Detaljanalys från skitmatchen

Björklöven gjorde en katastrofal insats mot Tingsryd. Jag har redan analyserat insatsen och läget i en krönika, men låt oss analysera ännu mera.

Först kollar vi så att ni inte missat något av det viktigaste:

Presskonferensen

Min krönika: ”Jonsson måste få ut mer”

Thörnberg: ”Får inte se ut så här”

Idag skippar vi bäst och sämst indelningen och avdelningen med statistik. Vi tar det hela i punktform istället.

¤ Tommy Jonsson är ute på en hal väg just nu. Han har kastat Jon Palmebjörk och Kevin Lindskoug under bussen. Två ikoner bland fansen. Han har visat att det är ”Jag som bestämmer”. Två segrar gav råg i ryggen. Den här förlusten vände nog en del spelare i truppen mot honom. Jag tror inte att alla vill ha Palme utanför laget. Jag tror inte alla vill ha Bjurö i målet. Så frågan nu efter det här är. Har spelarna förtroende för Jonsson? En till lång förlustrad så tror jag definitivt inte det.

¤ Mera Tommy Jonsson. Hade det inte varit läge idag att säga ”Jag tar på mig det här. Den här förlusten var en taktiskt miss av mig. En miss i hur jag förberedde killarna efter två raka segrar. Det här får jag lära mig av”. Då hade han plockat bort en hel del från killarna. Han hade fått enklare att få förtroende i omklädningsrummet. Han hade skapat en vi mot världens känsla. Nu när han inte tar på sig något själv så blir avståndet mellan trupp och tränare större. Jag bara spekulerar, men så ser jag det hela.

¤ Nästan alla backar fick under känt idag.
Tommy Wargh gick bort sig på den första utvisningen där han drog ned Jocke Högberg i andra perioden som inledde Lövens famösa trippelutvisning.
Stefan Andersson hade en sanslös puck-out i spel tre mot fem och var inne på två mål bakåt i fem mot fem. Han är helt klart ur form just nu.
Banwell är alltså inne på tre mål bakåt, var galet passiv på 0-1 målet och kändes som en risk stora delar av matchen.

Ska någon ha plus är det Kalle Ekelund som visserligen tog en onödig tvåa i första perioden, men som hade två assist och ändå var helt okej och får godkänt. Okej, LEJ var helt okej också.

¤ Jon Palmebjörk bänkade även ikväll som han gjort den senaste tiden. Han fick komma in sent när Wille Quist fick matchstraff och var olyckligt inblandad i 1-6 målet. Nu är inte försvarszon hans ”cup of the”, han var inte ensam och det är svårt att komma in kall sådär. Men det hjälper inte hans chanser hos tränare Jonsson att göra en miss direkt du kommer in. Frågar ni mig så får det vara slut med bänkandet av Palme nu. Han är inte sämre än Edblom, Scheel eller Quist så i den kedjan tycker jag han borde prövas. Det ger inget att ha en kille med inneboende potential på bänken i längden även om han inlett säsongen under förväntan.

¤ Angående Willes slagsmål och matchstraff. Publiken var helt överlyckliga när de fick skrika ”Nybrotattare” till Wille. Det verkar finnas en del vibbar därimellan Wille och TAIF-fansen. Sen måste jag säga att Wille gör inget fel egentligen. Det är Patrik Nilsson som flyger på honom. Han måste försvara sig och jag fattar att ingen av dem ville sluta slåss när det dessutom stod 1-5 på tavlan.

¤ Jonatan Bjurö fick stå från start. Jag ifrågasatte det och 2-0 målet var en tavla. Jag har kollat på det 8-10 gånger. Det är ett skott från hyfsat avstånd på plocksidan. En bra målvakt i form ska ta det 8 av 10 gånger. Nu var Kevin inte alls bra när han kom in. 5-1 målet var en tavla från Kevins sida. Det är svårt att komma in på det sättet, men en normal Kevin som står från start, som är i 100 procent form och balans tar det 10 gånger av 10. Det får vara slut på det här nu. Visst Kevin agerade illa, men han är kanske seriens bästa målvakt. Alla spelare kanske inte älskar honom, en de litar på honom som målvakt i vått och torrt. Det är det viktigaste i slutändan.

