Matchdag – Asplöven hemma

Efter bragden senast mot Mora lever slutspelshoppet för Björklöven. Det är dock en brandskattad trupp som ska besegra Asplöven på fredagen.

Asplöven väntar alltså i denna näst sista match i grundserien. Vinner Björklöven samtidigt som Mora slår Timrå. Då sitter Björklöven i guldsits inför avslutningen. Dock ska det sägas att Björklöven kommer att behöva vinna båda matcherna för att klara slutspelsplatsen. I allra bästa fall kan fem poäng räck, men en fullständig uträkning om detta kommer om en stund här i bloggen.

Asplöven är redan klart för kval och deras allra största fokus just nu är två saker. Ett är att samla ihop tillräckligt med pengar för att kunna delta i kvalet. Nu saknas fortfarande ca 650 000 kronor. Två är att spelmässigt hitta något och bli redo för kvalserien. Asplöven kommer nämligen från en tuff tid med åtta förluster på de senaste 11 matcherna. Dock ska det sägas att det har blivit bättre på slutet. 1-3 mot Leksand, 5-3 mot Västerås, 0-2 mot Mora, 5-4 mot Sundsvall, 0-1 mot AIK och 5-3 mot Vita Hästen är de sex senaste matcherna.

Mot Björklöven har det varit jämnt den här säsongen. 4-2 till Asplöven i Luleå i första matchen där Löven sånär hämtade upp 0-2, men fyran satt i öppen kasse, 4-2 till Björklöven i Umeå, men spelmässigt ganska jämnt och nu senast i Haparanda blev det 3-1 till Björklöven efter en tät, men bra insats av Björklöven.

Nu väntar alltså en match där Björklöven går på kort om folk, Asplöven har inget att förlora, men kan förstöra för Björklöven. Frågar ni mig är det upplagt för Asplövenseger, med tanke på hur säsongen varit för Björklöven, men skit i det. Normalt skulle jag tro på en öppen matchbild när lagen möts, men den här gången tror jag att Björklöven kommer att stänga till rejält och just Asplöven bjuder på mängder med chanser att kontra och straffa dem på sättet som de spelar. Kan Björklöven göra en insats likt den mot Mora, men med lite, lite mera puck och mindre tid i egen zon då kan det blir en ganska rolig kväll för de gröngula. Hamnar ett Asplöven utan något att spela för i 0-2 underläge, då vänder de inte det.

Laget: (Preliminärt)

Daniel Håkansson har åkt hem skadad, Brock Trotter fick en armbåge i huvudet senast och står över matchen, likaså Dennis Persson med sin uppslagna skada. Statusen på Fredrik Hetta är osäker . Kalle Ekelund missade senaste matchen med ett svullet knä. Han är ett frågetecken. Dessutom har Björklöven Lukas Ekeståhl-Jonsson, Kim Karlsson och Felix Maegaard-Scheel långtidsskadade. Det positiva är att Lucas Sandström är tillbaka. Det är dock säsongens värsta skadeläge Björklöven befinner sig i just nu.

#47 Kevin Lindskoug – #35 Andreas Ollikainen

#57 Stefan Andersson – #32 Rasmus Edström

#42 Emil Wikström – #4 Jonas Emmerdahl

#5 Rasmus Bengtsson – #86 Tommy Wargh

#10 Jesper Thörnberg – #74 Stefan Öhman – #28 Lucas Sandström

#19 William Quist – # 94 Kelsey Tessier – #90 Alex Hutchings

#22 Nicklas Johansson – #15 Pär Edblom – -#26 Viktor Ekeståhl-Jonsson

#11 Gustav Grundström

Mina nycklar till seger:

¤ Defensiven och disciplinen. Det kommer att krävas en till riktigt bra defensiv insats för att vinna mot Asplöven med det lag som Björklöven har. Därför gäller det att göra allt för att ge Kevin bra sikt och sedan vända spelet när det går.

¤ Powerplay. Med det spelsätt Björklöven med all trolighet kommer att använda så blir powerplay oerhört viktigt. Det är en tydlig chans att göra något utan att bränna så mycket kraft.

¤ Energin. Hur trötta är Björklöven. Orkar de hela vägen är frågan inför matchen. Här måste laget verkligen hushålla med energin och inte dra på sig några dumma utvisningar eller ge sig ut på några vansinnesdåd. Vill Asplöven slåss. Håll nere armarna då.

Sagt från Lövenhåll: 

– Vi vet vad som gäller. Det är seger och inget annat. Vi måste göra det som krävs, spela på det sättet som ger oss en seger. Vi väljer att bara träna lätt timmarna innan match. Torsdagen ägnade vi helt till att resa och vila, men det är lika för alla just nu med tätheten mellan matcherna, säger Tommy Jonsson.

Noterbart om Asplöven:

¤ Simon Olsson och Sebastian Dyk är Asplövens skarpaste duo framåt. Båda har sått för 30 (1+19) poäng så här långt. Noterbart är att Dyk med försäsong inräknad gjort fyra mål på Björklöven den här säsongen.

¤ Jonas Berglund är Asplövens vapen nummer ett i powerplay med 12 mål. Det är näst bäst av alla spelare i serien. Som lag har Asplöven 17,39 i målprocent och är nionde lag i serien. Asplöven är åtta i boxplayligan med 80.85.

¤ Ronan Quemener är med 90.62 i räddningsprocent och 2.92 insläppta mål per match den tredje sämsta förstemålvakten i ligan.

¤ Asplöven är det lag som tappat flest ledningen efter andraperioden så tappa inte hoppet om Björklöven ligger under efter två. Asplöven är också det laget som är sämst på att hämta upp underläge efter att släppt in första målet. De har förlorat 18 av 23 matcher där de släppt in första målet.

¤ Asplöven gick under veckan ut med att de saknar en miljon kronor ör att spela kvalspel. De har på fredagsmorgonen samlat in 383 360 kronor från fansen via sitt rop om hjälp. Klubben har de tre tidigare säsongerna klarat sig utan kval och därmed haft korta säsonger och fått ihop ekonomin.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Karl Sundström sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Gunnar Jonsson, Erik Åström och Karl Sundström är på plats ikväll och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

3 kommentarer

  1. Stefan

    Tyko; det är MoDo som bestämmer om de vill släppa honom, inte Löven…om MoDo släpper honom nu kan de inte ta tillbaka honom senare om det uppstår ett behov under det negativa kvalet t ex…tror det är så det ligger till, Gustav kan det där på sina fem… 🙂 !

  2. Trotter

    Varför i hela friden namngav man då Lindgren?! Alltså ifall det är som Stefan skriver. Då har det knappast funnits någon chans att han ska spela i Löven överhuvudtaget igen denna säsong. Löven skulle såklart ha sett till att man verkligen hade tillgång till en bra back vid behov. Eller ja, behovet av bra backar har funnits hela säsongen. Jag tror Mora senast faktiskt var första matchen denna säsong som jag kände ett stort lugn angående försvarsspelet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.