Varför vände det i fjol?

Björklövens säsong rent poängmässigt påminner ganska mycket om fjolårets. Då vände det och Björklöven var vårens poplag. Vad var det som hände?

Björklöven har efter 31 omgångar 39 poäng och målskillnaden 79-88 och ligger på 12:e plats. I fjol efter 31 omgångar hade Björklöven 39 poäng, 59-82 i målskillnad och låg, just det på 12:e plats.Så här långt ser vi på det sättet en kopia av fjolårssäsongen.

Björklöven slutade sedan när serien summerades på 6:e plats med 81 poäng och målskillnaden 135-136. Björklöven tog alltså 42 poäng på 21 matcher och hade målskillnaden 76-54.

Betänk dessutom att laget gjorde detta trots att de hade seriens näst sämsta powerplay-procent

Det ska läggas till här att Björklöven inte vände allt direkt där och då. Det var efter omgång 36 det exploderade. Då förlorade Björklöven mot AIK med 1-2 och låg på nedflyttningsplats. Alltså med 16 omgångar kvar var Björklöven på nedflyttningsplats.

Då vände allt på riktigt. På 16 matcher vann Björklöven 9 under ordinarie tid, 3 efter förlängning, förlorade en efter förlängning och tre under ordinarie tid. Under en räcka av matcher hade Björklöven sju raka segrar, varav sex under ordinarie tid. Det var mellan omgång 42 och 49.

Så vad hände egentligen?

¤ Inledningsvis på säsongen hade Björklöven otroliga problem med målskyttet i Mats Waltins system. Efter 15 matcher värvades Mark Hurtubise som kom in, gjorde 14 mål (33 poäng totalt) på 37 matcher. Vändningen poängmässigt började en bra bit senare, men offensiven blev klart bättre när Hurtubise kom. Han var definitivt en del av vändningen.

¤ Fram till omgång 35 varierade tränarna mellan Johan Mattsson och Kevin Lindskoug i målet. Från omgång 36 bestämde de sig att Kevin Lindskoug var förstemålvakt och från den punkten och framåt var han seriens bästa målvakt.

¤ Björklöven hade under den första halvan av säsongen haft otroliga problem med skador på backsidan. Oerhört fysiske Jonathan Harty kom tillbaka till spel i den 36:e omgången efter sin konstiga ”bäckenskada” som i stort sett hållit honom borta hela säsongen. Med honom tillbaka i spel, färre backskador och en Acke i storform så hade Björklöven en väldigt fysisk backsida. När sedan Tobias Björklund värvades med 12 omgångar kvar (omgång 40) så blev även balansen bra.

¤ Björklöven hade under hela säsongen vänt matcher i tredje perioden. Totalt vände laget 11 matcher där de hamnade i underläge i tredje perioden till seger antingen under ordinarie tid eller förlängning. Denna förmåga gav tidigt på säsongen inte så många poäng, men på slutet när Björklöven hade fått igång målskyttet blev de en segermaskin då de både kunde försvara en ledning och vända matcher.

Så vad ska Björklöven göra för att det ska vända nu igen likt i fjol?

Har ni några svar? Jag är ganska tom.

In med en ny klass-back, in med en energiforward med målskytte, alltså typ en Emil Lundberg.

Räcker det eller är det bara pärlor åt svinen.

I fjol fanns det ett fundament att bygga ifrån. Finns det där nu?

Är det så att Tommy måste gå. Finns det ingen annan lösning?

Jag har fler frågor än svar just nu.

36 kommentarer

  1. Per

    Tommy måste gå. Det finns inga intentioner till att detta spel kommer att börja fungera. Under Waltin så spelade vi iaf tight men ska detta lag börja vinna mer än strömatcher så måste vi göra 5-6 mål i varje match. Det finns inget lag på denna nivå som kan snitta på det sättet så lösningen är enkel. Bort med Tommy och in med någon ny. Förstärk med en vettig allsvensk back och detta lag blir sämst åtta.

