Min önskelista

Björklöven avslutade säsongen på sämsta tänkbara vis under gårdagen. I dag är första dagen på sillyseason och här kommer min plan och önskelista för Björklöven till kommande säsong. 

Vi börjar hur truppen ser ut i dagsläget.

Målvakter:
Mv 1
Mv2

Backar:
Lucas Ekeståhl-Jonsson
Jonas Emmerdahl
B3
B4
B5
B6
B7
B8

Forwards:
Jon Palmebjörk (är utlånad till Sparta i Norge)
Fredrik Hetta (Pantern verkar ta över hans kontrakt)
Stefan Öhman
Pär Edblom
Kim Karlsson
F6
F7
F8
F9
F10
F11
F12
F13
F14

Ledare:
Tommy Jonsson
Markus Åkerblom (har ett optionsår kvar)
Daniel Johansson

***

Under fredagen skrev jag att Björklöven denna säsong har förfogad över ett lag utan kulturbärare och omoderna spelare som saknar fart. Detta måste det till en förändring på innan de ens kan börja om drömma om SHL 2019. Som jag skrev tycker jag att de enda som är värda att försöka förlänga med är Nicklas Johansson, Dennis Persson, Rasmus Bengtsson och Alex Hutchings.

Jesper Thörnberg och Stefan Andersson verkar få stanna, de förhandlar med Löven.

Under självklara nyförvärv, där Björklöven enligt min mening borde göra allt för att knyta till sig, har jag tre backar och två forwards, de två förstnämnda behöver ingen längre presentation:

* Anton Öhman: Hörneforssonen som har gått hockeygym i Skellefteå och som har utgående kontrakt. Har gjort 10 matcher i SHL i vinter och blev utlånad till Almtuna. En offensiv back som kan hålla i pucken.
* Jacob Andersson: Även här är det hög tid att locka hem en utflugen Umeåpöjk. I år var han utlånad från Skellefteå till Västerås och sedan Asplöven.
* Niklas Pavel: Vem, tänker ni! Har gjort succé i vinter i succélaget Kiruna och handplockades av tränare Tomas Sandlin från Vimmerby. Pavel skulle kunna axla den roll Alexander Hellström hade i laget, en spelartyp som Björklöven saknat. En stor tung, elak, defensiv back som gör jobbet VARJE dag och sprider positiv energi omkring sig i laget. Tror inte Björklöven behöver gå i konkurs för att ta över hans kontrakt från Kiruna.

Pontus Johansson: Efter fyra succéår i Hockeyettan är det dags för Pontus att få chansen högre upp i systemet. Pontus är unik i hockey-Sverige, med sin spelartyp. En högerfattad powerforward som är stark som en björn och som har en stark offensiv, som går rakt på mål. Under sin acklimatiseringsperiod skulle han med lätthet kunna sätta sig i skräck i motståndarna i fjärdekedja med sin tyngd. Han kommer dock till sin absolut rätta i en producerande kedja där han öppnar upp is för sina kamrater och kan stänka dit pucken själv. Dessutom bor han i Umeå och har utvecklats enormt sedan han spelade i Björklöven och juniorlandslaget. Att han har en vinnarskalle och träningsvilja större än de flesta är inte heller en nackdel.
Ringde upp honom för att kolla läget med honom:

Vad säger du om säsongen i Kiruna?
– Det har varit en väldigt roligt säsong och en härlig grupp att vara i. Men det känns lite tomt nu när det är över.

Kiruna överraskade många men det tog stopp mot Troja i PO2, vad säger du om dem?
– Det är det mest kompletta lag jag har mött i Hockeyettan. Då räknar jag med den säsongen Björklöven gick upp och Sundsvall i fjol.

Vad säger du om dig själv, du har ännu en lyckad säsong bakom dig. Börjar du snegla uppåt i seriesystemet?
– Jag tycker det har gått bra och jag har utvecklats mycket i år. Absolut så hoppas jag på allsvenskan och sneglar uppåt. Så jag får se vad som händer, det är ju inte jag som bestämmer det.

