mot Leksand. Vi vill i det defensiva spelet sätta hård press på Björklöven. Mot Leksand  täckte skott och låg i vägen för deras spelare. Vilket gjorde att vi hanterade deras offensiv på ett bra sätt. Vi måste vårda pucken. Senast hade vi bara fyra pucktapp där de fick vända på oss. Det ska vi jobba för igen. Vara ett samlat lag som vinner dueller över hela banan. Kan vi vara noggranna över hela banan och sätta press på deras backar så har vi en bra chans att vinna, säger Daniel Pehrsson, assisterande tränare till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Tomas Ruuth roddar eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i Uppsala och levererar texter samt webb-tv/PK efter matchen.

7 kommentarer

  1. Coachen

    Bra att vi har, om än en väldigt liten, konkurrenssituation så att spelare som inte presterade tillräckligt i senaste matchen kan förpassas till bänken. Tänkte inte nämnvärt på Lavanders prestation då jag såg Timrå-matchen, däremot Ekelund såg ju fullständigt passiv och oengagerad ut. Inte bara jag som tyckte det alltså.. En till back vore onekligen ändå önskvärt inom kort. Visa Löven-hjärta och vänd allt negativt ikväll nu, kämpa som om det vore en slutspelsmatch!

  2. rut

    Är nog dags för Palmebjörk att vakna och leva upp till sin lön. Vi har många som är under isen men är man betald för att vara en ledande spets i laget har man fan andra krav.

  3. Homer

    Daniel Ljungkvist? Daniel Ljungren menar du kanske? Tillhörde Almtuna ifjol men lånades ut till Kallinge/Ronneby.

    Almtuna saknar Victor Rollin-Carlsson och Marcus Modigs. Lånet från DIF Daiel Bernhardt har nyligen lämnat av personliga skäl. Inlånade istället sedan två matcher: Jens Lööke BIF och Mattias Granlund Karlskrona.

    Det var vad jag orkade med att rätta dig om för denna gång.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Lööke och Granlund? Jag skrev inget om dem.
      Inte heller om Bernhardt eller Modigs.
      Jag skriver ju inte allt om alla motståndare varje gång. Det skulle ta en evighet.
      Men då är det välkommet att fylla på med info. Tack för det.

      Men om du bara orkade rätta en sak. Vad var fel mer då än Ljungkvist?

  4. Homer

    Rättade ju tex även din uppgift om saknade spelare. Stensson saknas inte. Resten får vara som sagt tar för mycket av min tid. 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.