Matchdag – Tingsryd borta

Tingsryd borta väntar på tisdagen. En av seriens tuffaste bortamatcher den här säsongen. Här kommer det ni behöver veta inför matchen.

Tinsgryds säsong är en riktig saga. Nykomlingar, en spelarbudget nere i botten-fem träsket, men sedan har laget lyckats rätt med nästan allt. Laget har släppt in minst antal mål med 94 stycken, bara förlorat två hemmamatcher under ordinarie tid, är näst bästa bortalag, har klarat sig från skador på nyckelspelare och har en en gång under säsongen förlorat två matcher i rad. Detta genom att ha överlägset minst puckinnehav och genom att spendera överlägset minst tid i anfallszonen av alla lag i allsvenskan, men med vansinnigt effektiva kontringar.

Tingsryd kommer närmast från en 3-4 förlust efter straffar mot Oskarshamn och för det 2-3 borta mot Mora. Det är första gången på säsongen som Tingsryd förlorat två matcher i rad. Innan dessa matcher vann Tinsgryd 4-2 mot Asplöven och 1-0 mot Sundsvall. Totalt sett är dock formen lite skakig med fyra förluster på åtta senaste matcherna. Så skakig har inte formen varit på hela säsongen.

Björklöven har besegrat Tingsryd klart och ganska enkelt under säsongen på hemmaplan med 5-1 och 4-2. Nere i Tingsryd kom dock en rejäl härdsmälta när laget släppte fem mål i boxplay och siffrorna tillslut blev 2-7 där bland annat William Quist fick matchstraff efter ett slagsmål.

Tingsryd spelar en hockey som i grunden passar Björklöven extremt illa. Därför är det intressant att Löven vunnit två av tre matcher mot TAIF. Hur som helst så förväntar jag mig en matchbild där Björklöven kommer att ha pucken, men där Tingsryd kontrar blixtsnabbt. Frågan är bara vad Björklöven bjuder på och hur giftiga Tingsryd är denna kväll.

Laget: 

Samma lag som senast mot Oskarshamn har annonserats förutom att Kalle Ekelund petar Tommy Wargh som sjundeback.

Så här ser laget ut:

#47 Kevin Lindskoug – #35 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #40 Dennis Persson

#42 Emil Wikström- #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #32 Rasmus Edström

#8 Kalle Ekelund

#10 Jesper Thörnberg – #74 Stefan Öhman – #28 Lucas Sandström

#7 Brock Trotter – # 94 Kelsey Tessier – #22 Nicklas Johansson

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #54 Felix Maegaard-Scheel

#11 Gustav Grundström -#26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #71 Oliver Lindgren

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Tingsryd straffar dig makalöst hårt om du bjuder dem på lägen. Det vimlar av spelare med självförtroende så håll ned misstagen och bjudningarna.

¤ Desperationen. Det är temat just nu för Björklöven. Spelet måste andas desperation just nu för att Björklöven ska klara det här. Det får inte hända att Löven kommer ut platta i matchen eller ens i en period.

¤ Powerplay. Spelet i powerplay har varit iskallt på slutet. Visserligen har det fortfarande gjorts något mål här och där, men spelet måste bli bättre och Björklöven måste spetsa till sig om de ska ta sig till slutspelsserien.

Sagt från Lövenhåll: 

– Tingsryd spelar med självförtroende och bra fart. Det är ett defensivt starkt lag som har varit skickliga på att straffa motståndarna,  men vi kan bara gå för seger. Något annat räknas inte där vi ligger nu. Det r poängen som är det viktiga just nu och inte prestationen i sig, säger Tommy Jonsson

Noterbart om Tingsryd:

¤ Eric Castonguay har varit Tingsryds spets framåt med 36 (11+25) poäng så här långt. Kanadensaren har stått för fyra matchavgörande mål, men har varit oväntat blev i powerplay med 1+3 poäng i den spelformen.