Känner du dig redo för att spela i Hockeyallsvenskan?
– Det gör jag. Det kommer vara en anpassningsperiod men jag vet att jag skulle klara av det. Man måste våga tror på sig själv för att komma någonstans, avslutar Pontus.

Den sista på min lista är ännu en Umeåbo som är utflugen till Skellefteå: Isak Stenlund Ädelgran. Ja, skynda er att signa honom innan Skellefteå gör det!

Har en bubblare på denna lista och han har redan fått träna med Björklöven denna säsong. David Lindquist från Piteå.

I min handlingsplan till juniorerna skrev jag att jag ville se juniorkontrakt, där spelarna får träna varje träning med a-laget och tävla om en matchtröja. Om de behöver matchträning får de spela med J20 eller med Vännäs eller Teg. Här kommer tre namn som man jag vill se att de skriver minst två år med:

Andreas Klint: Enligt mitt tycke den bästa backen i Vännäs HC denna vinter och kanske den mest vältränade spelaren i hela Umeå-hockeyn! Men eftersom ingen i Löven har koll på honom tippar jag på att han hamnar i Djurgården eller AIK.
Marcus Björk: Assisterande lagkapten i Luleås J20. Dags att försöka locka hem honom till moderklubben.
Oscar Possler: Lämnade Björklöven inför denna säsong för spel i Modo, junioren har även fått pröva på spel i SHL.

 

42 kommentarer

 1. Glenn Gabrielsson

  Håller med dig på alla punkter och nöjd med de som är klara för nästa säsong. Jag skulle bara vilja säkra upp defensiven med Asplöven kaptenen Jesper Dahlroth (Boden) som har utgående kontrakt och vill röra på sig. Otroligt bra back defensivt med en blick för att läsa spelet, shl erfarenhet från 2år i Timrå innan Asplöven och min systerson men de har ju inget med mitt val av honom att göra 😉

 2. Roy

  Så t.ex Öhman och Palmebjörk är inga kulturbärare, enligt dig?

  Kulturbärare inom idrottsföreningar handlar till största delen om antalet år i föreningen. Du kan alltså inte hitta någon på gatan som blir en kulturbärare över natten.Och duger inte någon av nämnda spelare måste du vänta över 8 säsonger i föreningen om du ska bli en kulturbärare enligt dina kriterier. Det känns inte som du tänker igenom vad du skriver. Du får underkänt i filosofi.

  Nu orkar jag inte gå igenom alla spelare men Quist, Lindskoug och Trotter är inte värda en försök till förlängning, även om det kan vara svårt?

  Det låter det ju som du ska bygga ett Div 1 lag.

  Är det så här tankegångar går hos dom flesta i Umeå blir man ju mörkrädd. Och slutsatsen är att Björklöven aldrig mer spela i hockey högsta serien för herrar.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Både Palmebjörk har Öhman har kontrakt över nästa säsong.
   Men nej, Palmebjörk är inte det. Öhman är det, men börjar tappa i tempo.
   Däremot är Palmebjörk en fantastisk spelare i självförtroende och en publikfavorit.

   Ett nytt lag för ettan? Bara för att jag vill ta in Hockeyettan Norras bästa defensiva back och bästa forwarden?

   • Calle

    Jag undrar om du inte blandar ihop ”kulturbärare” med ledarskap, men det är INTE samma sak. Palme är lite för ödmjuk för att vara en tuff ledartyp, men definitivt är han en kulturbärare för Björklöven. Han symboliserar väl verkligen vad Björklöven vill visa utåt, en hockeyspelare som är en ödmjuk och social person som bryr sig, som älskar sin klubb, vilket ger en positiv bild av Björklöven för alla ålderskategorier. Långt ifrån den gamla buttra hockeytypen som man helst ville låsa in mellan matcherna (vi har haft några såna, både tränare och spelare..)

