Har Palme fått chansen?

I väntan på kvällens match mot Oskarshamn, men också i väntan på beskedet om Palmebjörks utlåning tar vi och gräver i frågan. Har han fått chansen.

Jon Palmebjörk stod för 57 (23+34) poäng på 34 matcher i division-1 säsongen när Björklöven gick upp. Han gjorde 6 (2+4) poäng på 10 matcher i kvalserien till allsvenskan samma säsong. Sedan följde han upp detta med galna 45 (24+21) poäng i allsvenskan säsongen 2013-14 och 9 (3+6) poäng på 9 matcher i kvalserien för att hålla Löven kvar i serien.

I fjol noterades Palmebjörk totalt för 20 (7+13) poäng på 28 matcher

Han missade 25 matcher på grund av sin hjärnskakning i gymmet och på de nio matcherna efter skadan som han spelade blev det ett mål och två assist. Således presterade Jon 17 (6+11) poäng på 19 matcher före skadan. Det måste ändå ses som riktigt bra. Dessutom hade han +12 i plus/minus statistik.21

Den här säsongen har Jon stått för 7 (3+4) poäng på 25 matcher.

Det är dock inte rättvist att säga att Jon har spelat 25 matcher då även de matcher du inte sätter foten på isen räknas. Tar vi bort de matcher där Jon gått som extraforward så har han spelat 20 matcher och alltså stått för 7 (3+4) poäng. Naturligtvis inga imponerande siffror det heller.

Jon har totalt missat 5 matcher antingen som petad eller sjuk under säsongen och

Palmebjörk hade en sekvens på sex matcher där han var antingen placerad på läktaren eller fick gå som extraforward under säsongen.

Sedan har han tidigare på säsongen missat två matcher på grund av sjukdom (i September) och nu sista tre matcherna inte heller spelat (sjuk?).

För att ge lite rättvisa åt prestationen så måste vi titta till  tiden före och efter denna sekvens där han bänkades.

Då har det sett ut så här:

Före petningen:

14 matcher, 12 i någon av de första två kedjorna, 2 i fjärdelinan, 11 matcher med spel i powerplay

Detta med en snittistid på 13.19 min /match

Producerat: 6 (3+3) poäng.

Efter petningen:

6 matcher, 1 i tredjekedjan, 5 i fjärdekedjan, 4 matcher med spel i powerplay

Detta med istiderna: 11.16 (Spelade PP), 13.22 (matchen i tredjelinan & PP), 13.08 (PP), 15.36 (PP), 9.58, 3.39

Alltså en snittistid på 10,825 min/match.

Producerat: 1 assist, plus/minus -3

¤ ¤ ¤

Så vad kan vi konstatera?

1. Under inledningen av säsongen, de 15 första matcherna så fick verkligen Jon Palmebjörk chansen i någon av lagets topplinor, hade en vettig istid då han inte spelar boxplay och fick även spela powerplay. Han levererade 0,428 poäng/match vilket är klart sämre än vad han har gjort tidigare, men samtidigt så snittar följande spelare:

Stefan Öhman 0,428/match, Pär Edblom 0,448, Felix Maegaard-Scheel 0.241 poäng/match den här säsongen.

Det ska sägas att Lucas Sandström, Kim Karlsson, Stefan Andersson, Jesper Thörnberg, Alex Hutchings och William Quist idag alla snittar mer poäng per match än vad Jon gjorde under seriens första  15 matcher då han fick chansen i toppkedjorna.

2. Efter petningen har Jon sett till speltid fått chansen. De som påstår att han bara spelat 3-4 minuter har fel. Det är bara att kika på siffrorna. Dock fick han chansen i tredjelinan en enda match, i övrigt handlade det bara om spel i fjärdelinan med kanske inte de spetsigaste spelarna i laget

3. Jon fick chansen tre matcher i powerplay efter att han hade petats och levererade en poäng på dessa tre matcher, men i en ovan roll högt upp i slottet.

