Därför tippades Löven i toppen

Hade alla runtomkring orimliga förväntningar på Björklöven? I en intervju med Aftonbladet menar Tommy Jonsson detta.
– Vi var tippade etta och tvåa, det tyckte alla var roligt. Men… Som sagt, roligt – men var kom det ifrån, säger Jonsson.

Det är alltså det som är problemet. Björklöven har för höga förväntningar på sig.

– Vi har sagt att vi ska vara bland de åtta bästa, säger Tommy Jonsson i intervjun med Aftonbladet.

Låt oss titta på detta.

Björklöven slutade på sjätte plats i fjol, de tre lagen med största budget i serien Malmö, Södertälje och Rögle försvann från serien.

Tillkom gjorde Sundsvall, Tingsryd, Pantern och Leksand.

Endast Leksand kan anses ha större budget än Björklöven.

AIK, Mora, Timrå och Almtuna bantade sina budgetar officiellt.

Asplöven, Vita Hästen Oskarshamn och Karlskoga arbetar sedan tidigare med mindre resurser än Björklöven.

Detta lämnar alltså trots att Björklöven inte ökade sin spelarbudget något Leksand och Västerås som lag med klarlagt större budget än Björklöven.

Björklöven fick behålla stora delar av laget från i fjol. Fick alltså ha kontinuitet i spelartruppen vilket ofta anses vara viktigt.

Tittar vi på detta rent krasst så vore det vansinne att ha topp åtta som målsättning. Jag tror ingen i Björklöven före säsongen skulle sagt sig vara nöjd med en åttondeplats.

Om vi ser till spelartruppen:

¤ Av de 13 forwards som inte är impoter har tre (Edblom/Öhman/Palme) tidigare gjort över 40 poäng i Allsvenskan, tre (Sandström/Lavander/Karlsson) över 30 poäng och tre (Thörnberg/Scheel/Johansson) gjort över 20 poäng i allsvenskan tidigare. De enda som inte producerat på hög nivå är Quist (alltid för mycket skadad/sjuk), Viktor Ekeståhl-Jonsson (defensiv roll), Hetta (Högpresterande i Div-1) och Grundström som var tilltänkt som talangfull extraspelare.

¤ Utöver detta på forwardssidan pratar vi om två importer, en med NHL-meriter och en med bra målsnitt på AHL-nivå och under.

¤ På backsidan har samtliga utom Lukas Ekeståhl-Jonsson och importen Mike Banwell bred erfarenhet från spel på allsvensk nivå. Stefan Andersson har gjort 30+ poäng tidigare, Tommy Wargh har två säsonger i SHL och två i KHL.

¤ På målvaktssidan var Kevin Lindskoug seriens bästa målvakt i fjol tillsammans med Axel Brage medan Andreas Ollikainen var svårvärderad backup.

Idag vet vi mycket om spelarna som tillkom, deras kvaliteter, hur laget är byggt, vad som fattas och inte. Hur alla fungerat i Tommy Jonssons system. Sådant är svårt att veta på förhand. På förhand är det ett merittyngt lag i en ekonomiskt svag liga.

Den som före serien tittade på det här laget, sedan kikade på motståndet och sa att laget skulle komma åtta. Den vill jag gärna prata med.

Näe, det håller inte att prata om för höga förväntningar i min bok. Björklöven må sakna fysik, men laget sett till motståndarklubbarna lag och förutsättningar ska sluta topp fem.

Allt annat vore bara att inte få ut det som finns i spelarmaterialet.

Tommy Jonsson måste få ut mer av laget. Inte skylla på för höga förväntningar.

 

23 kommentarer

  1. Per

    Föreningen har ändå varit tydlig med att man vill förbättra sig från fjolåret. Det är minst en femteplats. Vi är idag elva poäng ifrån det och bara två poäng ned till nedflyttning. Jag tror inte att folk grinat och varit besvikna om vi legat kring femteplatsen med häng på toppen. Idag är det tydligt att vi tillhör nedre halvan och när vi går bra så vinner vi ungefär varannan match. Det räcker inte till en femteplats.

    Truppen är mil bättre än genomsnittet i serien. Det är dessvärre felkomponerat med för många spelare som är tänkta till en scoring line vilket gör att Jon och minst ytterligare en av Hetta, Felix, Quist är utanför laget när alla är friska. Man saknar också energispelare då Grundström som skulle ha varit ren utfyllnad nu är givet i laget. Inget ont om Grundström men tanken var aldrig att han skulle vara en startapelare om han inte tog stora kliv framåt.

