Så påverkar Moras läge Löven

Björklöven slåss med Mora IK om en plats i slutspelsserien, samtidigt slåss Mora mot en konkurs. Så här påverkar det Björklöven.

Mora IK var mycket nära konkurs 2013, då var det det arenan som var det läckande sållet och kommunen klev in och hjälpte Mora och tog över arenan.

Nu är det illa igen ekonomiskt för Mora och det trots att klubben skalat spelarbudgeten med fyra miljoner på två säsonger.

– Vi behöver tillskott av likvida medel. Vi har nyligen haft sponsorträffar och vi vänder oss till sponsorerna för att få ett extra tillskott. Vad summan slutar på beror på hur vi slutar i tabellen. Budgetmässigt så har vi inte budgeterat för att nå slutspel. Tre miljoner kronor är ett worst case på alla fronter. Men det är under mars vi måste ha in pengarna, men jag kan bekräfta att det handlar om ett miljonbelopp., säger Arne Grahn, ordförande i Mora IK till dt.se.

Huvudanledningen för krisen är ett sponsortapp och en misslyckad försäljning av arenanamnet.

Det är alltså skarpt läge i Mora. Om de inte får in pengar kan det i slutändan leda till en inställda betalningar, förlorad elitlicens och degradering. Det är långt kvar till detta, men om det sker så sker det efter säsongen.

Detta betyder att Moras ekonomiska problem inte har någon som helst inverkan på Björklöven. Det är 12 poäng ned till Asplöven på negativ kvalplats med sju matcher kvar att spela. Det finns bara inte att det skulle bli negativt kval för Björklöven. Går Mora till slutspelsserien kommer de definitivt att spela den. Det skulle betyda ett ekonomiskt tillskott för föreningen och kan vara en del av räddningen.

Skulle Mora däremot gå i konkurs kan det vara räddningen för ett Sundsvall eller Asplöven om de misslyckas i en kvalserie. Då kan de få behålla platsen i allsvenskan ändå.

Så för Björklöven är detta en ickefråga.

Däremot är det ganska intressant hur illa ställt det är med ekonomin i allsvenskan.

Så här har det sätt ut de senaste säsongerna:

2015-16:

Mora IK är nära konkurs. Det är ca 3 miljoner som saknas.
Tingsryd tvingas låna in tre miljoner av banken och kommunen för att kunna klara av återbetalningen av tidigare skulder samt att ha likvider för verksamheten.

2014-15:

Timrå IK var på randen till konkurs, men efter en rekonstruktion och en försäljning av hallen klarade de konkurs. 44 miljoner i skulder hade Timrå som klubben med avskrivningar och hallförsäljningen lyckades ta sig ur.
AIK begärde sig in i rekonstruktion under säsongen, ett antal investerare med oljemiljardären Torbjörn Törnqvist gick in med miljonbelopp och räddade föreningen. 21 miljoner kronor var skulden uppe i som mest.
Almtuna begärde sig själva in i rekonstruktion med skulder på tre miljoner kronor och klarade sig, men har skurit rejält i spelartruppen.
Oskarshamn IK hade en skatteskuld på en miljon i våras som klubben inte kunde betala. Kommunen gick in och tog den kostnaden. Överlag var den ekonomiska situationen väldigt kritisk och klubben fick både sänkt hyra, lyckades sälja mediakuben till kommunen för att lösa situationen.

2013-14:

Karlskrona HK hade tre miljoner kronor i skulder och gick in i rekonstruktion, fick stora delar av skulderna avskrivna och klarade sig. De gick istället upp säsongen efter.
Djurgården Hockey gick 25 miljoner minus på fem säsonger 2009-2014 och var på väg in i rekonstruktion 2014, men räddades av ett antal investerare som betalade av Djurgårdens skulder.

Sedan har vi rekonstruktionernas rekonstruktion, Leksands IF från 2012 där klubben hade skulder på nära 72 miljoner och lyckades få 50 av dessa miljoner avskrivna.Nu har det ryktats om att det är nära ny konkurs igen för Leksand. I detta fall är det ganska enkelt. Klubben lever i en SHL-kostym, men spelar oftast i allsvenskan. Då blir det så här.

Totalt om vi kikar på serien så är det bara Pantern, Sundsvall, Asplöven, Björklöven, Västerås och Karlskoga som inte genomgått rekonstruktion eller haft tunga skulder de senaste fem åren av de allsvenska lagen. Ironiskt nog är hittar vi de fyra lagen i botten bland dessa lag som skött sig ekonomiskt. Bara ett av lagen ”som skött sig” är topp sex i serien just nu och det är Karlskoga.

Detta är verkligheten och den stinker verkligen. Det går bra att leka med pengar hur som helst. Det kommer alltid skattebetalare eller vita riddare (investerare) och räddar dig.

3 kommentarer

  1. Terje Pettersson

    Hur rimmar dessa ekonomiska problem ihop med att man har ekonomin i ordning, som jag antar allsvenskan kräver av klubbarna?

  2. Per

    Löven kommer att visa ett risigt resultat i år med tanke på det sportsliga fiasko som vi nu upplever. Nu har vi gör all del en buffert iom Baltics jättepeng men de pengarna räcker inte i evigheter om vi har fler säsonger med miljonförluster. Hoppas verkligen att Mora grejar det (vilket jag tror de gör) då de är ett lag som Allsvenskan behöver.

  3. KungsholmsLövet

    Om man vill få bukt med den ekonomiska dopningen måste felande föreningar bestraffas. Automatiskt 10 poängs avdrag (eller mer) om man hamnar i rekonstruktion. För notoriska skuldföreningar (läs: Leksand) blir det hårdare straff (20 eller 30 poäng) om man hamnar i rekonstruktion för, säg, andra gången på tre år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.