Vad kan vi då läsa ut av det?

¤ Jo att Jon Palmebjörk underpresterade under inledningen av säsongen, men sett till siffror inte värre än någon annan i laget. Dock ska även synintrycket räknas in och där var det tydligt att Jon inte längre kunde producera något själv utan var väldigt beroende av att bli framspelad.

¤ Att Jon efter petningen visserligen fick chansen sett till istid, men att det var oerhört svårt att ta den i en fjärdekedja, en ovan roll i powerplay och i en enda match i tredjekedjan. Om tränarna verkligen haft en tro och vilja på att få Jon tillbaka i 13-14-slag skulle han fått chansen i någon mer profilerad kedja och i en roll till vänster i någon av powerplay-linorna.

21 kommentarer

  1. Mange

    Ja definitivt fått chansen. Två oberoende coacher över två olika säsonger har sagt sitt. Till bilden hör säkert även prestationer på träning. Gamla meriter räknas inte. Lägg ned det här nu. Jag önskar Jon lycka till i framtiden. Tack för grymma prestationer.

  2. Mogge

    Tycker två saker. Dels har Palmebjörk inte fått ut sitt max efter skadan. Dels har både Waltin och Jonsson misslyckats med att få ut max av honom. Det är också tydligt att tränare skaffar sig favoriter och kör på dessa och har betydligt större tålamod med dessa trots sämre eller likvärdiga prestationer som de man inte favoriserar. Vad hände med det hemvävda och med hjärta för klubben? Hur ser det ut med talangutveckling och strategier för deras steg in i A-laget?

    • Junis

      Tyvärr så är finns det ingen väg in i A-laget för våra juniorer, steget från J20 elit till allsvenskan är enormt stort. Dessutom lämnar alla våra bästa juniorer då det blir dags för hockey gymnasiet. Nej för att det ska bli någon förändring så måste vi få upp J 20 i superelit då får dom betydligt bättre matcher och vi får större möjlighet att behålla våra bästa juniorer. Tyvärr så är det inte troligt att Lövens juniorer klarar av att spela upp sig på egen hand utan A-laget måste nog gå upp till SHL så vi får en gratisplats för att det ska bli verklighet.

      • Senior

        @junis ”Tyvärr så är finns det ingen väg in i A-laget för våra juniorer”
        Så klart när dom aldrig får chansen. Steget är inte så stort – ge dom förtroende och support så har vi plötsligt några ”gratis” produkter. I J20 Elit Norra idag är det 5-6 lagsom slåss om dom 4 slutspelsplatserna. Har du kollat någon av matcherna dom spelar ?
        Björklöven måste våga släppa upp sina duktiga juniorer som stannat kvar i föreningen

  3. Roy

    Ett av dina sämre inlägg, Gustav.
    Du brukar ju göra en grundläggande undersökning innan du skriver?

    Gå tillbaka och kolla hur säsongen startade. Jon blev omgående petat från 1:a linan. Sedan spelade han med Edblom.
    Edblom som inte knappt har ett första assist i år. Hur många assist har han i 5-mot-5 och hur många av dessa är första assist?

    Du nämner Jons poäng och jämför med andras snitt i andra matcher. Kolla jons matcher i första men oftast i andra har laget runt 30% av matcherna ett eller inget mål. Du ser ju att Jon hamnade väldigt tidigt på säsongen utanför topp2.

    Sedan nämner du att Jon behöver passningar. Du menar alltså att om ingen back eller center passar till honom så ska han hämta pucken och åka själv genom en köttmur på 5 motståndare?

    Det är ju laget som underpresterar. Hur ser Edbloms statistik ut egentligen?
    Hur många målchanser sumpade Öhman och Hutchings när Trotter spelade med dem? Varför fick aldrig Palmebjörk chansen med Trotter?
    Hur många matcher fick han överhuvudtaget med Öhman?

    Så enligt ditt sätt att se det var Palmebjörk roten till alla problem i björklöven.

