Matchdag – Mora borta

Domedagen är nära. Björklöven möter Mora ikväll och som jag ser det är det här nyckeln till att gå till slutspel. Asplöven tror jag Björklöven besegrar, mot Leksand i en avgörande match är allt möjligt, men ikväll mot Mora avgörs säsongen.

Björklöven går igenom något oerhört tufft just nu. Magnus ”Manko” Anderssons bortgång var ett hårt slag och det märktes på hela laget efter matchen senast hur tagna de var av det som hade hänt.

Framförallt Tommy Jonsson var verkligen förkrossad och hade svårt att sätta ord på allt efter matchen.

Samtidigt slåss Björklöven för sin säsong och har fyra bussresor på sju timmar styck och tre matcher som ska genomföras på 6 dagar om vi räknar från efter senaste matchen.

Nu väntar Mora och när jag tittar på spelschemat som återstår så är det nästan Mora som Björklöven har störst chans att gå ikapp. Om Björklöven vinner mot Mora är de tre poäng efter, då möter Mora Timrå som är i galen form samtidigt som Björklöven möter Asplöven. Seger där för Björklöven och Timrå då återstår Almtuna hemma för Mora och Leksand borta för Björklöven.

Problemet med Mora är bara att laget är i knallform. Visst de föll senast mot Leksand i derbyt med 3-4, men före den matchen hade Mora fem raka segrar. 2-0 mot Mora, 5-3 mot Västerås, 5-3 mot Sundsvall, 6-1 mot AIK och 3-2 mot Tingsryd. Det är en rad som imponerar makalöst mycket.

Mora bygger sitt spel på oerhört hög fart och på mycket puckinnehav. Det är laget som har mest puck i hela serien. På det sättet passar de Björklöven bra då det ger möjligheter till spelvändningar. Dock är Mora med sitt stenhårda arbete och höga intensitet hela tiden också det laget som lyckas skapa den mest ryckiga matchbilden mot Björklöven. Därför har de också vunnit alla tre matcher mot Björklöven den här säsongen. 3-1 båda gånger i Umeå och 4-2 efter att vänt 0-2 till seger i Mora. Det handlar alltså nu om att hitta ett sätt att bryta matchbilderna som varit mot Mora, ett sätt att få kontroll på matchen och vinna.

Det blir ingen lätt uppgift helt ärligt i rådande omständigheter, men det är vad som krävs för att förlänga säsongen.

Laget: (Preliminärt)

#47 Kevin Lindskoug – #35 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #42 Emil Wikström

#8 Kalle Ekelund – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#32 Rasmus Edström

#10 Jesper Thörnberg – #74 Stefan Öhman – #28 Lucas Sandström

#7 Brock Trotter – # 94 Kelsey Tessier – #22 Nicklas Johansson

#90 Alex Hutchings– #15 Pär Edblom – #19 William Quist

#11 Gustav Grundström -#26 Viktor Ekeståhl-Jonsson – #21 Fredrik Hetta

#71 Daniel Håkansson

Dennis Persson skadades senast och är ett frågetecken. Detsamma med Håkansson som klev av senast.

Mina nycklar till seger:

¤ Misstagen. Mora har ställt om effektivt på Björklövens misstag tidigare. Det måste Björklöven hantera bättre än i tidigare möten den här gången.

¤ Powerplay. Mora är ett av seriens sämre lag i boxplay och drar på sig fjärde mest utvisningar. Björklöven har gjort tre av sina fyra mål mot Mora den här säsongen i powerplay. Det blir en nyckel även nu.

¤ Orken. Björklöven har matchat tätt, rest långt och har en långsammare trupp än Mora. I mötena med laget tidigare har Björklöven inte riktigt orkat hela vägen. Nu måste de kräma ur det sista och orka ändå in i mål.

Sagt från Lövenhåll: 

– Känslan är god. Vi kom ner till Mora i god tid igår och hann käka middag och landa ordentligt. Vi har haft en bra värmning idag och vi känns helt klart redo. Vi är lite kort på folk, men det tror jag blir positivt. Alla får mycket speltid och blir inne i matchen. Vi är helt enkelt inte nöjda med vad vi presterat i matcherna mot Mora tidigare. Vi har full koll på hur Mora spelar och det gäller att vi är noggranna och gör det vi har kommit överens om, säger Markus Åkerblom till klubbens hemsida.

Noterbart om Mora:

¤ Rutinerade Daniel Hermansson är bästa poängplockare med 37 (14+23) poäng. Han har även stått för sex powerplay-mål och fem matchvinnande mål. Bakom Hermansson hittar vi Patrik Karlkvist som haft ett genombrottsår med 32 (16+16) poäng vilket gör honom till lagets bästa målskytt. Poängbäste back är Alexander Deilert med 28 (5+23) poäng så här långt.

¤ Jacob Johansson var länge i målvaktstoppen i allsvenskan, men har halkat ned till 91.63 i räddningsprocent och 2.26 insläppta mål per match och parkerar som 10:a i serien numera.

¤ Mora är både det lag som har mest puckinnehav i allsvenskan och det lag som spenderar mest tid i moståndarnas zon varje match.

¤ En spelare att se upp med är Jacob Nilsson som stått för tre mål och tre assist senaste fyra matcherna för Mora.

¤ Mora är näst bäst i serien på att vända matcher. De har vunnit 7 av 15 matcher där de legat under efter en period.

