Löven på jakt efter GM

Björklöven ska bygga om organisationen för att bli mer redo för SHL. En general manager ska rekryteras.

VK och Folkbladet-sporten pushade på lördagen ut i Lövenappen att ”Björklöven bygger om”.

En general manager ska rekryteras och organisationen ska utvecklas, detta parallellt med att en VD/Klubbchef ska rekryteras.

Vad ska vi då säga om det här ju några grejer:

¤ När klubben så tydligt meddelar att VD:n inte ska arbeta med det sportsliga så säger det ganska mycket om hur den nuvarande VD:n har arbetat. Detta är enligt mig ett riktigt bra drag. Den som arbetar med sporten måste ha mandat att göra detta från styrelsen utan att behöva svara mot en VD så länge han håller sig inom budgeten. Det är det enda sättet att få en effektiv organisation.Den nya VD:n ser jag helst är någon som inte kommer från hockeyn utan från näringslivet och som inte vill blanda in sig i sportsliga verksamheten.

¤ Daniel Johansson ska vara kvar fast under den nya General Managern. Detta är lite knepigare. Johansson ska som det heter i texten ”inte bli någon marionett”, men känslan är att han kommer att bli just det. Dock jobbar t.ex. Modo med en assisterande GM (Peter Forsberg) så det behöver inte vara negativt att två personer sköter sporten.

¤ Rekryteringen av den här GM;n är den viktigaste rekryteringen på länge för Björklöven. Om fel person rekryteras så kommer det att röra till föreningen ännu mer. Den som rekryteras måste sedan få mandat att bygga den organisationen han vill. Inte få folk kastade i famnen.

I slutändan är det här en mycket bra och mycket intressant förändring som Björklöven gör. Jag är positiv och hoppas bara att styrelsen hittar rätt personer. Skulle jag få välja en GM så är Niklas Johansson, Västerås förra sportchef ett bra namn som är ledig. Tommy Salo tyckte jag gjorde ett bra jobb med Leksand. Det kan också vara ett namn.

15 kommentarer

  1. Per

    Dalle är så klart på väg ut men kontraktet räddar honom. Väldigt tveksamt att han ersätts efter nästa säsong. Det är självklart omöjligt att veta men Fredrics avsked kan mycket väl vara en följd av dessa förändringar. Knappast som att Löven känt sig tvingade att ändra det organisatoriska upplägget enkomt för att Fredric lämnar. Oavsett vad så tror jag detta är en bra lösning. Vem vet; Dalle kanske blir med lyckad utan en okunnig VD som lägger sig i saker som han inte begriper.

    Känns som det nu bara är en tidsfråga innan Tommy ryker. Ger honom max två veckor från det att sista matchen är spelad.

  2. Kid A

    Inte Niklas Johansson. Han har dåligt rykte i Västerås. Att han fick sparken beror på att:
    1. Han kvaddade ungdoms/juniorsidan
    2. Han skapade aldrig ett lag. Visserligen några hyfsade transatlanter, men de orkade aldrig hela säsongen och sedan drar de efter ett år. Kolla bara förra säsongen när de hade två matchbollar till SHL och bommade, mycket pga dåligt tränade transatlanter som tog slut fysiskt innan säsongen var över.
    3. Frågan är om inte VIKs ekonomi ser risig ut i år efter ett antal misslyckade värvningar

    Tommy Salo… Svårt att säga, han lyckades ta upp Leksand, men vad hände sedan? Många konstiga konflikter.

    Om man fick drömma skulle jag se Christian Lechtaler!

  3. Thomas

    Jag tänkte spontant på Grönberg. Han svamlade väldigt mycket men hade kvaliteter. GM kanske inte behöver bi i Umeå?

  4. Matte

    Instämmer med två föregående talare.
    Niklas Johansson är inte omtyckt i Västerås och har lett och organisation på samma sätt som Löven/Dalle blivit kritiserade för.

    Jag önskar också en comeback av Grönberg.
    Han åstadkom förändringar inom hela organisationen med nya, ofärgade ögon.
    Han utvecklade och nyttjade samarbetet med Teg och Vännäs så att alla drog fördelar av det.
    Han såg till att Waltin hade ett lag att ställa på isen, antingen med juniorer eller try-outs. Och jag tycker personligen try-outs är bättre än lån – de spelare har mer vilja att visa upp sig och få ett fast kontrakt än många lån som ser det som ett nederlag att lånas ut tillfälligt.
    Att bo i Stockholm kan knappast bara vara en nackdel – möjlighter och närheten till att se fler matcher på olika nivåer är betydligt bättre än här. Dessutom sköts andra uppdrag inom klubben från folk boende på annan ort än Umeå.

    • rce

      Vi kanske ska ha spelarna boende där nere också! Blir ju väldigt smidigt ta sig till bortamatcherna, sen kan vi bara flyga hem dom när vi har hemmamatch. Går ju outsourca hela klubben… (Ironi för er som inte förstår det)

      • Matte

        Enig om att en lokal GM kan vara att föredra…men jag tar hellre kompetens än lokal förankring.
        Tycker Dalle är ett väldigt tydlig exempel på det.
        MoDo kan väl heller inte skryta med sina lokala GM’s..?
        Näslund…tja, hyfsat men inte mer.
        Svartvadet..? Kommentar känns överflödigt där.

  5. rce

    OM klubben ska få någon som helst kontinuitet måste GM ha en lokal förankring. Annars kommer det bli någon som stannar 1-3 år och sedan drar vidare. Se bara på Skellefteås organisation – dom har ju banne mig suttit i all evighet.

    • Roy

      Du blandar ihop saker och ting.
      Dom sitter kvar för att dom gjort rätt saker. Det är alltså inte för att dom suttit kvar länge som Ske nått framgång. Är du med på resonemanget?

      • Roy

        Jag svarade Rce. Jag såg att det syntes dåligt. Så jag vill vara extra tydlig: Ske framgångar bygger ju till 100% på kommunens sponsring på över 30 miljoner kronor via kommun, Skekraft och Gruvan där kommunfolket styr. Utan detta hade laget max varit ett mellanlag i Hockeyallsvenskan.

  6. Jonas

    Tror att det med lokal förankring och kvalité går hand i hand, Umeå är en liten stad och att få rätt man som GM, VD, osv låter inte trovärdigt, tror inte Kamprad bor på alla ställen där IKEA finns;), dessutom med dagens teknik är det helt onödigt, tränare spelare materialare javisst, kontorsfolket knappast, mer en stolthetsgrej isåfall, alla från Umeå. Det viktiga är vad som står på klubbmärket och att de som jobbar för föreningen får rätt möjligheter och trivs, då stannar folk och blir kär i klubben och då kommer framgångarna…

  7. Sailorn

    Jag tycker mig se i dessa kommentarer Björklövens största problem. De tycker inte att SAIK är ett lag att ta efter.

    Då undrar man, vad är det för fel att vunnit SM- guld tre gånger (Löven endast en gång), att varit i SM final tre gånger på rad (Löven endast 2) samt att de hela tiden ligger i topp i SHL (Löven hela tiden i botten på HA). Vad är det för fel med detta?

    Är det inte så Ni vill Löven skall spela ,med fart, och vinna i SHL eller är det bttre de spelar långsamt i botten i HA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.