    Fel tränare och fel sportchef. Det är min slutsats. Du behöver ju Shl-klass för att kunna klar spelsystemet och problemet på backsidan får den andra ta på sig.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Du verkar ha missförstått hela mitt inlägg på varenda stavelse.

      Jag skriver att Jon har spelat 14 av sina 16 första matcher i första eller andrafemman. Jag skriver inget om exakt vem han spelade med. Om vi ska vara exakta där så var han tillsammans med Öhman som center i sex matcher, Edblom i åtta och VEJ i två av matcherna innan han blev petad.

      Edblom har naturligtvis varit dålig ur ett producerande perspektiv vilket man också ser på att han har sämre poängsnitt än vad Jon hade när han fick spela i någon av de första kedjorna.
      Edblom har utan tvekan varit en del i att Björklöven inte fått ur mer u Jon, men likså Stefan Öhman som inte heller presterat.

      Naturligtvis kan inte Jon dribbla av alla och göra allt själv. Det påstår jag ju inte heller. Jag menar ju att han måste få spela i PP på sin bästa position för att man ska få ut det mesta av honom.

      Jag anser inte att Palme alls är Björklövens stora problem. Han är bara en resurs som inte utnyttjas fullt ut och som inte är så bra form.
      Backsidan är det största problemet och på forwardssidan är det största problemet som jag ser det att Stefan Öhman är helt ur form. Han är såpass viktig.

      Sedan angående at Öhman inte fick chansen med Trotter så det måste ju TJ svara på, men som jag ser det hade han redan förlorat förtroendet för Jon och ville aldrig ge honom chansen fullt ut efter att han hade varit petad. Då skulle han ha testats med trotter och i sin rätta position i PP. Det skriver jag ju, men du har ju missförtsått varje stavelse i inlägget.

      Angående att läsa på så gick jag ju tillbaka och kollade statistiken på alla Jons matcher den här säsongen.
      En annan dag kan jag göra detsamma med Edblom så får vi se svart på vitt. Där kan det vara intressant även med annan statistik då Edblom är en tvåvägsspelare.

      • Roy

        Vi kanske läser varandras inlägg fel.
        Men sparka Jon kommer inte vara en patentlösning på Björklöven problem.

        Sedan kan man väl fråga sig hur man tänkte när man tog in Hutchings och Hetta som mer eller mindre är Jonkopior?
        Scoutingen av TJ måste ju också anses som undermålig liksom den av Dalle.

        Nu är ju Asplöven och Sundsvall för dåliga men annars hade inte negativt kval varit långt borta. Bra jobbat från att knappt förlorat en match i våras och ”bara” förlorat 1 till 2 spelare man ville ha kvar.

        Jag förstår inte hur man tänker. Finns det ens något som liknar en röd tråd någonstans? Förutom att man verkar försöka att göra allt fel? En tärning hade kunnat ta bättre beslut över tiden. Eftersom den rätt använd har rätt i 50% av fallen.

  4. Hampus

    Jag vet inte om det är rätt eller fel att låna ut Jon. Det bedrövliga är att inte alla spelare har blivit bedömda efter samma måttstock. Grundström, FMS och andra som knappt bidragit med någonting under hela säsongen har aldrig behövt vara oroliga att få utstå samma behandling som Jon. Nåja, Tommy tog död på den här säsongen för länge sedan så det spelar kanske inte så jättestor roll. Kan Jon få fart på sin karriär i någon lite mindre dysfunktionell förening så gläds jag med honom.

  5. Rce

    Första 25 matcherna med Waltin stod vi ju bara i egen zon och avvaktade på att byta nästa byte…. Vem gör några poäng då? Sen blev Palme skadad.

    Första delen av den här säsongen har vi spelat som krattor och i stort sett alla utom Kevin och Sandström har underpresterat. Därefter har vi fått lite fart på kreativiteten i anfallsspelet men misslyckas göra mål på våra chanser, men då hamnar Palme i frysboxen.