¤ Jag ställer mig frågan om det här var en taktisk miss. Tingsryd spelade otroligt defensivt i Umeå, ställde upp på blå med 3+2 gubbar och det såg likadant ut på Hovet mot AIK. Nu kom det istället ut och körde med full fart framåt. Var Björklöven redo på det? Både Tommy Jonsson och Jesper Thörnberg som jag pratade med efter matchen talade om att laget in kom ut rätt, att sättet de startade matchen på förstörde det mesta. Var det då inte en miss av tränarna i taktik, förberedelser och ingångssätt till matchen? Jag tycker det. Spelarna är bara vad tränarna får ut av dem. Spelarna kommer bara ut så bra som tränarna förbereder dem.

¤ Ska någon ha beröm ikväll? Ja Jesper Thörnberg gör två baljor och sliter alltid på. Kim Karlsson var under Björklövens bästa sekvens i andra perioden bäst på banan. I första perioden var Tingsryd klart bättre, men i stort sett varje byte som Trotter, Öhman och Hucthings var inne så blev det farligt. Den enheten var allt för ineffektiv totalt sett, men den bara osar kvalitet och potential. För ett lag i medgång skulle den ösa in poäng.

¤ Björklöven vinner alltså skotten med 28-25, puckinnehavet med 55-45, tid i anfallszon med 14.45-13.02 och förlorar bara utvisningsstatistiken med fyra minuter mer. Trots det förlorar de med 2-7. Det säger något om kvaliteten i det laget gjorde under matchen.

15 kommentarer

  1. Lars

    Hasta la vista är ett klassiskt filmiskt uttryck från filmer förr i tiden, det är även framtiden i tränarbranschen för Tommy Jonsson om han inte får ordning på detta, med detta spelarmaterial bör löven ligga uppe i toppen.

    Löven bör byta tränare.,det här duger inte på långa vägar.

    • bror

      Ja helt rätt ,nåt måste göras !
      Kommer inte att fungera med Jonssons spelsätt.
      Sen om det om ny tränare är lösningen är osett men en föränding som läget är just nu måste till.

  2. Gröngul

    TJ måste bort fort.. Visst att det blir en ekonomisk baksmälla att byta tränare, men hur tror styrelsen att det kommer gå för föreningen om vi gör en Södertälje??!
    Näe TJ har bränt sina broar vid det här laget. Mest hatade människan i Umeå nu.

  3. Patrik

    Vilka är egentligen bättre än Palmebjörk? Känns som att han skulle ha en plats i någon av dom tre första linorna, hur bra är egentligen Alex Hutschings?

  4. Erik

    Pinsamma bänkningarna. Alla har förstått att du vill hänga ut vissa spelare Tommy. Har tyvärr inte funkat. Så nu är det väl lika bra att nån annan får ta över. Agera Daniel Johansson. Detta är helt åt helvete. Vad har Edblom, hutchins, Quist och LEJ i PP att göra???

  5. Allvarlig

    Helt klart måste vi byta tränare. Han har förbrukat sitt förtroende bland spelarna sen en tid då jag vet att det finns många i truppen som inte förstår t.ex bänknigen av Jon och tycker det är helt vansinnigt. Vad har Jon gjort Tommy för nåt? Otroligt dåligt ledarskap…
    Sen förbrukar han förtroendet från oss supportrar genom att vara alldeles för inaktiv och sakna brist på känsla av här och nu. Har han bestämt nåt så ändrar han sig inte verkar det som. Redan efter insatsen under första perioden skulle han ha agerat! Det var många som var helt fel ute, men vad gör Tommy. Joo, just det – ingenting!
    Nu måste vi få veta om vi har någon sportchef eller om vi bara har en marionettdocka nånstans i bakgrunden.

  6. Jan-Erik Brännström

    För att kunna analysera vårt lags situation i dagsläget måste man nog börja uppifrån. Björklöven har en styrelse på sex personer, varav en, Mats Danielsson, har ett gediget hockeykunnande. En ordförande i sig behöver ju inte vara expert men han ska i alla fall se till att han har erforderlig expertis till sin hjälp när han skall rekrytera personal. Tränaren Tommy Jonsson har sex års erfarenhet av att träna A-lag i Gävle. Hans första säsong som A-ansvarig kröntes med SM guld men sen har det gått tungt och han fick sparken ifjol från Brynäs. Detta är inte så konstigt. De flesta SHL tränare har fått sparken nån gång. Vilka meriter hade den nye sportchefen när han anställdes? Inga speciella vad jag kan förstå förutom att det är en trevlig kille. Räcker det?? Jag skrev för nån månad sedan att vi har ca 12 allsvenska spelare av bra klass men resten kan diskuteras. Vi kanske har alltför stora fordringar och förhoppningar? Vi är nog inte bättre än så här. Tommy Jonsson hänger naturligtvis löst men det gäller för styrelsen att nu utforma en plan för att inte definitivt hamna i träsket. Allt tal om kvalchanser uppåt bör upphöra men det finns fortfarande stora chanser att slippa nedåttankar till våren.

