Är allt åt h-vete?

Den senaste tiden har jag nästan blivit häpen över att allt och alla tycker det är rent sagt åt helvete med allt inom Björklöven. Är det verkligen så?

Denna krönika skrev jag till Totalt Umeå och den kom ut på julafton:

Ha is i magen

Björklöven klev inför denna säsong in som en av seriefavoriterna. Men med 20 matcher kvar att spela av serien är laget det tredje sämsta i serien, med 42 poäng inspelade och med en målskillnad på -7. Med tanke på förväntningarna Björklöven hade på sig inför denna säsong får detta resultat ses som ett fiasko och helt naturligt har röster börjat höjas om att tränare Tommy Jonsson måste sparkas.

Låt oss backa bandet exakt ett år tillbaka för att se hur det såg ut för succétränaren Mats Waltin. Efter 32 matcher hade laget även då 42 poäng men med en målskillnad på hela -21. Även då var tongångarna de samma som nu. Vi kunde bland annat läsa: ”Varje dag med dessa två tränare är förlorade dagar” och: ”Måla banderollerna – In med Lavve – ut med WW” och mycket mer på forum och i kommentarsfält på Lövenbloggen. Men något hände. Efter jul började laget vinna och när serien var färdigspelad fick Björklöven kvala till SHL och det var länge sedan en tränare var så hyllad som Mats Waltin var där och då. Trots detta gick samtliga ur tränartrion skilda vägar och inte heller sportchefen fick vara kvar, trots att stommen till laget redan var satt och invärvat. Så där stod Björklöven återigen utan sportchef och skulle byta tränare för tolfte gången sedan 2005.

Björklöven har verkligen underpresterat i inledning. Spelat rent uselt stundtals. Men i bland har de visat upp kvalité och formligen kört över motståndarna, om än det har varit långt mellan gångarna. Trots detta tror jag inte på att byta tränare är rätt melodi för stunden. Visst, det kan ge en kortsiktig effekt och om nöden kräver måste det till en förändring – dit har laget långt kvar, då de har endast sex poäng till kval till SHL.

Det jag tror Björklöven verkligen skulle behöva är en stark röd tråd genom hela föreningen och kontinuitet på ledarsidan. Vad för typ av hockey står Björklöven för? Under de senaste tio åren har nog ingen riktigt kunnat svara på den frågan.

Är tränare Tommy Jonsson rätt man att leda Björklövens a-lag och är sportchef Daniel Johansson rätt man att bygga upp en röd tråd genom föreningen, för att vända denna negativa sportsliga trend som genomsyrar hela föreningen enda ner till U16, denna säsong?

Innan vi ska kräva någons avgång så tycker jag att vi ska låta denna säsong tala först och låta ledarna jobba efter den modell de tror på. Så om inte svackan blir alltför lång eller djup – ha is i magen och låt sedan hela föreningen göra en kraftig utvärdering om varför det ständigt ska vara en hissnande berg och dalbana kring det sportsliga.

Björklöven, bevisa att ni inte bara vill – utan att ni även kan.

***

Så vad har hänt efter att denna krönika publicerats? Sex matcher är spelade och Björklöven har tagit elva poäng. En mer än de hade efter 39 matcher i fjol. Visst. Björklöven har verkligen underpresterat denna säsong. Än lever hoppet om en playoff-plats och de är bättre poängmässigt än i fjol. Så än är det långt ifrån åt helvete, men det hade kunnat varit bättre!

Inte heller hos laget som leder serien är det frid och fröjd hos. Just nu kämpar de med näbbar klor för att överleva. Ni kan se inslaget här. Jag vet inte om jag är dum, men jag tar hellre en eller två mellansäsonger sportsligt än att föreningen ska sätta deras överlevnad på prov. Sedan hade det inte skadat med att föreningen blir mycket bättre på att kommunicera med deras publik om vad de vill uppnå med sporten.

34 kommentarer

  1. John

    Det handlar mer om att det numera verkar uppenbart att laget och Tommy inte längre är överens.
    Men, du var ju på träningen, var Tommy där, du skrev inget om det i ditt förra inlägg?
    Hur var hans agerande då, drev han på, såg spelarna ut att lyssna etc etc.
    Du har ju säkert sätt vad Gustav skrev efter matchen mot Almtuna!

