Bloggkrönika: ”Tredje periodens förbannelse”

Björklöven förlorade för sjätte gången i rad på bortais. Det är ett problem, men än värre är tredje periodens förbannelse. Tio gånger har Björklöven gått in i underläge till tredje perioden den här säsongen och samtliga tio har slutat med förlust.

I fjol var Björklöven från December och framåt en ostoppbar kraft i tredje perioden. Deras fysik gav effekt, de gick ihop som lag och vände match efter match.

Den här säsongen. 10 försök. Noll poäng.

Om Björklöven inte börjar vända matcher kommer det inte att bli något placering på övre halvan för Löven.

Visst Björklöven har vunnit sex av sju matcher när det haft ledningen efter en period, men det är bara att konstatera. Hur hårt laget än jobbar kommer de ibland att hamna i underläge. Då måste de hitta ett sätt att vinna matcher därifrån. De måste hitta ett självförtroende i tredje perioden och det börjar med att göra det en gång.

Nu var problemet i matchen mot AIK inte tredje perioden. Det var starten där laget blev helt bortblåsta i första perioden av AIK. Det var visserligen bara 1-0 på tavlan, men känslan sa mer. 2-0 kom i början på andra perioden och det speglade matchen bättre.

Det är oroande att lag kan komma ut och bara åka sönder Björklöven på det sättet. Det hände mot Tinsgryd, det hände hemma mot Timrå, det har hänt ett antal gånger i år. Vad är problemet egentligen. Varför kommer Björklöven in i matchen så fel så många gånger den här säsongen?

Nu hade matchen ändå kunnat blir till poäng för Björklöven. Det var bara två bitar som felade. Två stora bitar.

Powerlay: Björklöven hade fem chanser och gjorde inte ett enda mål När Kim Karlssons PP-lina var inne så hade de lika gärna kunna stå still och snabbspola tiden. Så dåliga var de. PP-1 med Trotter och Öhman var bra, ibland riktigt bra, men Trotter måste bli lite mer egoistisk och Björklöven måste komma till fler avslut. Så bra spel, så få avslut.

Boxplay: Björklöven har ett bra boxplay, men nu släppte de in två mål i spelformen. De kom positionellt fel och släppte in pucken i slottet för många gånger. Det håller inte att släppa så många mål i boxplay som Björklöven gjort på slutet.

Sedan var det målskyttet. Det är svårt om inte de tilltänkta målskyttarna sätter sina lägen. Gör inte Öhman, Sandström, Hutchings mål när de får öppna lägen. Vad ska Björklöven göra då? Svårt att svara på faktiskt. Byta ut alla. Nej, det går ju inte riktigt.

Som helhet var matchen mot AIK inte alls någon katastrof. Det var om vi ser till andra halvan en bra match mot ett bra lag där pucken inte ville gå in. Där måste Björklöven bli ännu tyngre, mer desperata. Det ska inte gå att dominera som de gör utan att näta. I fjol hade Björklöven vänt den här matchen till seger efter straffar som matchbilden såg ut.

Nästa gång laget hamnar i underläge är det dags att bryta tredje periodens förbannelse. Annars biir det som sagt ingen rolig säsong. Det går inte bara att vinna när allt flyter och motståndarna är värdelösa från start.

¤ ¤ ¤

Till sist lite statistik och notiser:

¤ Stefan Öhman hade åtta avslut, samtliga åtta på mål, samtliga åtta räddades av Robin Rahm och han gjorde inget mål. En helt makalös statistik.

¤ Brock Trotter har nu träffat ramen fyra gånger på sju matcher i Löventröjan. Tänk om alla hade gått in…

¤ Kim Karlsson, seriens bästa tekare inför matchen förlorade 10 av 12 tekningar i den här matchen.

¤ Stefan Andersson hade 23.56 i istid (Mest i laget), fem skott på mål, fyra utanför, ett mål och ett täckt skott. Han har haft det tufft på slutet, men i den här matchen var han riktigt bra igen.

¤ Björklöven sköt 57 skott i matchen. Bara 31 av dem träffade målet.

¤ Lukas Ekeståhl-Jonsson tog matchens dummaste utvisning när han crosschekade i slutet på första perioden. Björklöven måste bara sluta ta sådana utvisningar.

¤ Björklöven vann puckinnehavet med 51-39, spelade 17,25 mot AIK:s 14.11 i anfallszonen och kom upp till 31-31 i skott på mål tillslut. Som helhet var det här en jämn match i statistiken.

Vill du höra kommentarer från spelare och tränare gör ni det här:

Tommy Jonsson

14 kommentarer

  1. Tyko

    Ge Jon chansen. Han har ju visat effektivitet fört. Nu måste Tommy försöka förändra och ge han möjlighet att visa vad han går för igen.