    Summa summarum får Palme inte spela i ett spel, tidpunkt och position som passar honom.

  6. Keepern

    Detta är intressant läsning tycker jag,
    http://na.se/sporten/ishockey/1.1375297-palmebjork-lamnar-orebro

    Han var alltså igen liknande situation som nu då han lämnade Örebro.
    Det kanske är enklare att packa och dra vidare istället för att visa djävlar anamma och knyta näven när det går lite emot.

    Tycker att Jon har sett väldigt håglös och nästan ointressrerad ut på planen sedan han fick mindre speltid och en mindre framträdande roll.
    Gustaf, det skulle vara intressant att få höra om det är Jon själv som vill bli utlånad eller om det är ledartrojkan som vill bli av med honom.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Problemet är ju att den här utlåningen inte är bekräftad. Jon svarar inte, Dalles citat ”När vi gör förändringar i truppen kommer det ut på hemsidan” säger ju inte så mycket. Men om det nu är som alla tror så kommer det ju officiellt snart och då lär vi få prata med Jon också från pressens sida.

    • Holm

      Haha vilket skämt när du sitter hemma och drar egna slutsatser. Känner Jon privat, vet varför han lämnade Örebro. Han skulle inte få spela en match med a-laget enligt Peter, var inte välkommen. De skulle ha en ny spelare. Sitta på läktaren och träna med ajun. Du tycker han skulle knutit näven ist för att komma hem till oss. Han skriver no hard feelings och att de gemensamt kommit fram till det för att du inte vill svärta ner någon och utan att skapa något onödigt. Det kallas proffsighet och ödmjukhet.
      Skämmes på dig!

  7. Sjöbba

    Bra analys Gustav!

    På frågan om Jon producerat sämre än förväntat är svaret: Ja!
    Är Jon så dålig att han ska skeppas: Nej!
    (då bortser jag från lön i förhållande till bidrag i spelet, det är en dimension till)

    Då kan man som jag ser det bara komma fram till en rimlig och sannolik orsak för händelseförloppet och det är att Jon utmanat TJ’s auktoritet i omklädningsrum/bås eller ifrågasatt taktik/spelsystem. Givetvis kan han ha gjort båda. Det är högst sannolikt vad ”Jon-gate” handlar om!

    • Lövare

      Du kan inte haft höga betyg i logik eller sannolikhetslära. Den enda förklaring du kan se till denna orättvisa och oprofessionella behandling är att Palme på något sätt orsakat den. Jisses, jag skulle inte vilja se dig som domare i ett våldtäktsfall…

    • Sjöbba

      Ojdå, nu tog vi i.

      Jag fick nog inte fram min poäng i skrift.
      Är lika upprörd som övriga i tråden.
      Jon är viktig för Löven på många plan.
      Jag menade inte att detta på något sätt är Jons fel

      Min poäng är väl att det på spelmässiga eller taktiska grunder känns svårt att motivera.
      Det måste vara personligt. Givetvis oerhört dåligt ledarskap av TJ.

      Alla måste få säga sin åsikt. Funkar det inte måste det få vara högt i tak, annars går det åt h-te.
      Det gör det tyvärr nu. Vi vet alla vem som egentligen behöver lämna grön-gult.

  8. Torsten

    Palme har fått ett hopplöst uppdrag , förändra hela sitt spel mer eller mindre . Utsedd syndabock för lagets dåliga insats .Bänkas , back på träning och när han matchas i fjärde linan o jobbar o gör bra matcher bänkas han ändå ….uruselt ledarskap men grattis nästa klubb .

  9. Lasse

    Hockey kunnandet i Löven ledningen verkar inte vara på någon högre nivå. Det är väl ok om Jon själv vill detta. För övrig så finns det ett antal spelare i Löven som är betydligt sämre . Hade man placerat Jon i rätt sällskap och gett honom 5-10 matcher då jäklar. Nä låna ut sportchef, tränarna, vd, Ekelund, ev Edström då kanske det börjar hända något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.