    • Löve

      Vi har inte råd att sparka Tommy och värva spelare. Tycker i så fall styrelsen ska ta sitt ansvar och stå Tommys lön är ju trots allt de och Dalle som stått för denna värvning.
      Nä, Dalle har panik där av utlåningen Palme för att frigöra pengar till en tilltänkt målspruta.
      Banwell var dyr och kommer ersättas av förhoppningsvis ett defensivt monster. Tror dock vi behöver 2 av dessa.
      Öhman trotter mr x
      Edblom Sandström hetta
      Kim quist thörna.
      Vej nicke sheel.

      Andersson mr monster
      Bengtsson mr monster
      Wargh emmerdahl/ rasmus e/ Wikström
      Ekelund -rea pris

      • Per

        Lägg pengarna på att lösa Jonsson. Blir något över så kan vi leta förstärkning utifrån de förutsättningarna. Utan en ny tränare så ger ett par, tre spelare absolut ingenting. Sparka Jonsson, värva en ny huvudtränare och låt denna bestämma om Palmebjörk ska vara kvar eller ej. Värva en back om ekonomin tillåter. Krävs verkligen inget mer för att vända detta så länge som bara Jonsson byts ut. Det finns tillräckliga kvalitéer i truppen för att som sämst nå en åttondeplats. Den befintliga truppen borde ligga i toppen så åtgärda det stora felet istället för att sätta ännu mer smink på grisen..

  2. Hasse Båth

    Vi hade ju ett grundspel och en spelide ifjol.
    Den saknas ju nu
    Speciellt försvarsmässigt.Det är väl det som blir Kevin öde också.Han hade bättre hjälp av backarna.Som du skriver så finns det inget som tyder på en vändning.
    Byta grundspel och spela tajt satsa på kontringar eller nåt annat spel är ju en ide’
    Men det är ju alldeles försenat

    Det var ju det som fallerade igår
    Oskarshamn blev ju jätteglada när deras styrsspel funkade perfekt.
    Dumstrut på Jonsson

  3. mot SHL

    Emil Lundberg måste ju definitivt vara ett alternativ för inlåning. Han kan ju inte älska tunnelbanan SÅ mycket att han hellre sitter på läktaren eller spelar 5-7 min per match i DIF än att ha runt 18 minuter i HA.

    • Hasse Båth

      Emil har spelat (med i uppställningen) 21 matcher
      Han har gjort 2 mål och 1 pass
      Han har inte samma roll i Djurgården som hos Löven
      Han är mer brunkare än sniper
      Så det kommer inte att ske

  4. Hasse Båth

    Nu när Banwell stack Palme kanske är på väg Lavander skadad så måste Dalle
    värva en klassback och en toppforward.Det kanske inte räcker med det!!
    Det är våran enda chans.Att satsa dom pengarna på två mycket bra spelare
    Då snackar vi SHL – klass

  5. Thomas

    Känns konstigt att du inte nämner att det vände efter en viss Hurtubise kom till laget. Speciellt med tanke på hur många av dina inlägg som hette nåt i stil med Hurtubiseeffekten 😉 Sen om det var det som egentligen var anledningen eller om det var mycket slump är väl en annan sak.

    Det är trist det här. Efter all hype om spelarmaterialet/tränare och resultaten i början av säsongen tänkte man att det skulle bli lite mindre magont att följa lövens framfart. Jag tycker ändå du var positiv och höll god min bra mycket längre än befogat. Hoppas verkligen dom hittar en bra lösning på det här.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Men läste du inlägget? Först punken var ju:
      ” Efter 15 matcher värvades Mark Hurtubise som kom in, gjorde 14 mål (33 poäng totalt) på 37 matcher. Vändningen poängmässigt började en bra bit senare, men offensiven blev klart bättre när Hurtubise kom. Han var definitivt en del av vändningen.” så skrev jag ju.

      Jag är kanske inte riktigt lika känslostyrd som jag var för två års sedan, därför är jag inte lika hård och troligen en bättre journalist. Men alla har en gräns hur länge det går att fortsätta tro och vara positiv. Min börjar bli nådd.

      • Thomas

        Aha, my bad. Missade den punkten helt. Ja, kvaliteten har blivit högre på inläggen helt klart. Du har helt klart en position där du kan påverka hur folk ser på laget och säsongen så det är ju viktigt att den är så objektiv som möjligt så det inte startas häxjakter i onödan. Men som du säger så börjar det bli svårt att se ljuset i tunneln.

