Matchdag – AIK borta

Slutspelsjakten går vidare för Björklöven och på lördagen väntar den svåraste bortamatchen i allsvenskan den här säsongen. AIK på Hovet.

AIK har bara förlorat två matcher på hemmaplan den här säsongen. Tingsryd och Vita Hästen är lagen som besegrat AIK i Stockholm.Totalt har AIK målskillnaden 89-43 på 23 matcher.

AIK kommer närmast från två raka segrar 4-3 borta mot Leksand och 1-0 hemma mot Sundsvall. Innan det kom dock en chockförlust borta mot Mora med 1-6. På hemmaplan har AIK släppt in två mål på sina senaste tre matcher. Förutom 1-0 mot Asplöven har de slagit Västerås med 4-1 och Sundsvall med 5-0.

Björklöven och AIK har möts tre gånger den här säsongen. Björklöven vann första mötet i Umeå med 3-1, men har sedan förlorat 1-4 på Hovet och senast 3-4 efter straffar i Umeå.

Vad är det då som gör AIK så bra?

Delvis har Roger Melin fått ihop laget på ett fantastiskt sätt. Själva truppen är bra, men på pappret egentligen inte bättre än Björklövens så helt klart är det så att Roger Melins sätt att leda laget är en stor anledning.

Sedan innehåller laget många spelare med riktigt bra fart. Även backarna är duktiga skridskoåkare. AIK vänder spelet oerhört fort och har förmågan att blåsa ett lag som inte är redo fullständigt av banan.

Det som imponerat på mig är hur bra kvalitet AIK har i sina förstapassningar när de vänder spelet. Sedan finns det riktigt bra spelare i laget som Malte Strömwall, Robin Kovacs och Jonathan Andersson.

Jag räknar med en matchbild där spelet böljar en hel del och där AIK kommer ut riktigt starkt. Frågan är om Björklöven klarar anstormningen och sedan hur bra dag Björklöven har framåt för det kommer att krävas ett antal mål för att vinna.

Laget: 

#47 Kevin Lindskoug – #35 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #40 Dennis Persson

#42 Emil Wikström- #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#8 Kalle Ekelund

#10 Jesper Thörnberg – #74 Stefan Öhman – #28 Lucas Sandström

#7 Brock Trotter – # 94 Kelsey Tessier – #22 Nicklas Johansson

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #19 William Quist

#11 Gustav Grundström -#26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #71 Daniel Håkansson

#21 Fredrik Hetta

Mina nycklar till seger:

¤ Starten. Björklöven måste vara med från start och inte bli tagna av tempot AIK piskar upp.

¤ Effektiviteten. Mot ett AIK i form går det inte att bränna en massa lägen. Björklöven måste se till att sätta dit pucken när de vaskar fram chanser för det är inte säkert att det blir så många.

¤ Kevin Lindskoug. Keivn var riktigt bra senast. Han måste vara bra igen om det ska bli seger och inte bara bra utan verkligen göra ett par idioträddningar.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi är nöjda med agerandet senast och vi vet dessutom att vi gjort bra matcher mot AIK tidigare under säsongen. Det kommer att krävas samma typ av desperation, men ändå kontroll för att besegra AIK. Det är viktigt att vara med från start. De har kommit ut starkt i våra tidigare möten med AIK, men det ska bli en väldigt härlig utmaning, säger Markus Åkerblom.

Noterbart om AIK:

¤ Malte Strömwall inledde säsongen med 17 mål på 16 matcher, men kallande sedan totalt. Nu har Strömwall kommit igång igen och har totalt noterats för 21 mål och 15 assist vilket gör honom till bästa målskytt och poängbäst i AIK. Bakom Strömwall har vi min favorit till guldgallret, Robin Kovacs på 31 (19+12) poäng. Totalt har AIK 8 spelare över 20 poäng så produktionen kommer från alla håll. Poängbäste back är Jonathan Andersson med 28 (6+22) poäng.

¤ I powerplay är AIK näst bäst i serien med mål på 22.62 procent av sina lägen. Individuellt är Jesper Fröden och Robin Kovacs poängbäst i powerplay med 12 poäng vardera, 7+5 på Fröden, 5+7 på Kovacs.

¤ Gustaf Lindvall i AIK-målet leder hela seriens målvaktsliga med 93.24 i räddningsprocent och 2.06 insläppta mål per match. AIK förlängde med Lindvall kontraktet tidigare under säsongen.

¤ AIK är seriens näst mest effektiva lag. De gör mål på 9.98 procent av sina skott.

¤ AIK har vunnit 21 av 22 matcher där de haft ledningen efter första perioden.

¤ Matchen på Hovet ikväll är en så kallad gratismatch där sponsorer betalar inträdet. Därför lutar det mot fullsatt och bra stämning.

Sagt från AIK-håll:

– Det lär bli mycket folk och bra stämning på läktarna. Kvällens match är viktig för oss så vi behöver stödet. Självklart siktar vi på att nå förstaplatsen. Det är en extra hemmamatch att spela om och det är givetvis viktigt. Vi kan inte ha någon annan målsättning i det här läget, säger Emil Lundberg till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 18.40. Jag själv är på plats i ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.