Det verkar ganska uppgivet

Björklöven kunde inte bygga vidare på segern i tisdags utan det blev en ny förlust borta mot Oskarshamn. Visst det är över 20 matcher kvar, men känslan som infinner sig är uppgivenhet.

Spelmässigt var inte allt åt pipsvängen i den här matchen, men vad spelar egentligen det för roll? Det löven behöver just nu är segrar.

Att supportrar är uppgivna just nu är förståeligt, att jag som journalist efter att har följt Löven så pass nära är lite uppgiven är kanske okej det med, men både spelare och tränare utstrålar också lite uppgivenhet. När jag vandrade omkring vid omklädningsrummet ikväll kände jag inte den där stora vreden, jag såg inte de svarta blickarna även om vissa naturligtvis var väldigt besvikna. Jag såg något jag tycker ser ut som uppgivenhet, likgiltighet. Kanske var det tillfälligt just den här dagen, kanske har jag fel, för det såg inte ut så i tisdags, men ingen kan egentligen säga något annat än att de ska ”kämpa på”. Det känns inte som en lösning….

Jag förstår dem. Både spelare och tränare. Senast Björklöven vann fler än två matcher i rad var match 2-5 på säsongen mot Timrå, Almtuna, Pantern och Karlskoga då Björklöven vann fyra matcher i rad. Utöver det har Björklöven vunnit två matcher i rad vid ytterligare två tillfällen. Om du på 30 matcher bara vunnit 2 matcher eller fler i rad tre gånger. Då är det svårt att på riktigt tro på att du kommer att göra det innan du gjort det.

Det är bara att konstatera. Det ser riktigt mörkt ut för Björklöven. Det kan vända, men om inga förutsättningar förändras så är det troliga att det inte vänder. varför skulle det vända nu? Det betyder inte att Björklöven åker ut. Det betyder bara att det vi sett så här långt är ungefär vad vi kommer att se resten av säsongen.

Innan i kikar på detaljerna från matchen kollar vi så att ni läst:

Min krönika ”Ser ingen vändning”

Min snabbanlys ”Bjuder på för mycket”

Och sett intervjuerna med:

Tommy Jonsson

Gustav Grundström

Så till några funderingar och matchens detaljer:

¤ Björklöven startar matchen med hela laget väldigt högt i forechecken. De lyckades få fast pucken i mittzonen och vända spelet ett antal gånger, men varje gång Oskarshamn kom igenom pressen så blev det farligt bakåt. Kim Karlsson pratade inför om att spela ett bortaspel. Tommy Jonsson prata om en ”ganska bra bortamatch”. För mig är detta snarare ett hemmaspel än bortaspel.

¤ Björklöven vinner puckinnehavet med nästan 60-40 i matchen. Jag frågar mig. Är detta positivt för Björklöven? Eller är det så att ju mer puckinnehav Björklöven har ju större chans är det att de gör misstag och att motståndarna kan vända på Björklöven och skapa chanser? Jag vet inte säkert, Det är bara en känsla jag har. Det vore intressant att sätta sig och kolla på samtliga mål Björklöven släppt in och se hur många som kommer från spelvändningar efter pucktapp. Är det så många som jag tror så måste man ställa sig frågan. Ska vi spela så här?

¤ Gustav Grundström gjorde sitt första mål. Riktigt kul för honom. Han har haft så många lägen utan att få dit den och gjorde som helhet en bra match i Oskarshamn. För honom blev det ett lyft med tre roterande centrar på fyra ytterforwardspar. Synd att målet inte fick någon betydelse i slutändan.

¤ Även Brock Trotter fick ut mer av att rotera bland centrar än senaste matchen. Han kämpar med sin skadade fot och åkningen, men lördagen var ett steg framåt för honom.

¤ Björklövens powerplay var väldigt uddlöst. Jag funderar på om det verkligen är rätt att sätta Rasmus Bengtsson i PP1. Vore det inte bättre med Stefan Andersson där. Speciellt när både Öhman och Trotter helst vill passa. I PP2 finn ju Hutch, Thörna och Quist som gillar att avsluta.

