Snälla Björklöven

Björklöven ano 2015/2016 har jag avhandlat i två tidigare inlägg där jag menat att de saknar moderna spelare som har fart och kan gå in i närkamper med med tyngd. Jag tog hjälp av dagenshockey underbara databas för att jämföra med förra säsongen hur det egentligen ser ut.

Jag kan börja med att säga att ett hockeylag inte bara kan ha spelare som åker runt och tacklar. Det måste finnas utrymme för artister som kan göra det oväntade med puck också.

Att Björklöven förlorade mycket fysik när Alexander Hellström lämnade för spel i SHL behöver en inte vara hockeyprofessor för att ha märkt under säsongen, men hur har det fysiska spelet sett ut överlag? En mycket komplex fråga. Det vi faktiskt kan mäta är antalet tacklingar lag gjorde denna säsong kontra förra säsongen. Hur mycket skiljer det egentligen? Jag blev chockad över resultatet.

Denna säsongen mäktade laget med 261 tacklingar.

Säsongen 2014/15 var siffran uppe i hela 503 tacklingar. En skillnad på hela 92,72%!

Vad beror denna skillnad på? Är det Tommys fel att Björklöven inte ska tacklas utan bara pressa? Det tror jag inte, har svårt att se att någon tränare förbjuder sina spelare att tacklas. Så vi jämför spelarna i dagens trupp som även spelade i fjol.

13 spelare har varit med båda åren. Denna säsong tacklade de 146 gånger. I fjol var den siffran 159. Så det är i mina ögon samma siffra. Men det är tre spelare som sticker ut. Felix Maagaerd-Scheel har minskat tacklingarna med hela 121%, Lucas Sandström ökade med 55%, och med sina 42 tacklingar var han tia i hela serien. Thörnberg är den som ökat mest, hela fyra gånger mer har han tacklats denna säsong, men då har han spelat 22 matcher mer denna säsong också.

Den stora skillnaden ligger i spelarna som har kommit och gått. Björklöven tappade enormt i fysiken under sommaren. I årets lag är det 13 spelare som har spelat 15 matcher eller mer. Dessa spelare samlade ihop futtiga 115 tacklingar. Mest häpnadsväckande är att Kelsey Tessier inte tacklades en enda gång under de 17 matcher han spelade.

Dessa 115 tacklingar är alltså utbytta mot 13 spelare från fjolårets lag som spelade 15 matcher eller mer. De killarna hade tillsammans 343 tacklingar. Nästan tre gånger så mycket!!! Bara Alexander Hellström samlande ihop fler tacklingar än vad alla årets nyförvärv gjorde tillsammans! Hela 119 stycken.

Som jag ser det är det här Björklöven måste förbättra sig. De håller inte att bara ha snälla spelare som aldrig tacklar en annan spelare! De MÅSTE hitta tillbaka i det fysiska spelet igen. Det håller inte att bara vika undan i sarghörnen.

22 kommentarer

  1. Fredrik

    Jag varnade redan före säsongen för våran brist på fysiska och jobbiga spelare att möta, de där som gör att motståndarspelare måste titta upp. I år har motståndarlagen i princip kunnat åka rakt igenom hela banan och tittat ner i isen utan att riskera att åka på en propp.

    Därför krävs det en ny sportchef som förstår hur viktig dessa komponenter är för ett lag. Dalle missade detta före säsongen och missade även att åtgärda det under säsongen då helt fel spelartyper värvades in till laget. Dalle har således inte lärt sig av misstagen och kan inte få sitta kvar på sin post.

  2. Fakespear

    Tycker du blandar lite. Jag tycker Björklöven skall hitta tillbaka till det fysiska spelet. Fysiken var det väl inget fel på. Kalle Ekelund hade väl extremt bra fysik jämfört med fjolårets Jack Combs.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Ber om ursäkt om du missuppfattade, lägger till fysiska spelet i slutraden.

  3. Daniel

    ”Denna säsongen mäktade laget med 261 tacklingar.

    Säsongen 2014/15 var siffran uppe i hela 503 tacklingar. En skillnad på hela 92,72%!”

    Inte riktigt med på hur du får en skillnad på 92.72%. Enligt sättet jag räknar så blir det en minskning med (((503-261)/503) * 100) = 48,11%. Dock ändå en stor skillnad

    • Christian

      Visst är det en minskning med 48,11%…
      Men för att komma upp i fjolårets siffra hade det krävts en ökning med 92,72% från årets resultat.

      Så båda två har rätt 🙂

      • Enrico

        Att beskriva skillnaden i omvänd kronologisk ordning är ett eminent sätt att ”ljuga” med statistik, minskning med 48% är betydligt mer korrekt.