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

     Håller med om varje ord du skriver om Palmebjörk. Han är en underbar människa och publikfavorit. Men han är ingen kulturbärare i laget som ställer krav på sina kamrater att tävla och är beredd att offra en eller två fingrar för att vinna.
     Han är en publikfavorit och en målskytt – en artist när han har självförtroende.

 3. Jan-Erik Brännström

  Hej Erik
  Jag är inte säker på att styrelsen läser inläggen från dig och Gustaf. Du har säkert deras mailadresser så för säkerhets skull sänd direkt hem till var och en av styrelsemedlemmarna. Ditt förslag är tänkvärt och med komplettering av nya tränare och sportchef kan vi kanske återuppstå igen.

 4. Per

  Ska allt detta in så siltar du antingen på en väldigt stor trupp eller så är ambitionen att komma tolva igen. Då vi tyvärr har lite för många på kontrakt så är det svårt att få in så mycket som du vill. Ingen av de du nämner är redo för att bli stöttepelare i ett allsvenskt lag. Det sagt så ska vi absolut testa men om vi vill vinna matcher så krävs det betydligt mer. Det är en jättestor skillnad från div1 till Allsvenskan. Det vet vi av egen erfarenhet.

 5. aje

  Håller inte med dig Erik, Palmebjörk en av få riktiga lövare som är kvar och har varit den enskilt största PR person för Löven .

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Tror Isak skulle göra det något bättre än vad Rasmus Edström gjort denna säsong.

 6. Målis

  Det som finns att hoppas på nu är att denna bedrövliga säsong i alla fall levererar ett bra ekonomiskt resultat.
  Att göra en önskelista för kommande silly känns meningslöst om inte resurserna finns.

  • Genious

   Det gör den inte. Vi har budgeterat med en lång säsong och nu har vi noll intäkter säsongens sista två månader. Även om vi slipper lite resande så ska det ändå betalas för löner och andra fasta utgifter. Lägg till svindleriet på ett sexsiffrigt belopp samt avgångsvederlag till vd så kan du nog vänta dig en förlust på minst 1-2msek.

 7. Lasse

  Om Björklöven vill avancera till SHL måste föreningen tänka om- Sanningen kan utläsas hur
  allsvenskan och div 1 har slutat. Av fyra norrlandslag slutar tre på dom sista platserna i allsvenskan
  och det fjärde tar sista playoff platsen med minsta möjliga marginal- Samtliga div 1 lag från norr
  har åkt ur playoffkvalet.
  Numera huserar storheter som Karlskrona Örebro Växjö i SHL och Tingsryd är på väg dit-
  Någonting måste ju lagen söderöver göra bättre.
  Om jag inte minns fel så kom Lövens uppryckning i fjol efter att Walltin röt till om fysen hos laget.
  Kanske spelarna är för bekväma av sig, dom tränar ju hela två timmar om dagen så under match
  har dom ingen ork kvar.
  Inget ont om lokala förmågor men kanske lite fler spelare från södra delen av landet, dom har
  inga stora namn men verkar i alla fall jobba som ett lag.

 8. Gustav

  Du vill bara värva oprövade div-1 spelare och juniorer? Ok en eller ett fåtal av dessa bör få chansen men om alla värvas blir vi inte ett topplag

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Bara div 1-spelare?
   Jag vill värva två. Juniorerna ska vara här på tillväxt. Om de tar en plats – skoj! Annars får de spela matcher med J20 eller Vännäs/Teg.
   Detta är ju bara några av spelarna jag vill se i Löven. Givetvis måste det in ”spets” också.

 9. Christer

  Slut å surra om SHL, vi måste först å främst se till att bli ett stabilt AS lag först.
  De måste vara en blandning av ung/gammal i ett lag eller hur ?

  Locka hit Sivonen å Ruuthi från T-ryd dom har både speed och tyngd plus att dom vill TÄVLA !