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Kan försäkra dig om att TJ var där, spelarna lyssnade och gjorde som tränarna sa, innan träningen startade sökte flera spelare upp TJ, åkte bredvid för att prata och skratta. Så min uppfattning är att det VERKLIGEN inte är spelarna som styr laget och att de trivs med deras tränare.

  2. Egon

    Du jämför alltså TJ ledarskap mot Waltin?
    Och årets upplaga av Hockey Allsvenskan med förra årets?

    Det är en enorm skillnad hur Waltin ändå tydligt hade en plan hela tiden när det gick som sämst, och fick alla att dra åt samma håll till den lagmaskin dom vart. HockeyAllsvenskan är i år betydligt mycket sämre än förra året.

    Ja, allting är åt h-vete denna säsong.

  3. Salmonella

    Håller med dig! Bara massa j*vla tams om att spelarna tagit över osv… Jag har nära kontakt med några av spelarna i laget, kan intyga att laget har en bra relation/tillit till tränarna! Nu finns inte gamla TCIM kvar, men skulle man ha läst tongångarna vid samma tidpunkt som nu fast ett år tidigare så lät det likadant då! Det talades om att waltin aldrig toppade laget, spelade alldeles för defensivt osv… Sedan blev det succé och Waltin hyllades! Skulle vara rätt skoj om laget skulle vinna allt framöver och ta steget upp, inte troligt, men hur skulle Tommy Jonsson hyllas då? Nä, som sagt, håller med dig Erik! Det har gått sämre än vad man hoppats på, så är det bara, men låt säsongen spelas färdig och värdera därefter! Tre av de på förhand tippade topplagen, Leksand, Västerås och Björklöven är fortfarande väldigt nära varandra poängmässigt och det är nästan 40 poäng kvar att spela om! Det laget som gör bästa avslutningen, kan vara det laget som spelar i SHL nästa säsong!

    • Kurre

      Salmonella: Olika spelare vi har kontakt med verkar det som….. Jag vet att det var några spelare som ansvarade för Lövens gameplan för ett antal matcher sen. Hur det är just nu vet jag inte. Jag vet spelare som meddelat sin agent att de inte vill vara kvar i Löven om TJ fortsätter som tränare. Men givetvis hoppas jag att Löven gör en bra avslutning och att de flesta spelare har en positiv inställning till fortsatt spel i Löven. Men att satsa på TJ för framtiden är nog bara att glömma om vi vill att Löven ska bli ett topplag i AS. Men jag håller med om att vi avslutar den här säsongen först.

  4. Christer

    ERIK ÅSTRÖM :Jag tror att många har retat sig på hur laget har genomfört matcher i T3 center. Kampviljan har inte funnits där fullt ut, någonting står inte rätt till !? Personer har varit tidigare på träningar och upplever STOR skillnad mot ifjol : lågt tempo, ingen fart, ingen tävlan, inte matchlikt, ingen som håller i blåslampan, de mesta såsigt ! Minsta motståndets kraft !
    Löven av årgång 2015 – 2016 är INTE ett ” självspelande piano ” !

    • MiaMariaFR

      Hur matcherna genomförts i T3 Center? Fem raka vinster! Hur kan man klaga på det? Sen har jag haft förmånen att se nästintill alla träningar under hösten och den som säger att det inte är nåt tempo, nån fart, ingen kamp och inte matchlikt kan inte ha varit på nån träning. Bra så!

      • John

        Vad pratar du om?
        På de 5 senaste matcherna hemma så är det 1 vinst på ordinarie tid, 1 vinst på straffar, 2 förluster på ordinarie tid och 1 förlust på straffar.
        Alltså 5 p av 15.

  5. Jonas

    Det finns vissa problem med att jämföra mot hur det såg ut ifjol. För det första så var serien mycket bättre då med lag som Malmö, Karlskrona och Rögle och en större satsning över lag i serien. För det andra avslutade vi oerhört starkt. Finns det någon som tror att vi ska gå i stort sett obesegrade resten av serien?

