Viktig tid väntar för Björklöven

Björklöven avslutade säsongen 2015-16 på sämsta tänkbara sätt med 4-10. På något sätt var det bra. Det hade varit farligt om den här säsongen avslutats värdigt.

En sminkad gris är också en gris. Det är ett fantastiskt ordspråk. Hade Björklöven avslutat den här säsongen med seger, seger och sedan en slutspelsserie där laget slutat tvåa, då hade många tänkt att ”Det var inte så illa de där ändå”. Ni sminkade ingen avslutning den här säsongen. Vi fick se den som den var i sin nakna skrud. En riktig skitsäsong.

Fredric Åkerblom pratade när han hoppade av (fick sparken beroende på vem du frågar) talade han om ”fansens högt ställda förväntningar”. Det är lätt att fastna i det lingot. Det var fansen, media och alla andra som hade överskattat laget. Det här var inte så illa. Det är det här som är Björklöven, det var bra att undvika kval.

Jag mår illa när jag läser och hör sådant. Björklöven har en av seriens högsta budgetar. Att prata om att ”inte har råd” är en skymf mot lag som Pantern, Almtuna, Karlskoga, Mora och Timrå som alla har klart lägre budget, men slutade för Björklöven i tabellen. Den här säsongen var ett fiasko. Allt annat är att inte se sanningen i vitögat. Allt annat är att försköna.

Nu handlar allt om att utvärdera. Varför gick det som det gick i år?

Vem ska bort? Vem ska stanna?

Sedan börjar säsongen 2016-17.

Björklöven har alla förutsättningar för att vara i toppen av allsvenskan och slåss om en plats i SHL nästa säsong. Ja, det har varit kaos i år, både vid sidan av och på isen, men publiken finns där, intresset finns där, sponsorer finns, ekonomin finns. Det handlar om att ta rätt beslut, ta in rätt personer.

Det är i slutändan styrelsen som ansvarar för detta. Närmaste tiden är därmed den allra viktigaste för klubben.

¤ ¤ ¤

Vill ni höra vad som blev sagt efter matchen gör ni det här:

Tommy Jonsson om matchen och framtiden

Gustav Grundström efter sina två mål i den betydelselösa matchen

Jesper Thörnberg om matchen och framtiden.

¤ ¤ ¤

Till sist då matchens detaljer från Leksand:

¤ Robin Jacobsson har jag redan avhandlat i min krönika. Jag gillade MrMadhawks twitterutlägg efter tacklingen på Wargh.

Robin Jacobsson är klar för brännbollsyran i sommar. Specialinbjudan gäst som drar ihop ett eget lag, enligt uppgift.

Humor. Undra om Lucas Sandström hade välkomnat honom ned öppna armar?

¤ Gustav Grundström gjorde två mål i matchen och dubblade därmed sin poängskörd för hela säsongen. Dock tror jag inte att han spelade till sig något nytt kontrakt.

¤ Lucas Sandström vann Björklövens interna poängliga på 33 (15+18) poäng när vi summerar säsongen. Frågan är om alla hans utvisningar i fel lägen har kostat honom ett nytt kontrakt. Det är inte helt vanligt att den som vinner interna poängligan inte får nytt kontrakt.

¤ Nicklas Johansson var bäste Björklöven i matchen. Intressant att han peakade sin säsong sista fyra matcherna. Blir han kvar i Björklöven. Jag säger ja!

¤ Stefan Andersson var inne på två nya baklängesmål mot Leksand i fem mot fem. Han har totalt varit inne på 54 av Björklövens 125 insläppta mål i spel fem mot fem. Blir Stefan kvar. Jag skulle själv säga nej, men jag tror att klubben säger ja!

¤ Andreas Ollikainen avslutar säsongen med 83.56 i räddningsprocent och 4.62 insläppta mål per match. Bisarra siffror även om han kommit in i tuffa lägen oftast när laget spelat som skräp. Ollie blir inte kvar. Det kan vi vara överens om. Det finns massor av fler spelare att kika på, men vi tar det i morgon i den första av många utvärderingar.

¤ Till sist. Västerås missade slutspelsserien. Det är det största fiaskot i svensk hockey den här säsongen. Till och med större än Björklöven. Det är det ultimata beviset på att du inte kan planera dig till SHL. Du spelar dig dit.