  4. Peter

    Jag tror inte heller att TJ har förbjudit spelarna att tacklas. Men det kan inte uteslutas att han bidragit till det mesiga spelet genom uppmaningar om att undvika utvisningar, att satsa på snabbt passningsspel istället för fysisk hockey o.s.v.

    Det skulle vara intressant att få input från en eller ett par spelare i frågan. Ett stort ansvar ligger i sportchefens oförmåga att värva fysiska spelare. Men coachens förmåga att förmå laget att gå ut på isen och spela fysiskt får inte förringas. Vad gjorde TJ för att få t.ex. Tessier att spela mer fysiskt är en fråga som en skulle vilja ha svar på.

  5. Bertan

    Det är ju löjligt så lite de har tacklats… Och när det väl tacklats har det blivit omtalade situationer. De kanske skulle behövt träna lite på tackla? Lära sig tacklas på ett bra å schysst sätt! För Vafan, om du pressar en back bakom mål och han spelar bort pucken, tackla då den backen så han tappat energi och kanske inte gör samma sak i nästa byte istället för att bara åka förbi och jaga pucken, gör klart din kille och sätt sedan full fart tillbaks! Det ända roliga i det fysiska spelet va ju att se trotter när han blev less, då kunde han smälla på! Sen, räkna hellre tacklingar/match än totala tacklingar. Då hade du ju kunnat analysera Thörnbergs statistik korrekt!

  6. Roy

    Du måste ju lära dig matematik på åtminstone grundskolenivå. Du kan ju inte vända på uträkningar bara för att få extrema siffror. Du får ju gärna förklara hur någon kan minska sina tacklingar med mer än 100%, borde ju vara praktiskt omöjligt. Som sagt i småskolan lär man sig detta.

    Sedan kan jag visst tänka mig att en tränare förbjuder tackling. Kanske omedvetet genom att köra något mantra som t.ex ”Ta inga onödiga utvisningar” hela tiden. Vidare har du ju aspekten att en tränare ska rätta till det som är fel. Eller tror du Dansken har tappat konceptet helt?

    Förstår inte varför du ska sitta och skydda TJ när det ligger på hans bord att ändra saker som inte fungerar eller kan bli bättre. TJ kör ju med en slit och släng mentalitet eftersom han förmodligen inte ens kan lära en fisk att simma. En tränare ska hjälpa inte stjälpa. Extra pinsamt blir det när ni låtsas som Palmebjörk inte är någon kulturbärare bara för att ingen tränare har gett honom stödet för att komma tillbaka efter olyckan i gymmet. Kan du inte sitta och fundera igenom allt några dagar? Som jag ser det kommer även korkade människor till rätt slutsatser, bara att det krävs lite extra tid. Nu säger jag inte att du är korkad man kan ha otur när man tänker utan att vara korkad. Ta gärna hjälp av någon som har en fungerande hjärna som t.ex Gustav på din redaktion.

    Om du fortfarande efter det tycker TJ är så fantastiskt, kanske du kan vara vänlig nog att förklara varför nästan alla spelare tog ett eller ganska många steg bakåt i utvecklingen denna säsong.

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Hej Roy. En fundering, vart och när har jag skrivit att Tommy är så fantastik och inte har något med säsongens motgångar att göra?
      Har lite svårt att se att det finns någon tränare i världen som kan få Brock Trotter, Lucas Ekeståhl-Jonsson eller Hutchings att tacklas 119 gånger på 52 matcher.

      • Roy

        Nu var det ju inte dessa vi pratade om. Varför gick inte gick inte statistiken upp för spelare där den minskade kraftigt och enligt dig, en förändring på hela 92%?

        Borde vi inte sett en ökning om TJ påtalat detta?
        Kolla hur konstigt spelarna agerande i situationer där man borde i fall 10/10 gått på kropp inte gör det, tyder ju på order från tränare?

        Sedan förstår jag inte varför alla måste spela fysisk, som t.ex Trotter , varför drog du in honom i diskussionen, för att visa att du och TJ har rätt och jag fel?
        Hur påverkar Trotter och Hutchings resten av lagets oförmåga att tacklas, menar du att det var pga av dessa herrar Felix minskade sina tacklingar eller att TJ pga dessa inte kunde be några andra i laget tacklas?

        Jag förstår absolut inte hur du tänker och det spelar ingen roll hur du vänder på saker och ting, TJ kommer aldrig någonsin vinna något med ett lag som inte är ett självspelade piano.

        Du vägrar inse vart problematiken ligger och kommer vakna upp nästa säsong och inse faktum, vi får hoppas att det inte är i div1.

