Salomonsson: ”19-20 ska vi vara med på allvar”

Björklövens ordförande MIkael Salomonsson uttalade sig på onsdagen om läget i Björklöven och han spelade så att säga sarg ut i en intervju med VK:s Gunnar Johnsson.

Björklövens styrelse hade möte i måndags och efter det hade många förväntningar på att det skulle framkomma något utifrån den situation Björklöven befinner sig i.

Ordförande Mikael Salomonsson gav dock efter mötet fullt förtroende till såväl VD, sportchef som tränare.

– Vi vill se hela säsongen innan vi fäller ett slutligt omdöme om den sportsliga insatsen. Vi tror på kontinuitet, något vi varit dåliga på i Björklöven många gånger, och de berörda ledarna och spelarna måste få en rimlig chans att bidra på sitt sätt, säger Salomonsson till Johnsson i intervjun:

Han säger också att ”han och den övriga styrelsen i dag har fullt förtroende både för den ekonomiska och den sportsliga ledningen.”

Allt detta är inga konstigheter enligt mig. Nu när styrelsen valt att inte ta några ”snabba beslut” så måste de stödja och hålla upp den ledning de har i föreningen även om det för vissa fans kan vara stötande och se ut som att styrelsen inte förstår allvaret. Det jag dock reagerar på är detta:

”Föreningens målsättning inför säsongen var rent sportsligt att hamna någonstans mellan plats fyra och sex i grundserien” och ”Björklöven utvecklas hela tiden. Om de långsiktiga målen tidigare varit lite diffusa så är vi tydligare nu. Föreningen och representationslaget ska byggas på sikt. Säsongen 2019/2020 ska vi på allvar vara med och slåss om en plats i SHL.”

Sommaren 2014 gick Salomonsson ut i en intervju med kollega Johnsson och sa att ”Inom fem år siktar vi på att vara i SHL”. Det betyder alltså att klubben då hade som intention att vara i SHL inom fem år, alltså 2019.

Nu heter det istället att ”2019/2020 ska vi på allvar vara med och slåss om en plats i SHL”. Vara med och slåss alltså. Ni vet, hänga i toppen och så.

Med tanke på att Björklöven i fjol slutade sexa i serien, med tanke på att laget (enligt källor till bloggen) har seriens tredje största spelarbudget så är det för mig mycket märkligt att ha en målsättning att komma på plats 4-6. Det är även helt otroligt att slänga ur sig att laget nu ”ska vara med och slåss om en plats i SHL 2019-20”.

Vad ska laget göra tills dess? Bara hänga med och kanske komma topp åtta? Hålla sig kvar? Mysa lite? Jag förstår ingenting, men jag kanske helt fhar missförstått den här klubbens syn på sig själva, framtiden, sina fans, målbilder och visioner. För mig låter det helt barockt faktiskt. Kanske är det detta som är den realistiska verkligheten, men då borde ett lag som Timrå sikta på att åka ur om vi ska se det på det sättet.

Jag är paff allafall…

Det kommer ett årsmöte i vår efter den här säsongen. Då får vi se vad styrelsen sätter på pränt att de vill. Jag har svårt att se att det då heter ”var med och slåss om SHL 2019-20”.

Men vi får helt enkelt vänta och se.,,,

31 kommentarer

  1. Wasa

    2020 ska vi på ALLVAR vara med och kriga om en plats i SHL?

    Problemet är bara att SHL inte finns längre då. Vi har inte tid med några femårsplaner.
    Som Erik skriver – vad ska vi pyssla med fram till dess?

  2. Lars lerin

    Bra inlägg Gustav, vi är många som stör oss på detta oerhörda platta agerande, att sitta och säga att vi skall vara i Shl om si och så många är visar brist på hockeykunnande. Dessutom har just den här föreningen provat det tidigare under en annan chef.

    Växjö lakers gick upp i Shl med 3(!) man på kansliet, sluta tro att organisationen måste bestå av 15-20 man som drar lön och har någon arbetsuppgift.

    Det handlar enbart om vilka spelare som värvas av en sportchef med fingertoppskänsla i kombination med ett tydligt ledarskap från A-laget och neråt i juniorleden. Dvs allt löven saknar idag.