 

21 kommentarer

 1. Per

  Beklämmande när man hör om allt som hänt bakom kulisserna. Allt är som en dålig såpopera…

  Jag orkar inte ens försöka utvärdera detta fiasko. Ingen kommer undan denna säsong rakryggad. Inga ledare och inga spelare. Att Tommy och Dalle värnar om sina jobb kan man väl kanske förstå men jobbar man i en resultatkrävande elitverksamhet så kan man väl omöjligt känna att man ska få ett år till? Det är ju inte direkt ett litet misslyckande man gjort. Det är enormt. Löven skulle slåss om SHL-platser och även om man grejat en åttondeplats så hade man med noll pinnar in i slutspelsserien redan varit slagna på förhand. Var är ambitionerna?

  Jag hoppas att allt elände nu luftas publikt. Det finns förklaringar till kaoset och styrelsen ska inte tillåtas gömma undan detta för att rädda sig själva, en inkompetent fd vd och en snart dömd brottsling från skam. Det som skett är oförlåtligt.

 2. Hasse Båth

  Kan inte tänka mig förlängning på Stefan A,precis som du skriver
  Måste finnas mycket bättre backar i Sverige
  Ja ja vi får väl se om nån ny sportchef kommer in
  Då är han inte kvar

 3. Roy

  Det fungerar inte ett år till med den tränarduon, det är väl majoritet överrens om?

  När det gäller spelare känns det som TJ har sugit musten ur bl a Stefan Andersson med många matcher runt 25 min. Frågan är ju om han kan repa sig eller om det är permanent? Oavsett hur man gör så behövs det minst 2 backar som kan bomba.

  Sedan lyckades han även ha sönder den billiga 4;e linan som var suverän defensiv och i box. Den har ju också gjort att man får mer krut att lägga på offensiva krafter.

  Trist när folk ( inte du Gustav) inte ger spelare som ställer upp för Björklöven säsong efter säsongen kredit utan tycker att spelare som spelat totalt 14 matcher seniorhockey i Björklöven och gjort 0+0 poäng är större kulturbärare än spelare som spelat alla sina säsonger junior+senior. Även om det bara är 5 seniorsäsonger så är det ju en bristvara med egenfostrade spelare på seniorsäsonger. Och kunde det inte vara lite snyggare att plussa för spelare som verkligen försöker och ger allt för laget?
  Och den här säsongen är det omöjligt att säga vem som blivit dåliga eller någon gjort dålig, eftersom det är så många kan det inte enbart vara individernas fel.

  Om nu Björklöven vill bli bättre, så är första steget att börja träna mer. Vem har någonsin kommit någonstans genom att hänga på klubban i 30 minuter och åka bågåkning och motsvarande i 20 min 4 dagar i veckan + matcher? Finns ju mer att göra men börja på isen och spar gymmet till dom som är och har varit skadade och måste bygga ifatt.

 4. ögat

  Så här skrev du i höstas om du minns !
  NU sågar du det mesta ! Du var ju rätt fel ute själv Gustav !!!!
  Bloggkrönika: ”Ett intressant bygge”
  Av Gustav Pettersson, 18 augusti 2015 kl 22:06,

  • Örat

   Hade det varit bättre om han blundat över det som hänt för att låtsas som han hade rätt? Jag tror att alla trodde att det lag vi hade på papperet skulle prestera bättre än så här. Jag förstår inte riktigt var du vill komma med ditt inlägg men problemet är väl inte att folk trodde på lagbygget? Problemet är att lagbygget och kanske främst ledarna misslyckats med att få ut en förväntad prestation.

   Håller du inte med?

  • Gustav Pettersson (inläggsförfattare)

   Jag hade så in i helvetet fel. Dalle värvade in Emmerdahl, Banwell och Ekelund för att ersätta Acke, Harty och KJ. Jag trodde på det och där läste jag helt fel i hur truppen var byggd. Men vem trodde egentligen att TJ skulle komma 12:a med detta material?

  • Thomas

   Ja och Gustaf var långt ifrån ensam om den åsikten. Det var ett intressant lagbygge men felbyggt med facit i hand.

