Kommer ni ihåg?

Såg på Björklövenfansens nya forum Gröngult att det har börjat pratas om gamla minnen från 2008, mellan Björklöven – Leksand. Här kommer en liten återblick.

Stora tunga Leksand, med Ed Belfour i kassen, kom på besök T3 Center för ganska precis på dagen för åtta år sedan. Och vilken match det blev! Björklöven segrade med 2-0 inför 5280 personer och kollega Gunnar Johnsson skrev följande om matchen:

Tobbe Lundström_webb

Tobbe Lundström sanslösa räddning från matchen. FOTO: Erik Åström

Målen som lade grunden till succén

1-0 visste inte ens målskytten Magnus Gästrin riktigt hur det gick till. 2-0 gjorde Urban Omark i tom bur när det återstod fem sekunder.
ISHOCKEY
-Vi behöver inte be om ursäkt för det här, säger lagkaptenen Magnus Gästrin. Vi hade chanser att avgöra tidigare också.
Gästrin och hans manskap fick slita hårt i går. Leksand gjorde absolut ingen dålig match. Björklöven stod upp och gjorde det bra.
-Vi borde ha gjort mål när vi fick numerära överlägen och rejält tryck där i andra perioden, säger Gästrin.
Leksand drog på sig fyra tvåminutersutvisningar på kort tid. Löven fick spela både fem mot tre och fem mot fyra.
Vassa lägen
Chanser saknades inte heller. Löven skapade flera vassa lägen och borde faktiskt ha gjort något mål i det läget.
-Glädjande att vårt powerplay fungerade så bra även om vi inte gjorde mål, säger Gästrin och glömmer att hans eget 1-0 faktiskt kom i numerärt överläge det också.
-Det började med att jag försökte ta tillbaka pucken bakom mål och lägga ut den till Ragge, Daniel Olofsson, i hörnet. När den hoppade över min klubba och in mot mål försökte jag bara slå till den några gånger.
”Otroligt skönt”
Resultatet av slagen blev att pucken rullade över Ed Belfours benskydd och över mållinjen.
Då hade det bara gått drygt sex minuter av den första perioden. Sedan följde ytterligare 54 minuters stenhård kamp mellan två mycket bra lag.
En kamp som Björklöven gick segrande ur.
-Otroligt skönt, och viktigt för oss i fortsättningen. Nu är vi med och har visat för oss själva att vi kan stå upp också mot riktigt bra lag, säger 2-0-målskytten Urban Omark.
Leksand hade drabbats av en utvisning men hade tagit ut målvakten i jakt på en kvittering. I stället bröt Björklöven, och Urban Omark kunde lugnt fösa in pucken i tom bur från någonstans vid blålinjen.
-Kyligt eller hur? skrattar han. Jag tycker att vi förtjänade det här i dag. Alla krigade verkligen berömvärt hela tiden.
Egentligen borde alla i hemmalaget ha beröm. Men Tobbe Lundström och Johan Forsberg måste berömmas extra.

Tobbe var av klar elitserieklass!

Matchfakta:

Björklöven-Leksand 2-0(1-0, 0-0, 1-0)
Första perioden: 1-0 (6.56) Magnus Gästrin (Daniel Olofsson, Fredrik Davidsson) spel fem mot fyra.
Tredje perioden: 2-0 (19.55) Urban Omark spel fem mot fyra mål i tom kasse.
Skott: 31-37 (9-13, 15-12, 7-12).
Utv, Björklöven: 6×2. Leksand: 7×2.
Domare: Niklas Persson, Onsala.
Publik: 5 280.
Så här spelar Björklöven mot Leksand:
Målvakt: Tobias Lundström (Thomas Sehlstedt)
Första femman: Patrik Nevalainen, Johan Svedberg, Daniel Olofsson, Magnus Gästrin, Fredrik Davidsson.
Andra femman: Jussi Heikkinen, Kristofer Berglund, Jimmy Blixt, Sami Ryhänen, Jon Palmebjörk.
Tredje femman: Niklas Strandberg, Andreas Lindahl, Mattias Wennerberg, Urban Omark, Johan Forsberg.
Fjärde femman: Erik Lindberg, Karl-Johan Lundström, Nicklas Johansson, Mattias Hellström, Christopher Thörn.

***

Här är en video från matchen:

***

Får vi se samma fest i morgon? Om det blir det är Björklöven verkligen med i racet om en playoff-plats. Om inte – ja då är det nog kört.