  7. Coachen

    Trodde så mycket på den här säsongen inför, Guldtränare å några nyförvärv å behålla Kevin. Köpte därför säsongskort för första gången och vad händer sen? Jag blir så trött. Får intryck från läktarn att TJ är lugn och samlad, snudd på passiv i båset och i media typ på pk efter matcher ger han sken av att vara en helyllekille som alla kan tänkas vilja va kompis med. Kan han bli arg och visa känslor? Vilket snack är det inför match och i periodpauser? Då vi alltför ofta kommer ut dåligt till matcher, i princip aldrig vänder ett underläge i kommande period (jämfört med förra säsongen) så måste det vara stor skillnad på snack, peppning och inspiration från ledarhåll till grabbarna mot ifjol. Är TJ/Åkerblom för helyllekilliga eller vad är det frågan om? Gårdagens pk var jobbig att se tyckte jag, sände inga bra signaler alls.

  8. Hockey

    Ursäkta men jag förstår inte en sak, hur kan det finnas en sån enorm kärlek för Jon visst han hade en bra säsong men om man har varit på några matcher i höst så borde man ha sett att det är den mest loja spelare som laget har,han har ingen jävla vilja. Han kanske är grym i pp men komigen för satan, dags att vakna Umeå…

  9. Tjommen

    Till att börja med borde nog alla både tränare och spelare titta sig själva i spegeln och fråga sig om dom gör sitt jobb just nu.
    Visst tränarna kan vara kassa men att spelarna uppträder som dom gör nu är ju bedrövligt.
    Gång på gång räcker det med ett mål i baken och sedan är det som att man självdör. Låt vara att man oftast spelar upp sig efter typ 4-0 men då är det försent.
    Självrannsakan till att börja med

  10. Kojak

    Jon har ju tyvärr inte varit kanon på hela 2015 eller efter hjärnskakningen, men:
    Han är ju Mr Björklöven!
    Så frågan är vad som händer nu. Gustav kan inte du kolla av med Sportchefen:
    1. Är Jon i frysboxen och ska ”tvingas bort” för som han behandlas känns det ju så. Och även om det skulle svida i Löven-hjärtat så kan jag acceptera det, men då får ledningen vara tydlig.
    2. Om det finns något privat som är jobbigt för Jon så kan de väl bara kommunicera det (man behöver inte berätta exakt vad) och så får vi vänta på att det ordnar sig
    3. Om det ”bara” är en rejäl formsvacka: Hur jobbar Löven med att han skall komma tillbaka? För även om 2015 är ett år som Jon kommer att vilja glömma så är en Jon i form så bra att han går in i förstafemman i alla allsvenska lag!

    Älska Löven!

  11. Vecchi

    Tyvärr består Lövens FW av 90 % Finlirare med bra handleder och spelsinne . Det kan väl låta bra men ingen av dom vill smutsa ner sig och ta kampen och visa lite jävlarannama .
    Hutchings , Trotter , Palme , Öhman , Scheel , Kim , Quist är från samma skola .
    Backsidan är oxå lite samma . Andersson , Wargh , Lej , Rasmus är backar som påminner varandra med bra speluppfattning men vart är FYSIKEN ??? Kalle har storleken men spelar som en Barbiedocka . Egentligen bara Banwell och Emmerdahl som spelar rejält .
    Kan någonstans tycka att laget är felbyggt . På pappret ser det bra ut och det var ju alla experter eniga om oxå .

    Å på målvaktssidan har Kevin blivit mänsklig och då går det som det gör i matcherna .
    Att bänka Palme är rätt – karln glider omkring och ser ointresserad ut . Att sparka Tommy löser inget .
    Vi får helt enkelt rikta in oss på att försöka nypa plats 8 med lite tur men det troliga blir att försöka undvika plats 13/14 .

    • Nalle

      Bra analys av dagens björklöven helt klockrent det hade räckt att ha en finlirar formation. Det ser vi ju att det funkar i andra lag. Men vi kommer att klättra uppåt det är fortfarande många poäng att spela om.

  12. Målis

    Nästa match får de spela för Samuel. Att se hans lycka under match visar vad vårt lag betyder för många. Vila i frid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.