Förtydligande från Grundström

Styrelseledamoten i Björklöven Jonas Grundström gick efter artikeln i VK/Folkbladet ut på twitter och förtydligade hur styrelsen ser på framtiden. Så här säger han.

twitter

Bra att Jonas förtydligar lite. Här framkommer att ”Björklöven enligt plan ska spela i SHL 2019-20.”

Det är något annat än att ”vara med och slåss på allvar om en plats i SHL 2019-20”.

Jag tror att klubben måste vara otvivelaktigt tydliga när de kommunicerar ut sina målsättningar och inriktningsbeslut utåt. Det ger en större förståelse bland fansen. Otydlighet skapar bara missförstånd.

¤ ¤ ¤

Att arbeta långsiktigt med en plan, bygga upp organisation steg för steg låter naturligtvis väldigt smart, det är ett sätt att verkligen ”göra allt på rätt sätt den här gången”.

Jag har full förståelse för att styrelsen vill göra så med den ryggsäck Björklöven har, men jag ser en problematik.

Det är i dagsläget en avgrund ekonomiskt mellan SHL och allsvenskan, vilket gör att om du går upp så måste du växla upp på många plan. Anställa upp på kansliet, byta ut stora delar av truppen, öka omsättningen och all verksamhet radikalt. Det spelar nästan ingen roll hur väl förberedd du är. Det är ändå ett jättesteg som ska tas.

Björklöven redan nu är i toppen av allsvenskan på många sätt.

Spelartruppen är i toppen både sett till budget och kvalitet. Ekonomiskt sett till omsättning och publiksiffror är Björklöven också i toppen.

Det är egentligen bara Leksand och Västerås som är ännu mer redo för SHL än Björklöven.

Det ända där det sladdar är på juniorsidan där J20 inte spelar i Super Elit, men som situationen har blivit nu ser jag inte att de kan gå upp på något annat sätt än att a-laget når SHL och de får en gratisplats.

Jag skrev för ett par år sedan att Björklöven borde storsatsa på J20-laget, plocka in spelare till a-laget som dubblar och verkligen gå för det. Jag var naiv ogenomtänkt och inte verklighetsbunden där. Jag hade fel. I och med att alla stora talanger lämnar klubben innan J20-åldern så spelar det nästan ingen roll vad föreningen gör. Det är för svårt att gå upp med nuvaranda glapp. Det finns inget som är tillräckligt lockande för att spelarna ska välja J20 i Björklöven före andra närliggande orter. Sedan kan du inte ge 16-åringar a-lagskontrakt för att de ska stanna. Det slutar bara med skador då 99 procent av alla spelare inte är fysiskt redo för spel i HA i den åldern.

Ska Björklöven lyckas gå upp till Super Elit av egen kraft måste något verkligen radikalt till. Kom gärna med förslag ni på hur.

Tillbaka till A-laget. Pantern, Sundsvall, Asplöven, Almtuna,Timrå, men även serieledarna Tingsryd är ekonomiska lilleputtar i allsvenskan och långt efter Björklöven både organisatoriskt och ekonomiskt. Precis som på publiknivå och omsättning. Oskarshamn, Karlskoga, Mora, AIK och Vita Hästen är alla bra allsvenska lag, men även de ligger i mina ögon efter Björklöven.

Så om Björklöven då ska växa sig sakta, men säkert utan brådska till toppen så menar jag att de redan är där.

Visst de kan ta något steg till i vara i Västerås skor. Västerås är på alla sätt och vis redo för SHL. De har ekonomin, organisationen, hallen, publikunderlaget. Är det säkert att de når SHL i år. Absolut inte.

Till och med Malmö som i fjol var ekonomiskt och organisatoriskt på en helt egen världskarta i allsvenskan var nära att misslyckas att gå upp i fjol.

Som jag ser det måste målet varje säsong från och med nu vara att gå upp till SHL. Visst föreningen ska växa och utvecklas mot ett mål att”spela i SHL 2019″, men varje säsong är en chans att gå upp. Karlskrona i fjol är ett sådant bevis. Tingsryd kan bli det den här säsongen. Björklöven kommer aldrig att kunna växa sig till att bli ett Malmö som är ekonomist och organisatoriskt överlägsna i serien och gå upp på ren kraft. Nej, som jag ser det måste laget vara med där uppe varje säsong och sedan det där året när allt stämmer sportsligt så tar man steget upp. Det går inte att planera sig upp till SHL. Fråga Malmö, fråga Leksand, fråga Västerås.

