Sommarlov för Björklöven

Björklöven hade chansen att haka på playoff-tåget – men lyckades inte. Efter förlust hemma mot Asplöven, samtidigt som Timrå vann, så blev det klart med en av denna säsongs största misslyckanden i hockey-Sverige. 

Varför blev det såhär?

Vi kan då inte skylla på kvällens match. Med tanke på vad som har hänt den senaste veckan är det ett under att laget ens orkat med att ta någon poäng överhuvudtaget.

Nä denna sits satte man sig i redan i somras. Alla i hockey-Sverige var nog lite naiva när vi placerade Löven som en av seriefavoriterna. Björklöven har på papperet ett bra lag – inget snack om saken. Men! Det är inget lag, utan ett gäng individualister som åker runt och tänker på sitt bästa. Så har det varit hela säsongen, förutom de sista matcherna när de saknat folk och spelat för deras bortgångna målvaktstränare.

Björklöven har bara haft två riktiga kulturbärare i Nicklas Johansson och Stefan Öhman. Problemet med Stefan är att han denna säsong inte riktigt hängt med alla gånger, men han har gjort sitt jobb. Nicklas Johansson – jösses vad nyttig han har varit. Men det räcker inte bara med en spelare som visar hjärta och mod varje match. Stommen i laget måste vara av den typen – inte att artisterna som är där för att producera poäng.

På presskonferensen efter matchen skickades av någon outgrundlig anledning den assisterande tränaren, Markus Åkerblom, fram. Han sa att tränarna får ta på sig ansvaret för detta fiasko. Visst är det så till stora delar. De har inte lyckats få ut det bästa av laget. På träningarna och träningsmatcherna har de varit världsmästare – det är ett kvitto för mig att laget är felbyggt.

Så jag är inne på Stefan Öhmans svar: Samtliga i laget får ta på sig detta. Inte bara ledarna, även spelare och sportchef!

Om Björklöven någonsin vill bli framgångsrika igen måste de få in kulturbärare i laget igen. Spelare som är beredda att gå genom eld för att laget ska tävla varje dag och som får med artisterna på samma tåg. Där har tränarna en stor del i det hela också och bevisligen har de inte lyckats.

Kommer Daniel Johansson och Tommy Jonsson få vara kvar efter detta? Det återstår att se. Men om vi tittar tillbaka på Björklövens historia är det inte mycket som talar för att båda blir kvar. Kan Tommy vända denna trend om han själv får vara med och tycka till vad han vill ha för spelare i sitt lag? Jag tror det – men hans kort kort känns förbrukade i Björklöven. Inget ont om Tommy – men jag tror Björklöven, tyvärr, skulle må bäst av att återigen börja på ett nytt kapitel på tränarsidan. Frågan är bara om Björklöven har råd med att byta tränare och om det är värt den kostnaden, då han har ett år kvar på kontraktet och att en General Manager ska in utöver sportchef Daniel Johansson?

Hur som haver så behöver nu Daniel Johansson med tränarna sätta sig ner och ta sig en rejäl funderare över varför det blev såhär. Börja med att titta över spelartruppen. Sju spelare har kontrakt, varav en är i Norge och Pantern ryktas ta över Hettas kontrakt. Börja med signa Nicklas Johansson, Dennis Persson, Rasmus Bengtsson och försöka behålla Alex Hutchings. Resten av spelarna har de flesta haft tre säsonger på sig att bevisa något i Löventröjan och misslyckats. Tungt läge för Björklöven!

28 kommentarer

 1. Kristoffer Grundström

  Jag hade INTE placerat den som ett topplag. Det finns en orsak till varför Tommy Jonsson fick lämna Brynäs & det finns även likheter i Björklöven.

  När man bestraffar Kevin Lindskoug för att han skrek till sina medspelare om att skärpa till sig så har man enligt mitt tycke visat fel signaler mot fel person.

 2. Henrik

  Bra så Erik, enig. Kevin är redan borta, men du glömde Trotter om vi nu får drömma. Låt årets lag få stå som exempel på vad som händer när man inte är en grupp. Klubbens problem startar längre ner i åldrarna, men låt oss få slippa alibi hockeyn nu. Leta fram stoltheten och låt det ta tid. Bygg om bygg rätt.

 3. Canoah

  Tycker du glömmer Thörna och Sandström som verkligen ger allt hela tiden för klubben. Men visst måste det rensas

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Möjligtvis Thörnberg. Vad har Sandström egentligen visat, förutom att slå sönder klubbor så att alla ser?

   • Va?!?

    Men vad säger du?
    Vad har sandström visat?
    Ligger i topp i poängligan, ger alltid 100% och är en av två i dagens löven med en riktig vinnarskalle?