    Backsidan är också den ofullständig. Dels saknas den åttonde backen som det talats om i månader men framförallt så underpresterar de flesta defensivt. Det är mängder med misstag och den enda som jag kan ursäktas är LEJ, som kanske är värst, men han är trots allt fortfarande junior. Wargh har helt tappat spelet under Tommy och Ekelund är en otrolig besvikelse så här långt. Lägg till Banwell som för all del gör mycket rätt när han inte har huvet under armen och gör rena div2-missar. Backsidan räcker bara inte till.. Jag vet inte hur det var tänkt men jag inbillar mig halvt att man trodde att Acke skulle misslyckas grovt i Örebro och komma tillbaka till Löven som en härförare och defensiv klippa. När det inte blev på det sättet så saknas det helt enkelt vettiga alternativ..

    Just nu är goda råd dyra. Tommy måste bara få igång laget. Det funkar inte att vi kommer ut oförberedda och gör sånna misstag som vi gör just nu. Det funkar inte heller att vi ofta startar otroligt dåligt och kommer i underläge. Vi förlorar näst intill jämt när vi släpper första målet.. Tommy måste kunna motivera laget och få upp frekvensen direkt från start. Utan hårt jobb så vinner man inte mot någon i denna serie. Det kan omöjligt vara en överraskning? Kan inte Tommy motivera killarna så måste det helt enkelt in en ny röst. Om det är en ny huvudtränare, assisterande eller en psykolog vet jag inte. Det skulle kunna vara en spelare som bara går i bräschen om ingen av de vi har kan ta taktpinnen i omklädningsrummet och få med sig laget.

    Något måste iaf göras. Om inte så kommer vi att husera på nedre halvan och i bästa fall nå åttondeplatsen. Även om Tommy nu försöker dra ner förväntningarna så är en åttondeplats en försämring från fjolåret. Det är ett misslyckande med det material som finns att tillgå. Förstår imte Tommy det så förutsätter jag att Dalle och Fredric Åkerblom gör honom uppmärksam på det.

  2. kaLLe aNKa

    I min värld är det bara småbarn och dåliga förlorare som skyller i från sig.

    Björklöven har som förening sagt att man ska ta små steg FRAMÅT varje säsong och förra säsongen slutade man 6:a så minst 5:a måste det officiella målet vara för Björklöven och inget annat och det vet Tommy om att dom hade som mål och inte topp åtta!

    Nu tror jag att Björklöven kommer att reda ut det här och även om 9.e platsen i tabellen inte är vad man hoppades efter 22 omgångar, så är Björklöven ”alltid” lika dålig före jul och kommer ”alltid” tillbaka starkt efter julen. Men man hade nog önskat mer av den här säsongen med det laget man har och i den något svagare hockeyallsvenskan som man fått efter att ha tappat lag som Malmö, KHK, Rögle och SSK till andra serier. Och som är ersatt med lag som Leksand, Taif, Sundsvall och Pantern. Som du själv också säger Gustav.

    Jag kan nästan lova att man inte gör en SSK och inte heller som AIK gjorde förra säsongen. Jag tror stenhårt på att man kommer att börja sätta puckarna och det redan mot Sundsvall. Sen är det bara en tidsfråga innan man börjar vinna på bortaplan också och när man gör det så kommer det vind i seglet och man kommer att klättra i tabellen, inget lag kan bränna 10-15 farliga mål chanser i match efter match det går bara inte, inte ens för löven. Trotter ser sylvass ut och kommer att visa vägen på onsdag.

    Mot ljusare tider för vårat älskade löven!

  3. Kirderf

    Ja eller ännu värre vi har 4 p ned till delad sista plats och 17 p upp till delad första plats. Det är nog knappast vad någon förväntat sig före säsongen drog igång.

    Tycker att tränaren är ansvarig då han kör ett spelsystem som inte håller, för material har han. Tycker att ledningen borde reflekterat över detta och tillika försöka ändra på detta så att de får ut maximalt av laget. Att nöta på i gamla hjulspår då det inte blir bättre känns dumt och ogenomtänkt.

    Tycker att alla i laget underpresterat.

  4. Bullen

    För mig är det grovt tjänstefel att som tränare gå on och göra som Tommy nu gör. Det han säger är indirekt -Grabbar, det här visste vi ju innan. Att vi inte kan ta en plats bland de två. Men jag visste till och med att ni var sämre än vårt huvudmål, alltså bli sämst femma. Ni är faktiskt så dåliga att en plats bland de åtta är bra.

    • Canoah

      Ja vadå? Björklöven har som ambition att bli bättre för varje år, vi vill tillhöra det övre skiktet av allsvenskan i år.”

