Matchdag – Leksand hemma

Efter nyckelsegern borta mot Asplöven väntar nu en ny nyckelmatch. Leksand hemma i en chans att ta ett steg från eller mot en playoffplats.

Björklöven har varit matchlediga sedan segern i lördags och tränat på bra under veckan som ni kunnat läsa om i bloggen. Nu väntar alltså serieåttan Leksand som är sex poäng före Björklöven. Det ät alltså en så kallad sexpoängsmatch.

Leksand kommer närmast från en makalös vändning borta mot Västerås där de tillslut vann med 4-3 efter att legat under med 1-3 efter en period. Tobias Ericson avgjorde för Leksand bara fem sekunder från slutet. Segern var Leksands fjärde seger på fem matcher. Laget är ett av de hetaste lagen i serien. Leksand låg på näst sista platsen 23 November när de sparkade Sjur Robert Nielsen. Klubben tog in Per-Erik Jonsson som har vunnit 8 av 13 matcher och tagit poäng i 10 av 13 matcher sedan han  kom till klubben. Laget har stigit från 13:e till 8:e plats. Utöver Nielsen har klubben även gjort sig av med klubbchef/VD Kjell Kruse och sportchef Tore Jobs.

Senast lagen möttes vann Leksand med 4-2 trots att Björklöven inledde vansinnigt bra. Leksand vann även första mötet lagen mellan med 2-1 efter straffar uppe i Umeå.

Leksand spelar en hockey som är väldigt fysisk. De är laget som tacklar allra mest i serien med 374 tacklingar under hela serien. Vi kan därmed räkna med en väldigt tuff match där Björklöven kommer att tvingas stå upp fysiskt. Laget är också med uppe i toppen av ”possesion-ligan” samt skjuter flest skott per match av alla lag. Därför är en match där Leksand för en hel del av spelet att vända. Frågan är bara om Björklöven står upp och lyckas vända på Leksand. De ska enligt rapporterna ha tränat styrspel under uppehållet. Själv tror jag på en väldigt jämn match där små detaljer avgör.

Laget: 

Lucas Sandström är tillbaka, men har matchats i fjärdelinan på träningarna.Fredrik Hetta saknas fortfarande och Lukas Ekeståhl-Jonsson är tillbaka, men har matchats i ett fjärde backpar. Oklart om han eller Wikström bänkas.

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

#47 Kevin Lindskoug – #33 Christoffer Hällberg

#57 Stefan Andersson – #32 Rasmus Edström

#8 Kalle Ekelund – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#42 Emil Wikström

#7 Brock Trotter – #94 Kelsey Tessier – #22 Nicklas Johansson

#10 Jesper Thörnberg -#6 Kim Karlsson – #19 William Quist

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#28 Lucas Sandström – #74 Stefan Öhman – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson

#11 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Intensitet. Björklöven måste komma ut med samma desperation och vilja att arbeta för varandra som mot Asplöven. Inställningen måste vara rätt från start i den här matchen.

¤ Special Teams. Leksand har vansinnigt giftiga backar i powerplay, men  kan vara skakiga i boxplay. Den som vinner matchen i special teams i den här matchen har mycket vunnet.

¤ Fysik. Björklöven måste stå upp fysiskt mot Leksand. Annars kommer de att malas ned av lagets stora spelare. Kampen framför målen måste vinnas.

Sagt från Lövenhåll: 

–  Det är en viktig match såklart och det känns som att vi är inne i en period av säsongen när alla matcher känns som slutspelsmatcher. Det kändes stabilt, lugnt och tryggt och det fanns mycket energi i laget och det var väldigt koncentrerat. Det var många saker som kändes väldigt bra för oss under den matchen. Vi har tagit med oss det in i den här veckan, känslan av lugn och ro och trygghet. Det känns kul att vi hittade det när det var en sån viktig match som det var mot Asplöven. Det är ett formstarkt Leksand som vi möter. Det är ett lag som spelar med fart i anfallszon och man har en hel rad med kreativa och snabba forwards. Deras backuppsättning spelar också mera fysiskt och aggressivt än man gjorde i inledningen av säsongen. Vi tror också att det blir en match i högt tempo och det passar oss bra. Det kommer också att bli struktur på matchen och det passar oss också bra, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida.

