Oväntat hård dom mot Höggren

Fredrik Höggren fick bara en tvåminutersutvisning för tacklingen på Brock Trotter. Han anmäldes efter matchen och i dag kom domen. 3+1 matchers avstängning.

Här har ni domen i sin helhet:

”Efter match mellan IF Björklöven – BIK Karlskoga, HockeyAllsvenskan, den 4 februari 2016 åläggs Fredrik Höggren, BIK Karlskoga, följande straff för knätackling (kneeing):
1. Avstängning fr.o.m. den 5 februari 2016 t.o.m. den 18 februari 2016. Avstängningen avser endast ishockey och gäller deltagande i tävling/uppvisning.
2. Böter om 3 000 kr. Böterna ska vara inbetalade inom 30 dagar från dagen för detta beslut. Disciplinnämnden erinrar om att utebliven betalning kan efter anmälan leda till ny bestraffning.
Avstängningen bedöms motsvara 4 matcher, varav 1 match omvandlas till böter.

SKÄL
Disciplinnämnden har tagit del av anmälan som skett i efterhand, ett yttrande från Fredrik Höggren samt en filmsekvens från händelsen.
Anmälan: Björklövens Brock Trotter driver pucken i egen zon upp mot blålinjen. BIK Karlskogas Fredrik Höggren åker mot Trotter i hög fart med utsträckt ben och delar ut en tackling. På isen dömer vi ut mindre straffet kneeing. När vi i efterhand har möjlighet att granska tacklingen gör vi bedömningen att tacklingen är våldsam och tacklingen utgör en hög skaderisk och att den därför bör efteranmälas. Trotter blev inte skadad av tacklingen och han spelade vidare i matchen.
Fredrik Höggren har uppgett i huvudsak följande: Jag tycker att det är en regelrätt tackling. Och efter att jag nu på morgonen sett videobilder av den så håller jag fast vid det. Jag tycker att jag står med bredställda ben tidigt och att jag inte rör mig i sidled vid tacklingstillfället. Det som träffar Björklövenspelaren är min höft och överkropp. Jag är säker på att om det hade funnits reprisbilder från sidan så hade man sett att jag inte har kontakt med hans knä. Min mening är att göra en regelrätt open icetackling. I det efterföljande snacket säger även den berörda Björklövenspelaren till mina lagkamrater att det är en bra tackling. Han blir inte heller skadad utan spelar bytet efter.
Disciplinnämnden gör följande bedömning: Filmsekvensen ger stöd för uppgifterna i anmälan. Genom att skjuta ut sitt vänstra ben i riktning mot motspelaren och med benet tackla denne har Fredrik Höggren gjort sig skyldig till en otillåten knätackling. Att Fredrik Höggren även träffar motspelaren med höften medför ingen annan bedömning. Tacklingen är vårdslös och medför stor risk för skada och ska därför föranleda en avstängning. Nämnden finner att avstängningens längd ska bestämmas till fyra matchers avstängning. En av dessa matcher omvandlas till böter i enlighet med det system för kombinationsstraff som tillämpas i bl.a. HockeyAllsvenskan.

¤ ¤ ¤

Intressant att den tacklingen renderar i nästan en hälften så lång avstängning som Robin Jacobssons tackling. I mina ögon var den här tacklingen en smekning jämfört med Jacobssons. Visserligen var tacklingen riktigt ful och hade kunnat orsaka en knäskada, men av det jag sett den här säsongen så är det här bland de tuffaste straffen sett till utförd handling jag sett.

Intressant dock att Höggren tycker att ”det är en regelrätt tackling”. Då skulle han behöva läsa om regelboken lite.

4 kommentarer

  1. Per

    Disciplinnämnden kommer få det jobbigt om de ska döma så här hårt framöver. När man läser domen så gör de verkligen skäl för öknamnet lotterinämnden..

  2. linus

    Inte en match för lite i avstängning. En tydligt medveten knätackling. En domare som utdömer 2 minuter för en sådan borde också få några matchers avstängning …

    • Niclas

      Ja precis! Helt otroligt hur domaren bara kan ge en 2:a på detta överfall när han står precis bredvid situationen.

  3. putte

    I sammanhanget borde nog Jacobssons slakt av liten Kim renderat livstids avstängning. Med det sagt är ändå Bofors-mongots bentackling inte snygg någonstans, kunde ha gått riktigt illa för Trotter. Ändå vill han tycka att den var ok… Rikspucko!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.