Matchdag – AIK hemma

3500 biljetter var sålda på måndagen till matchen mot AIK. Det vankas folkfest så här i mellandagarna. Frågan är då om Björklöven kan stå emot tabelltvåan från Solna.

Senast när AIK var i Umeå gjorde Björklöven en av säsongen bättre matcher och vann med 3-1. När laget möttes på Hovet var inte Björklöven alls med från start, hamnade i underläge 0-2 och kunde sedan aldrig riktigt hämta sig från det även om laget spelade ut AIK i tredje perioden och vann skotten med 15-5.

AIK kommer till den här matchen som tabelltvåa, som seriens näst bästa bortalag och med fyra segrar på fem matcher i ryggen. Senast blev det 3-2 mot Leksand i en match där AIK sköt hela 49 skott inför 8094 personer, årets bästa publiksiffra i allsvenskan.

AIK kan vara extremt explosiva i sitt spel och skapar i vissa matcher oerhört många chanser. De gör det genom ett rasande tempo och de gjorde det tidigare genom seriens hetaste spelare Malte Strömwall. Han ledde länge målligan med sina 18 mål, men har nu tappat ledningen till Oskarshamns Michell Wahl. Detta då Strömwall kallnat rejält. Han gjorde 16 mål på 17 första matcherna. Sedan dess har det blivit två mål på de resterande 17 matcherna.

Nu har AIK många andra hot. Den senaste tiden har Oscar Steen och Robin Kovac varit stekheta och mot Leksand avgjorde Michael Lindqvist. Totalt har nio spelare stått för 17 poäng eller fler. Den stora styrkan hos AIK är annars jämnheten. Laget har inte förlorat två matcher i rad en enda gång på hela säsongen.

I grunden handlar det om att de har seriens bästa tränare i Roger Melin där alla spelarna köpt in på det han sysslar med.

Spelmässigt har Björklöven haft en förmåga att höja sig mot de bättre lagen i serien på pappret. Därför skulle jag inte vara förvånad om Löven står upp bra mot AIK. Frågan är bara hur många perioder det håller för. Räkna med en tempostark match med en hel del chanser.

Laget: 

Andreas Ollikainen, Mats Lavander och Lukas Ekeståhl-Jonsson är långtidsskadade. Rasmus Bengtsson är skadad (nederkropp) och blir borta ca: två veckor.

Så här ser laget ut: (Släpptes vid 11.15)

#47 Kevin Lindskoug – (#33 Adam Werner)

#32 Rasmus Edström – #57 Stefan Andersson

#4 Jonas Emmerdahl – #8 Kalle Ekelund

#42 Emil Wikström – #86 Tommy Wargh

#28 Lucas Sandström -#6 Kim Karlsson  – #10 Jesper Thörnberg

#19 William Quist  – #7 Brock Trotter – #21 Fredrik Hetta

#54 Felix Maegaard-Scheel – #15 Pär Edblom  – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #74 Stefan Öhman – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson

#11 Gustav Grundström

Intressant om det nu blir så att kedjorna gjordes om i tredje perioden mot Hästen. Då var Björklöven som bäst. Ändå väljer de att gå tillbaka till femmorna som fungerade sämre….

Mina nycklar till seger:

¤ Försvarsspelet. AIK är bra, skapar många chanser och det gäller att vara med. De vänder spelet makalöst snabbt. Björklöven måste backchecka, utföra styrspelet och överbelastningen på rätt sätt. Att spela rejält i egen zon. Annars blir de straffade.

¤ Hutchings. 5 mål på fyra matcher har kommit från nummer 90. Fortsätt sätta upp honom, ge Hucth och Kim mycket tid i powerplay. Smid på järnet medan det är varmt.

¤ Kevin Lindskoug. Han håller på och letar formen, testar sina gamla benskydd, lägger om träningen. Ja Kevin är inte riktigt nöjd med sin säsong. Ska Björklöven slå AIK måste Kevin spela på topp.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det känns bra att ha med sig upphämtningen senast. Det var första gången vi lyckades vända en match där egentligen inget talade för det och det stärker mentalt. Vi blev lite tagna på sängen av tempot senaste gången vi mötte AIK så vi har jobbat på att ha riktigt högt tempo på träningarna de senaste dagarna. Sedan har vi kikat extra på vårt styrspel, vår forecheck och överbelastningen i egen zon. Det är viktigt att jobba rätt och göra rätt val där mot AIK, säger Markus Åkerblom

Noterbart om AIK:

¤ AIK har fått mycket beröm för sitt offensiva spel, men med tanke på att de inte är defensivt ramstarka så är det väldigt imponerande att Gustaf Lindvall i AIK-målet leder målvaktsligan med 93.27 i räddningsprocent och 1.99 insläppta mål per match. Lindvall förlängde sitt kontrakt med AIK över nästa säsong på söndagen.

¤ Malte Strömwall leder laget poängmässigt med 30 (18+12) poäng, Oscar Steen är tvåa med 23 (3+20) och junioren Robin Kovacs (som inte kom med till JVM) är trea med 20 (12+8) poäng..

¤ AIK har som lag gjort 117 mål framåt vilket är flest i serien. De har också den bästa målskillnaden med +36.

¤ Med 22.76 i PP-procent är AIK seriens bästa lag i powerplay. Bland spelarna är det Malte Strömwall med 10 (4+6) och Oscar Steen 10 (2+8) poäng som sticker ut. Noterbart här att Kim Karlsson är före båda med 13 (1+12) poäng. Noterbart också att Kim Karlsson, Alex Hutchings och William Quist är seriens näst bästa trio i powerplay. BIKs trio Marcus Nilsson, Daniel Wessner och Erik Thorell är överlägsna och har stått för 49 (16+33) poäng ihop. Där bakom hittar vi Kim/Hucth/Wille på 32 (12+20) poäng..

¤ Jonathan Andersson är seriens tredje poängbäste back med 19 (6+13) och är ett rejält hot från bakplan i powerplay för AIK. Han gjorde mål senast lagen möttes.

¤ AIK är årets comeback-lag. De har bara förlorat 3 av 8 matcher där de legat under efter en period och 4 av 7 där de legat under efter två.

Sagt från AIK-håll:

Inget än. Kommer under dagen.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

  1. Tegare

    Måste blivit något knas på slutet av inlägget :), matchen är väll kl 19 och hoppas du är på plats i Umeå och inte Norrköping. Tror de kan bli en rolig match, hoppas på mycket folk!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.