Noterbart om Leksand:

¤  Viktor Amnér gjorde succé i Vita Hästen i fjol med 28 poäng på 51 matcher. Personligen var jag väldigt förtjust i Viktor redan i Troja, men nu har han verkligen blommat ut. med 35 (10+25) poäng är han inte bara poängbäst i Leksand utan bäste back i serien. Amnér har dessutom 19 (7+12) poäng i powerplay vilket gör honom till seriens bästa spelare i powerplay också. Amnér är också den spelare som skjuter mest skott i block med 58 stycken.

¤ Leksand är seriens fjärde bästa lag i powerplay med 21.19 i PP-procent. Bakom Amner har vi Alexander Ytterell med fem mål och Tobias Ericson med fyra. Leksand har verkligen hot från backsidan i powerplay.

¤ Leksand är seriens 12:e lag i boxplay med 80.00 i procent av uppklarade boxplay.

¤ Leksand har vunnit 12 av 13 matcher där de haft ledningen efter första perioden. Laget har dock förlorat 12 av 13 matcher där de legat under efter två perioder. Senaste segern mot Västerås var första vändningen för säsongen.

¤ Bland forwards är det Janos Hari som varit poängbäst med 30 (7+23) poäng så här långt.

¤ Brock Montpetit är den forward som tacklas mest (41 tacklingar) av alla i serien.Jonas Frögren är sexa bland alla backar med 32 tacklingar.

¤ Mikael Karlberg från Leksands sportgrupp har annonserat att nästa säsong ska budgeten minskas kraftigt. ”Det blir ett ungt lag nästa säsong” säger Karlberg till dt.se. Den här säsongen har Leksand haft sex miljoner i fallskärm från SHL som de inte får nästa säsong.

Sagt från Leksand-håll:

– Det är klart att det var en väldigt skön seger. Återigen visar laget en härlig moral och det är väldigt kul att se. Framförallt visar man att man kan behålla lugnet när Västerås, som väntat kom ut och körde hårt från start. Jag tycker att laget jobbar sig in i matchen efter första perioden och det finns ett självförtroende där man känner att man greja det även om första perioden var deras. Sammanhållningen i gruppen är stark och det syns att laget för varje dag tar nya steg. Man pushar varandra på träningarna och den senaste var riktigt bra. Fint pucktempo och bra skridskoåkning, så med den på näthinnan så är känslan bra inför norrlandsturnén. När det gäller laget väntar vi på att Viktor Mårtensson ska få klartecken och i övrigt så är det några skavanker, men inga konstigheter. Grabbarna tränade, åt lunch och åkte norröver i eftermiddags, säger Leksands sportråds Fredrik Jax till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Gunnar Johnsson, Erik Åström och jag själv är på plats och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

7 kommentarer

  1. Stefan

    Usch känns som det blir grymt svårt att rubba masarna…rädd för att Kevin får stå på huvudet rejält för att hålla oss kvar i matchen, kan bara hoppas att jag är grymt fel ute i min teori 🙂 !!

  2. Knuttte

    Leksand lever mycket på namnet. Tycker inte laget övertygat så långt. Att slå Västerås i dagens läge är inte mycket att hurra för.Om Löven sköter sig och sätter chanserna kommer masarna att återvända till byn tomhänta.

  3. Per

    Ingen viktig match iom vi ändå inte siktar uppåt. Huvudsaken alla har roligt.

    Själv stannar jag hemma och spar mig till säsongen 19/20. Vi ses på arenan då!

    • putte

      Jo, en del ironi kan man tänka, men jag håller fan med! Vi myser i botten av HA ett par säsonger, för att sedan börja satsa uppåt. Nä, det låter inte klokt. Det blir inte bättre sen, gräset är inte grönare osv…
      Har för mig att jag läst något om elitserien 2005, och SM-guld 2008 i slutet av 90-talet, det här känns som samma sak, fast värre…

      Torsk serveras ikväll, sen är det gonatt utan gonattsaga.

  4. Gizzo

    Instämmer med ovan,… Jag avvaktar med hockeyn tills 2020 då vi verkligen ska vara med och slåss om en SHL plats. Fram tills dess är det mellanmjölk som gäller!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.