Bragden i Smidjegrav Arena

Uträknade, sorg i truppen, endast 16 utespelare och ett formstarkt Mora mot sig. Ändå vann Björklöven och det med 3-0 och Sundsvall luggade Timrå på två poäng. En galen, galen kväll.

Björklöven har spelat och försökt spela en intensiv possession-hockey hela säsongen med mycket puckinnehav och hög forecheck.

Med 6 backar och 10 forwards slängde Tommy Jonsson och Markus Åkerblom den taktiken i papperskorgen och spelade i stället en misstagminimerande igelkottshockey där alla risker togs bort och Björklöven bestämde sig för att bara ta det som bjöds. Björklöven blev Pantern för en kväll och vilken kväll det blev.

Inledningsvis kändes det lite jobbigt. Mora vann otroligt många andrapuckar och Björklöven hamnade så mycket i egen zon och pressades tillbaka så att de ibland täckte Kevin Lindskoug onödigt mycket att enkla skott blev farliga. Kevin hade dock en riktigt bra kväll och knep allt, verkligen allt.

Efter att ha överlevt den första perioden så växte Björklöven och frågan var bara om energin skulle finnas hela matchen. Då kom Nicklas Johanssons 1-0 mål. Killen som är känd för att bränna läge, inte sätta dit dem tryckte upp pucken i första krysset. Björklöven fick energi av målet och borde nog till och med haft 2-0 före det kom på riktigt.

1. Alex Hutchings hade helt öppet mål till 2-0 och hans klubba hölls fast. Straff trodde jag, åtminstone utvisning. icke så Nicke sa domaren.

2. Brock Trotter drog Jacob Johansson i Moramålet fullständigt, hade öppen kasse, men la pucken utanför.

Tredje perioden var annars riktig vacker. Det var Waltin-hockey när den är som bäst. Dumpa ut, stå på rätt sida, stå upp fysiskt, vinn kampen, täck skott, gratulera Kevin till en ny räddning. Det kanske inte är så vackert att se över tid, men i en period på sättet Björklöven genomförde tredje perioden var det riktigt härligt att se. Att sedan Nicklas Johansson återigen dyker upp på rätt plats, får en mycket fin passning av Stefan Öhman och skickar in 2-0 gjorde bara allt ännu bättre.

Nu är det väldigt enkelt. Björklöven ska vinna mot Asplöven. Då lever säsongen över matchen mot Leksand oavsett vad som händer. Det är dock ännu bättre än så. I och med att Mora möter Timrå så kan vi konstatera. Vinner Mora den matchen samtidigt som Björklöven vinner mot Asplöven. Då räcker seger i sista matchen mot Leksand för att säkra en slutspelsplats oavsett andra resultat. Vinner Timrå matchen mot Mora. Ja då måste Mora (mot Almtuna) eller Timrå (mot Asplöven) tappa poäng i sista matchen.

Om vi släpper det och istället sammanfattar insatsen ikväll. Att gå ut och göra den här insatsen med alla skador och sjukdomar, med allt som hänt laget är inget mindre än en bragd. På något sätt har det tragiska med Magnus Anderssons bortgång fört samman laget. För som kämpade för varandra den här kvällen har vi inte sett tidigare på säsongen. Kanske kan minnet av Magnus föra Björklöven till slutspel. Det återstår att se. Den här kvällen var allafall magisk.

¤ ¤ ¤

Det här blev sagt efter matchen nere i Mora:

OBS: Kommer inom kort:

Presskonferensen.

Nicklas Johansson oväntad matchhjälte

Lindskoug: ”Är med på striden på allvar nu”

¤ ¤ ¤

Slutligen till matchens detaljer:

¤ 39 skott räddade av Kevin Lindskoug. Det var säsongens bästa siffra för Lövenmålvakten. Han har gjort mer spektakulära matcher, men inte mer stabila. Sedan var hans kommentar i intervjun efter rolig. ”Vi kanske borde spela mer så här. Kanske passar det oss bättre”.

¤ 62-38 i puckinnehav när det kommer till procent och 22.18 mot 11.24 i anfallszonen. Det var puckinnehavssiffrorna. Det är ett gigantiskt övertag för Mora. Ändå vinner Björklöven med 3-0.

