Matchdag – Pantern borta

Ett stekhett Pantern mot ett iskallt Björklöven i Malmö Isstadion. Det är vad som väntar på lördagskvällen för Umeås gröngula hjältar.

Pantern är seriens hetaste lag. De har vunnit fem matcher i rad, men framförallt de fyra senaste matcherna imponerar.

5-1 mot Asplöven, 3-1 borta mot Mora, 1-0 mot Sundsvall och 4-0 mot AIK.

Helt makalösa resultat och framförallt det faktum att laget i princip helt utan erfarenhet av spel på den här nivån kan stänga igen så bra imponerar.

När lagen möttes senast i seriens fjärde omgång vann Björklöven med 3-1, men Pantern var utan tvekan det bättre laget.

Nu kommer Björklöven från fem raka förluster, mentalt är laget klart bräckligt och beroende av en framgång. Ett tidigt baklängesmål kan rasera mycket.

Senast lagen möttes ställde Pantern vansinnigt effektivt upp på defensiv blålinje och Björklöven fick stora problem att få till att ta sig in i zon och spela ett vettigt spel, men lyckades ändå vinna. Detta genom galen effektivitet i powerplay.

Nu är det helt andra förutsättningar. Nu är Björklöven ett lag i minikris och Pantern svävar på rosa moln.

Men med Björklövens senaste match i minne lär de pressa högt, spela aggressivt och sen är det beroende av hur många misstag de gör. Jag skrev förra matchen att första målet blir avgörande, det fick Löven, men ändå tappade de så jag kapitulerar. Det blir som det blir…. Björköven behöver en seger. Det är det enda som är säkert.

Laget: 

Nicklas Johansson missar matchen med sin ljumskskada, Andreas Ollikainen har åkt hem skadad i ”underkroppen”. Brock Trotter är inte spelklar och sitter på läktaren.

Målvakter:  Kevin Lindskoug (Christoffer Hällberg)

1:a femman: Tommy Wargh, Stefan Andersson – Lucas Sandström, Stefan Öhman, Jon Palmebjörk
2:a femman: Lukas Ekeståhl-Jonsson, Mike Banwell – Felix Maegaard-Scheel, Pär Edblom, Jesper Thörnberg
3:a femman: Rasmus Edström, Jonas Emmerdahl – Alex Hutchings, Kim Karlsson, William Quist
4:e femman: Kalle Ekelund – Gustav Grundström, Viktor Ekeståhl-Jonsson Fredrik Hetta
Extra: Mats Lavander

Exakt samma lag som senast i 4-7 förluster mot Almtuna förutom att Kevin Lindskoug ersätter Andreas Ollikainen i målet. J20-målvakten Christoffer Hallberg kliver in som båsöppnare..

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin Lindskoug! Ska Björklöven vinna måste han stänga till rejält. Därför inleds vändningen med Kevin.

¤ Disciplin! Jag har skrivit det förut, men Löven måste sluta snacka till sig utvisningar, sluta ta dumma utvisningar och ha fokus på rätt saker.

¤ Målskyttarna! Alex Hutchings, Pär Edblom, Jon Plamebjörk och Felix Maegaard-Scheel. Det funkar inte att så duktiga målskyttar går omkring och inte gör mål hur längre som helst.

Sagt från Lövenhåll:

– Vi visade en hel del positivt mot Almtuna trots resultatet. Kan vi jobba vidare på tredje perioden från den matchen kommer det att ge resultat. Nu möter vi ett lag i medvind, men vi kommer att vara ödmjuka inför uppgiften efter de senaste matcherna. Nu efter ett par förluster handlar det väldigt mycket om att komma ihop som lag och stå upp för varandra. Att inte bjuda på något och att sätta dit puckarna. Vi skapar chanser, vi har jobbat hårt på defensiven på slutet. Nu handlar det om att få ihop det i totalen, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Pantern:

¤ Pantern har bara +2 i målskillnad, men har trots det lyckats plocka ihop 27 poäng och ligger fyra i serien, Mora är närmaste lag med samma målskillnad på åttonde plats med 21 poäng. Pantern har alltså vunnit många jämna matcher. Närmare bestämt fem med uddamålet.

¤ Victor Anden som gjorde dundersuccé med Panterns i ettan i fjol med med 92.5 i räddningsprocent i fjol är femma i målvaktsligan i allsvenskan med 92.17 procent och 2.15 insläppta mål per match.

¤ Pontus Netterberg har varit nästa poängplockare på 11 (8+3) poäng, Leksandsförvärvet Fredrik Händemark har stått för 10 (4+6) poäng så här långt.

¤ I powerplay har just Netterberg varit vassast med tre poäng, men laget är som enhet sämst i hela allsvenskan i powerplay med 10.53 i mål-procent.

