Kims status: ”Har varit ute och gått”

Det har nu gått en vecka sedan Kim Karlsson åkte på smällen från Robin Jacobsson. Han har nu klivit in i hjärntrappan. Här kommer en statusrapport.

Jag träffade sportchef Daniel Johansson på träningen idag och surrade lite om Kim.

Hur är statusen med Kim?

– Han är fortfarande tagen efter smällen, men har varit ute och gått på promenader.

Det har talats om minst två veckors frånvaro, själv tror jag inte att han spelar alls mer i grundserien. Vad tror du?

– Det är svårt att säga något alls. När han fick smällen kände jag oro för att han skulle kunna spela igen överhuvudtaget, men nu mår han under omständigheterna bra. Jag kan väl hålla med om att två veckor inte är så troligt, men jag förväntar mig inget, vet inget riktigt.

Vi kan hur som helst konstatera att Kim är i steg 1 av hjärntrappan. Då har han en bra bit kvar. Jag räknar inte med honom den här säsongen. Betänkt att Marcus Lundberg missade två månader 13-14 med hjärnskakning, Stefan Andersson missade en månad i fjol och Jon Palmebjörk sex veckor. Det kan ta tid och det är viktigt att inte komma tillbaka för snabbt.

Fakta: Hjärntrappan

Steg 1 Hjärnvila. Initialt ska idrottaren vila helt från både fysisk och psykisk anspänning – »hjärnvila«. Detta begrepp betonar vikten av minskad stress på hjärnan, en stress som uppkommer vid såväl psykisk som fysisk belastning. Hjärnvilan pågår fram till dess att alla symtom har försvunnit. Följaktligen innebär detta att man ska avstå från exempelvis tv-tittande, datorarbete, läxläsning och liknande hjärnpåfrestningar.

I steg 1 ska all fysisk aktivitet som ger en pulsstegring undvikas. Lugna promenader är dock tillåtna.

Steg 2 Lätt aerob träning. Sådan träning påbörjas när idrottaren varit besvärsfri i 24 timmar. Det är lämpligt att använda en ergometercykel, som ger en bra överblick av träningens intensitet, då belastningen lätt kan beräknas och justeras. Idrottaren bör anpassa ansträngningsgraden till maximalt 12 på en 20-gradig Borgskala, vilket innebär träning utan känsla av mjölksyra.

Steg 3 Grenspecifik individuell träning. Joggning, skridskoåkning och liknande grenspecifik träning kan ingå i detta steg. Intensitet och mängd anpassas efter individens »normala« kapacitet.

Steg 4 Grenspecifik träning utan kroppskontakt. Teknikövningar tillsammans med laget, med full fysisk belastning.

Steg 5 Grenspecifik träning med full kroppskontakt. Kroppstacklingar inom ishockey och nickningar inom fotboll tillåts i steg 5.

Steg 6 Återgång till match och tävling.

Källa: En rapport, ”Hjärnskakning och idrott – nya riktlinjer för handläggning”, publicerad 2007 (nr.16) i Läkartidningen. Skriven av bland andra Yelverton Tegner.

¤ ¤ ¤

Uppdatering angående Kevin. Så här sa Tommy Jonsson efter träningen.

– Det var en säkerhetsåtgärd. Kevin spelar och Andreas Ollikainen är tillbaka i båset.

2 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.