 5. Hasse Båth

  Jag var rädd för det här redan när Tommy fick jobbet!!!
  Han var helt under isen i Brynäs och sen börja med helt nytt lag!!Huvva
  Jag trodde väl att man skulle börja svagt och komma ihop till en bra grupp
  efter några månader.Men vad fel det blev

 6. Löve

  Tycker det är lite orättvist mot Andersson.
  Han har haft en jävligt tung säsong, det går inte att sticka under stolen med.
  Men ska man inte för ny bara för att en säsong blev skit?
  Hur många bra har han haft?
  Han har även fått dra ett jävulskt lass. Förväntas vara vår offensiva back klippa. . Sedan förväntas han även vara vår defensiva back klippa. Snittat grymt mycket speltid, använts både i pp och bp. Klart som fan att orken tog slut.
  Svårt att vara kall och ta kyliga beslut när det inte finns någon energi kvar.
  Varit inne på 54 bakåt. Men inte orsakat alla 54 målen, det är en stor skillnad. Med de defensiva genrerna han spelar med är det väl som att vara en ensam back. Rasmus E kom och hjälp mig han låg väl själv bakom ett av de två målen idag? Kunde ju ställt ut en kon på isen och det hade varit svårare att ta sig runt den.
  Nää tycker man ska behålla Andersson MEN som en offensiv back. Inte både och. Han behöver en defensiv klippa brevid sig och inte snitta runt 25-26 min/ match.
  30p skvallrar ju ändå om bra speluppfattning och offensiva kvaliteter?
  Skulle gärna se Andersson, Rasmus B Dennis P och 2-3 defensiva fysiska backar.
  Ska fan göra ont att ta sig in i vår zon.

 7. Enskedelövare

  Inför säsongen sörjde jag både Mats och Fredriks sorti.
  ”Dalle”kändes för orutinerad som sportchef på allsvensk nivå men TJ hade jag ändå lite förhoppningar om men där fick jag fel ordentligt.
  Hoppas verkligen att Trotter blir kvar,en riktig favorit med ett spelsinne på hög nivå.
  En sån spelare ska ha mer istid än han fick.
  Hutchkins hoppas jag blir kvar också,tror tyvärr att båda försvinner.
  Stefan A gillar jag,han ska vara kvar tycker jag men som sagt som offensiv back och inte vara inne i boxplay.

 8. Per

  Stefan Andersson är katastrof så fort vi saknar puck. Farten har väl aldrig varit hans signum men i dagens omställningshockey så funkar det inte med en back som aldrig hinner med. Soelar ingen roll vem ni ställer bredvid så är Stefans defensiv sämre än en omotiverad Palmebjörk. Av alla mål som Stefan varit inne på bakåt så kan man i de flesta fall se hur Steffe jagar tröstllst några meter bakom då han helt enkelt inte hinner med.

  Han producerar fortfarande en hel del poäng men det är väldigt mycket andrassist numera. Han är knappt ett hot i pp längre. Tack för allt men Stefans blir äldre och långsammare i en tid där hockey går åt helt motsatt håll.

  Jag tror för all del att han lägger av om Löven låter bli att erbjuda ett kontrakt.

 9. Dan

  Lyckas man sajna Hutch o Brock vore det nog sillyseasons storsta bomb sett till hur sketen sasongen var o deprimerande. Plus att ganska manga lag lar erbjuda battre kontrakt och spel i battre lag i formodligen battre serier. Efter en san har svart tid lar dessa tva grabbar knappast anammat nage ”lovenhjarta”…i alla fall inge positivt sadant.. but thats just my thought.

 10. Henric Bågenmark

  Finns en sak som jag absolut skulle vilja se till nästa säsong.
  Avsluta ”samarbetet” med Modo, svälj stoltheten och välj ett betydligt bättre lag.
  Jag vill se ett uttalat samarbete med Luleå eller allra helst Sveriges i särklass bäst spelade hockeylag Skellefteå. Ja, det gör ont att säga det och jag vet att det är som att svära i kyrkan! Men så länge som vi inte spelar i samma serie vore det helt idiotiskt att inte dra fördelar av något av de två bästa lagen i Sverige. Nej, vi kommer inte kunna värva oss till ett avancemang och alla våra bra juniorer kommer att välja andra klubbar. Det är bara klara fakta! Samarbete med SHL-lag är nödvändigt för att ha råd att ta nästa steg! Dags att svälja stoltheten och erkänna att det just nu är lägre odds på att Luleå åker ur SHL än att vi går upp inom överskådlig framtid. Jag vet att jag kommer få påhopp och bli hatat för denna åsikt men jag vill känna att mitt lag slåss om SHL-platser och jag är villig att betala priset det kostar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.