Matchdag – Leksand borta

Krislaget och nästjumbon Leksand med ny tränare och en seger i ryggen väntar på bortaplan. Björklöven har sju raka förluster på bortais. Vem tar de viktiga poängen?

Det här var på förhand tänkt att vara ett toppmöte i allsvenskan. Så blev det inte riktigt. Björklöven förlorade åtta matcher på rad och kan inte vinna på bortais. Leksand, ja där är det bara kaos och laget har förlorat mot allt och alla, t.ex. Sundsvall hemma….

Nu har de sparkat Sjur-Robert Nielsen och satt Perra Jonsson i båset. Brandmannen och division-IV coachen som fick hoppa in i Färjestad och tog SM-guld. Sedan dess har han varit i Skellefteå, Timrå, AIK och Modo förutom Färjestad. Det är ingen taktiskt virtuos direkt, men Perra är en go gubbe som kan komma in och sprida god stämning.

Leksand har haft alla möjliga problem. De har släppt in hela 72 mål, bara gjort 57, är en katastrof i boxplay, har näst sämst effektivitet i ligan och målvakten Frans Tuohimaa är seriens tredje sämsta förstemålvakt statistiskt (91.10 procent). Det stora problemet är dock att laget hittar sätt att förlora gång på gång.

I slutändan är det dock bara fyra poäng som skiljer lagen åt efter att Leksand besegrat Västerås i sin senaste match, men laget ligger fortfarande näst sist.

Före 4-3 segern mot Västerås kommer Leksand från 1-4 mot Asplöven, 1-3 mot Mora, 2-4 mot Sundsvall och 2-3 mot AIK. Det är alltså inget lag i högform Björklöven möter.

Senast lagen möttes var i Umeå, då vann Leksand efter straffar med 2-1, men Björklöven radade då upp målchans efter målchans och borde ha vunnit.

En oerhört svårtippad match. Båda lagen vill föra spelet, båda har normalt stort puckinnehav, båda lagen MÅSTE verkligen vinna och båda lagen är lite kantade i sjävförtroendet (Löven just på bortais). Jag ska vara ärlig. Den här matchen kan sluta exakt hur som helst. 1-6, 7-2, 3-3, 1-3, 4–2 eller 1-1. Exakt hur som helst. Säsongens mest svårtippade match.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Fredrik Hetta, Mats Lavander och Lukas Ekeståhl-Jonsson är skadade. Pär Edblom är på begravning.

Så här ser de preliminära laget ut.

#47 Kevin Lindskoug (Christoffer Hällberg)

#57 Stefan Andersson – #32 Rasmus Edström

4# Jonas Emmerdahl – # 8 Kalle Ekelund

#42 Emil Wikström – # 86 Tommy Wargh

#24 Mike Banwell

#7 Brock Trotter –  #74 Stefan Öhman –  #28 Lucas Sandström

#10 Jesper Thörnberg – #6 Kim Karlsson – #19 William Quist

#90 Alex Hutchings – #22 Nicklas Johansson –  #54 Felix Maegaard-Scheel

#34 Jon Palmebjörk – #26 Victor Ekeståhl-Jonsson – #62 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Ja, Björklöven slarvade bort starten de fick mot Mora, men den här gången är den oerhört viktig igen. Nu handlar det om att Leksand är ett skört lag som om Björklöven får en bra start, inleder galet kommer att tveka med sitt svaga självförtroende. Därför är starten så vitkig.

¤ Skott. Frans Tuohimaa har släppt en hel del konstiga puckar den här säsongen. Björklöven måste komma till avslut. Detta då Leksandsmålvakten ibland släpper konstiga puckar, men också då Leksand utan Frögren inte alls har så fysiska backar och då finns det en bra chans att knoppa in returer..

¤ Powerplay. Leksand har haft en förmåga att dra på sig idiotiska utvisningar och är seriens näst sämsta lag i boxplay. Det gäller att ta vara på det och näta minst ett, helst två i powerplay i den här matchen.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det är helt klart dags att ta en seger på bortais. Vi har hittat ett sätt att spela för att vinna hemma och nu handlar det om att ta med sig det spelet även till bortaplan. Nu är det seger som är det enda som räknas. Det spelar egentligen inte hur det ser ut. Vi måste bara hitta ett sätt att vinna, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Leksand:

¤ Bästa poängplockare i Leksand är seriens poängbäste back Victor Amnér med 19 (7+12) poäng. På samma summa hittar vi Janos Hari (5+14) som dock bara spelat 19 matcher.

¤ Leksand är seriens femte bästa lag i powerplay med 19.74 procent och den spelare som varit näst är just Amnér med fyra mål och sju assist i spelformen.

¤ Hetaste spelaren sista tiden har Jon Knuts varit med två mål och ett assist senast mot Västerås.

¤ Leksands boxplay på 79.27 procent är näst sämst i Hockeyallsvenskan. Laget drar dessutom på sig femte flest utvisningar med 10.16 minuter per match i snitt.

¤ Leksand är det näst minst effektiva laget i serien med mål på 8.09 procent av skotten.

¤ Leksand har tredje mest puckinnehav av alla lag i serien och spenderar femte mest tid i anfallszonen.

¤ Leksand har vunnit samtliga sju matcher där de haft ledningen efter en period, men har inte vunnit någon av de sju matcher där de legat under efter en period.

Sagt från Leksand-håll:

– De har ett bra powerplay. Det har de absolut. Det finns rutin i Björklöven så det gäller att inte gå bort sig och ha överambition. Det var väldigt roligt sist, så nu hoppas vi på något liknande igen, säger Perra Jonsson till Leksands hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Emma Klöfver är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Själv ser jag matchen på TV och bloggar efteråt.

En kommentar

  1. Lasse

    Leksand kommer att sätta press på Lövens backar hokus pokus då fick vi en hönsgård.
    Och hönsgårdar vinner inga matcher. Skulle behövas en riktigt tuff tupp där bak.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.