 10. Aje

  Erik du är ute och cyklar …Har du glömt kvalserien där Jon spelade med svår axelskada och och endast med hjälp av bedövningssprutor och tejpning för att kunna bidra , fick den ur led under match igen men fortsatte trots risk för bestående skador .Han tränar hårt och stöttar och ställer upp för alla lagkamrater och tar god hand om nya spelare då är man enligt mig en kulturbärare .

 11. BGW

  Hej Erik ! Intressanta tankar. Har sett några Vännäs-matcher. Andreas Klint är ruskigt lovande, skulle absolut vara mogen för Löven. Vad tror du om Fredrik Eriksson från Vännäs då ? Imponerade på mig i alla fall.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Fredrik Eriksson har verkligen imponerat denna säsong och tagit stora kliv! Problemet är att det finns gott om spelande backar i allsvenskan. Men visst borde Björklöven hålla ett eller två extra ögon på honom och bjuda in honom på en tryout.

 12. Andre

  Håller med om Fredrik Eriksson, imponerade dom matcher jag såg också. Vännäs har ju två till som imponerade på mig lite extra, forwardsparet Oscar Persson och Tom Renström. Alla dom tre har ju förflutet i Björklöven. Ge dom en chans på tryout åtminstone, kostar inget.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Erik har jag inte sett de senaste två säsongerna, så jag har lite dålig koll på vart han står i dag. Men när han åkte var han en tongivande back i Hockeyettan, som J18-spelare. Synd att Löven inte försökte knyta till sig honom.

 13. Bidd

  Tror att vi inte behöver bråka om kulturbärare contra Palmebjörk. Vi tycker nog samma sak att Jon är en ÄKTA 100%-IG LÖVARE och om han hittar sitt forna jag kan hans tröja vara aktuell att hissa i taket om 10 år. Men det Erik lägger i begreppet kulturbärare är en spelare som även är pådrivare och ställer sig i bräschen. Tänk Alexander Hellström 2014/15. Eller varför inte Niklas Johansson?

 14. Fredrik

  Håller med om Pontus Johansson, gillade enormt vad jag sett av honom i Björklöven då han var junior samt då han spelade i Vännäs. Tycker det är oerhört märkligt att han aldrig fick chansen i Löven under 13/14 när vi var så oerhört skadedrabbade. Inte för att gå händelserna i förväg men jag har för mig att även Fagervall gillar Pontus då han (om jag inte minns fel) tog hit Pontus till Björklövens J20 då han fungerade som juniorsamordnare samt senare samma säsong även lyfte upp honom i A-laget.

  Håller även med dig om Andreas Klint och Anton Öhman men får vi in dessa tycker jag att det räcker med yngre killar på backsidan då vi även har LEJ på kontrakt. Då vill jag hellre ha in backar med bevisat bra kvalitet på de sista platserna, Maxim Matushkin och Jesper Dahlroth borde finnas på önskelistan i min värld där.. Vad vi ska kunna locka Marcus Björk med vet jag inte om vi inte kan garantera A-lagsspel. Att spela med Luleå J20 och kanske få chans i Asplöven eller Piteå är klart mer utvecklande än att spela med Vännäs och Teg.

  Stenlund-Ädelgran kan vara intressant, har egentligen ingen koll på honom men jag förstår inte vad du ser för allsvensk kvalitet i David Lindqvist?? Oscar Fredriksson i Kiruna känns mycket mer intressant i så fall eller varför inte Dan Pettersson i Västervik. Tyckte han såg intressant ut när jag såg honom spela för Olofström och det är dessutom bra storlek på honom vilket passar bra då jag tycker det varit för mycket smurfstorlek på våra spelare denna säsong.

 15. Roy

  Snälla Erik prata med någon om vad en kulturbärare är för något innan du använder det ordet mer.

  Nu ändrar du dig och säger att Öhman är en kulturbärare fast Björklöven enligt dig saknar sådana.

  I varje respektabel hockeyklubb hade en sådan som Jon Palmebjörk nämnts som kulturbärare. Han har varit högst delaktig i att spela upp Björklöven till HA två gånger. Då räknar jag det negativa kvalet som ett återspel. Han har dessutom ett stort Lövenhjärtan. Kvalar inte det ihop med alla säsonger han har gjort i Björklöven in till att vara en kulturbärare, så vet jag inte vad som gör det.