    Sluta tro att det handlar om omsättning och budget, det handlar om vad du plockar in och vilka ledare som leder truppen dagligen, goda vanor, tydlighet.

  3. Tyko

    Lika bra att lägga ner hela jävla föreningen. Pinsamma å jävligt dåliga kommentarer från alla styrande i klubben.

  4. Pengar

    Just budgeten tycker jag man ska ha i åtanke när man gnäller på föregående säsonger. Vad skiljer i budget mellan Blixt, Grönborg och Johansson?

  5. Lefty

    2020, vad i h-vete?! Helt horribelt som du säger att mysa sig igenom serien i några år för att känna på, gå lite upp och ner och lära sig hur hockey fungerar innan man på allvar ska utmana om en plats. Att komma 4-6, inte vara med i SHL-jakten med denna spelarbudget….hur tänker man där?
    Detta säljer ju varken säsongskort eller sponsorer direkt, Det är ett stort hån mot oss fans! Skicka in nå folk i styrelsen som kan hockey!

  6. Höstlövet

    Håller med er, Gustav och Lars, man borde kunna sätta ett högre mål tidigare om man har budget för
    det och med det få ett bättre drag kring laget. Man måste också satsa pengar på att få upp juniorerna i J 20-elit och försöka behålla även yngre juniorer i föreningen. Den röda tråden behövs verkligen !

  7. KungsholmsLövet

    Barockt var ordet, ja. En så låg ambitionsnivå kan vi inte ha i den här föreningen. Tror ordf får gå hem och tänka en gång till.

  8. Dan the man

    Värdelös inställning, visst det kanske är tufft att gå upp och chanserna är inte så stora men f-n man måste väl ha som mål att lyckas maximalt varje säsong? Och med tanke på att vi redan nu är ett av de lag som har störst budget så ska vi absolut vara med och slåss om platserna till kval mot de två sista elitlagen.

    Just nu har vi underpresterat å det grövsta, men går ju fortfarande att rädda kvar säsongen om man tar en kvalplats. Men vi får väl se, nu har vi mött ett gäng ”sämre” lag nu är det Leksand så ikväll visar det sig om vi blivit något bättre som man kan tro efter de sista matcherna (kanske inte spelet direkt men poängskörden)…

    Kämpa på isen i alla fall och tvåla dit Leksand!

  9. Johan

    Bra! Det visar på en sund respekt för hur svårt det är att gå upp och stanna kvar. Att jämföra med Växjö går inte. Dels så finns det en gedigen hockeykultur där precis som i Västerbotten men dessutom finns det mer pengar där. Då går det att satsa på ett helt annat sätt. Den som tror att laget vi hade i fjol eller i år, skulle ha en bra chans till avancemang nu, bedrar sig själv. Vi har ett ganska ungt lag. Många som är bra idag kommer att bli ännu bättre. Några kommer att vara för gamla men förhoppningsvis bygger vi på en stomme med spelare som kommer att vara med när vi går upp. De kommer inte att mysa sig genom dessa år. De kommer att skaffa sig erfarenheten som krävs. Under de kommande åren blir det också mer och mer realistiskt att räkna med hemvändare som Rahimi och Hellström. Kanske även Erik Andersson, Kristofer Berglund och Sondell. Hyfsad erfarenhet.

    • Roger

      Johan, du skriver att vi har ett ganska ungt lag men det är fel, det är bara två lag i årets allsvenska som har äldre snittålder än oss och det ena av dom är endast 0,1 år äldre !
      Så här ser det ut i dom officiella trupperna just nu;
      AIK 23,8 år
      Almtuna 22,1
      Asplöven 22,9
      Björklöven 25,1
      BIK Karlskoga 24,3
      Pantern 22,7
      Leksand 22,8
      Mora 22,8
      Oskarshamn 23,4
      Sundsvall 25,2
      Timrå 22,0
      Tingsryd 23,9
      Vita Hästen 22,3
      Västerås 26,4
      Att vi under närmaste åren ska räkna med att få hem killar som varit ute och gjort karriär är väl helt åt skogen. Har vi inte lärt oss något, dom som kommer hem är i slutet av sina karriärer och tillför inget, det är väl bara att titta på Lavander. Nej då är det väl bättre att engagera dom i föreningen på andra sätt om dom väljer att flytta hem till Umeå efter avslutad karriär.

