Matchdag – Mora borta

Efter fem raka bortaförluster för Björklöven väntar ett formsvagt Mora, seriens näst sämsta hemmalag. En perfekt match för Björklöven. Så då är frågan. Tar de chansen?

Mora kommer från en derbyseger 3-1 mot Leksand, men det var ingen klang och jubelföreställning. Mora fick tidigt 2-0, spelade på den ledningen och sedan var det en ganska dålig hockeymatch. Innan det hade Mora förlorat sju av åtta matcher. På hemmais har Mora förlorat fem senaste matcherna.

Det mesta av Moras dåliga form har berott på skador. De hade som mest nio spelare borta, men inför mötet med Björklöven ser det bättre ut. Endast två spelare saknas nu.

Tidigt på säsongen spelade Mora med en makalös fart och intensitet, men har med alla skador tappat detta. Det finns inte samma spets som tidigare säsonger och när laget inte kuggar så är Mora inte samma maskin.

Jag förväntar mig en helt annan matchbild än senast lagen möttes. Då vann Mora med 3-1 efter att ha åkt sönder Björklöven och ägt matchen. Den här gången tror jag på ett Björklöven som för matchen och som kommer att få chanser att vinna. Frågan är bara om de passar upp dem, bränner lägena eller om de sätter dit dem.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Fredrik Hetta och Rasmus Edström är skadade. Jonas Emmerdahl är tillbaka och går rakt in i första backparet.

Så här ser de preliminära laget ut.

#47 Kevin Lindskoug (Emil Hedman)

#57 Stefan Andersson – 4# Jonas Emmerdahl

#16 Lucas Ekeståhl-Jonsson – #24 Mike Banwell

# 8 Kalle Ekelund – # 86 Tommy Wargh

#10 Jesper Thörnberg – #6 Kim Karlsson – #28 Lucas Sandström

#54 Felix Maegaard-Scheel – 15 Pär Edblom – #19 William Quist

#7 Brock Trotter –  #74 Stefan Öhman – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #34 Jon Palmebjörk

#62 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Avsluten. Visst Björklöven gjorde fem mål senast, men sett till de senaste matcherna på bortaplan är det avsluten som felat. Stefan Öhman har varit den stora sumparen. Ska Björklöven vinna måste de sätta dit åtminstone några procent fler av lägena. .

¤ Starten. På bortais har Björklöven varit väldigt försiktiga i starten av matcherna och på det sättet gett bort initiativet och hamnat på hälarna. Här måste laget vara redo från start och inte ge något handikapp.

¤ Misstagen. Senast mötte Björklöven ett riktigt dåligt lag och blev inte straffade på sina misstag, men det var fortfarande lite för många gåvor med tanke på det stora spelövertaget Björklöven hade. Detta måste vara i fokus match efter match.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det var mycket som var bra sist. Speciellt vårt backspel som hade en bra höjd. Försvarsspelet som helhet var riktigt bra. Det är flera saker i vårt spel som börjar sätta sig. Försvarsspelet senast, men också utdelningen. Vi har börjat bli lite mer effektiva, men totalt är det helheten som blivit mer homogen. Det var längesedan vi mötte Mora. Nu handlar det om att börja en vinnarstreak på bortaplan. Vi ska åka till Mora och vinna. Det är det enda vi har i vårt huvud. Det vi ska göra och hur vi ska göra det, säger Tommy Jonsson till klubbens hemsida..

Noterbart om Mora:

¤ Daniel Hermansson är Moras stora vapen framåt. Han leder interna poängligan med 15 (5+10) poäng, varav 6 (2+4) i powerplay.

¤ Bakom Hermansson har vi centern Linus Johansson på 14 (4+10) poäng och bäste målskytten Patrik Karlkvist 12 (7+5) poäng.

¤ Som lag Mora tredje sämst i powerplay med 12.33 i procent. Det är verkligen ett fullständigt omtag mot i fjol där laget hade Kevin Mitchell, Lukas Bengtson och Jonas Westerling vilket gjorde laget till det tredje bästa i serien i powerplay..

¤ Med tre segrar under ordinarie tid och 15 poäng på hemmaplan är Mora seriens näst sämsta hemmalag.

¤ I fjol var Dan Bakala en succé i Moramålet, i år har Jacob Johansson stått för en bra säsong med 92.11 i räddningsprocent och 2.09 i insläppta mål. 22-åringen gör sin första säsong som förstemålvakt i alllsvenskan.

¤ NHL-meriterade och JVM-meriterade Jeremy Coliton är seriens yngste tränare med sina 30 år. En knäskada tvingade honom att sluta med hockeyn och han gör nu sin andra säsong som tränare för Mora.

¤ Mora är det sämsta laget i serien när det kommer till att försvara en ledning efter förstaperioden. De har tappat hälften av alla matcher de ledat efter en period. Mora är dessutom det svagaste laget i serien efter att de släppt in första målet. Av 10 matcher där de släppt in första målet har de spelat tre oavgjorda och förlorat sju.

¤ Mora saknar nye kanadensiske backen Kevin Gagné som klev av senast mot Mora.

Sagt från Mora-håll:

– Vi måste upp på den nivån vi kom upp i mot Leksand igen, ta hand om pucken så som vi gjorde. Vi var tuffa att spela mot igår och det är någonting som jag har pratat om från början av säsongen. Jag håller inte med om att vi varit dåliga hemma. Vi var dåliga mot Asplöven men innan gjorde vi bra matcher under en tuff period med många skador. Det hjälper inte oss att tänka på det. Vi tar en match i taget och tittar framåt. Varje match är viktig. Vi vet att det är ett bra lag. Det blir en stor utmaning för oss, säger Moratränaren Jeremy Colliton till dt.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.