        • Erik Åström (inläggsförfattare)

          Nä, jag menar inte att Trotter ska tacklas jämnt. Med detta inlägg ville jag belysa att Löven har tacklat betydligt mindre. Ber om ursäkt om du uppfattade det som en hyllning till Tommy.

          • Roy

            Du behöver inte be om ursäkt.

            Men om TJ förespråkade tacklingar, borde inte Felix som vi vet kan tacklas, ökat antalet på slutet av säsongen, för då borde ju TJ insett att det tacklade ganska lite?

            Så jag tycker det känns konstigt att du säger ”Jag tror ingen tränare förbjuder tacklingar” när all fakta talar om att på något sätt har han fått spelarna att inte tacklas och det är många som verkat osäkra i närkamper. Det kan ju omöjligt vara en slump.

            Alla problem från årets säsong kommer kvarstår och kanske t.om fördjupas om TJ är kvar. Oavsett vilka dom tar in om det inte är ren SHL-KLASS. Vilket kan bli svårt med tanke på budgeten.

            Läser du på om hur det gick till i Brynäs så kanske det går upp ett ljus?

            Dunninger-Kuger-Effekten verkar ju tagit över totalt i Björklöven.

  7. Janne

    Så sant som det är sagt: i år har det inte gjort ont att möta Löven. Det har inte krävts några enorma mängder svett, då Löven varit statiskt och trögt. Det har varit väldigt bekvämt att möta Löven. Vi får tacka skyttarna för att vi slapp kval: det är så många matcher vi inte ens varit nära.

  8. Enrico

    Hockeyvärldens kanske mest framgångsrika lag de senaste åren måste väl vara Chicago Blackhawks och Los Angeles Kings, hur har deras tacklingsstatistik sett ut? Av NHLs 30 lag har de följande placering i tacklingsligan de senaste fem säsongerna:

    11/12: 30 resp 2
    12/13: 30 resp 2
    13/14: 30 resp 2
    14/15: 29 resp 2
    15/16: 29 resp 1

    Olika spelsystem, olika spelartyper men liknande framgångar…

  9. Coachen

    Väldigt hypotetiskt, men det skulle va intressant att fått veta vilken skillnad i poäng/serieplacering/ antalet tacklingar/krigarinsats i laget/höjning av de andra backarnas prestation som hade blivit om den eminente Hellström hade spelat i laget säsongen som gick. Ofattbart vad jag saknade min tremänning och hans spelsätt. Må vi lyckas få tag i några starka fysiska och skridskostarka backar tills nästa säsong!

  10. Erik

    Löven tappade initiativet massvis med gånger på grund av att framstormande motståndare inte tacklades fast i sargen utan studsade ut och fick bra lägen och lätt tog initiativet i lövens zon.Förra säsongen hände det väldigt sällan.Då kunde man till och med se motståndare som tappade pucken vid lövens blå när Alex kom emot dom.Löven behöver några rejält byggda tacklande backar som också orkar lyfta undan stora motståndare framför kassen. Men vi behöver inga råskinn som orsakar 4 mot 5 gång på gång. Har Löven initiativet i egna zonen blir uppspelen snabbare och säkrare. Det skulle LUKAS Wille Hutch m.fl haft stor nytta av den gångna säsongen.

  11. Alex

    Det var ju det här som alla vi som är insatta i Björklöven och har följt laget under många år bävade för inför säsongen.
    Alexander Hellström var tidigare en oslipad ”diamant” som tog onödiga utvisningar på dumma tacklingar och dåligt surr med domarna.
    Han klev sedan upp och blev förmodligen en av Björklövens topp 5 viktigaste spelare och belönades med ett A på bröstet.
    När han fick A:et på bröstet lyfte han ytterligare en nivå, och blev en av lagets topp 3 viktigaste individer.
    Jag förstår att SHL klausuler finns, och att alla vill spela i den högsta ligan och utvecklas. Men jag skulle nästan betala hela hans lön själv bara vi får tillbaka honom. Vi kan säkert hitta andra spelare med liknande kvalitéer, men Acke är en kille som lägger ner hjärta och själ i Björklöven. Det är svårt att hitta utomstående lirare som har förmågan att lägga ner samma hjärta för laget. Titta bara på hans statistik i SHL under denna säsong.. Han är helt fantastisk och jag grämer mig över att vi blev av med honom.