      • Johan

        Jag vidhåller att det är ganska ungt. Räkna bort två till tre spelare så sjunker medelåldern något dessutom. Att det sedan finns fler lag som är yngre spelar ingen roll. Jag menar att det är ett tillräckligt ungt lag för att en stomme kommer att utvecklas mycket. Vad gäller hemvändare så finns det inget som säger att de behöver gå samma öde till mötes som Lavander. Tiden får tala men du måste komma ihåg att det inte är motivationen det brister i hos Lavander. Kroppen har lagt av och så blir det för vissa, långt ifrån alla. Jag räknar in några av dessa. Trist att du inte ser fram emot det.

    • Jonas

      Hade man kunnat garantera att vi får behålla spelare hade det varit en sak. Men det är inte verkligheten i HA. Efter den här säsongen kommer vi förlora spelare som Kim Karlsson och Kevin Lindskoug m.fl.. Även importerna ryker. Problemet med en sådan här målsättning är att vi kommer få börja om från noll flera gånger, så eventuella erfarenheter spelarna samlar på sig kommer de kunna utnyttja i andra lag men inte i Björklöven.

      • Johan

        Är det klart att de lämnar? Vet du hur Björklöven jobbar för att ha dem kvar? Importerna? Hutchings behåller jag gärna men Trotter och Tessier kostar nog mer än de smakar. Det är väl heller ingen hemlighet att importerna är kortsiktiga lösningar på akuta problem?

    • Christer

      Du Johan : För att komma framåt , måste de in me spelare som vill tävla å bli bättre. En ledarstab som också vill tävla och inbjudande att komma till. Hockey av idag är ”färskvara ” !
      Inga best före datum spelare dom är utslitna/skadebenägen !

      • Johan

        Vem vill inte tävla och bli bättre? Vem har passerat bäst före datum? Lavanders kropp håller inte men det är ju så. Vissa slits ut fortare än andra. Det finns inget som säger att de spelare vi har ute i landet nu, inte kommer att brinna för att ta Löven tillbaka och vilja kriga för varje centimeter på vägen dit. Måste jag nämna Nicklas Lidström som exempel på att vissa spelare kan hålla på riktigt länge? Stefan Öhman har hållit en bra nivå länge. Jag tycker mig i och för sig se en skillnad i år mot ifjol men han är också något äldre än vad de flesta av dessa kommer att vara om fyra till fem år.

  10. Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

    Min åsikt är att det är omöjligt att nå SuperElit då alla talanger ändå drar. Därför är enda räddningen på juniorsidan att a-laget når shl så att föreningen får en plats i SuperElit automatiskt.

    • rce

      Visst är det så. Det är mycket enklare för a-laget att ta sig till SHL än vad det är för J-20 ta sig till Superelit. Går inte beskriva med ord hur mycket degraderingen till divsion 1 skadat klubbens talangutveckling. Lundberg o Bedros kommer aldrig förlåtas för konkursansökan.

  11. Christer

    Återkommande ord från Mikael S. citat :” men där är vi inte i dag” slut citat.

    Jag har sagt de i tidigare kommentar : PASSIVITETSVARNING !
    Styrelsen vill se FACIT först ??!
    Övermognad, innan 2019/2020

  12. Mintu

    Nu har vi ju nått ett läge där ungdoms och juniorlagen blivit så otroligt dåliga att ingen spelare kommer att dra längre för inget annat lag vill ha dem. Så nu är ju det ”problemet” borta…

    Där tänkte dom utanför boxen styrelsen 😛

  13. Trotter

    Har man seriens tredje största spelarbudget, så borde rimligtvis målet vara att komma sämst trea och att även kunna fightas om seriesegern. Annars så ska man sänka den, så att den ligger i nivå topp 8 typ. Ska det även framöver i några säsonger vara en budget för absoluta toppen, men målsättningen ska inte vara absoluta toppen? Ungefär som att Pelles elektriska satsar mest pengar av alla elfirmor, men målet är bara att vara en firma i mängden. Nu behöver ingen påpeka att el och hockey inte hör ihop, jag är fullt medveten om det. 🙂 Detta är en jämförelse, och jag tror många förstår den.