    Visst, jag kritiserade säkert Waltin också men förra säsongen kunde man ju faktiskt se att laget tog steg framåt hela tiden. Det blev väldigt defensivt under en period när de nötte på det defensiva och vi hade länge stora problem i PP innan de började träna på det osv. Jag tycker även att Waltin hade en förmåga att få ut mer av spelarna. Ett exempel är Felix Maegaard-Scheel som växte ut till en av lagets viktigaste spelare under Waltin, han kämpade oerhört hårt i varje byte och var en fröjd att titta på. I år känns det som att han är tillbaka i gamla synder, glider runt på isen och har för det mesta varit osynlig. Det fanns också en känsla av att laget aldrig gav upp, de vände väldigt många matcher till seger i sista perioden. Nu känns det mer som att de skiter på sig så fort de ska bevaka en ledning och att vända en match från underläge i tredje har väl knappt hänt?

    På ytan kanske säsongerna har varit ganska lika varandra hittills men tittar man lite noggrannare har jag väldigt svårt att se att vi ska få en lika rolig vår.

    • Hannes

      Vad var kul förra våren hockeymässigt sett? Har sällan känt mej så nere som efter sista hemmamatchen mot Hästen.

      • Jonas

        Avslutningen var kanske inte så rolig, men vägen dit med vår helt galna uppryckning och inledande framgångar i kvalspelet var grymt häftig. Allt kulminerade i just matchen mot hästen där stämningen var elektrisk, men sen när vi inte lyckades vinna den så gick luften ur tyvärr.

  6. Kid A

    Skulle vara kul att få se tabellen i år mot ifjol och hur den slutade ifjol.
    Sedan skulle jag gärna se tabellen efter jul, dvs matcherna som har spelats efter jul. Även om det fortfarande är tungt så har Tex Västerås det ännu värre. Tror de har 2 segrar på 13 matcher just nu.

  7. KungsholmsLövet

    Att Löven har samma poängskörd som vid motsvarande tid förra året och därmed dra slutsatsen att det är helt ok haltar rejält enligt min åsikt. För det första så var det ju inte ett lysande facit förra året vid samma tidpunkt och jag håller med de flesta andra om att sannolikheten att vi ska vinna 75% av återstående matcher är i princip noll. Dessutom har vi, relativt alla andra lag, en mycket starkare trupp i år och borde därmed överträffa förra årets resultat. För det tredje så kan jag inte se en enda spelare som överträffat förväntningarna i år, men desto fler som underpresterat och det är till sist tränarnas ansvar att få fram den kapacitet som spelarna besitter.

    Nu håller jag med om att det är försent att göra ngt nu i vilket fall, men så snart säsongen är över måste man skeppa TJ och co. och göra om, göra rätt. Kontinuitet är bra men man måste våga ta beslut när man uppenbarligen gjort ett felval också.

  8. sthlm

    Den stora diskrepansen som infinner sig likt en elefant i rummet när man jämför Waltin och Jonssons facit är väl ändå att Waltin fick ta över allsvenskans absolut sämsta lag. Laget hade väl en 25 förluster på 26 matcher säsongen innan och blev mycket riktigt dyngsist i serien.

    Jonsson å andra sidan, skred i somras, likt en rik fet gårdsherre fram till dukat bord redo att förtära både gåslever, grishuvuden o champagne.

    Hur har då brakmiddagen smakat?

    Mer likt en pizza med för mycket skinka en lördagnatt i Dorotea än något annat.

    Waltin och Weners peppar och salt på en stabil husmanskost vinner den här jämförelsen både i tillagning och utförande…

    Ny kock och ny kökschef är vad doktorn ordinerar.

    • Hannes

      Du har missuppfattat det där med hockey och poäng. Alla poäng räknas precis lika mycket oavsett hur de kommer till. Dessutom har
      Löven som redovisats en poäng mer plus bättre målskillnad efter 39 matcher i år jämfört med i fjol så vad är egentligen problemet? Är så in i bomben trött på den hetsjakt som pågår.

      För övrigt smakar en pizza med extra skinka i Dorotea rent av delikat. Du borde testa en!

      • Gustav Pettersson

        Jag kan inte svara för Sthlm:s sida, men från min sida så är problemet att om vi nu ska jämföra med förra säsongen ska laget nu alltså ska ta 29 poäng på resterande matcher för att matcha fjolåret. Det blir jättesvårt även om laget spelar på topp i varje match resten av säsongen. Det är ju en motståndare på andra sidan också.

      • sthlm

        Hannes, med din logik bör det vara en lika stor bedrift om Malmö FF vinner allsvenskan som om Jönköping Södra gör det?
        Så ser inte verkligheten ut. Bedriften och poängen bör värderas efter vilka förutsättningar man har.

