Matchdag – Västerås borta

Efter strafförlusten senast mot Leksand har allt snack handlat om efterspelet från Robin Jacobssons tackling på Kim Karlsson. Det är dock match ikväll och en vansinnigt viktig sådan borta mot Västerås.

Västerås har varit det stora sänket i tabellen den senaste tiden. De har ramlat från en tredjeplats med hugg på topp två till en åttondeplats. De har gjort det på 14 omgångar genom att vinna två av 14 matcher senaste 45 dagar.

Tränaren Martin Filander fick sparken tillsammans med sportchefen efter 2-3 förlusten mot Tingsryd 11:e Januari. En sportgrupp där bl.a Niklas Lidström ingår har tagit över den sysslan och ny tränare är Andreas Appelgren, som fick sparken i Leksand i fjol. Appelgren har inlett med att tappa 3-1 till förlust 3-4 i tredje perioden mot Leksand och senast i tisdags föll laget efter förlängning mot Timrå. Detta efter att ha hämtat upp ett 1-3 underläge sista fem minuterna.

Västerås har sex raka förluster och är i stort sett i sportsligt fritt fall just nu. Med tanke på hur färdig föreningen var för SHL inför säsongen, ekonomin, truppen, ja allt så är det helt otroligt. Men Västerås är ett exempel på att du inte kan planera dig till SHL. Du måste få en säsong som tar dig dit.

Nu väntar ett oerhört viktigt möte för Björklöven. Vid seger kommer fyra poäng att skilja laget åt. Vid förlust är det 10 poäng. Då är Leksand enda laget som är rimligt att gå ikapp för att nå slutspelet. I Västerås har dessutom Björklöven haft det väldigt tufft senaste åren. Västerås har vunnit de senaste fyra mötena och på dessa möten har Björklöven släppt in 19 mål. Västerås har vunnit samtliga tre möten lagen mellan den här säsongen. 2-0 i säsongspremiären, 5-2 senast i Västerås (i Trotters debut) och sedan 4-3 efter straffar senast lagen möttes i Umeå.

Så på ett sätt är det här en sjukt svår match. Västerås passar Björklöven dåligt. De är tunga, de har varit bra mot Björklöven, men å andra sidan är de i miserabel form och saknar dessutom storstjärnan Jeremy William som är avstängd. Han fick matchstraff efter en huvudtackling senast mot Timrå och har fått fyra matchers avstängning. Därför är det här en oerhört svårtippad match. Två lag som vill ha pucken, två lag som haft en förmåga att slarva och bjuda motståndarna på lägen. Två lag som på pappret är bra i powerplay. Svårtippat som sagt, matchbilden? Svårgissad, men jag tror på en rejäl fors från start från Västerås.

Laget: 

Kim Karlsson saknas efter smällen senast, även Andreas Ollikainen saknas. Fredrik Hetta är tillbaka, men har varit sjuk så länge att han kommer matchas sparsamt.

Så här ser laget ut: (Preliminärt sett till hur matchen avslutades efter Kims skada) – Laget släpps vid lunch.

#47 Kevin Lindskoug – #33 Christoffer Hällberg

#57 Stefan Andersson – #40 Dennis Persson

#8 Kalle Ekelund – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#16 Lukas Ekeståhl-Jonsson

#28 Lucas Sandström – #74 Stefan Öhman – #7 Brock Trotter

#10 Jesper Thörnberg -#94 Kelsey Tessier – #19 William Quist

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#11 Gustav Grundström – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #22 Nicklas Johansson

#21 Fredrik Hetta

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Västerås vill verkligen komma ut med kraft, fart och verkligen ösa. Kan Björklöven stoppa den starten tar de väldigt mycket energi ur ett Västerås som saknar självförtroende.

¤ Disciplin. Även om VIK saknar Williams så är det ett bra lag i powerplay. Björklöven måste hålla sig borta från dumma utvisningar. Det var exakt det som straffade laget i Västerås förra gången lagen möttes.

¤ Sjärnorna. Både Brock Trottier och Kelsey Tessier har varit osynliga och gått poänglösa ifrån de senaste matcherna. Den duon måste upp en nivå om Björklöven ska ta en playoff-plats och de måste börja nu.

