Sena gästreflektioner från AIK-matchen

Jag fick ett mail, eller snarare ett par mail från en kompis som ser de flesta Lövenmatcherna, men som ser det ur en innebandytränares ögon. Helt klart intressant.

De här analyserna fick jag av honom sent i går kväll:

Som han skrev. Jag måste få skriva av mig lite som terapi till någon som vill lyssna på mig.

Vad är det som gör att löven aldrig får pucken ur zon?

När björklöven vinner puck i egen zon, oftast i en man-man 50/50 eller ännu oftare i  60-40 situation… vad är då tanken med att man nästan varje gång suger in pucken o sedan väntar in motståndaren vid sargen?

Det känns som att man vill locka på sig checken o sen ska nästa spelare hämta upp den. Denne nästa spelare är ofta andra backen eller centern, men eftersom man inte vinner de duellerna så tappar man pucken eller tvingas försöka dutta ut den. Idag fanns massa situationer som såg ut så. Ekelund o Sefan aAndersson gör det varje gång. De fastnar i situationer där de måste dutta iväg pucken.

Skellefteå jobbar med så kallade drop-outszoner där backen ska ta med sin spelare och kunna droppa pucken i sargen så att nästa kommer med fart o hämtar upp den. Jag antar att det kan vara det de är ute efter, men då har de inte förstått. Nu inbjuder spelsättet i egen zon till en mot en, två mot en och två mot två situationer vid sargen istället för att flytta pucken snabbt.Nye Emi Wikström släpper ofta snabbt istället för att vänta in checken och hamnar därför mer sällan i problem.

Hela spelsättet när Björklöven vinner puck gör att det blir ju sjukt stillastående när de får pucken, de får till få spelvändningar och får direkt problem.

Oerhört intressanta reflektioner. Jag har kollat på det i efterhand och istället för att spelvända snabbt så väntar Björklöven ofta in checkande spelare innan de slår passningen. När de väl spelar sig förbi checkande spelare blir det ofta en jätteyta i mittzonen att arbeta med, men oftast handlar det om att bara stöta/dumpa ut pucken eller att motståndarna vinner tillbaka pucken.Det spelar nästan ingen roll hur skickliga spelare du har om de hela tiden sätts i en mot en situationer på liten yta i egen zon. Då kommer de gång efter annan att förlora dessa. Som jag ser det måste du försöka att undvika kritiska situationer i egen zon.

Vidare från samma mail/mails:

Björklöven är ett 90-10lag just nu. 90 procent situationer där man är helt med och ger allt. 10 procent där man slappnar av alt fuskar i smådetaljer som fart till bytet, rätt sida långt från puck och vips blir man straffade varje gång.

Här har han verkligen helt rätt och detta är kollega Gunnar Johnssons käpphäst att göra saker fullt ut. Detta är mycket kopplat till hur gruppen fungerar. Är det okej att göra saker 90 procent då kommer fler att göra det. Finns det en ledare, antingen tränare eller spelare med status i gruppen som aldrig accepterar detta då kommer det inte att ske match efter match.

Detta är varför vi sett dessa ”100% Attitude” lappar i båset. För att Löven är ett 90-10 lag.

Till sist:

Nästa uppdrag är anledningen till att motståndarna alltid kan antas bjudas på 2-3 frilägen på lång djup passning varje match. Vad är bortre backs uppgift som uppenbarligen får den ur position så ofta.

Mycket intressant. Jag lovar att återkomma med vad min kompis kommer fram till.

¤ ¤ ¤

Till sist från i går.

Det blev en del snack på andra ställen om målet som Lucas Sandström gjorde som dömdes bort.

Regeln säger så här: ”Det är ej tillåtet att slå eller trycka på målvaktens benskydd för att forcera in lös puck. Du måste alltid kunna spela direkt på pucken.”

Utifrån hur jag ser det skulle det målet har dömts bort precis som domaren gjorde. Pucken ligger vid målvaktens benskydd. Halvt blockerad, men det är inte frågan för mig. Sedan trycker Lucas på målvaktens på Tahms benskydd för att få in pucken. Båda benskydd och puck går in i målet.

Däremot var det solklart att Christian Sandberg frilägesmål borde ha dömts bort på grund av felaktigt byte. Jag såg det inte då, men när vi ser på reprisen är det solklart.

På bilden nedan är Sandberg på väg att få pucken, en spelare är utanför bild till vänster, en slår passningen och tre är vid spelarbåset på väg att byta. Den första har fortfarande inte ett ben i båset när Sandberg är vid blålinjen.

Namnlös

 

Jag tyckte att Boden stod för en väldigt rörig domarinsats, men den var i slutändan ganska rättvis. Både AIK och Björklöven fick flklatiga domslut mot sig.

En kommentar

  1. Christer

    Ang. Gunnar J:s käpphäst att INTE göra saker fullt ut : ex glider till byten, inhoppande spelare kommer ut sent i spel . Dåliga byten, löven har tappat en del mål i baken p.g.d. enligt mig.
    Många gled till byten igår t.o.m. Wikström !!?? Irriterande.
    ATTETYD å NOGRANHET börjar hos tränarna.
    Som jag sagt i tidigare inlägg : De spelarna gör på träning gör dom oftast på match.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.