        • Hannes

          En tabell visar poäng efter vunna och oavgjorda matcher plus målskillnad. Inga bonuspoäng för något annat. Fram tills nu har Löven gjort de bättre än i fjol poängmässigt och målmässigt och detta utan bl a Hellström och Lundström som gjorde grymt starka försvarsarbeten. Det som är bättre i år är att pucktempot är betydligt högre plus att direktskotten i pp och även 5 mot 5 är betydligt fler.

          Och varför skall ni gå händelserna i förväg? Serien pågår fortfarande och vi vet inget om hur kommande matcher kommer sluta.

        • Trotter

          Sthlm har såklart helt rätt. Med Hannes synsätt så är det t.ex. samma bedrift ifall Barcelona kommer 10, i spanska ligan, oavsett om man ställer upp med ett b-lag eller med Messi och resten av stjärnorna. Självfallet så är det ett fiasko ifall man kommer 10 med stjärngänget, och en bra bedrift ifall man gör det med b-laget. Att Löven låg där man gjorde, samma tid förra året, var helt ok sett till hur laget såg ut och styrkan på övriga lag. Läget NU är ett fiasko sett till lagets styrka och kvaliteten på serien i stort. Man undrar ju ifall Hannes håller på Löven eller ifall han bara är ett extremt fan till Tommy Jonsson. Oavsett ifall man gillar Tommy eller inte, så borde man se att han inte har lyckats med det man kan kräva av laget. Jag tror att han även själv känner så. Sen kan jag med känna att det blir lite väl hårda ord ibland, men fakta är att han inte har lyckats.

        • Linda

          Går inte att förstå ditt ”resonemang” i mat sthlm.Är rätt säker på att TJ inte dricker tjejbubbel som du antyder.Gör du?Har svårt att förstå din jämförelse mellan MFF och Jönköping Södra då de inte ens spelar i samma serie.Sedan kommer någon och blandar in Barca och kommer med ytterligare obegripliga jämförelser.Så ni tycker alltså att poängen som togs under Waltin är mer värda än de fler poäng Löven hittills tagit i år…Logiskt?Så Waltin är eran hjälte,han som svek och for hem efter ett år och lämnade ett ogjort jobb efter sej.Självklart har Hannes helt rätt.Som han säger så delas det inte ut några stilpoäng i hockey,utan det är i konståkning sådana poäng delas ut.

          • KungsholmsLövet

            Det är inte en debatt om huruvida poängen är mer värda eller inte, det handlar om att Waltin gjorde ett bättre jobb än TJ relativt den trupp han hade att jobba med och relativt de andra lagens styrka.
            Vad gäller om Waltin betraktas som en hjälte eller inte så är det helt ointressant för mig, vem som är lite realistisk trodde att Waltin skulle bli en inbiten Ume-bo efter en säsong? Som jag ser det så ska vi vara glada att han var med en säsong och styrde upp den här skutan efter katastrofsäsongen under Jensa Öhman.

          • sthlm

            Linda- Jönköping Södra och MFF spelar i samma serie, jag hoppas du förstår jämförelsen.

  9. Per

    Uppenbarligen tycker vi väldigt olika angående situationen som nu råder.

    Första frågan är om man kan jämföra antal poäng mellan säsongerna rakt av. Fjolårssäsongen var betydligt tuffare med bättre lag som helhet och bättre bredd än i år. Det är bara att titta på vilka som toppar och hur poängen är fördelad mellan topp och botten. Är då 52 poäng i år lika bra som 52 poäng ifjol när vi trots allt ligger ganska så långt bakom playoff i dagsläget? Upplever ni att vi har samma förutsättningar mellan säsongerna? Fjolåret då vi var tippad i botten kontra detta år då vi är tippad i toppen. Tillfälligheter?

    Sedan så skulle jag vara nyfiken på om Hannes, Linda mfl som inte kan förstå drevet just nu och menar att säsongen är långt ifrån körd och att prestationen i år rent av är bättre än fjolåret. Kommer ni att se nyktert på det hela om vi inte går lika bra som vi gjorde ifjol och slutligen missar playoff? Eller kommer det då att finnas någon annan ursäkt? Vad har ni för krav på Löven i år?

