Matchdag – Karlskoga hemma

Det har tätnat rejält bland platserna 8-12 i tabellen. På torsdagen kommer Karlskoga till Umeå och frågan är om Björklöven har råd med en förlust i jakten på åttondeplatsen.

BIK Karlskoga är inte bara det minst omtyckta laget (enligt aftonbladets spelarundersökning inför säsongen), utan även det mest målglada laget. Med sina 144 mål framåt är de tvåa i serien bakom AIK på 150 mål, men med 127 insläppta mål an vi konstatera att i Karlskogas matcher blir det allra flest mål.

Karlskoga är historiskt kända som ett riktigt starkt hemmalag, men den här säsongen ligger de ”bara” femma i hemmatabellen med 42 poäng på 23 matcher. i bortatabellen hittar vi Karlskoga på tredje plats med 30 poäng på 20 matcher så vi kan konstatera att Karlskoga är ett giftigt bortalag den här säsongen.

Det ser vi också på mötena med Björklöven. Hemma i Nobellhallen har Björklöven vunnit med 6-3 och senast 4-3 efter förlängning. I Umeå vann Karlskoga med 2-0.

Närmast kommer Karlskoga från blandade resultat. I senaste matchen blev det förlust 1-3 mot Timrå, i matchen före besegrades Leksand med 4-0 och före det en 4-3 seger efter förlängning borta mot Asplöven och en 4-5 förlust mot Mora efter förlängning. Formen är lite diffus, men tabelläget som trea på 72 visar att Karlskoga är bra på att samla poäng och en stor anledning är att de bara förlorat tv matcher i rad tre gånger den här säsongen.

Som vanligt när Björklöven möter Karlskoga kan vi vänta oss en match där bortalaget kommer att, främst genom Daniel Wessner, försöka provocera och strula till matchen. De är mästare på att få motståndarna ur rytmen med sitt spel. Det kommer säkerligen att bli en match som går fram och tillbaka. Frågan är bara. Håller sig Björklöven kalla nog och är de effektiva nog?

Laget: 

Samma laget som senast förutom att

Så här ser laget ut: (Preliminärt)

#47 Kevin Lindskoug – #30 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #40 Dennis Persson

#8 Kalle Ekelund – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

# Emil Wikström

#28 Lucas Sandström – #74 Stefan Öhman – #7 Brock Trotter

#10 Jesper Thörnberg -#94 Kelsey Tessier – #19 William Quist

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#21 Fredrik Hetta – #26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #22 Nicklas Johansson

#11 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Avsluten. Karlskoga har en skakig defensiv, de har två skakiga målvakter så det gäller att komma till avslut. Då kan bra saker hända, så kladda inte med pucken.

¤ Marcus Nilsson. En av seriens bästa spelare den här säsongen. Björklöven måste se till att hålla honom kort och inte ge honom några onödiga lägen.

¤ Kylan. Mot Karlskoga måste du se till att inte bli provocerad. D hamnar du i utvisningsbåset och BIK är vassa i powerplay. Se till att hålla sig kalla. Det är en nyckel mot Karlskoga.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi har varit lite för återhållsamma i förstaperioderna på slutet. Vi har dock gått ikapp och vunnit matcher, men vi har pratat om att komma ut på ett bättre sätt. Det är viktiga matcher, tåget går nu och vi behöver vinna hockeymatcher och ta trepoängare. Det brukar bli tuffa matcher mot Karlskoga med mycket känslor. Det gäller att hålla rätt fokus på det vi ska göra och inget annat. Vi vill upp med aggressiviteten och det har vi poängterat de senaste dagarna, säger Tommy Jonsson till Björklövens hemsida.

Noterbart om Karlskoga:

¤ Marcus ”Lillis” Nilsson är en irrationell och rejält speedig spelare, lite lik Kim Karlsson, han leder hela allsvenskans poängliga med 45 (12+33) poäng och har varit farlig i stort sett i match efter match hela säsongen. Han är väldigt duktig på att välja lite aviga åkvägar och att släppa pucken i rätt ögonblick till medspelare. Även i powerplay är Marcus Nilsson seriens bästa spelare med 21 (1+20) poäng, men i den spelformen har Karlskoga även seriens vassaste målskytt (i PP alltså) i Daniel Wessner med 11 mål i den spelformen. Som lag ståtar Karlskoga på 18.24 i PP-procent vilket är sjunde bäst i serien. Wessner har totalt stått för 33 poäng varav 15 mål.

¤ Bakom Marcus Nilsson hittar vi Erik Thorell som gjorde succé i Karlskrona i fjol. Han har stått för 39 (11+28) poäng. Noterbart är att hela sju spelare har gjort 22 poäng eller fler i Karlskoga.

¤ Karlskoga har inte förlorat en enda match där de haft ledningen efter två perioder. Karlskoga har dock bara vunnit en enda match där de legat under efter två perioder.

¤ Målvakterna Joel Gidstedt (89.11/2.84) och Emil Kruse (89.90/2.58) är den sämsta duon statistiskt i hela allsvenskan. Emil Kruse är det som står i torsdagens match och det var just Kruse som spikade igen i 2-0 segern mot Löven senast lagen möttes i Umeå.

¤ Karlskoga drar på sig näst flest utvisningsminuter av alla lag i serien med 12.84 per match. Karlskoga är också laget som dragit på sig flest 10-minutersutvisningar för abuse (5st) och näst flest matchstraff (5st).

¤ Henrik Björklund och Jens Skålberg missar matchen på grund av sjukdom. Björklund som brukar vara en notorisk målskytt mot Björklöven. Han har gjort tre mål mot Björklöven den här säsongen. Oskar Lindgren (juniorback) är med och fyller upp för Karlskoga i matchen.

Sagt från Karlskoga-håll:

– Vi var bra mot Leksand, men fick en dipp mot Timrå. Jag hoppas vi kan studsa upp nu igen mot Björklöven. Jag förväntar mig att vi tar tag i spelet från början. Vi ska komma ut med en djävla hunger. När vi kommer ut med en jäkla hunger stämmer det mesta. Det gäller att väcka i gång hungern på bästa möjliga sätt. Det är tätt i tabellen, det är en viktig match och för oss gäller det att studsa upp efter matchen senast. Vi kan bättre än så, säger tränare Tobias Thremell till NWT.se.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Johnsson, Erik Åström och jag själv är på plats i ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.