¤ Mike Banwell var inte med och tog några dumma utvisningar sedan han lämnat laget. Då axlade Pär Edblom den manteln med två helt galna utvisningar. Kind för snack med Hutch redan utvisad var inget hit heller.

¤ Jesper Thörnberg fick en riktigt ful tackling i ryggen som domaren missade. Jag pratade med honom efteråt. ”Det är lugnt” sa han då.

¤ Stefan Öhman hade fyra skott på mål. Stefan har nu gått 10 matcher i rad utan att göra mål. Öhman som gjorde 19 mål förra säsongen har visserligen gjort sex mål den här säsongen, men 10 matcher och 38 skott på mål i rad utan att göra mål. ingen pratar om det, men det börjar nästan att bli ett problem.

¤ Jag tror att statistikerna i Oskarshamn hade gluttat lite på julglöggen. istiderna var inte riktigt hundra. Eller vad säger ni: 7.53 på Wargh, 29.26 på Hutchings, 33.40 på Kim Karlsson, 32.28 på Ekelund. Nej, det var inte många rätt där.

¤ Oscar Engsund i Oskarshamn hade fler täckt skott (4st) än hela Björklöven och en teckling mindre (5st) själv än hela Björklöven. Snacka om att Löven saknar en sådan spelartyp så Engsund, alltså en Acke.

19 kommentarer

  1. Hasse Båth

    Nog för det är lika för alla.Men lördagsmatcher 18:40 är ingen höjdare.
    Inte som bortalag. Tror inte vi hade sådana matcher ifjol
    Varför inte ha 16:00 istället som dom andra matcherna???

  2. Hasse Båth

    Kan inte förstå hur Tommy match efter match tycker att det är en bra bortamatch.
    Det var ju uselt pp många dumma utvisningar många frilägen!!!! You name it

  3. hg

    Tommy måste försvinna. Kan inte ta föreningen på allvar annars. Ett tjugo år långt supporterskap är verkligen på väg att dö. Kunde leva med de tre division 1-säsongerna. Fanns fortfarande kvar ett slags jävlar anamma inom föreningen då. Men väljer styrelse/ansvariga att bara stå på sidan och låter Tommy fortsätta så är f-n i mig risken stor att det blir ett farväl till IF Björklöven efter den här säsongen. Det har för guds skull gått 30+ omgångar och vi har ännu inte genomfört en enda bra match över 60 min. Inte visat upp att det finns tillstymmelse till ett hållbart grundspel. Vem den nya tränaren blir och vad han uträttar är inte lika viktigt i mitt fall. Jag vill veta att det finns en styrelse med en vision i den här föreningen som kan agera när sportsligt ansvariga inte ens är nära att föra skutan i visionens riktning. Vore förstås kanon om Tommy avgick självmant. Men bryr de sig om att supportrar långsiktigt behåller tron på Björklövens verksamhet så plockar de bort honom själva. Snarast!! Det sista, absolut sista, jag vill se är att man spenderar en massa nya palme/banwell-pengar på nyförvärv samtidigt som man behåller Tommy. Laget är dysfunktionellt och kommer finna sätt att förlora matcherna oavsett nyförvärv.

  4. Larss

    Det är tråkigt men Tommy Jonsson måste sparkas, truppen är alldeles för bra för spela såhär. Dalle Johansson måste agera.

  5. Tjofezuz

    Att det höjs mer och mer röster på tränarens vara eller icke vara….är inte så konstigt, speciellt med tanke på den ” uppgivenhet och ojämnhet ” löven visar upp i match efter match…..
    Å visst, det är enklare att ge tränaren ” sulan i baken ” än att göra det på 25 spelare, men vem skulle isf
    ta över?! Och skulle det ge ”önskad effekt ” ?! Två lag har redan gjort det i höst, Modo i SHL och Leksand i Hockeyallsvenskan. I dessa fall har det gett både ris och ros. Modo fortsätter att förlora men Leksand fick ett uppsving. Så ingen garanti att ett tränarbyte är lika med succé!!!!
    När det gäller löven,så tror jag inte ett tränarbyte skulle ge önskad effekt. Tror mer på att ” hitta spetskompetens ” i en eller två nya spelare, som kan komma in i laget och ” vinna matchen ”. Skulle nog höja självkänslan och sudda ut uppgivenheten i laget!! Så nu när löven frigör ” cash ” , så borde ju möjligheten till det finnas. För just nu känns en kortsiktig dyr lösning bättre än allt annat som man kan tänkas……..