    • Hannes

      I alla fall jag gillar inte att gå händelserna i förväg så jag tänker inte tippa hur det slutar. Så hårt som det är i toppidrotten tycker jag inte man kan kräva vissa resultat men visst, självklart vill jag ha upp Löven i SHL men det är inget man kan kräva bara sådär och kräva att folk skall avgå om det inte blir så. Som jag ser det verkar detta vara en satsning över två säsonger och inte bara en. Är det bara jag som sett fler och fler positiva tendenser i spelet ju längre säsongen lidit? Vad vi saknade i fjol men som vi har mycket mer av i år är bl a direktskott plus att pucktempot är bättre. 3 poäng på torsdag skulle såklart göra vägen till playoff enklare men det behöver inte vara kört annars heller. Jag ger inte upp förrän motsatsen bevisats.

  10. Johan

    Det finns inget som är så charmigt som supportrar som inför säsongen har så orimligt högt ställda förväntningar på sitt lag. Lika ocharmigt blir det när verkligheten visar sig och förväntningarna vänds till besvikelse över uteblivna prestationer och hetsjakt efter den skyldige. Det tolkas, det spekuleras och det ställs krav på förändring utifrån tolkningarna och spekulationerna. Allt detta och ingen jävel vet nåt med substans i annat än att det inte gått som förväntat. Med facit i hand kan man dra slutsatser. Med facit i hand kan man överväga åtgärder. Vem vet hur Tommy har planerat säsongen? Vad säger han om säsongen hittills? Hur har träningsupplägget planerats utifrån att säsongen är lång och att laget ska orka hela vägen? Hur inverkar träningsupplägget på prestationen? Jag har inte läst svaren på de frågorna. Har de ställts? Det finns lag som har jobbat, åkt skridskor och kämpat som aldrig förr i 39 matcher. Orkar de köra på i samma stil i 20-25 matcher till? Risktagande hör till idrotten. Spelarna riskerar ibland hälsan när de offrar sig hänsynslöst. De riskerar att spoliera hela anfallet när de släpper en puck bakom i blindo bakom ryggen. Tränare tar risker i träningsupplägget. Tränare tar risker när de väljer taktik. Tränare tar risker när de väljer spelare. Resultatet visar sig senare i vår. Vänta. Gåslever, grishuvuden, champagne… Underbart!

  11. Trotter

    Personligen så tycker jag att min jämförelse var smått överdriven, men jag är rätt säker på att många tycker att den är fullt tydlig och klar. 🙂 Fast jag förstår att alla inte tycker det, med tanke på att det börjar pratas om stilpoäng, hur mycket poäng är värda rent praktiskt och att Waltin är en hjälte. Min kommentar handlar inte om det. Den handlar om att lags bedrifter värderas efter alla förutsättningar som finns. Jag har förstått att vissa inte ser säsongen som ett misslyckande fram till nu, för tyckte man det så skulle man väl knappast ifrågasätta personerna som gör det. Däremot så är jag övertygad om att de allra flesta inom föreningen anser att detta inte har varit bra, och då finns det även större chanser att ta sig framåt/uppåt igen.

  12. Knutte

    Waltin är klart övervärderad.Vi får inte glömma att Löven hade en ofattbar tur i många matcher då motståndarna vek ner sig i sista. Hade oturen grinat i ansiktet kunde synen på Waltin varit klart annorlunda än vad som blev fallet.

  13. rce

    Inte har jag varit nöjd med spelet i vissa matcher eller i delar av matcher under säsongen. Men om vi tänker tillbaka till hur det var i fjol så är det ändå bättre. Då hade vi före nyår inget anfallsspel ö h t utan stod bara och väntade i egen zon. Riktig antihockey var det som presterades. I dagens Löven är det inte så stora detaljer som skiljer oss från att vara ett ganska bra lag. Det som saknas är framför allt arbetsinsatsen och minimera misstagen. Det ena leder till det andra och kan man gnugga vidare på senaste insatsen finns möjligheter… Om vi gör det får vi svar på torsdag om. Annars börjar nog tron avta på denna säsong.

  14. Pengar

    Skrivs om att Löven var jättedåliga för två säsonger sedan, dåliga ifjol och jättedåliga iår.. Min stilla undran är BUDGETEN!!! Hur skiljer den sig åt mellan dessa säsonger? Det börjar ju även vara tydligt att FÅ förhandlat jätte mycket sämre än Blixt, detta med fallet Stefan Andersson tex..
    Jag är rätt säker att det sämsta löven gjorde var att släppa Blixt, han hade trollat med årets budget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.