Matchdag – Vita Hästen hemma

Bara två dagar efter näsbrännan i Tingsryd är det dags igen. Vita Hästen väntar. Även om matchen handlar om mycket annat står det tre poäng på spel.

Vita Hästen på bortaplan har varit lite av ett boogie-team för Björklöven med fem raka förluster och 6-19 i målskillnad, men Vita Hästen hemma i Umeå däremot är något helt annat. På fem matcher har det blivit fyra segrar. Bara det senaste mötet i slutspelsserien i våras när Löven hade helt slut på bensin har slutat med förlust. Då 1-2. Annars har Björklöven vunnit med 3-2, 4-1, 3-1 och 3-1 på hemmais mot Vita Hästen. Det är svårt att förklara varför det sett ut så här, men så har det varit.

Hästen var fjolårets succélag och gick hela vägen till ett playoff mot Modo om en plats i SHL där de var ganska chanslösa.

Vita Hästen fick behålla stora delar av truppen från i fjol och när det kommer till nya spelare handlar det om lån, lån och åter lån. Totalt har laget åtta lånade spelare och har haft ytterligare tre korttidslån.

Just nu kommer Vita Hästen från fyra raka uddamålsförluster, men tre av dem har varit efter förlängning eller straffar. Totalt har Hästen spelat oavgjort i sju av de tio senaste matcherna.

Jag förväntar mig en matchbild där Hästen kliver tillbaka, inte bjuder på något och där Löven lär ha mycket puck. Speciellt då Hästen har kort om folk. Sedan är frågan hur effektiva Löven kommer att vara.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Fredrik Hetta och Jonas Emmerdahl är skadade. Kevin Lindskoug är tillbaka i målet. Oklart vem som är andramålvakt då Bjurös låneavtal gått ut.

Så här ser de preliminära laget ut.

#47 Kevin Lindskoug (??)

#57 Stefan Andersson – #32 Rasmus Edström

#16 Lucas Ekeståhl-Jonsson – #24 Mike Banwell

# 8 Kalle Ekelund – # 86 Tommy Wargh

#10 Jesper Thörnberg – #6 Kim Karlsson – #28 Lucas Sandström

#54 Felix Maegaard-Scheel – 15 Pär Edblom – #19 William Quist

#7 Brock Trotter –  #74 Stefan Öhman – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #11 Gustav Grundström

#62 Mats Lavander – #34 Jon Palmebjörk

Mina nycklar till seger:

¤ Kevin Lindskoug. Var skakig senast när han fick komma in halvvägs. Björklöven måste lita på sin målvakt och Kevin måste komma upp på sin vanliga nivå. Med honom som en vägg är Löven som bäst. Då har de större marginaler och kan vinna matcher utan att spela på topp. Därför är han nyckeln till att Björklöven vinner idag.

¤ Fokus/Disciplin. Senast mot Tinsgryd kom Björklöven ut något ofokuserade och var inte redo i första perioden. I andra drog de på sig en rad av onödiga utvisningar. Disciplinen måste upp en nivå. Ödmjukheten måste fram. Laget är inte bättre än vad de presenterar i match efter match.

¤ Special Teams. Björklöven har varit seriens bästa lag i boxplay och näst bästa i powerplay fram till matchen mot Tingsryd. Där blev det fyra mål bakåt i BP och inget framåt i PP. Detta måste upp på normal nivå igen. Det går inte att vinna matcher som det såg ut senast.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har försökt analysera insatsen mot Tingsryd men är fortfarande inte säkra på varför det blev som det blev. Vi kan bara konstatera att vi måste göra allt bättre. Vi har ändå före den matchen spelat bra. Vita Hästen är ett lag som inte bjuder på något. Vi måste vara redo från start och jobba minst lika hårt som dem, säger Tommy Jonsson

Noterbart om Vita Hästen:

¤ Vita Hästen har stor kris på skade och sjukdomssidan. Hela nio spelare saknas till matchen mot Björklöven. Linus Söderström, Morgan Hassel, Ludvig Martinsson, Daniel Josefsson, Mattias Kallin, Anton Brehmer, Markus Gunnarsson, Rasmus Fyrphil, Viktor Cruz Rydberg. Daniel Josefsson fick stanna och kräkas på väg upp till hallen på torsdagen och är magsjuk. Mattias Kalin har varit inlagd för observation och tester under natten i Norrköping. Han är alltså sjuk, men oklart vad som är fel. Viktor Crus-Rydberg åkte på en hjärnskakning på torsdagsträningen. Det är alltså fullständigt kaos i Hästen.

¤ Markus Eriksson är med sina 21 (8+13) poäng tvåa i hela seriens skytteliga. Norrköpingssonen Eriksson gjorde 45 (10+35) förra säsongen för Hästen. Han är verkligen deras ledande offensiva kraft. Noterbart dock att 30-åringen aldrig gjort mer än 21 poäng tidigare i sin karriär innan han kom hem till Hästen.

¤ Bakom Eriksson har Adam Schmidt varit poängbäst med 13 (6+7) och i powerplay är det just Schmidt tillsammans med Jesper Samuelsson som spelar med Eriksson och Schmidt, som varit farligast med tre mål vardera.

¤ Vita Hästen drar på sig minst antal utvisningsminuter i serien med 8.65 per match.

¤ i fjol var Axel Brage seriens statistiskt bästa målvakt, men han har haft en tung säsong med en lång skadeperiod. Han har dock 92.24 i räddningsprocent och 2.39 insläppta per match. Det gör honom till seriens åttonde bästa målvakt.

¤ Vita Hästen är seriens tredje mest effektiva lag med mål på 9.84 procent av sina skott.

¤ Med 24 insläppta mål i fem mot fem i Hästen seriens näst snålaste lag i den spelformen.

Sagt från Hästenhåll:

– Vi har haft det tungt på slutet. Vi är snåla på att släppa in mål, men vi har mest knaprat en poängare och det ger inte så mycket effekt, säger Hästentränaren Mikael Johansson till Lövenappen.

– Det är sex backar plus elva forwards inklusive juniorerna Daniel Hjärtstrand och Sebastian Norén. Det blir lite omändringar och lite mer belastningar på spelarna men vi får försöka lösa det. Vi siktar på seger och ska göra vad vi kan, säger han till NT.se

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johsson, Erik Åström och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.