    • hg

      Du verkar överskatta något otroligt Björklövens motståndare i den här serien. ”Spetskompetens” finns så det räcker och blir över i Björklövens lag för att vinna matcher. Hetta var t ex Panterns bästa spelare ifjol. Han har varit en medelmåtta som bäst i löven under tiden han var hel. Det vi ser på isen är ett underpresterande av astronomiska proportioner, ett fullständigt dysfunktionellt lag där jag skulle bli förvånad om ens någon spelare tycker det är roligt att spela hockey just nu. Att slösa pengar på nyförvärv till det lag Tommy förfogar över vore att kasta pengarna i sjön enligt min mening. Så länge det är just han som basar över laget. För det var inte så att blixten slog ned och plötsligt kollektivt kollapsade toppspelare som Öhman, Edblom, Palme m.fl. På slutet har även Trotter och Lindskoug gått ned sig. Något ruttet vilar över laget som gör att i stort sett varje spelare underpresterar. Dålig backuppsättning och dåligt/obefintligt grundspel har såklart gjort sitt också.
      Tycker det är två väldigt konstiga exempel du tar upp i Modo och Leksand för att ge stöd åt din slutsats, som även den är lite konstig, att tränarbyte inte leder till någon succé. Först och främst är det ingen som på riktigt förväntar sig succé. Jag tror att de flesta av oss som efterfrågar tränarbyte gör det i hopp om att stoppa blödningen innan vi får en upprepning av våren 2014. För det andra så har inte Modo en bättre trupp än de flesta av sina motståndare i SHL. Raka motsatsen av Björklövens läge i Allsvenskan. För det tredje, precis som du skriver, Leksand fick ett uppsving av sitt tränarbyte.
      Tommy kom hit för att ”Ta löven till en nivå de inte varit på tidigare”. Det var nog föreningens förhoppning också. Men så länge det inte var Div-2 han menade så har han misslyckats och därför vill jag se föreningen/Dalle agera. Annars är inte deras plan över A-lagsverksamheten de bedriver trovärdig. För min del har det iaf gått så långt nu.

    • Canoah

      Bra skrivet, håller helt med. Backsidan har varit en achilleshäl hela hösten.

      Det som är mest skrämmande är att alla värvningar eller förlängningar Dalle har gjort, mer eller mindre, floppat.

      Ollikainen
      Banwell
      Ekelund
      Edblom
      Hutchings
      Edström?

      Godkänt får LEJ (pga av ålder) och Emmerdahl (som dock varit mycket skadad)

      Hetta tillskriver jag Grönberg, dock mycket skadad

  6. Tyko

    När ska Tommy inse att måste spela mer defensivt!!!?? Detta håller inte, helt sjukt att se att han inte lärt sig nåt på 31 matcher. Nää är nog dags att lämna

  7. Erik

    Är väl dags för Tommy att dra nu. Lövens taktik är sönderläst och Tommy klarar inte av att byta spelidé. Dom flesta lag i denna serie lever på kontringsspel och utnyttjar detta till fullo mot löven. Nej tyvärr Tommy, du klarar uppenbarligen inte detta. Lycka till i nästa klubb. Allsvenskan var för tuff för dig.

  8. Per

    Jag måste ha för höga krav men jag tycker Löven gör en usel insats. Oskarshamn spelar en hockey där man ligger djupt och sen kontrar. De var i kontroll i princip hela matchen. Bakala är duktig men han gjorde inte monstermatch där han vann matchen åt dem.

