Matchdag – AIK borta

Tre segrar på fyra matcher, men fem raka förluster på bortaplan. AIK väntar på Johannehovs Isstadion. 18.15 ikväll ska de visas vilken form Björklöven verkligen är i.

Björklöven och AIK har möts en gång den här säsongen. Då vann Björklöven med 3-1 i vad som spelmässigt sett till kontroll, fysik och disciplin var den bästa matchen den här säsongen.

Annars har AIK varit säsongens mest sprudlande lag. De har inte varit lika tunga som Västerås, men öser in mål, har en stekhet Malte Strömwall och kan fullständigt explodera i matcher, men även gå på oväntade minor.

Senast blev det 3-2 efter straffar mot Leksand på borais, före det 2-3 hemma mot Tingsryd och i tredje senaste matchen 3-2 efter förlängning mot Vita Hästen på bortaplan. Det kanske inte imponerar. Det gör att AIK ser ut att ha saktat ned något, men 4-2 mot Mora, 6-1 mot AIK och 3-0 mot Sundsvall. Så heta var AIK innan de tre senaste täta matcherna.

Totalt har AIK stått för 73 mål framåt vilket är överlägset flest i serien. På hemmaplan har de öst in 38 mål på 8 matcher.

En av förklaringarna är att laget skjutit 1048 skott på 20 matcher. Det är 52.4 per match. Nu är det inräknat de som blockas och går utanför, men det säger en del om att det gäller att komma i skottlinje. Detta i kombinationen med att AIK bara har pucken nionde mest i serien säger en del om hur snabbt laget kommer till avslut i anfallen.

Det blir alltså inte lätt att hämta tre poäng på Hovet. Det kommer att krävas en klart bättre insats än senast mot Vita Hästen.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Fredrik Hetta och Jonas Emmerdahl är skadade. Rasmus Edström tränade inte på lördagen och spelar troligen inte. Emil Wikström från Piteå går in på backen och Emil Hemand, Modo är andremålvakt. Jon Palmebjörk skadade nacken i samband med träningen under lördagen och spelar inte. Mats Lavander tar hans plats som 13:e forward.

Så här ser de preliminära laget ut.

#47 Kevin Lindskoug (Emil Hedman)

#57 Stefan Andersson – Emil Wikström

#16 Lucas Ekeståhl-Jonsson – #24 Mike Banwell

# 8 Kalle Ekelund – # 86 Tommy Wargh

#10 Jesper Thörnberg – #6 Kim Karlsson – #28 Lucas Sandström

#54 Felix Maegaard-Scheel – 15 Pär Edblom – #19 William Quist

#7 Brock Trotter –  #74 Stefan Öhman – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #11 Gustav Grundström

#62 Mats Lavander

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Senast mot Vita Hästen bjöd Björklöven gästerna på fem frilägen efter misstag. Nu mötte de ett skadedrabbat lag som spelade på en låg nivå. Nu möter de seriens offensivt skarpaste lag. Då håller det inte. De värsta misstagen måste bort.

¤ Effektivitet. Senast mot AIK gjorde Björklöven två av sina tre mål på spelvändningar. Ibland spelar Stockholmslaget lite med huvudet under armen. Då ges det chanser att vända på spelet och straffa AIK. Det måste Björklöven göra och då håller det inte att missa frilägen och öppna mål. Ska det bli seger måste laget vara effektiva.

¤ Kampen. Mot seriens skottgladaste lag måste Lövenspelarna våga slänga sig och täcka skott, de måste tackla, göra det tufft att möte Björklöven och minska ytorna. Tommy Jonsson vill spela en hockey med mycket puck. Visst, det är väl bra, men mot AIK på bortais är det viktiga att sätta defensiven och det börjar i att som kollega Johnsson säger, göra jobbet hela vägen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har stor respekt för våra motståndare. de har en bunt med individuellt skickliga spelare och ett bra självförtroende och go i laget. Det gäller att vi är noggrana i spelet med och utan puck och våra strukturer så att vi vet vad vi ska göra när vi är där ute. Men vi känner att vi är i bra form och på g, så vi ser verkligen fram emot matchen. Vi släppte lite för många frilägen senast, men vi har kikat på det och har en klar bild över hur vi ska få bort de misstagen, säger Björklövens assisterande tränare Markus Åkerblom till klubbens hemsida

Noterbart om AIK:

¤ Det går inte att runda Malte Strömwall när du skriver om AIK. Med sina 17 mål och 9 assist på 20 matcher är han hela seriens poäng och målkung. Han har dock kallnat något på slutet. På de senaste åtta matcherna har det blivit två mål och två assist. Inget dåligt facit, men inte samma makalösa siffror som tidigare. Malte Strömwall som i fjol testade spel i såväl Växjö, Luleå som HV71 utan framgång, har hittat helt rätt. Nu är frågan när han sticker tillbaka till SHL. En av framgångsfaktorerna den här säsongen är skottet. Han skjuter ur aviga situationer och han skjuter mycket. Med 136 skott avlossade skjuter han mest av alla forwards och med 82 skott på mål skjuter han mest av alla på mål i Hockeyallsvenskan.

¤ Det finns naturligtvis fler spelare bakom Strömwall. Oscar Steen är näst bästa poängplockare med 15 (2+13) poäng, Robin Kovacs har stått för 14 (9+5) poäng.

¤ AIK:s powerplay är seriens femte bästa med 18.92 procent och Strömwall är bästa målskytt i PP med fyra mål.

¤ Efter att Löven tappade mot Tingsryd med fyra BP-mål insläppta så har AIK tagit över tronen som bästa lag i boxplay. De har 89.33 i uppklarad procent.

¤ AIK är känt som ett offensivt och frejdigt lag, men det har bara nionde mest puckinnehav i serien.

¤ AIK är seriens sämsta lag när det kommer till tekningar. Detta med 47,72 procent vunna tekningar.

¤ AIK drar på sig minst antal utvisningar av alla lag i serien med 8.90 minuter per match.

¤ Robin Rahm var tilltänkt förstamålvakt för AIK, men han har floppat och istället har den förra Skellefteåmålvakten Gustaf Lindvall, som hoppat runt i Sverige gjort succé. Han leder hela seriens målvaktsliga på 93.18 procent och 2.09 insläppta mål per match. Vi får anta att Kevin Lindskoug har koll och vill bevisa vem som är No.1.

Sagt från AIK-håll:

– Björklöven var favorittippat inför säsongen, men efter en stark inledning kom de in i en sämre period och ligger väl lite längre ned i tabellen än vad de flesta trodde. Vi vet dock att de har ett starkt lag och vi har mött dem tidigare i år i en match som kunde ha slutat åt båda hållen, men som vi tyvärr förlorade med 1–3. Vi spelar på Hovet och där försöker vi alltid sätta full fart från början. Det gör vi var vi än spelar, men det är på hemmaplan som det har fungerat bäst hittills. Björklöven kommer säkert att försöka svara upp mot den farten och jag tror att det kommer att bli en bra hockeymatch med många målchanser, säger assisterande lagkapten Fredrik Hynning till AIK.s hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter eller via Cmore. Matchstart 18.15. Gunnar Johsson på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

  1. Simon

    Gillar att längst upp står det matchstart 18.15 vilket är rätt medans längst ner 19.00 sitter ni bara och kopierar det ni skrivit i andra inlägg? Tycker det är dåligt…

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det stämmer att jag använder en mall för matchdagsinläggen, men vad är det för fel i det så länge man kommer ihåg att ändra saker?
      Det var just det där med att komma ihåg att ändra som jag är dålig på ibland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.