Matchdag – Tingsryd hemma

Med ett uppehåll och en seger i ryggen tar Björklöven emot Tingsryd i den första matchen i detta dubbelmöte på fredagen. Starten på en segerrad eller tillbaka till ruta ett. Det är frågan.

Tingsryd har utan tvekan varit årets största skräll i allsvenskan, efter Pantern. Laget som föll ur allsvenskan 2013 tog steget tillbaka i våras genom att ta andraplatsen i kvalserien.

Tingsryd har alltid varit hemmastarka och är makalöst hemmastarka även den här säsongen. På 10 hemmamatcher har laget förlorat en enda under ordinarie tid och det förklarar mycket av varför de ligger på fjärde plats i tabellen.

På bortais är laget klart mer beskedliga med två segrar under ordinarie tid på sju matcher och en åttondeplats i bortatabellen.

Det vinnande receptet har varit ett gemensamt försvarsspel som heter duga. Laget har bara släppt in 35 mål vilket är överlägset minst av alla i serien. Vita Hästen är tvåa i den statistiken med 45 insläppta och Björklöven trea med 46.

Efter Sundsvall är dessutom Tingsryd laget som är minst i anfallszonen och som har minst puckinnehav. Det säger något om hur laget spelar.

En annan detalj som talar om hur laget spelar är att Tingsryd är laget som täcker allra flest skott. Deras 209 täckta skott kan jämföras med Lövens 107.

Det är alltså ett ”Waltin-lag” som väntar för Björklöven på fredagskvällen.

Då Björklöven inte tänker ändra på något i sitt spel så vet vi exakt vad vi kan förvänta oss.

Ett Björklöven som jagar, checkar, överbelastar och som gör misstag, men också ett Björklöven som skapar chanser.

Frågan är bara hur effektiva Löven är denna kväll och hur mycket Tingsryd straffar misstagen.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Fredrik Hetta och Jonas Emmerdahl är skadade. Övriga spelare är med, men Jon Palmebjörk sitter i en frysbox längst ute på bänken just nu.

Så här ser de preliminära laget ut.

#47 Kevin Lindskoug (#33 Jonathan Bjurö)

#57 Stefan Andersson – #32 Rasmus Edström

#16 Lucas Ekeståhl-Jonsson – #24 Mike Banwell

# 8 Kalle Ekelund – # 86 Tommy Wargh

#10 Jesper Thörnberg – #6 Kim Karlsson – #28 Lucas Sandström

#54 Felix Maegaard-Scheel – 15 Pär Edblom – #19 William Quist

#7 Brock Trotter –  #74 Stefan Öhman – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #11 Gustav Grundström

#62 Mats Lavander – #34 Jon Palmebjörk

Mina nycklar till seger:

¤ Effektivitet! Efter att ha sett senaste matchen mot Oskarshamn i efterhand kan jag konstatera att Björklöven inte gjorde något speltaktiskt annorlunda mot IKO. Samma taktik, samma spel, inget nytt. Det som gav segern var precis som tidigt på säsongen effektiviteten och ska Björklöven vinna ikväll så måste de hitta den igen. De kommer att bjuda på misstag, de kommer att gå bort sig, då gäller det att vara effektiva framåt.

¤ Brock Trotter! Två assist senast. Ska Björklöven rada upp segrar och vända den här säsongen måste Brock Trotter fortsätta att leverera. Han kan slå passningarna ingen annan ser. Bara medspelarna nitar dit puckarna så kommer poängen att rassla in och så även poängen i tabellen.

¤ Kevin Lindskoug! Har varit lite sämre på slutet, släppt ett par mål som han inte brukar göra. Han visade dåligt humör senast när han skällde ut Stefan Andersson för 2-5 bjudningen. Nu är det dags för Kevin att spela efter det han säger och utstrålar, alltså att han är bättre än alla andra och att de förstör för honom.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi vilade över helgen sedan har vi kört lite hårdare och försökt att ta med den positiva känsla som segern senast gav. Tingsryd är ett bra lag med bra fart och stort självförtroende. Vi måste göra ett fortsatt bra jobb för att vinna, säger Markus Åkerblom..

Noterbart om Tingsryd:

¤ Wictor Ragnewall i TAIF-målet har näst bäst räddningsprocent i hockeyallsvenskan med 93.33, alltså bättre än Kevin Lindskougs 92.82. Även när det gäller insläppta mål ligger Ragnewall före med 1.66 mot 2.01. Delvis på grund av spelstilen, men siffror är alltid siffror.

¤ Niklas Enberg i Tingsryd är den spelare som täcker näst flest skott av alla i serien med 30 täckta skott. Även Filip Owesson och Robin Olsson ligger topp tio på listan.

¤ Bästa poängplockare i Tingsryd är Eric Canstongyaumed 13 (2+11) poäng på 17 matcher. Det är alltså ingen som sprutar poäng i laget. Niklas Johansson är tvåa i interna poängligan med 12 (1+11) poäng. Bästa målskytt är Jonatan Johnsson med sju mål och bakom honom finns Filip Owesson, Drew Paris och Joakim Högberg med fyra vardera.

¤ Tingsryd är seriens sämsta lag i powerplay med 9.68 procent eller sex mål på 62 lägen och 108.47 minuter i powerplay. Jonatan Johnsson har noterats för tre mål i powerplay.

¤ Tingsryd är fjärde bästa laget i boxplay med 87.69 procent. De drar på sig femte minst antal utvisningar med 10.41 minuter per match.

¤ Åtta gånger har Tingsryd gjort första målet den här säsongen. Samtliga matcher har slutat med seger.

Sagt från Tingsrydshåll:

– Vi hade en bra känsla när vi åkte upp till Dalarna kring det vi gör, inget tvivel om det. Sedan mötte vi bra lag, det finns lättare matcher borta än mot Mora och Leksand. Men vi tog över ju längre matcherna gick och jag förväntar mig samma bild mot Björklöven och AIK näst. Björklöven vann senast efter att ha förlorat några matcher, det är ett lag jag själv och många andra ser i toppen av Hockeyallsvenskan. De har inte levererat det de förväntas göra än, vad grunden till det är vet de bara själva,  säger tränaren Magnus Sundquist till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv och Erik Åström levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

En kommentar

  1. Stefan

    Kevin petad…hans obalanserade utbrott på senare tid sägs vara orsaken…inte förvånad faktiskt!! Han står inte att känna igen…något är väldigt fel just nu vad gäller vår målvaktsstjärna…men vad!!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.