    Det saknas all typ av grundspel i Löven. Man har problem att sätta uppspel så fort det finns en motståndare i vägen. Man är så osäker att man vänder hem flera gånger när man stöter på patrull men problemet är att när man vänt hem så får man lika dåligt läge igen och man blir fastcheckade. Det är uppenbart i många matcher. Anfallsspelet är inte heller direkt bra. Det är mycket puckinnehav men riktigt bra målchanser är få och det är noll desperation framför mål till skillnad från motståndarna. Powerplay är också sönderläst så därför fungerar väldigt lite numera.

    Om jag förstår det rätt så ska man värva nu. Är det någon som tror att det löser problemen? Att kunna bänka en back och sen få in en forward eller center som är duktig. Jag tror inte det ger något alls när det ser ut som det gör. Problemet sitter dels i huvet hos killarna men det sitter också i avsaknaden av grunder. Man har inget att falla tillbaka på när det blir svårt och då gör inte sporadiska ändringar någon skillnad.

    Det enda som gäller nu är att byta ut Tommy Jonsson och få in någon som kan bygga en grund så att vi hinner ikapp åttondeplatsen och får en chans att förlänga säsongen. Byter man inte ut tränarna så är det en stor sannolikhet att vi får kvala vad det lider. Vi är just nu sämsta laget i serien och jag tror inte att det ändras med tålamod och ett par värvningar till truppen. Det finns tillräcklig klass för att nå åttondeplatsen om bara Jonsson ersätts med någon som kan nå fram till killarna och som kan ge dem ett grundspel som fungerar. Tommy klarar uppenbarligen inte det iom det ser sämre ut efter 32 omgångar än vad det gjorde i augusti innan han fått sätta sin prägel på hockeyn som skulle spelas.

  9. Carl

    Jag tror att uppgivenheten från spelarna kommer från att förtroendet för Tommy är helt borta. Fel spelidé i början, utfrysningen av Jon i 20 matcher, vad kommer ledningen att göra åt situationen, tankarna börjar sväva iväg till nästa säsong, etc. Kanske tom finns spelare som bara skulle vilja lämna Löven just nu.

  10. Söderlövare

    Om inte Tommy Jonsson har vett och insikt att avgå självmant så får Dalle eller Åkerblom kamma till sig och visa lite handlingskraft. Efter 32 omgångar ser spelet fortfarande bedrövligt ut, vi blandar och ger men det stabila grundspelet lyser med sin frånvaro och vi gör samma misstag gång på gång. Allt jämt medan Tommy står med armarna i kors och tuggar tuggummi och Åkerblom står bredvid och ser nöjd ut.

    Sett varende eländig minut av Lövensmatcher i år och nu har man blivit som spelaren man ids inte ens bli upprörd efter nästa insläppta mål, nästa torsk.

  11. Carl

    Att värva nya spelare och tro att det löser problemet är att vara alldeles för naiv. Vi har många väldigt bra spelare, men vi har en tränare och sportchef som har noll kompetens i att anpassa ett spel efter det spelarmaterial vi har. Det är ingen slump att Palme, Öhman, Hutchings, Edblom, Trotter kommer aldrig heller att ”blomma ut”, m.m, är de som lyckats sämst. Nån eller några har varit hyfsade som t.ex Nicke J som passar bättre i TJ spelstil. Sen hur Palme behandlats, inkl. alla lögner och osanningar har väl inte stärkt förtroendet för ledarna hos spelarna direkt. T.ex har inte Palme varit ens i närheten av att vara sjuk i veckan utan kört stenhård träning för att komma igång snabbt i sin nya klubb. Sen åker man med för lite forwards till match. Vilken IQ har man då. Om vem presterar ett bra jobb om man får instruktioner om att utföra jobbet på ett sätt som man tycker är helt fel och att därmed tycker att chefen är ganska kass? Näe, bort med ledningen så kanske det finns en chans att vi vänder det det här. Palme är ju redan körd i år, men det kommer fler säsonger, och förhoppningsvis i allsvenskan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.