      Det är topp 7 då isf

      • Tommy

        Vi slutade sexa förra säsongen så rimligtvis femma eller bättre denna säsong? Sen tolkar iaf inte jag det övre skiktet i allsvenskan som att vi är nöjd med att bli sjua eller åtta. Jag tolkar det övre skiktet som att vi siktar på att vara ett topplag.

  5. dums

    Tror ingen av er förstår hur nedtränade löven är just nu . Snälla stfu och kolla runt december och framåt … Ni kommer få se en isbrytare som ni aldrig skådat förut

  6. Horace

    Ja, femma vore rimligt. Men du citerar ju själv Tommy i början, att vi var tippade 1a och 2a som var orimligt. Mmm. Det var lite för höga förväntningar. Så du blandar äpplen och päron lite då du tycker att han skyller på höga förväntningar då det inte är det han säger

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Enligt mig är allt annat än topp fem underkänt. Jag tippade Löven i topp och tyckte före säsongen att de hade material för topp två. Jag tycker fortfarande att de har material för topp två, men som läget är nu så är topp fem mera rimligt. Det är för långt upp till de i toppen. Löven har underpresterat. Så är det bara som jag ser det.

  7. Jan-Erik Brännström

    Enda anledning till detta lilla inlägg är att harangera signaturen ”Per” för hans lysande genomgång av laget Björklöven och dess ledning. Allt nagelfars och betygs sätts på ett suveränt sätt. Jag har själv en liten önskan. Tänk om man kunde göra sig osynlig, smyga in i omklädningsrummet och lyssna på uppsnacket inför match av tränare Jonsson. Om den peppningen låter lika lugn och med samma tonläge som presskonferenserna ger sken av då förstår jag att laget behöver en period för att komma igång.

  8. Roy

    Det är säkert många faktorer som gör dagens resultat. Men börja med att skaffa rätt antal backar. Nu har de spelat med 6+1 junior och oftast någon skadad.
    Vad händer då?

    Kolla bara statistiken på centrarna som måste jobba mer defensivt när inte backarna orkar. Tillsammans har centrarna skjutit 130 skott på 22 matcher dvs ca 5,9 skott per match. Om vi räknar med att 8% går in blir det 0.5 mål per match. Vem ska göra resten? Backarna som inte orkar med defensivt eller ska ytterforwards dra hela lasset?

    Nu vågar jag inte ens räkna bort skotten centrarna skjuter i PP. Hur många skott blir det då per match? 1.9 skott?

    Just nu behöves minst 1 back plus eventuella skador.

  9. Per

    De så kallade spetsspelarna är alldeles för dåliga och sjukt överskattade. Är bara trotter och Kim Karlsson som håller hög allsvensk nivå. Resten av truppen är ett gäng överbetalda medelmåttor. Bara art inse detta

  10. KALLE

    Björklöven har prata om SHL i 10 år men i umeå har man ingen hockey arena som är i den klassen det plåt lada som snart rasar i hop då dom spela på ut rinken i div 1 sparka tommy så sliper vi spela ett nästa år

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Det kommer en längre på torsdag eller fredag. Jag är bortrest tis o ons fram till matchen.

    • Per

      Det gör det säkert. Frågan är bara om det vänder i tid så att vi hinner ikapp toppen? Det räcker inte med att vi vinner ett gäng matcher när lagen ovanför också kommer att plocka poäng. Vi är långt, långt efter redan nu om vi inte tänker nöja oss med en mittenplacering som bäst.

  11. Nalle

    Jag säger som åkerblom(ass) ingen serie har avgjorts i november men han sa oktober.Vinner vi hälften av matcherna som är kvar så hamnar vi på 76 poäng och i fjol räckte det till en åttonde plats. Skulle vi vinna 20 och förlora 12 så skulle vi hamna på 88 poäng och det räckte i fjol till en femte plats.Vi lugnar oss att döma ut laget ännu, utan nu stöttar vi istället.

  12. Jan-Erik Brännström

    I väntan på fotbollen ser jag allsvenska matchen mellan AIK och Asplöven. Just nu 2-1. Frapperande är skillnaden mellan ett storstadslag oh landsbygden. Det räcker att en Haparandalirare rör en AIK spelare så åker han ut. Snacka om enögdhet. Nog om detta. Vilka utländska stjärnor lilla Asplöven hittar varje år. Sportchefen Kentää är ett fenomen. Du Gustaf ska ju ha ett snack med vår sportchef Daniel Johansson. Fråga honom om han inte kan tänka sig några dagars pryotid i Haparanda under ledning av sin kollega där uppe. För vår skull hoppas jag emellertid att AIK vinner.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.