    Han har visat tillräckligt.
    Men jag håller med dig om spelarna. Persson, bengtsson, johansson och gärna hutchings. Men även Lucas Sandström och Thörna. Och låt spelare med samma mentalitet som kevin och Lucas vara ledare. För dom ställer krav. Dagens interna ledare ställer inga krav. Dom vill ha en go stämning. Sånt vinner man ingenting med.

  • linus

   Har sett alla matcher i år och Thörnberg ligger i botten i mina betyg. Livsfarlig i egen zon. Usel på att passa och skapa chanser. Ett sänke i varje kedja han varit i. Skjuta är han dock bra på …

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Palme är en bra artist när han har självförtroende, men ingen kulturbärare som gör skitjobbet.

   • Roy

    Palmebjörk är alltså ingen kulturbärare eftersom han inte grisbökar. VEJ är inte heller någon kulturbärare. Låter väldigt märkligt i mina öron. Jag vet inte alls hur du tänker där.

 4. micke

  Haha ha! Har inte Lucas visat nåt?. Det är väl den spelare som haft mest energi i laget. Han ger ju 100% i varje byte. Skulle också slå sönder klubbor om jag spelade med ett lag som är livrädd för fysisk kontakt …

  • Birke Blatter

   Energi – ha ha ha, Sandström beter sig som en 12-åring när han åker omkring och snackar skit, slår sönder klubbor och drar på sig onödiga utvisningar. Det negativa som han orsakar för laget väger inte upp det positiva han eventuellt skapar. Det är hög tid att Lucas lär sig att uppföra sig som en vuxen. Erik har helt rätt.

  • hg!

   Håller med. Poängligaledare är han också.
   Jag tror faktiskt inte ett endaste dugg på att byta ut en massa spelare. Behåller hellre så många som möjligt. Iaf på forwardssidan. Byt ut vissa backar. Kulturbärare låter ju alltid fint men vilka grovjobbande kulturbärare finns därute som är rimliga för löven att värva? Nån enstaka kanske. Om ens det. Massor av lag når framgångar utan sådant krångel. Ledarskapet, spelidén och oviljan att avvika från spelidén när den inte visade sig fungera är vad som failade denna säsong. Onödigt att dra större växlar än så.
   Vad är det för övrigt som gör att löven vill låsa sig själva till fåniga ledord hela tiden? ”Kontinuitet!”, ”Hemvändare!”, ”Bla bla bla!”. Byt ut allt det där tramset mot sunt förnuft istället. Fixa bara en någorlunda vettig tränare med en någorlunda vettig spelidé så ser jag omedelbart fram emot nästa säsong igen!

 5. Gustav

  Thörnberg är för mig ett måste! Viktig spelare som jobbar i det tysta.

  Sen funderar jag kring Messy, hans kontrakt går väll ut nu? Är han nåt som är värt (eller ens aktuellt) att värva?

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Messy skulle enligt mitt tycke aldrig fått lämna klubben! Om jag var sportchef skulle han ligga längst upp på min lista för nyförvärv.

 6. Hasse Båth

  Messi älskar Stockholmslivet!!Kommer aldrig att lämna AIK!!

  Tycker det fattas en spelartyp som Mårs.
  Satsa på nr 28 i Kiruna

  Bara vi inte förlänger med Stefan Andersson.Obegripligt att han fått spela så mycket och alltid i pp

 7. linus

  Håller med. Johansson, Persson, Bengtsson, Hutchings vore bra att ha kvar.

  Tycker även Wikström och Maegaard borde få en chans nästa år liksom Tessier och Trotter om det är möjligt.

  Sen måste laget fundera ut varför de är så dåligt tränade att de inte hänger med i tempot. Köra på tre femmor en match och bli ”nerkörda” ? Orsakerna till att Waltin lämnade förra känns i den aspekten uppenbar.

  Viktigast är i alla fall att bli av med Thörnberg och Sandström som på riktigt är dåliga.

 8. Ellge

  Okej, Victor Ekeståhl Jonsson har inte gjort sin bästa säsong i år. Men man kan väl fråga sig om det är många som gjort det detta år. Frågar du mig är VEJ den största kulturbätaren av alla i vårt lag nu. Han har hjärta och är en av grabbarna från stan som ger laget identitet. Vi vet att han kan så mycket bättre och det kommer han att visa när laget får harmoni igen.
  Jag tror många spelare inte tävlat denna säsong pga tränarna. Kemin har inte klickat…

  • Per

   VEJ är på samma nivå som han alltid varit. En nutida Jens Ledin.. Löventalangen som blommar ut när som helst!

   Utgår ifrån att han spelar i Teg nästa säsong.