  14. Per

    Tala om att alibispela. Hela uttalandet är en efterhandskonstruktion för att förminska årets misslyckande och gömma undan de otroligt misslyckade rekryteringar som vi gjort. Nu ”köper” man sig tid för att leva med Jonsson och Dalle och man minskar pressen på att de ska behöva lyckas leverera något i år eller nästa säsong. Rimligtvis så är inte den interna planen att Dalle och Tommy är de som ska leda oss 19/20 utan man räknar kallt med att årets säsong och nästa redan är körda och att en ny, riktig, ledning ska ta över 17/18 och därmed börja resan mot SHL. Jag tycker det är tragiskt uppgivet men man lurar ingen förutom möjligtvis sig själva.

    Beklagligt.

    • Christer

      Ett problem kan vara att styrelser sitter ett/två år sen kommer en ny styrelse sen kommer en ny o.s.v. ingen som vill / behöver ta konkreta beslut …….. jag sitter mitt år …… sen kommer nån annan som inte häller har kunskapen utan ska lära sig !!!! De är klart att de tar tid……..lång tid innan ……!

  15. Hannes

    Detta är målet utåt, vilket borde anses vara ett förnuftigt mål i det sammanhanget. Vad det verkliga målet är innanför murarna INOM Löven skall vi andra inte, bör vi andra inte veta just nu.

    Är med i allt spelare, ledare och styrelse gör tills motsatsen bevisats.

    • Per

      Driver du med mig? Klart den sportsliga målsättningen måste vara samma internt och externt. Det är ingen dagisverksamhet som bedrivs. Det borde iaf inte vara någon..

      • Hannes

        Driver med dig? Vad var det du tog personligt Per? Dagisverksamhet kan för övrigt vara nog så avancerad.
        Vi har inte samma uppfattning om vad som kan sägas officiellt och vad som bör hållas inom gruppen.
        Finns i Västerbotten många exempel på stora idrottsmän som haft en officiell målsättning men en annan icke officiell målsättning.

        • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

          Problemet med att arbeta så just i Björklöven är att de har en så pass stora fanskara som törstar efter information från klubben. Jag tror därför på tydlighet och transparens i fallet med Björklöven. Alltså inte olika målsättningar utan, rak tydlig, enkel kommunikation.

          • Hannes

            Rak, tydlig kommunikation, visst. Ska de behöva skriva saker på näsan på människor för att de skall förstå? Finns det verkligen någon Lövensupporter som tvekar om målsättningen?

  16. Rakt över disk

    ”Kan man vara lite mer konkret med vad som saknar organisatoriskt? För mig är det bara ursäkter. Vi kommer inte att ha en SHL-organisation innan vi väl är i SHL. Ingen som minns Bedros och Mickey Magics TOTL-tid där pengarna försvann i SHL-takt på allt utom laget på isen? De kan inte bygga upp en ekonomi som är redo för SHL om inte intäkterna finns där. Vad exakt saknas och vad kräver fem år för att vi ska vara redo? Kan någon förklara det för mig? Vad gör det omöjligt att klara detta på ett år? Vad har vi gjort sedan vi gick upp? Allvarligt; berätta mer konkret så kanske någon tror på det.

    Som det är nu så är det enbart ursäkter och försök att minska pressen på sig själva. Ska vi supportrar återkomma 19/20 när klubben väl är redo att möta fansens förhoppningar?”

  17. putte

    Rätt skönt så här i efterhand att säsongskortet åkte i soporna i samband med att Jon skeppades till Norge… Lär inte köpa ett nästa säsong.
    Hemvändare (föredettingar) – överlag misslyckat. Juniorer från egna led – MÅSTE kunna tävla om, och få chansen i A-laget. Utan j20 högsta serien, utan SHL-lag, utan en attraktiv kultur och miljö i föreningen, utan blytunga sponsorer kan vi glömma avancemang för något lag – FOREVER!
    Björklöven är nu mer ett vanligt korpenlag som aldrig kommer att göra en bättre säsong än i fjol.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.