¤ Mora är seriens bästa lag på att teka med 52.76 procent vunna tekningar och på hemmaplan är siffran 55.20. Björklöven är tvåa i serien med 51.77 procent vunna.

¤ Forwaden Linus Johansson som gjort succé den här säsongen har varit skadad ett par veckor och gör comeback. Så här säger han inför matchen.

’- Det ska bli sjukt skoj att spela igen. Sen kanske man inte är uppe i samma matchtempo som de andra är men då gäller det att spela säkert och jobba sig ikapp. Jag tror det kommer att bli en extremt taggad match.Det kommer definitivt inte att bli enkelt och vi kommer säkerligen möta ett desperat Björklöven. Vi är beredda på en tight match och gör vi bara vårt kommer vi att ha en bra chans att vinna,

Sagt från Mora-håll:

– Vi har en chans att avsluta deras säsong och sätta våran plats i topp åtta och har fortfarande en chans att klättra ytterligare. Vi har tre poäng som ligger där för oss att ta på hemmaplan. Vi måste bara vända blad från den jobbiga förlusten senast, men vi är i bra form, har bra harmoni, är hungriga och redo för att möta ett bra lag, säger Jeremy Coliton till klubbens hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som jag själv sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Tomas Ruuth är på plats i Mora ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

8 kommentarer

  1. Alex

    Tyvärr, så tror jag att matchen slutar 3-2 till Mora på Övertid.

    Däremot så hoppas jag på en vinst, och jag skulle så gärna vilja se en liknande match som vi såg så många gånger förra säsongen. Jag tror att vi kommer hamna i underläge, och skulle vilja se en ordentlig vändning till vinst under sista perioden.

    Mina nycklar till vinst idag:
    * Fokus på att genomföra byten ordentligt, inget slarv som ställer Kevin ensam.
    * Checka högt i banan, där en back vågar kliva upp lite extra samtidigt som Center ger understöd.
    * Skott. När vi kommer innanför blå linje, då ska det bara smälla.
    * Hålla uppe farten redan från första nedsläpp. Släpper vi på skridskoåkningen så kommer vi bli straffade.
    * Stå upp framför mål. Varenda retur ska någon nypa på, varenda skott ska någon stå framför målvakt och täcka/styra puck. Ibland får jag känslan att man är rädd för att det ska göra ont framför mål.
    * Återigen: Stå upp framför mål. Nu menar jag stå upp framför Kevin. Det SKA göra ont att försöka slå in en retur i vårat mål. Det ska göra förbannat ont att vara och raffsa under Kevins skydd. Plocka bort varenda nisse som kommer i närheten på riktigt Hellström manér.
    * FYSISKT SPEL och stå upp för varandra.

    Håller vi detta, samtidigt som vi kan sätta Mora ur balans genom en hög forechecking, och ett snabbt mål då tar vi hem detta.

    • Lasse

      Problemet är att Löven inte har spelare som klarar av det du skriver om. Lövens chans att vinn är lika stor som en snöboll i h-vete, tråkigt men den bistra sanningen.

      • Alex

        Lasse: Enligt mig så har Löven visst spelare som klarar av detta.
        Dock måste motivationen och psyket komma till sin rätt idag för att det ska vara genomförbart.

        Jag tycker att Wikström har växt under senaste matcherna och kan stå upp ganska bra.
        Jag säger inte att backarna ska plocka bort spelare framför mål, det kan likväl vara en center, eller en ytter som ger understöd in i banan när back/center går ut mot eget sarghörn.
        Jag vill se fysiskt spel över hela banan.

        Största problemet som jag ser det just nu är byten och skotten i offensiv zon..
        Löven har all möjlighet att vinna ikväll, ser man till statistiken så talar det väl mot oss. Men jag hoppas att man väljer att avsluta säsongen med högt huvud för Magnus och därmed vinner ikväll.
        Jag skulle vilja se ett Björklöven på isen som ignorerar allt som TJ har sagt under säsongen och kör sitt race för att vinna.

        Att checka högt, kan vi också. Nu är väl sundsvall ett betydligt sämre lag och vi fick mer tid på oss att komma tillrätta i både forechecking och uppspel etc. Men vi vet att vi kan, så jag hoppas att vi tar tillvara på detta.

    • alex

      Något som också är intressant så ser jag i laget inför matchen att bl a Lucas Sandström saknas.
      Man har också bara lämnat 3 hela 5or och en extraforward.

      Vad beror detta på?
      Är det p g a skador/sjukdom eller har man valt att försöka skruva upp tempot med ett bantat lag?

  2. knutte

    Vill inte vara negativ men Björklöven räcker tyvärr inte till den här omgången. Finns inte mycket som talar för vinst mot Mora som vinner med 4-1.

  3. Lasse

    Tyvärr så kommer Mora att blåsa Löven av rinken, Ekelund, Andersson, Edström om han spelar kommer mest att stå i korvkön. Jätte tråkigt men så är det.

  4. Coachen

    Förutsättningarna ser allt annat än bra ut på papperet… Ett måste bla.att backparet Andersson-Edström får det att stämma ikväll om vi ska ha poängchans, men med tanke på de senaste två bortamatcherna (4-14) och förutsättningarna inför kvällen så skulle poäng ikväll överraska och glädja mig enormt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.