Sagt från Lövenhåll: 

– Jag tycker att vi gjorde en rakt igenom bra match fram till incidenten med Kim, där vi blev lite skärrade och inte hade powerplay-trycket efteråt. Vi gjorde mycket bra och förtjänade fler poäng, men vi kan ta med oss mycket från matchen. Vi har vunnit tre av de fyra senaste bortamatcherna. Vi är mer strukturerade och har ett bättre försvarsspel med ordning och reda. Det vill vi ta med oss till matchen. Det blir en härlig utmaning att åka ned dit. Västerås är inne i en svacka som varit tung för dem med tränar byte och annat. Vi är vana att spela den här typen av matcher. De har ett bra powerplay så det bästa är att inte låta de hamna i den situationen, säger Markus Åkerblom till Björklövens hemsida.

Noterbart om Västerås:

¤ Jeremy William är alltså avstängd i tre matcher. Bara för att förklara lite hur viktig han är för laget tar vi lite siffror. Baserat från Williams böter har den NHL-meriterade 31-åringen 90 000 i månadslön. Williams som i år är kapten och har ett längre kontrakt stod för 46 (26+20) poäng första säsongen i Västerås, 29 (18+11) i fjol trots att han var skadad och nu 36 (17+19) poäng den här säsongen. Han har gjort fem powerplay-mål, sex matchavgörande mål. Mot just Björklöven har Williams gjort sex mål på sex möten. Så att Williams saknas för Västerås är en stor sak, till och med mer än att Kim Karlsson saknas för Björklöven.

¤ Bakom Williams är MAtias Myttynen poängbäst med 25 (11+14) poäng och Jan Urbas med 25 (9+16) poäng. Bäste back är ex-lövet Maxim Matushkin med 14 (5+9) poäng, men det bara på 17 matcher.

¤ Som lag är Västerås seriens näst bästa lag i powerplay med 22.07 procent och totalt 32 pp-mål. I boxplay är laget femma i ligan med 81.93 procent.

¤ Jonas Fransson som i fjol var petad som förstamålvakt är i år tillbaka i den positionen. Han har 91.38 i räddningsprocent och har släppt 2.48 mål per match. Det gör honom till endast den 12:e bästa målvakten statistiskt i serien.

¤ Västerås har näst mest puckinnehav av alla lag i serien. bara Mora har mer puck.

¤ Västerås omsätter 34 miljoner som klubb och har enligt uppgifter till sporten en spelarbudget på 10 miljoner vilket är något mer än Björklöven, men mindre än Leksand.

Sagt från Västerås-håll:

– Vi kom ut med alldeles för dålig energi senast. Vi fick inget tryck på Timrå, det hände inget alls från vår sida. Vi spelade upp oss, men släppte inför många mål för att vinna. Sedan får vi ta med oss slutet hur vi kom tillbaka och tog matchen till förlängning. Vi har kikat på video och kommer att göra ett par justeringar som ska göra att vi blir lite tryggare kring eget mål. Björklöven är ett skickligt lag som spelet mycket på sin skicklighet. Vi vill komma ut hårt från start. VI vill att de ska tycka att det är jobbigt att komma hit och spela så att de ledsnar lite. Det är en viktigt match, förhoppningsvis får vi en bra start och kan ta segern, säger assisterande tränaren Tomas Mitell.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00 Tomas Ruuth själv är på plats i Västerås och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

2 kommentarer

  1. Per

    Lag brukar ha lätt för att vända negativa trender mot Löven. Lastar in allt jag äger och har på en etta till bjudoddset 1.72.

  2. Alex

    Hej, vill att alla som har möjlighet går in och skriver under namninsamlingen för att plocka bort bland annat Pierre Schillken från Hockeyallsvenskan.
    Desto fler underskrifter desto större tyngd, när detta skickas vidare till Hockeyallsvenskans representater.

    http://upprop.nu/MELF

    Dela inlägget på facebook, instagram, twitter.
    Detta är inte bara till för lövenfans, utan för ALLA som supportar ett lag i Hockeyallsvenskan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.