Trotter kan faktiskt vara frälsaren

Björklöven är inne i en jobbig period just nu. Det topptippade laget ligger i botten och många har åsikter om vad som borde göras. Därför är det dags för lite reflektioner.

Björklöven har träningsledigt idag. De reste från Malmö till Västerås, har genomgång och värmer sedan i morgon förmiddag i ABB Arena Nord i Västerås.

Stämningen i går i katakomberna på Malmö var klart annorlunda jämfört med tidigare förluster. Nu var det lite av den ångest jag kände under säsongen 13-14.

Det var många faktorer som skapade detta. Delvis var det bottentippade Pantern som stod för motståndet. Sedan hade fem förluster radats upp, laget hade haft ett ”krismöte” efter matchen mot Timrå, kände ändå att prestationen var bra mot Almtuna även om det inte blev seger. Jag tror att många av killarna var övertygade om att nu skulle det verkligen vända, nu skulle det bli seger. Därför var det väldigt nedstämt.

Skulle det bli förlust mot Västerås tror jag inte alls att det kommer att vara samma stämning. Den här förlusten var speciell.

Så med det sagt så tar vi och slänger oss in i de frågor som finns där. De frågor som många av fansen ställer med olika mängd av aggression.

På vilket sätt har Daniel Johansson misslyckats med sitt lagbygge?

– Daniel har i mångt och mycket plockat in skickliga spelare, han har tagit in en erfaren coach och på pappret tyckte alla att det såg bra ut. Jag själv skrev att det saknades en riktigt rivig forward, en Fredrik Pettersson, Andreas Jämtin, Martin Lundberg, Tylor Mitchell-typ. Det har visat sig nu under säsongen att Björklöven också saknar fysiken på backplats. De tacklas väldigt lite, har svårt att möte lag som har hög fart då de inte kan få ned den med fysik. Även om det nu gått dåligt resultatmässigt tycker jag inte att Johansson misslyckats så kraftfullt i sitt lagbygge. Det är små detaljer som kan förändras i truppbygget för att det ska fungera.

Är det någon spelare som borde skickas?

– I dagsläget tycker jag inte att någon ska skickas från laget. Visst Mats Lavander sitter mycket på bänken, men han är en bra person vid sidan av banan och klubben får betala hans lön oavsett vad de gör med honom. Jon Palmebjörk presterar inte just nu, men att skicka honom vore vansinne. Han har en grym kapacitet. Det handlar om att få fram den. Mike Banwell har haft det tufft, men är billig och har faktiskt varit klart bättre den senaste tiden. Dock skulle han behöva tuffa till sig och visa att han har fysiska biten i sitt spel. Kalle Ekelund har inte haft någon bra säsong, men så länge Björklöven bara har sju backar är det inget alternativ heller att göra något där. De som kritiserar Pär Edblom förstår jag inte. Visst han gör inte mål, men han har genomgående varit en av lagets bättre på slutet och allt tyder på att det släpper snart för honom. Han är för bra för att det inte ska göra det.Andreas Ollikainen har inte alls varit bra. Det är en osäkerhetsfaktor. Misslyckas han även nästa gång han får chansen måste nog Löven se över målvaktssidan.

Vad borde Björklöven värva och vad kan Björklöven värva?

– Som ajg ser det behöver Björklöven två saker. En fysisk back och en rivig forward. Alltså en Acke och en Nyberg. Utifrån hur jag tror att det ser ut ekonomiskt så behöver Löven plocka in en rivig back som bidrar med fysik. Det är nummer ett. Den där riviga forwarden jag vill ha tror jag inte kommer alls. Där får nog laget hoppas att Nicke J, Thörnberg och Sandström ska fylla den rollen.

Hur har Tommy Jonsson misslyckats i sitt jobb?

– Tommy Jonsson har sitt sätt att spela hockey och kommer mycket troligt inte att ändra på det. Han spelar med hög press med återerövring som mål, med kraftfullt styrspel i defensiven i egen zon och med ett fokus på att vara bra i powerplay. Det är sällan man hör honom prata om att smälla på, täcka skott eller andra Niklas Wikegård-favoritsysselsättningar. Laget har köpt Jonssons sätt att spela hockey, men har haft svårt att klara av det fullt ut. I vissa matcher har presspelet inte fungerat, i vissa matcher har defensiven i egen zon inte fungerat och i vissa matcher har laget inte gjort jobbet som behövs. Där misslyckades Jonsson då han inte fått spelarna att mentalt vara lika påslagna mot tippade bottenlag som mot tippade topplag. Som det varit nu har Löven haft lättare för AIK och Karlskoga än för Almtuna och Timrå. Han har också misslyckats att få laget att snabbt ta till sig och fungera i hans system. Det har tagit lite för lång tid. I slutändan har ju produkten blivit sämre än summan av alla spelare och det är tränarens jobb att sätta ihop produkten.