¤ Nicklas Johansson hade gjort två mål inför matchen mot Mora på hela säsongen. Nu dubblade han sin målskörd. Den här typen av matcher passar på något sätt Nicklas. Han mår bra i den stenhårt kämpande miljön. Även han hade en skön kommentar i TV. ”Jag har sagt åt killarna att de måste passa mig mer när jag har öppet mål” angående att han inte gör fler mål. Sedan att Nicklas Johansson hade åtta avslut i matchen, fem på mål, flest av alla i matchen säger något om hur bra han var. Fyra kurrar som någon skrev i liverapporten.

¤ Kelsey Tessier hade 22.53 i istid. Som forward är det helt galet. Överlag var kanada-linan riktigt bra. De skapade en hel del framåt av de lilla som fanns att jobba med. Jag hoppas att de får fortsätta ihop. Frågan är bara nu om Trotter får några sviter av Linus Johanssons armbåge, som borde gett en utvisning. Trotter har växt sista matcherna och behövs om det ska bli en fortsättning på säsongen.

¤ Björklöven täckte 18 skott i matchen. De snittar 7.5 per match. Det säger något om den här insatsen.

11 kommentarer

  1. Roger

    Magisk kväll / omgång vi är med i racet 😉
    Hoppas laget lyckas hedra Manko med att gå till play off, tyvärr räcker det väl inte med att vinna dom sista två matcherna utan man är beroende av andra 🙁

  2. Alex

    Håller med dig fullständigt.
    Denna match vanns av grabbarna på isen som visade hjärta och själ ikväll.
    Laget hamnade före jaget och det lyckades.
    Vissa kommer att säga att vi spelade en tråkig hockey, men för min del kan vi spela ännu tråkigare så länge vi vinner matcher.
    Hade vi spelat såhär tidigare under säsongen, från juluppehållet och framåt hade vi säkrat playoff.
    Jag hoppas att TJ och grabbarna får insikt nu, och kliver ut på fredag i ett förhoppningsvis kokande T3 center och levererar igen.

  3. Hannes

    Nu får du verkligen ge dej och växa upp Gustav. Du har bevisligen en förkärlek för Waltin. Så fort Löven tar tre poäng så är det plötsligt ”Waltin-hockey”. I det avseendet att det spelades otroligt tråkig ishockey gör du rätt i att kalla det ”Waltin-hockey när den är som bäst”(eller gjorde du det med inslag av ironi?). Det var bara en stor skillnad igår och det var att Löven vann en viktig match vilket laget under Waltin inte lyckades med. Waltins hockeyfilosofi var hockeydödande och gillar du hockeydödare Gustav så är det helt OK för mej. Tur för Umehockeyns framtid att Waltin bröt kontraktet.

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Jag talar in Waltin-hockey när ett lag spelar en misstagsminimerande hockey med lågt försvarsspel, disciplin och fokus på spelvändningar samt väldigt hårt arbete före finess. Det är inget som har med att vinna eller förlora att göra. Jag vet att Waltin inte är en coach att jobba med över tid då han är väldigt diktatosrisk, jag vet att han spelar en hockey som inte är så rolig att titta på, men det är ett sätt att beskriva hur ett lag spelar. Inget annat. Det var ingen ironi i det jag skrev. Det var bara så att gårdagens match var en seger i den stilen han vill spela.

  4. Coachen

    Makalös insats, otroligt glädjande och högst oväntat! Håller med Alex att vi sannolikt skulle haft en klar playoffplats redan om vi spelat lika disciplinerat i fler matcher under säsongen, uttalandet från Kevin efter match att vi inte spelat med så klok checking på motståndare tidigare är klockren. Hoppas vi nu klarar att hantera favorittrycket på fredag trots manfall. Låter ju inte bra om Trotter och färre än 16 spelare är ju ingen drömsits inför de matcher som är kvar… Forza Löven!!

    • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

      Han är namngiven för Björklöven. Det betyder att Modo och Björklöven kan göra en övergång av spelaren efter transferfönstret, men inte tillbaka. Han kan alltså spela med Björklöven om Modo går med på det, men kan inte gå tillbaka till Modo då. Alltså släpper nog bara Modo honom om det är riktiga problem med antalet spelare på backsidan i Björklöven och Modo inte behöver Lindgren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.