Jon ”kanon” är tillbaka med glädje

Björklöven förlorade med 2-4 mot Mora i en match de helt klart kunde vunnit. Ett bakslag, men jag tycker ändå att det finns mycket positivt i Björklöven just nu.

Kortfattat så var Björklöven riktigt bra i första perioden, kunde gjort ett par mål till, skapade otroligt mycket, men var lite ovaksamma, drog på sig en onödig utvisning och tappade en ledning.

Sedan sumpade de lite för många chanser, var lite för virriga i försvaret och sedan lite för trötta för att pressa Mora och avgöra i tredje perioden. Rent taktiskt hade man bränt krutet redan tidigare i matchen och föll på eget grepp.

Ingen katastrofal insats, men inte heller någon fantastisk prestation. En helt okej match med en del glimtar, men som den här dagen inte räckte.

Läs mer om matchen här:

Snack med Lucas Sandström

Presskonferensen med Coliton och Åkerblom

TV med Jonas Emmerdahl

Min krönika: ”Misstag måste kosta”

Så vad tar vi då med oss från den här matchen?

¤ Vilket powerplay Björklöven har. Då pratar vi om PP1. Sedan Jon Palmebjörk kom in istället för Edblom har det tänt till. Efter senaste matchen hade de fått lite av en utskällning och främst då Brock Trotter som tränarna menar måste vara mer av ett hot skottmässigt. Nu var han det och då öppnade de upp ytterligare. Det jag ser just nu i PP1 med Andersson, Trotter, Öhman, Sandström och Palmebjörk är seriens bästa eller näst bästa powerplaylina.

¤ Angående Palmebjörk. Vilken spelglädje han visar. Han spelade 13.22 den här matchen. Hans speltid ökar och förhoppningsvis får han mer förtroende. Förhoppningsvis flyttas han inte tillbaka till fjärdelinan för han forecheckar och jobbar som om det inte fanns någon morgondag just nu. Han bara lyser av spelglädje. Det syns hur kul han tycker att det här är. Jag hoppas tränarna ser det. Det finns mer, mycket mer att hämta där. Nästa gång sätter han det där läget i powerplay. Snygg assist förresten. Den ska vi inte glömma.

¤ Jonas Emmerdahl var tillbaka. Han var i mina ögon bäste back i defensiven, den defensiv som var så ofta ett virrvarr av positioner, men Jonas var bra. Han spelar enkelt med puck, gör få misstag och i defensiven är han rejäl. Synd att han inte fick näta, att pucken tog i ribban, men han blir ett tillskott.

¤ Angående defensiven så tar jag upp det i min krönika. Det faktum att Björklöven inte har någon konkurrens på backsidan då Daniel Johansson inte lyckats värva den åttonde backen gör att du som Kalle Ekelund stora delar av säsongen, Lukas Ekeståhl tidigare på säsongen, Stefan Andersson för ett tag sedan och Mike Banwell idag. Alltså står för stora misstag. Då får det inga konsekvenser. För det finns ingen som kan peta dig. Jag trodde hela grejen med att spela med sex backar var att de sex som är bäst, hetast, i form ska spela. De andra ska sitta på bänken.

¤ På den sämre sidan. Stefan Öhmans passningsspel. Aj, aj, det var ingen av hans bättre dagar det här. Sedan Pär Edblom. Han känns som en alibispelare offensivt just nu. Han gör fina åkningar, tar sig till lägen, men sedan är sista passningarna eller skotten bara knallpulver. Jag har så svårt att förstå hur en spelare som hållit så hög offensiv nivå så många år kan vara så uddlös. Visst han har defensiva kvaliteter, men det var väl inte bara därför Björklöven värvade honom. Till sist på negativa sidan. Felix Maegard-Scheel. Läget han får av just Edblom med 4.44 kvar. Där ska allafall Jacob Johansson i Moras mål tvingas göra ett bra ingripande för att undvika mål. Scheel är under isen just nu när det kommer till avsluten. Kanske skulle han må bra av att gnugga i fjärdelinan ett tag.

¤ Till sist. Vi har sett en lite mer återhållsam forecheck av Björklöven ett tag, men nu var det fullt blås igen mot Mora. Var det slumpen, ivern efter att vunnit ett par matcher, eller rent taktiskt. Hur som helst tror jag inte att löven ska checka så här hårt. Visst de stal en hel del puckar i första perioden, men det är lätt att få ett långt lag, lätt att gå bort sig och du orkar inte spela så i tre perioder. Det syntes i den här matchen. Björklöven hade kört slut på sig när matchen skulle avgöras. Det ska bli intressant att se om det var en engångsföreteelse eller om Löven kommer att jaga lika brutalt mycket mot Asplöven.