        Men jag är alltid irrationellt optimistisk och tror det kommer lösa sig. Är bra spelare, bra fans och bra folk kring laget.

  6. tjofezuz

    …….att sparka tränarstaben, verkar vara ” lösningen ” enligt många, men då försvinner mycket lönepengar på tränarbyte, som istället kan gå till ett par spelarförvärv…..så jag tror betydligt mer på att hitta lösningen via en eller två nyförvärv!!! Helt enkelt ” betala sig ” ur denna sits!!!!
    Men kan ändå inte sluta fundera på hur en spelare som Pär Edblom, kan bli så ”anonym” i match efter match……

  7. Olli

    byt ut Tommy ! Tyvärr så höll inte laget för hans spel med hög press .. Men som tränare måste man ju se det innan 32 omgångar o ändra spelidé ! Han har fortsatt me detta o förlusterna fortsätter .. Varken spelarna publiken el fansen tror på detta längre ! Säkert inte ens Tommy ! Men man har skrivit fast Tommy på 2+1 med ca 100000 i mån .. O det blir för dyrt att bryta med honom därför e det inte gjort .. O det e tyvärr det enda som kommer ändra detta ! O väljer man att plocka in dyra spelare som ska göra skillnad o behåller spelidén då kommer dom spelarna att efter några omgångar se lika gråa o vilsna ut som dom vi redan ställer på banan … Finns redan exempel av detta i trotter ! Trotter i ett fungerande lag hade gjort 100% mer poäng !! Så kasta inte bort mer pengar.. allt börjar med Tommy o co !! Så laget får en boost o en spelidé dom tror på ! Sen skulle ju självklart det behövas en el flera backar av Hellström stuk .. Som spelar enkelt o hårt i egen zon !

  8. Mogge

    När man har pucken så mycket som man hade igår så ser man att det är de små centimetrarna som avgör. Hade självförtroendet och effektiviten varit högre så hade Löven gjort mål istället för att åka på kontringar och baklängesmål. Då hade vi vunnit klart istället för att förlora. Men hoppas att ryktena om Palmebjörks utlån inte är sant och att laget tar sig samman under juluppehållet och bygger upp självförtroende och förmågan att ta rätt beslut. Dvs skut mer och våga gå på genombrott själva. Intensiteten höjdes betydligt sista minuterna. Mer av det redan från första minuten. I värsta fall är det bara att härda ut säsongen. Bara vi håller oss kvar utan ekonomiska utsvävningar. Ledningen bör bygga och skola tränare och spelare ur de egna leden så att vi får en sammanhållen spelidé som klubben, spelare, ledare och fans tror på.

  9. Ubbe

    Rykten säger Dalle bara är en marionettdocka utan att det är Vd Åkerblom som styr och ställer …. Vad tror ni om det ?

  10. Jan-Erik Brännström

    Det är faktiskt ganska roligt att läsa alla inlägg. Jag är smått imponerad av så mycket kunnande som finns ute i samhället. Jag vågar skriva ut mitt namn eftersom jag står för vad jag skriver och dessutom är en av de som grundade Löven 1970. Jag är 80 år gammal men inte helt dement och dessutom hyggligt insatt i ishockey med åtta landskamper i Tre Kronor. Vår Förening har alltid satsat på goda tränare. När vi lyckades enrollera Tommy Sandlin startade framgångarna. Hans grund ide var ju egentligen väldigt enkel. Släpp inte in ett mål utan försök göra ett. Då vinner man matchen. Det låter banalt men är egentligen grunden i lagidrott. Hans ”Virus” Lindberg är född i samma skola. Samma grund ide men utförandet kan ju skilja sig åt. Dessa två herrar gjorde att duktiga spelare ringde oss och bad att få komma. Vilka tider. Nuvarande tränares ideer att alltid pressa högt på motståndarens blå kräver väldigt kreativa spelare och öppnar dessutom för ytterst farliga kontringar-.
    Jag måste erkänna att jag är hjärtinnerligt trött på alla förklaringar ”att vi var egentligen bättre och borde ha vunnit” efter varje match. Tyvärr hade den styrelse som scoutat Tommy Jonsson inte klart för sig vem man köpte. Hade ni frågat Hans Lindberg? Att införa en helt ny spel ide kräver sin tid och att spendera den tiden i division ett norra känns inte speciellt inspirerande.