¤ I powerplay där Tingsryd som lag har 15.34 procent (fjärde sist i ligan) är trion Denny Kearny, Jonathan Johansson och backen Drew Paris vassast med fem mål vardera. Överlag är det många i Tingsryd som bidrar offensivt där åtta spelare har stått för 20 poäng eller fler. Detta kan bara AIK och Björklöven matcha som också har åtta spelare över 20 poäng.

¤ Tingsryd har två målvakter som visat bra spel under säsongen. Johannes Jönssons 92.70 i räddningsprocent och 2.04 insläppta mål per match är riktigt bra, men Wiktor Ragnevalls 93.04 och 1.80 i makalöst bra. Dock ska Tinsgryds försvarsspel i stort ha en eloge också för dessa siffror. Ironiskt att just Björklöven är det lag som gjort flest mål på Tingsryd den här säsongen med 3,67 per match.

¤ Tingsryd är ett lag som hittar sätt att vinna. Klyscha ja, men de är det lag som försvarat flest ledningen efter en period 15 av 16, de har vänt näst flest matcher där de legat under efter en period, 6 av 16. När Tingsryd gör första målet har de vunnit 17 av 20 matcher och inte förlorat en enda under ordinarie tid.

¤ Tingsryd har under säsongen brottats med ekonomiska problem och tvingats låna tre miljoner kronor av kommunen och banken för att hantera en tidigare skuldbörda och klara likviditeten.

Sagt från Tingsrydshåll:

– Stämningen har varit bra. Vi är inte nöjda efter insatsen mot Mora, däremot gör vi en betydligt bättre match mot Leksand. Visst var det tungt när de gjorde 1-0 men ändå starkt av oss att inte bryta ihop och istället köra vidare. Sen blir det straffar där de drar längsta strået, så vi drar inte för stora växlar av det. Självklart vill vi vinna och ta så mycket poäng som möjligt men det har inte varit någon katastrofstämning även om vi var klart besvikna över förlusten. Vi har rätt så hyfsad koll på dem och viktigast blir att vi själva kommer upp i nivå. Vi vet hur vi ska spela hemma för att vinna och vi tänker bara positivt. De krigar nere vid strecket och vi behöver ta poäng vi också. Så det kommer bli en tuff match, säger lagkaptenen Robin Olsson till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Tomas Ruuth är på plats i ikväll i Småland och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

10 kommentarer

  1. Tyko

    Lite underligt att inte wargh får lira forward nu när det är lite kris där, Lindgren lär väl inte få spela. Onödigt att vissa får lira dubbelt.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Bra fråga. I allsvenskan skulle jag säga att Leksands, AIK:s och Asplövens hockey passar bra. De går alla tre ganska hårt framåt och kan vara virriga i egen zon. Sedan är Sundsvall så dåliga att de passar alla bra.

    • Viktor

      Jag skulle säga också Bik Karlskoga/Bofors passar Löven väldigt bra just nu för tillfället.
      Björklöven har plus statistik på dom den här säsongen och slutet på förra. Löven har lärt sig hur dom ska spela mot dom.
      Om jag ska vara uppriktig så är nog Bofors mitt favoritlag som motståndare.

  2. Coachen

    Känns personligen som mina tankar är mer och mer på nästa säsong och framtiden. Pågår det nåt arbete med att signa/scouta spelare inför framtiden Gustav? Bearbeta de som man eventuellt vill ha kvar i laget? Tycker det är oroväckande tyst men iofs är ju fokus fullt förståeligt på sluttampen nu även om chansen på kval uppåt inte är alltför bra.. Och borde inte Löven försöka ha visst fokus på att få hit några norrländska hockeylirare för att öka på det lokala intresset runt laget? Urholkningen på norrländska lokala spelare har ju varit brutal och inte jättebra för klubb och supportrar. Och när värvade vi spetsspelare från vårt östra grannland sist, alternativt baltstaterna? Borde ju finnas nån eller några duktiga där borta som kan tänka sig att komma över, eller?

  3. Christer

    Angående Tingsryd å nästa säsong :

    De finns några guldkorn ( Sivonen, Ruuti ) bl.a. i Tingsryd som löven bör titta på å försöka värva ! Pucksäkra/tunga/kreativa forwards med bra driv !

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.