¤ I boxplay är Pantern elfte bästa lag med 81.36 procent. De har totalt släppt in 11 mål i spelformen. Björklöven är trots målen mot Almtuna kvar som etta på 89.29.

¤ Patrik Blomberg och Jakob Karlsson saknas skadade för Pantern.

¤ Pantern är seriens näst bästa hemmalag (efter Västeås) med 11 poäng på sju matcher. Dock är bara målskillnaden 16-15 på hemmaplan.

¤ I sju av nio matcher där Pantern gjort första målet i matchen har de sedan också vunnit. Av de fem matcher där de legat under efter en period har de förlorat fyra och kryssat en (seger efter straffar),

Sagt från Panternhåll:

– Vi ställs vi igen mot en tuff motståndare som vi har revansch att kräva på. Vi hoppas att vi kan spela på ett bra sätt och att motståndarna får anpassa sig. Det bästa är ju tre poäng, men då måste man veta om att prestationen också måste vara rätt nära hundra procent. Det behövs komma upp ännu ett snäpp än mot Asplöven när det gäller allting.  Kampen framför vårt eget mål är väl ok, men kampen framför motståndarens mål kan alltid bli lite bättre. Sen tycker jag att det kan bli lite bättre på att stoppa upp motståndarna i mittzon när de har pucken. Där kan vi på något sätt få snabbare kroppskontakt, få snabbare stopp på deras spel för att kunna vända spelet kvickt , säger tränaren Stephen ”Lillis” Lundh till klubbens hemsidan

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv roddar eller via Cmore. Matchstart 16.00. Jag själv är på plats i Malmö och levererar texter samt webb-tv efter matchen.

7 kommentarer

  1. Stefan

    Lennart Holmlund de vågar inte avsätta honom. Han sitter väl fortfarande i Björklövens styrelse? HAn skulle ju ta paus från alla uppdrag. Om man kikar på http://www.bjorkloven.com/wp-content/uploads/2015/10/Bj%C3%B6rkl%C3%B6vens-v%C3%A4rdegrund-2015.pdf

    Lennarts åsikter strider mot Lövens värdegrund. Om en spelare i 4:e femman uttryckt sig så eller någon ur Green Devils hade de uteslutits ur Björklöven. Här är man för feg inkl. bloggen.

    Björklöven och kommunen har mycket gemensamt i form av bidrag etc så det strider helt mot varandra. Visa att man står för värdegrunden.

  2. Rob

    Umeås starke man Lennart. Vad kan han bidra med till ett lag som Löven?
    Hockeykunnande? Nja när man har läst hans blogg genom åren så inser man att han knappt håller genomsnittlig nivå jämfört med kommentarerna på Live-kommenteringen. Han sitter där på läktaren som de där gnälliga gubbarna i mupparna!
    Kontakter med Näringslivet och därmed sponsring? Nej han har inga kontakter utanför Umeå. Och frågan är om han av det lokala näringslivet ses som en tillgång.
    Kommunala bolag och sponsring? Möjligen kan han ha tillsatt några av höjdarna i de kommunala bolagen och därmed kanske han kan få in mer pengar där. Men frågan är: har hans styrelseplats gett mer?
    Varumärke? Nej över hälften av Umeås befolkning sympatiserar inte med hans politik och nu när han hetsar mot folkgrupp och desemellan skäller på domare ökar han inte Lövens värde på något sätt.
    Slutsats: Avgå LENNART! lev på din kommunala pension. Kom gärna på Lövens matcher men tänk på hur du uttrycker dig ibland folk. Vet inte om jag skulle vilja sitta bredvid honom med min familj när han går igång!

  3. Stefan

    Törs bloggen granska? Nä man är tyst vill ej skära sig med Björklöven. Man vågar kritisera spelare men ej Lennart.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag har absolut inget mot att kritisera Lennart. Jag gjorde det i ett blogginlägg tidigare på säsongen när han klart opassande skrev om domaren Chritoffer Holm i sin blogg. Jag har bråkat med Holmlund tidigare och har inget problem att varken granska eller kapa honom. Jag har inget problem att granska eller kapa någon som har med Björklöven att göra om det är skäligt. Jag funderar nästan på om du verkligen läser bloggen. Läs bakåt i tiden på bloggen. Min stora motorsåg har varit framme förut.

      Dock är jag på bortaturné med Björklöven just nu och mitt fokus har varit på laget Björklöven och deras prestation och deras matcher.

  4. sthlm

    Skit i värdegrunden och försök vinna hockeymatcher istället, ”värdegrunden” är bara spel för gallerian det fattar väl alla… en pk-fasad och det är Löven sannerligen inte ensamma om.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.