  11. Olli

    Det e väll bra att folk bryr sig om älskade Björklöven !!
    in me ny tränare nu o få in ett spelsätt som sitter under jul ledigheten ! Tommy kommer inte vända detta el ändra sitt sätt o se på hockeyn .. Full gas o jaga gärnet! Hög press o bli sönderkontrade med ett sjukt svagt spel i egen zon ! Så har det sett ut nu i 32 omgångar … In me nån som vill rädda detta klubbmärke inte montera isär det fullständigt !

  12. Coachen

    Att lyssna på pk efter matcher är gripande och trist, det är i slutändan resultaten som räknas och inte prestationerna. TJ kör lite försvarstal för sitt eget jobb då han enträget säger typ att vi hade pucken mer å skapade tillräckligt för att vinna matchen… Tyvärr verkar laget inte må så bra just nu och det är sannolikt ingen jättefördel att spela hemmamatcher just nu med allt vad prestationsångest kan göra. Lite orolig för tisdag. ..

  13. Peter

    Jag sa upp mitt cmore abonnemang idag. Har insett att jag får så jäkla dåligt humör av att sitta och titta på matcherna…. Kommer följa händelserna via appen och bloggen.. Du är den enda som får godkänt betyg efter 31 omgångar Gustav. Bra jobbat!

  14. Höstlövet

    Jag skulle vilja veta om tränarna har spelarnas förtroende ?
    Det måste väl finnas nån form av spelarråd ? Det här med Palmebjörk är ju ett mysterium !
    Om så är fallet så kanske man inte ska fundera på tränarbyte i första hand, flera samtal med mentalcoachen kanske, självförtroendet hos spelarna är verkligen i botten just nu. Man skulle också behöva vara mera av ”dåliga förlorare” som Kim, visa lite jävlar anamma !
    Spelmässigt så tycker jag som många andra att man måste spela tightare över hela banan och åtminstone försöka vinna kamperna framför målen, många gånger säljer man sig väldigt billigt.
    Kämpa Löven !!

  15. Trotter

    Angående dåliga förlorare och temperament. Är det fler än jag som tycker att Kevin har tappat en hel del sen han blev bänkad? Han blev väl bänkad just pga sådana anledningar. Humörspelare kan såklart bli sämre ifall man försöker ändra deras personlighet. Nu får såklart en spelares humör/personlighet inte sabba för laget, men frågan är ju isf ifall Kevins gjorde det.

  16. Christer

    En del i lagets problem är att de är för få spelare som INTE begriper att ett måste är TÄVLA även på träningar. Spelarna måste tävla på varje träning för att laget ska bli bättre.
    Sen finns de ingen LEDARE i laget som håller i ” blåslampan ” hela tiden, höjer nån rösten blir den ( Kevin ) bänkad !!
    Daniel J. hävdar fortfarande att de finns konkurrens om platserna i laget ?????

  17. tobbe

    Angående Kevin att han skällde på Steffe Andersson var helt rätt! Han vart ju leds på alla indianeare. Hade också blivit less som målvakt

    • Christer

      Finns de nån spelare i laget ( typ Jimmy Eriksson ) som har respekt med sig, där övriga krigare lyssnar när han höjer rösten, påpekar saker i spelet som inte är bra ?? Ifall tränarna får varje spelarna att höja sig några procent finns stora möjligheter till en förbättring ! Kan inte var omöjligt eftersom halva laget UNDERPRESTERAR. De är ledarteamets utmaning, nån av 4 -5 ledare måste ha egenskapen att hitta lösningen !
      Slutligen : Ingen spelarkonkuranns , ingen tävlan, ingen som gnäller på felpass, inga tacklingar på träningar de avspeglar matchspel.
      Finns de nån egenkontroll i Löven ( kvalitet ) ?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.