Borde Tommy Jonsson få sparken?

– Absolut inte. Delvis vore det ett ekonomiskt självmord från Lövens sida så här tidigt in i kontraktet. Sedan är Tommy en erfaren tränare, det har bara gått 15 matcher och han måste definitivt få chansen att vända den här negativa trenden. Av det jag ser när jag träffar honom och pratar med honom brinner han extremt hårt för det här och letar verkligen med ljus och lykta efter hur laget ska vända, men han kommer inte att gå helt ifrån sitt sätt att spela hockey. Dessutom tycker jag att spelarna verkar ha ett bra förtroende för Tommy.

Vad är det egentligen som är fel?

– Det är faktiskt det som är den svåra frågan att svara på. Tidigare har det varit tydligt att Löven inte varit tillräckligt aggressiva i egen zon, inte jobbat tillräckligt hårt, inte varit nog kompakta i presspelet, inte lyckats ta sig genom mittzon snabbt och inte lyckats etablera sig i anfallszon i längre stunder. Just nu i den två senaste matcherna finns det inget specifikt strukturellt som går att peka på. Alla delarna jag nämnde där var okej, powerplay ser riktigt bra ut, boxplay ser bra ut. Spelarna som ska levererar mål och poäng gör det bara inte. Stefan Öhman missar friläge, Stefan Andersson missar friläge, Alex Hutchings missar flera öppna lägen. Dessutom kommer det en massa individuella misstag, men från många olika spelare. Det går ju inte att byta ut samtliga spelare.

– Om vi ser isolerat till de två senaste matcherna skulle jag säga att det inte finns något tydligt som är fel mer än att laget självförtroendemässigt är nere i källaren samt att Ollie inte borde stått mot Almtuna.

Kan Brock Trotter vara frälsaren?

– Som spelare så så lär han inte ordna upp Lövens spel, men han kan vara en spelare som kommer in och nitar dit läget som Hutch, Öhman eller Palme missar just nu. I fjol kom Mark Hurtubise in och det blev vändningen för Löven. Spelet blev inte bättre med Hurtubise, men han gjorde mål även om han inte alltid var bra i matcherna, det gav laget energi och sedan vände det och andra spelare kom igång. Trotter kan få samma effekt. I grunden är det lite märkligt att ta in en rightfattad målskytt till ett lag som har så många offensivt skickliga spelare och flera rightare, men nu när alla strugglar så är kanske ett genidrag. Det återstår att se.

11 kommentarer

  1. Kjell Karlsson

    Ja du går inte av f hackor grabben, bara att hålla med. Djävligt surt med en sån här start men det hade ju kunnat varit värre utan flyt första matcherna då vi faktiskt var ännu sämre.
    Det är ju helt klart att vi inte klarar Tommys spelide, så här långt. Skeå har ju t ex tränat på den iden i snart tio år nu, f att ta ett exempel. Jag tycker den är puckad men Tommy är en rutinerad tränare. Kanske har han missbedömt genomförandetiden bara. Det får väl ta den tid som krävs.

    Huvudsaken är att vårt kära Björklöven får KONTINUITET över åren. Inget är viktigare än det. Spelarmaterial f en plats under toppen har vi helt klart. Skulle var d-igt kul och få se Trotter trycka upp nån puck i krysset så vattenflaskan åker upp till Green Devils!

  2. Per

    Tycker att laget i mångt och mycket ser bra ut. Det saknas lite och ett par spelare är dessvärre överflödiga. Mats Lavander självklart men också Hetta känns överflödig om vi ser till vad vi faktiskt har på forwardssidan. Speciellt nu med Trotter på ingång.