  Du måste ju prata med någon som förstår hockey och språkbruk. Du kan ju inte själv sitta och hitta på kriterier hemma på kammaren. Du kan aldrig någonsin få en kulturbärare enligt ditt sätt att se på saken eftersom nästa kommer förmodligen sakna något som någon annan uppfyllde utan att vara en kulturbärare. Jag finner inga ord för hur korkad du låter.

  Sedan ska du ha in div1-spelare som Björklöven kan utveckla när i princip alla har tagit ett steg bakåt i utvecklingen denna säsong?

  Tröstlöst.

 16. Peter

  Erik du är ju skrattretande, vad bygger du på att Andreas klint var Vännäs bästa back iår? Såg ett 10 tal matcher av Vännäs iår och den klart lysande backen som Vännäs hade var ju Fredrik Eriksson! Sedan så var ju Aho också bättre. Att du säger att Jon inte är en kulturbärare får ju en att skratta ännu mer. Tror du somnade i barnsängen medans du var pappaledig för någon hockey kan du knappast sett.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Hej Peter/André eller vad du heter och tack för din åsikt! Ja, jag håller med om att Fredrik Eriksson har gjort det mycket bra! Väldigt för att prata klarspråk. Men sett över hela säsongen tycker jag Klint har gjort det bäst. Visst Fredrik har bättre spetskvalitéer men jag tycker Klint är jämnare och framförallt har han fysiken för stunden.

   Trevligt att du sett så mycket matcher i Hockeyettan! Då borde vi har träffats, om jag nu inte hade somnat i barnsängen.

 17. Knutte

  Kulturbärare? Räcker med att laget kan spela en bra hockey som kan glädja publiken till skillnad mot dagens gäng som bara gör en ledsen och uppgiven.Å andra sidan är det bara en lek.Som inte är så viktig i det stora hela.

 18. Lennart Sjödin

  Både du Erik och Gustav är pinsamma. Har snabbläst denna blogg och har aldrig varit med om några som klankar och trycker ner spelare som ni gör!
  Har ni någonsin själva spelat hockey?!
  Snacka om medgångssupportrar och det är inte bara ni två utan väldigt många i Umeå. Så fort det går tungt för någon spelare då är det bara att rata han!
  Det handlar ju om laginsatsen det har inte stämt för laget i år, laget som helhet. Kulturbärarna som ni talar om det är alltså de utländska spelarna som stannar en säsong och sedan lämnar! Det är sådana spelare ni vill ha alltså?!
  Förra året hyllar man spelare som Palmebjörk, Quist, Sandström, Andersson mfl i år då är dom inte värt ett skit!
  Palmebjörk har varit skadad och har inte fått tillbaka sitt självförtroende men han har ju kapacitet det vet ju alla. Qvist har för många skador men är han skadefri så är han ju en grym spelare. Sandström tar för många onödiga utvisningar men han är en giftig spelare som verkligen kämpar varje match och sliter samma som Thörnberg, Andersson är en otroligt bra spelare,sjukt mycket matchtid i år inte konstigt att man är inne på fler baklängesmål. En back som gör mycket poäng, kolla på andra backar här i allsvenskan. Det handlar om att man har höga krav på dessa spelare. Bara för att dom inte har varit lika bra i år betyder inte det att dom är slut. Stefan Öhman är också en spelare som fått ta mycket skit men han är också en spelare som Löven behöver, dessa spelare är verkligen kulturbärare enligt min mening.

  Jag hoppas verkligen att folk inser att ni är två idioter som inte kan något om hockey.