7 kommentarer

  1. Roy

    Inga ord om första halvan av matchen. Men hur kan du tycka att det är ok när Löven bara skjuter ca 4 skott sista 30 minuterna?
    Har jag missat något?
    Ingen verkar vilja vinna.
    Nu försvann t.om Trotter.
    Så Palmebjörk och Kevin blir bänkade och sedan kan ingen vinna, trots 2-0 efter mindre än 10 minuter och mål i 5-mot-5 är omöjligt förutom mot rena soplag?

    Dessutom har Öhman slutat göra mål, missar allt och Edblom har gjort 0+3 poäng på över 20 matcher.

    Är det inte något fel?
    Eller har alla blivit värdelösa under en natt?
    Det är en ärlig fråga, för jag undrar verkligen hur det mås i laget.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Rent taktiskt som Löven spelade idag, med den extremt överaggresiva pressen så orkade de bara i 30 minuter. Spelarna vill, spelarna kör verkligen. Det är i mina ögon en taktik-fråga. Skulle Björklöven haft ledningen med 4-0 efter 30 minuter och sedan såsat av det här hade ingen reagerat. Nu tappade de ledningen och föll platt. Rent spelmässigt offensivt tycker jag dock inte att de är så dåliga. Jag tror laget mår ganska okej. De har vunnit 4 av de 7 senaste matcherna. Allt handlar om vilken kravbild du har. Om man fortfarande tror som jag gjorde inför säsongen att de ska sluta topp 2 måste alla avgå. Om du tror och hoppas på topp fem. Då är det en process framåt i varande.

      • tobbe

        Är ju för dåligt! Tommys tok check kostar oss poäng. Funkar kanske i SHL där lagen är lite mer skickliga. Topp 4 ska vi minst vara med materialet vi har. Stort misslyckande av både Dalle och Tommy. Tommy borde få lämna

  2. Per

    Märklig analys idag. Vanligtvis är du ganska så spot-on. För mig så var detta en väldigt märklig match. Stundtals bland den sämsta hockeyn jag sett på allsvensk nivå. Lövens pp är i vanlig ordning briljant men efter det så var det inte många ljusglimtar. More var horribelt dåliga och jag tror i ärlighetens namn att alla, inklusive Tommy och spelarna, var säkra på seger till dess 3-2 målet kom. För mig så var det rekord i att vara usel och extra patetiskt blev det när vi skulle jaga. Killarna må jobba men de har ingen aning om hur man kan göra mål när det inte fungerar att virka in puckarna tränings-style. Igår så slutade det med att de kom in i anfallszon och började lägga omöjliga passningar bakom ryggen i hopp om att lura absolut alla. Självklart fungerade det inte och den enda chansen vi fick var när ångesten himself, Edblom, fick läge för att skjuta men istället la över pucken till Felix som missade. Den chansen är så synonymt med Löven just nu där vi har jättelägen men där vi hellre lastar över ansvaret på någon annan istället för att själv försöka göra mål. Till och med Trotter verkar ha tappat tron på att göra mål och letar nu omöjliga passningar i likhet med alla andra.

    TESTA LITE ENKLARE SPEL!

    Jon var kul att se igår. Inte briljant men han skämde absolut inte ut sig. Är mil bättre än många andra. Jag skulle gärna vilja se honom med Öhman och Trotter istället för Hutchings.

    Sist men inte minst så börjar tålamodet tryta för Jonsson. Hur fan kommer det sig inte att han ser vad alla andra ser? Han är ju tamigfan heltidsanställd för att leda laget. Med ett SM-guld så kan man förvänta sig lite jävla ansvar istället för att han bara tuggar på och hoppas att vi till slut kan nå åttondeplatsen. Det är skitsamma om vi är bäst i serien i 5 minuter varje match när vi sedan ger bort ett gäng mål samtidigt som vi spelar en hyperineffektiv glamourhockey som inte fungerar i allsvenskan 5 not 5…

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Ibland ser man matcher olika från TV:n och live med jobb i sinnet. Jag och min kollega Kalle som lajvade matchen hade ganska olika bild av matchen. Dock kände jag efteråt att jag inte ville måla allt i svart. Det är så lätt att måla alla segrar i vitt och alla förluster i svart. Om du läste min krönika så var jag ju ändå ganska hård där.

  3. matte

    Luleå skickade savalahti-Nagander idag. Vore inte något för Löven. Kan du kolla om det är något på G? Han har ju spelat för klubben tidigare.

  4. Läktarproffset

    Man kan INTE hylla 1st bra period om man torskar efter ledning med 2-0!

    Edblom , har har ju inte varit bra på flera år.
    Knappt ens i Leksand när man skulle varit ok.
    Nä han behöver bänkas omgående.

    Bänka Dalle med när man ändå är igång.
    Börjar lukta aningen surt med backen som inte finns.

    Dessutom bänka tränarna med.
    ALLA behöver en rejäl tankeställare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.