  2. KALLE

    Det är ett mycket bra spel i tre perioden men har sett löven spel mycket bättre ishockey kan bro på att Gevalia mellan rost att den som står i båset i löven inte kan så mycket om ishockey som waltin nu är div 1 när

  3. Målis

    Vi väger för lätt. Spelar för omständligt. Skjuter för lite. Vänder spelet för sakta. Ändå finns det kvalitéer i laget. Känns som laget behöver en nytändning för arbetsinsatsen är ändå ok.

  4. Thomas

    Kolla Kalle Ekelund i Box. Dålig är bara förnamnet. Kolla vilka som släpper mest farliga spelvändningar. Ekelund-Banwell

  5. Vecchi

    Tyvärr så var det våren 2014 som Jon senast visade effektivitet och dessutom är han nu skadad .
    Bra bortamatch av Löven bortsett från 1:a perioden , känner ingen större bitterhet över denna förlust när vi i dagsläget är långt ifrån att kunna besegra AIK på deras hemmaplan.
    Skull vi tex förlora mot Sundsvall på Onsdag så ät det ju däremot lättare att bli fundersam . Tror dock inte det blir någon lätt match när Sundsvsll verkar ha hittat formen lite .
    Tror trots allt på Löven , vi kan dock glöma plats 1&2 men topp 8 och med en formkurva som peakar i mars så kan vi få se hockey länge i vår .

  6. Rut

    Nej sluta tjata om Jon. Han är under isen, sist han spelade så klantade in ett baklängesmål genom att finta som sista man och han är seg. Återigen, tusengånger om, vi vet att han har monster-potential. Men just nu är Palmebjörk INTE en räddare i nöden.

    Tommy måste avgå, han har inte spelarna med sig och sportchefen behöver RESPEKTERA föreningens medlemmar genom att yttra sig. Det är så jävla respektlöst av Pite-Dalle..

  7. lasse

    Först och främst måste Löven skaffa en ny sportchef ! Nuvarande har värvat Ekelund en katastrof, Banwell lika stor katastrof. En back skall kunna vända spelet därigenom få två mot en ,tre mot två lägen, det är oftast så målen kommer till. Markerar inte titta puck hela tiden . Det är problemet med dessa spelare , Edström är inte mycket bättre. Gustav tycker att jag klumpar ihop backarna men tråkigt nog är det en klump av backar som är så otroligt dåliga hockeyspelare.

    • Köpinglövet

      Sluta och gnäll om att Tommy J skall avgå, han har kontrakt på 2 år och att sparka honom nu vore självmord av Björklöven, det skulle kosta pengar och då skulle löven högst ha råd att anställa en medelmåttig div 1 tränare, så låt tränarna och sportchefen sköta det hockeymässiga, det verkar finnas många så kallade hockeyexperter bland hockeysupportrarna. Rom byggdes inte på en gång, håller med om att spelet i första halvan av matchen mot AIK var dåligt men sista perioden när vi spelade skjortan av AIK var lovande, tror att spelar vi så i fortsättningen då kommer vi att vara ett topplag i mars.

    • AN

      jag håller med. Sportchefen är en bugdetlösning som enbart gladde de som satte hans löner. de fick mer pengar att stoppa i andra hål…
      Sen har sportchefen värvat in spelare som han är kompis med, från division 1. Detta är icke försvarbart.
      Här borde hans jobb försvinna, man gör inte så. Men i löven är det okej.

      Målvaktstränaren har nu till exempel fått in sin son i alaget också. Han spelade inte ens i klubben, men ändå lyckades han snacka in pojken.

  8. Coachen

    Kombinationen med ineffektivitet framåt och tyvärr för svag backbesättning (minns Acke, Hållberg och M. Johansson som klart mer stabila och med säkrare/snabbare uppspel) gör att vi får fullt upp att klara en 8:e plats i år. Inställningsfrågan hur vi kommer ut till match tycker jag att ledningen måste kunna lösa, vad sitter det i? Målskyttet framåt måste väl lossna snart, känns som att om vi hade haft hälften av Tingsryds utdelning skulle vi väl ha legat som sämst trea nu. Viktig match mot Sundsvall nu på onsdag, känns som den viktigaste på rätt länge för klubben enligt mig iaf. För självförtroendet och för publiken hoppas jag verkligen att grabbarna jobbar in en seger.

  9. Willas

    Känns som att Löven var bättre tränade förra säsongen. Då var de väldigt starka i tredje perioden, de var överlägsna andra lag i spelstyrka.Kunde vända rejäla underlägen i sista perioden. I år finns inget av detta kvar de uppträder dessutom ogenom tänkt i många situationer. Gör motståndar laget första målet eller tar ledningen går luften ur spelarna. Något har gått fel i år,kanske det är för sent att rätta till. Undrar om styrelsen är nöjd?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.