Så om jag hade suttit  Björklövens styrelse hade jag velat kommunicera att:

”Vi arbetar mot målsättningen att spela i SHL och ska växa steg för steg som förening, ekonomiskt och organisatoriskt. Målsättningen är att varje år vara med i toppen av allsvenskan, ta oss till SHL-kval och sedan ta steget upp. Varje säsong är en möjlighet att gå upp. Exakt hur lång tid det kommer att ta att nå målet är helt beroende på sportsliga resultat, men målbilden är klar. Bli bättre varje år, ta oss till SHL med utveckling, tillväxt och kontinuitet”

11 kommentarer

  1. Tarasenko

    Rykten om att folk i styrelsen sagt att juniorverksamheten just nu är oviktig och att den bara är en kostnad stämmer ju bra in på den syn du har, kan det vara så att du är påverkad av deras synsätt.

    Tror man verkligen att det är lättare att få upp ett lag i SHL än i Superelit borde man diskvalificeras från att ha en hockeyblogg.

    • Per

      Det är trots allt verkligheten. När senast gick ett allsvenskt, eller lägre, lag upp till SuperElit utan att a-laget avancerade till SHL?

    • rce

      Tyvärr är det så Tarasenko. Om det är en avgrund mellan SHL och Allsvenskan så är steget till Superelit för juniorerna att ta steget till en annan planet. Gustav har helt rätt i det han skriver.

      • Tarasenko

        Du måste ha nära till närmsta planet då rce, eller så tror du att du vet mer än du gör.

        Senast 2015, alltså i våras gick Division 1 laget Mariestad Bois juniorlag upp i superelit.
        Tyvärr tackade Mariestad nej till sin plats på ekonomiska grunder. Dom vann playoff mot Tingsryd
        så även om Mariestad inte vunnit så skulle en annan medioker klubb fått upp sitt juniorlag i superelit.

        Så svårt var det.

  2. #30

    Kan man vara lite mer konkret med vad som saknar organisatoriskt? För mig är det bara ursäkter. Vi kommer inte att ha en SHL-organisation innan vi väl är i SHL. Ingen som minns Bedros och Mickey Magics TOTL-tid där pengarna försvann i SHL-takt på allt utom laget på isen? De kan inte bygga upp en ekonomi som är redo för SHL om inte intäkterna finns där. Vad exakt saknas och vad kräver fem år för att vi ska vara redo? Kan någon förklara det för mig? Vad gör det omöjligt att klara detta på ett år? Vad har vi gjort sedan vi gick upp? Allvarligt; berätta mer konkret så kanske någon tror på det.

    Som det är nu så är det enbart ursäkter och försök att minska pressen på sig själva. Ska vi supportrar återkomma 19/20 när klubben väl är redo att möta fansens förhoppningar?

  3. Tarasenko

    Du ville veta när ett allsvenskt lag eller lägre gick upp till Superelit.

    DET VAR 2015!

    Tyvärr tackade Mariestad nej till sin plats på ekonomiska grunder.

    Så svårt var det.

  4. putte

    Vad är skillnaden om ca 5 år? Löven kommer fortfarande att harva ekonomiskt och sportsligt i mitten av allsvenskan, med lite flyt spela typ play-off eller kval.
    Men varför skulle det vara bättre, lättare eller mer realistiskt om några år? Sedan degraderingen -89 har det mer eller mindre sett likadant ut. En ekonomisk berg-och-dalbana, sportsligt några toppar (3 elitavancemang, några halvbra kval), men mest mellanmjölk, och även också några vatten och bröd episoder (halvkonkurser med tiggande spelare på torget och en division-1-runda).
    Kontinuitet har ALDRIG varit ett ledord i organisationen, ekonomisk stabilitet har saknats, sportsligt pekar den långa kurvan nedåt.

    Frågan är som sagt: Varför skulle det bli bättre sen?

  5. Simon

    Är vi verkligen där? Vad har vi för huvudpartners, Umeå Storage, Umeå Energi, bostaden? Vart är näringslivet med ekonomiska muskler?
    Kioskpersonal i privata kläder?

  6. Artlen

    Vi får vara oerhört tacksam för alla sponsorer som stöttar Björklöven,
    men så länge vi inte har en storsponsor så tror jag vi kan glömma SHL!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.