 9. Ronny Edvardsson

  Hej på er alla!
  Vad händer nu i klubben/föreningen efter morgondagens sista match i grundserien tro (någon som vet detta tro)?? Tack på förhand. Även om Björklöven vinner på söndag så blir det ingen fortsättning denna säsong, sånt är livet ibland. VI slipper i alla fall spela i kvalserien om att hänga kvar i näst högsta serien i detta avlånga land som Sverige är. Lycka till med att få ihop ett lag till nästa säsong 2016/2017.
  Vilka spelare stannar kvar och vilka vill föreningen ha kvar i klubben tro. Trevlig sommar även om det kanske blir svettigt med att få ihop en klubb med spelare i olika åldrar.
  Från en supporter i från Stenstorp (Falköping/Skövde).

 10. Jan-Erik Brännström

  Jag skrev för några dar sedan, just hemkommen från lång semester, att det var på gränsen till naivt tänkande att tro på positivt kval. Tyvärr fick jag rätt. Nu måste vi tänka framåt. Tyvärr har vårt kära Björklöven befunnit sig i en negativ trend ända sen silvermedaljen 1988. Enstaka framgångar med några år i SHL då och då kan inte dölja det faktum att vi befunnit oss på ett sluttande plan. Vad det beror på kan alltid diskuteras. En huvudorsak, i mitt tycke, är den bristfälliga kompetensen i ämnet ishockey som tyvärr ett flertal av våra styrelser under ett stor antal år visat. Årsmöten har anammat valberedningars förslag till nya styrelseledamöter, ofta ekonomiskt sinnade personer, vissa som sett en styrelseplats stärka sin CV osv. Vi är inte ensamma om problematiken. Min gamla klubb Skellefteå AIK led också av en 20 årig ökenvandring innan man fick ordning i leden. Vi måste göra nån form av nystart. Våra ungdomsledare har hoppat av- Våra juniorer har fått stryk av Vännäs i två raka matcher. Föräldrar gnäller (det gör dom i alla klubbar) så det ska vi inte ta alltför allvarligt. Ta tränarfrågan förresten. Våra tidigare topptränare Tommy Sandlin, Hans Lindberg, Janne Karlsson, Jocke Fagervall, Mats Waltin m fl har alla anammat försvaret först och sedan gå fram när tillfälle ges. Lite förenklat givetvis. Sen kommer Tommy Jonsson som tror att vi är nästintill världsmästare som bara ska köra framåt. Vem enrollerade honom? Nån måste ha gjort detta men vem har inte ännu klarlagts. Det spelar nu inte längre nån roll. Huvudsaken är att han försvinner ur A lags sammanhang. Vi har en stomme, rätt använda spelare, som kan utgöra basen i en ny satsning. Låt det ta några år. Satsa på ungdomarna. Tillsätt bästa tränarna på ungdomssidan. (Det gjorde SAIK). Det gör lite ont att säga det men gamlingarna Andersson och Öhman har nog sett sina bästa hockeydagar. Ta lärdom av Timrå. Det laget har framtiden framför sig. Det bästa är trots allt att vi klarade oss kvar utan kval.
  ,

 11. Willas

  Dags för en jättesatsning, jag tycker att det har harvats för länge nu. Det finns kapital här i Umeå.
  Det finns stora ekonomiska drakar, det är dags att satsa nu. Rejält.
  En av de stora pusselbitarna som är kvar här i stan är ju att få ett elitserie lag i shl. Därefter bygga en evenemangs arena. Det är Norrlands största stad värd. Kom igen nu SATSA!! Det som är bra för Umeå är bra för Björklöven. Det som är bra för Björklöven är bra för Umeå.
  Våga och vinn.

 12. tjot80

  Hmm vad händer nu med löven frågar vissa sig. Vanligtvis så ska allt analyseras å utvärderas till mitten av augusti ungefär… Sen få vi va som finns över å få försöka göra nåt av de

 13. Fredrik

  Utöver att det naturligtvis behöver rensas på ledarsidan behöver backsidan byggas om. Den är på tok för trög och omodern. Emmerdahl och LEJ har kontrakt men ärligt talat tror jag faktiskt inte jag vill ha kvar någon fler från årets lag. Behåller givetvis gärna Persson och Bengtsson men de är inte våra spelare och blir således nyförvärv till nästa säsong.

  Däremot ser jag ingen anledning till att bygga om forwardssidan allt för mycket. Trots avsaknad av moderna backar och spelvändningar som varit obefintliga är det ändå inte offensiven som fallerat. Byt ut Grundström mot en energispelare som faktiskt är bra på sin roll på denna nivå samt ersätt Lavander med något vi hoppades att Lavander skulle vara när han värvades. Annars ser stommen på forwardssidan bra ut så här hoppas jag på kontinuitet.

  Thörnberg, Lucas, Wille, Hutchings samt Nicke måste ju bara behållas, såklart även Trotter men det blir knappast aktuellt. Felix och VEJ är gränsfall på att behålla och där bryr jag mig inte särskilt mycket om de blir kvar eller om vi letar nytt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.