13 dagar kvar av fönstret

Björklöven tog en poäng i går och chansen att klara en playoffplats lever. Frågan som Daniel Johansson och de andra i den sportsliga ledningen nu är gasa eller bromsa?

Transferfönstret i allsvenskan stänger den 15 Februari. Det är alltså 13 dagar kvar att agera för lagen i allsvenskan om de vill spetsa laget, minska kostnader eller förändra något.

Så här skriver hockeyallsvenskans officiella blogg om Björklöven inför fönstrets stängande:

Tabelläget
Björklöven lyftes fram som en av förhandsfavoriterna den här säsongen men har sladdat rejält. Just nu utanför platserna till SHL-kvalet – men har ”bara” fyra poäng upp till åttondeplatsen, så säsongen lever.

Värvar?
Björklöven har redan varit aktiva och plockat in Dennis Persson, Brock Trotter och Kelsey Tessier, så frågan är hur mycket mer Umeågänget har råd med. Å andra sidan, missat SHL-kval hade varit en gigantisk missräkning, så det är inte omöjligt att man letar upp en forward. Kim Karlsson är ju dessutom skadad.

Ser vi till den trupp Björklöven startade med så har dessa förändringar skett:

Korttidslån:

Jesper Lindgren, back (Modo) – 4 matcher
Erik Ullman, back (Modo) – 2 matcher
Jonathan Bjurö, målvakt (Modo) – 2 matcher
Emil Hedman, målvakt (Modo J20) – Båsöppnare 2 matcher
Adam Werner, målvakt (Färjestad J20) – Båsöppnare 12 matcher

Långtidslån:
Rasmus Bengtsson, back (Rögle) – 15 spelade, 9 matcher kvar
Dannis Persson, back (Modo) 4 matcher, 9 matcher kvar

Nyförvärv:
Emil Wikström, back (Piteå) – 13 matcher spelade, 9 matcher kvar
Brock Trotter, forward (Kanada) – 28 matcher spelade, 9 matcher kvar
Kelsey Tessier, Center (Rögle) – 8 matcher spelade, 9 matcher kvar

Spelare som fått lämna:

Emil Wrenman (utlånad hela säsongen)
Mats Lavander (I sjuk-frysboxen efter 17 matcher)
Mike Banwell (Lillehammer efter 28 matcher),
Jon Palmebjörk (Sparta Norge efter 28 matcher)

¤ ¤ ¤

Om vi tittar på agerandet så här långt så har det varit klart rörigt på målvaktssidan och hanteringen av Adam Werner som enligt uppgifter till bloggen var lovad att stå minst en match blev inte så lyckad. Det har förstärkts både på forward och på backsidan. Trotter blev en bra förstärkning, Tessier har varit ett fiasko så här långt. Rasmus Bengtsson blev en bra förstärkning då han tagit en plats direkt, medan Emil Wikström visserligen är billig, men måste ses som en felräkning med tanke på hur lång tid det tog att få honom klar och att Dennis Persson kom in som ”nionde back” och nu placerar två spelare utanför isen. En kommer ofta att vara just Wikström. Dennis Persson har varit en bra förstärkning, men kom in värdigt sent på säsongen.

Intressant att Björklöven lånat så mycket från Modo. Kan detta bli till ett mer etablerat samarbete kanske?

Så om Björklöven nu fortfarande lever i tron att gå till playoff och vara med där och slåss om en plats i SHL. Hur ska de då stärka truppen?

Kim Karlsson är borta och det är oklart hur länge. Därför skulle en ersättare till honom vara ett alternativ. Alltså en center tänkt att spela powerplay och i en producerande kedja.

Lukas Ekeståhl-Jonsson är borta säsongen ut, men om Björklöven ska förstärka på backsidan måste de nästan göra sig av med en back. Kalle Ekelund till exempel. Tar Björklöven in en till back, ja då blir värvningen av Wikström än mer märklig.

Personligen skulle jag se annorlunda på det hela. Alla pengar som investeras i lån eller värvningar just nu är pengar ned i ett svart hål som inte leder till något. Den trupp som finns nu är den som ska avsluta säsongen. Låna inget, värva inget, håll i pengarna. Går de till slutspel, kanon, gör det inte det. Äh, det spelar inte så stor roll. Med den hockey Björklöven presterar just nu och presterat över säsongen kommer de inte att kunna utmana om något SHL-kval ändå. Laget måste fokusera på nuet, men ledningen bör kika framåt. Klara sig kvar i allsvenskan är nummer 1 och det ska laget bara fixa. Att optimera för 2016-17 är nummer 2. Det är ledningens uppgift. Så ser jag på det hela just nu.

7 kommentarer

  1. Coachen

    Du har glömt ange Palme som utlånad men annars så håller jag med dig till fullo om resonemanget att hålla sig kall och blicka mot nästa säsong.

  2. bror

    Helt rätt av dig !
    Bara att försöka klara sig kvar i första hand för lagets spel räcker ändå inte till om man kommer till 8e plats.
    Klart bra med intäckterna från fler matcher
    förstås, men jag tror att man inte tar sig dit.
    Hela säsongen har varit ju bedrövlig hittills .
    Måste få in nytt tänk till nästa säs samt värva rätt .
    Helst bort med sportchef ocj tränare men dom är väl upplåst med kontrakt.
    Kort o gott en fiaskosäsong av stora mått…burr

  3. Roy

    Tycker man kan höra av sig till SSK och fråga om är intresserad av att få någon överskriven innan fönstret stänger för att sedan ev hyra någon när Lövens säsong tar slut.

    Dels för att betala tillbaka till Waltin och dels för SSK släppte folk förrförra säsongen. Nu är ju ingen av sportcheferna kvar men så svårt kan det ju inte vara. Nästa gång kanske det är Löven som behöver lite hjälp och som det känns nu så är det större chans att Södertälje är ett lag i SHL före Löven.

  4. Kid A

    Klockren analys Gustav! Du glömde bara Jon i listan över de som fått lämna. Sedan håller jag med: inga värvningar behövs. Ska vi värva nu så ska det vara spelare som även skriver på för nästa säsong. För de här sista-minuten-värvningarna brukar sällan vara så lyckade. Någon som minns Mike Egener?

  5. Per

    Går vi till playoff så kan de pengarna användas till att sparka Jonsson. Missar vi så får vi leva med honom ett år till. Tala om hyfsad motivation för laget!

  6. Lasse

    Helt meningslöst att värva. För att få resultat måste Löven byta ut ca 5-6 spelare om det skall bli något resultat , sen tar det tid att spela in nya spelare. Spela av säsongen och lägg pengar och energi på nästa år. Det första löven måste göra är att byta ut sportchefen han verkar inte ha koll på något i huvudtaget när det gäller kvalitet på hockeyspelare, även nya tränare, 3-4 backar, några forwards .
    Å andra sidan verkar hockeyspelare som kommer till Löven stanna i utveckling snarare avveckling.

  7. linus

    Lövens säsong i år är över. Minimera skadan och sikta på nästa säsong. I den bästa av världar kunde Löven vejva och få iväg Thörnberg och Sandström som trots att de är sänken i varje kedja lyckats peta in nån puck i en chans någon annan skapat. Förklaringen till att Tessier inte lyckats är till höger och vänster. Förklaringen till att TJ och MÅ inte lyckats i år … kolla de som finns på isen …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.