  • Erik Åström (inläggsförfattare)

   Tack för din åsikt Lennart, hälsar en idiot som aldrig spelat eller hållit på med hockey…

  • bror

   Tycker att det är bra att man ser över dessa killars fortsättning i löven. Visst dom har varit bra men inte tillräckligt bra tydligen.
   Skulle d

  • bror

   Tycker att det är bra att man ser över dessa killars fortsättning i löven. Visst dom har varit bra men inte tillräckligt bra tydligen.
   Borde väl ha varit ett mer jämnare o stabilare lag
   om det har varit så.
   Nä för skadebedägna och ojämna tycker jag hittills

 19. Jonas

  Jag måste säga att det är intressanta tanka. Har funderat ungefär samma spelare löven måste få in killar som brinner för löven och som vill utvecklas och är inte bara nöjd med att spela i allsvenskan. Sedan har jag funderat om Joel Vännström skulle kunna vara nog bra som en av målvakterna.

  Vad är det för tjafs om Kulturbärare. Jon är ingen kulturbärare ifrågasätter inte hans löven hjärt på något sätt. För mig är en kulturbärare är sådan spelare som som sätter kulturen i en trupp . Tänk Hellström är exakt en sådan person som allt ger järnet på varje träning ställer krav på sina med spelarna och gör allt för att vinna.

  • Roy

   Det är ingen kulturbärare du pratar om. Du pratar om en ledare och hårt jobbande spelare. Varför är alla så naiva och tror det dyker upp en spelare som spelar år ut och år in i Björklöven i HA men har 100% SHL-KLASS och spelar för HA-lön?

   Varför tror ni Lövenfostrade spelare spelar i SHL??
   Inget ont om det men bättre klass än Öhman och Palmebjörk kommer sällan stanna mer än en eller ett par år. Hylla istället dom som spelar i Björklöven år efter år istället för att leta hjältar som inte kommer existera utan att Löven spelar i SHL och därefter krävs det ju antal år innan man kan kallas kulturbärare.

   Kanske det kommer en dag när fler än en kvalitetsspelare återvänder och kan föra Björklöven vidare men tills dess tycker jag ni ska vara tacksamma mot spelare som sliter år ut och in, då menar jag inte bara Ö & P.

   Björklöven har inte spelat i högsta ligan på femton år och ändå gnäller ni på spelare som skulle tas emot med öppna armar i vilken Hockeyallsvensk förening som helst.

   Ta hit Per Ledin, det är ett steg i rätt riktning. Och börjar träna som ett elitlag.

 20. Stefan ' Kil '

  Hej Erik.

  Gillar din sammanfattning. Själv har jag noll koll på spelare i Vännäs, Kiruna o.s.v men du ser ut att ha bra koll. Jag har själv förordat att satsa på unga och talangfulla spelare. Man kan ju självfallet inte ha bara det vilket ju alla begriper, även vi som inte spelat ishockey ( dock innebandy och fotboll ). Att de har Umeåanknytning är kanon. Det är ju där vi kan få våra framtida kulturbärare ( även om jag inte gillar ordet kultur när det gäller idrott ). Själv hoppas jag innerligt att tränarduon lämnar å det snaraste och att Jon spelar hos oss nästa säsong. De första 4 du nämner håller jag med om att de ska ha förlängt men Thörnberg och Stefan tycker jag gjort sitt. Blir många nya men det är ett måste då det är alldeles för många i nuvarande trupp som inte kan ta oss till toppen av HA p.g.a att de helt enkelt inte har den potentialen. Rensa, börja om, gör rätt. Fagervall som GM och en riktigt bra tränare så kan vi vända denna skutan i rätt riktning. Kan det inte bara dyka upp en storsponsor som plockar hem Rahimi och Hellström, då kan vi snacka kulturbärare, nej förlåt, klubbens hjärta och själ.

 21. Gustav

  har inget problem med varken Gustav eller Erik, men att inte kalla Palmebjörk för en kulturbärare är ett skämt

 22. Rce

  Håller helt och hållet med dig. Pontus tycker jag är en väldigt intressant spelare som jag tycker gjorde bra ifrån sig redan under dom få matcher han fick i Löven också.

 23. Pingback: Presenteras Pavel i dag? | Lövenbloggen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.