    Jag förstår önskan över en tuff back men jag tycker att laget är i desperat behov av en energispelare lik Nyberg. Då får vi en lina som kan jaga skiten ur motståndarna och höja tempot i matcherna rejält. Backsidan är ändå okej med alla friska och krya. Speciellt som Jonsson gärna går på sex backar. Tar nog hellre en ny backup till Kevin framför ytterligare en breddback. Finns det stora pengar så tackar jag självklart inte nej till en toppback men energispelaren känns både rimligare och viktigare att skaffa då hela spelet just nu lider av avsaknaden av just detta.

    Kevin – Ollikainen

    Wargh – Stefan A
    Emmerdahl – LEJ
    Ekelund – Banwell
    Edström

    Trotter – Öhman – Sandström
    Hutchings – Kim – Quist
    Palmebjörk – Edblom – Thörnberg
    Nyberg look-alike – VEJ – Nicke J

    Extra: Felix – Mångsidig spelare som kan ersätta alla från Jon till Nicke. Går dessvärre inte in på fyra kedjor om alla spelar aom de ska.

    Låna ut Grundström till Teg och Hetta till valfri intressent som står så stor del som möjligt av hans lön. Han är självklart bättre än Grundström men kostar rimligtvis mer. Lavander lär fortsätta vid sidan om som du säger.

  3. Joejjeman

    Waltin gjorde ett uselt lag bra.. Nu e dessa usla spelare på sin normalnivå igendärför går de som det gör..de är inte bättre

    • Per

      Vi ska inte heller glömma att vi trots allt vann ganska så många matcher där vi kanske inte riktigt förtjänade det. Det var otroligt mycket stolpe in ett tag även om laget kämpade och slet på en helt annan nivå än nu.

      Dagens lag har skyhögt mycket högre kapacitet. Tyvärr får man inte ut ett dyft just nu av olika anledningar.

    • sthlm

      Jojjeman- Du sätter pricken över i:et. Precis så ligger det till, Waltins extrema träningar och krav gav resultat, och man ska komma ihåg att han verkligen ställde höga krav enligt Stefan Öhman mfl….vi är nu tillbaka till ”normala” träningar med lek o lir som vi hade under Jensa 13/14, vilket ju är skönt och uppskattat av spelarna men vilket inte kommer ge samma resultat. I allsvenskan måste du vara en vältränad lagmaskin.

      Det var meningen att föreningen skulle bygga vidare på framgången förra säsongen med kontinuitet, istället har man totalt bytt spelsystem och gått ner i träningskrav, samma fystränare men mildare isträningar, som S Öhman sa i podcasten; ”vi åkte så mkt skridsko på träningarna under Waltin att vi under säsongsinledningen knappt orkade under match, det var en chock”…. Waltin visste vad han gjorde när han sa att laget var alldeles för otränat och att de inte förstod vad som krävdes.

      Allt det är nu borta och vi är tillbaka till ”normala förhållanden”. I kombination med att vi under Jonsson vill föra matcherna, vilket motståndarna älskar, ser vi nu resultatet.

  4. Enskedelövare

    Det finns bara en sak som gäller nu och det är att börja vinna.
    Hur det ser ut spelar ingen roll,man får börja spela enkelt och tillknäppt och minimera misstagen.
    Helt enkelt att frångå en del av spelidén för att få in självförtroende i laget och sedan börja utveckla spelet.
    Precis som Waltin gjorde.
    Sportchefen Dalle får offra dom som inte presterar och värva in spelare som vågar ta striden och vara obekväma och vara lite fysiska och jobbiga att möta.
    Det behöver inte vara spets utan energispelare.

  5. Gustav

    Tycker T.Jonsson ska få chansen att visa vad han kan göra. Tycker man ska ha kvar honom nästa säsong oavsett placering i slutet av serien. Men jag är ganska säker på topp 8 placering för tabellen är jämn och säsongen är ändå ganska ung. Vi kommer att vända trenden

  6. Målis

    Jag vill fastslå följande:
    Björklöven har ett lag vars duglighet duger mycket bra i allsvenskan.
    Ett sämre lag slår ofta ett skickligare lag i en kampsport som hockey.
    Alltså måste Björklöven förenkla sitt spel och gneta hockey. Därifrån med en stabil plattform kan de utveckla sitt spel.

  7. Tobbe

    Jonsson Försöker spela samma hockey som med Brynäs! det funkade med järnkrok Silverberg med flera som var så pass spelskickliga. I as är inte spelarna lika skickliga helt enkelt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.