    In med Acke, och minst två till med samma spelsätt. (Jag förstår att Acke inte kommer att komma)
    In med Jon, behåll Kevin och värva en till målvakt som kan höja Kevins insatser.
    Behåll VEJ, Nicke J, Lucas Sandström, Dennis Persson, Thörnberg, Qvist , Håkansson, Hutchings och Öhman (ja jag vet, Öhman hit och dit, men han kan när han vill.)
    Behåll också Tessier och Trotter då dom nu på slutet har börjat hitta varandra riktigt bra och snurrar upp motståndarna ganska ordentligt.
    Komplettera detta med killar som är snabba på rören, målskyttar och stabila backar.
    Edblom är helt okej, dock har han haft en vana nu på slutet att ta ordentligt onödiga utvisningar. Kan man sudda bort det från honom så behåll honom också.
    Resten kan vi skeppa. Eventuellt behålla Andersson om han får lira med Hellström eller en Hellström liknande kollega.

    Björklöven har uttalat att man tror på kontinuitet. Många här verkar tycka att vi ska bygga ett helt nytt lag, men jag håller med Björklöven på den punkten i vissa avseenden. Kontinuitet är viktigt, och otroligt bra om man bygger långsiktiga mål. Att riva upp hela laget och börja om från scratch tror jag inte på. Vi har kvalitéer i dagens lag som inte har kommit till sin rätt, vad det beror på kan vi ju spekulera i hur långt som helst. Dessa individer behöver få självförtroende, mer luft under vingarna och köra igång ordentligt.
    Dom känner varandra, dom har tränat med varandra under lång tid och börjar nu hitta till varandra. Att börja om från början, kan skapa problem i inledningen av säsongen.

    Bygg laget på den grund jag lade där uppe, och se till att utveckla spelarnas kvalitéer ytterligare med både individuell och lagträning. Utöka med spetskompetens, och vi kommer börja se resultat.
    Det viktigaste inför nästa säsong, det är hjärta för Björklöven, fansen och Umeå.
    Vi måste börja bland de egna leden, eller tidigare spelare som faktiskt älskar vårt lag för att kunna lägga en bra grund. Vi behöver profiler som Jon Palmebjörk.
    Vi behöver också att dessa killar får möjligheten att utvecklas, och testa nya grejer. Vi behöver ha en tränare som inser att om en viss spelidé inte fungerar, då måste man testa någonting nytt.

    Vi behöver inte: Krismöten, uppror mot tränare och ledning, spelare som uttrycker sitt missnöje och belönas med en bänkning.
    Vi behöver ha någon som överser TJ:s sätt att vara, bete sig och förmedla budskap. Vi behöver människor som tror på Björklöven och Umeå och som älskar att kliva ut på isen med vårt märke på tröjan. Utan det, kommer nästa säsong sluta lika illa som denna.

    Man kan ju utveckla detta hur långt som helst, men mina nycklar till framgång nästa säsong är:
    * Hjärta
    * Tydlig ledning
    * Lyhördhet (gäller tränare, spelare och ledning)
    * Fysträning och isträning (Fysträning minst 3-5 dagar per vecka, ispassen bör MINST vara 1,30h)
    * Utvecklingsm

    • Alex

      forts:
      * Utvecklingsmöjligheter
      * Jocke Fagervall
      * Stabil betonggrund att stå på, och att bygga laget som ett betonghus och inte som årets katastrof till korthus som föll samman av en liten vindpust.
      * Fokus på uppgiften. Om alla sköter sitt jobb, kommer detta gå hur bra som helst.
      * Sommarträning (den bör börja om 4-5 veckor, och vara i högsta möjliga tempo)

      • Erik Åström (inläggsförfattare)

        Sant. Fast med ett tillägg. Inte bara laget som behöver bygga stabilt som ett betonghus – utan hela föreningen.

        • Alex

          Givetvis, men det ser jag som en självklarhet.
          Nu har vi en ny VD i Jocke som är en bra kille. Duktig på att sälja och en otrolig relationsbyggare.
          Vi har fått tag i personen som nallat pengar ur Björklövens kassa och vi har förhoppningsvis snart klart med den mycket tydliga Fagervall.

          De svårigheter som jag ser nu är att vända på Tommys inställning vad gäller spelidéer. Ska han vara kvar en säsong till så måste han omgående förstå att en mjäkig attityd och en spelidé som inte passar de individer som ska utföra den inte fungerar längre. Nu har han haft en säsong där han inte har insett detta, och jag hoppas att man är mycket tydlig med honom från organisationens sida vad som gäller om han blir kvar.
          Sedan är jag också lite nervös över att Dalle just nu själv sitter och förhandlar kontrakt med truppen vi har idag.. idag träffar han bland annat Kevin. Jag hade hoppats på att Luleå hade varit borta snart och att Fagervall hade kunnat styra upp ordentligt. Vi får se vad som händer, och alla förtjänar väl en andra chans men jag är på bristningsgränsen till att bryta ihop snart på sättet man hanterar alla dessa frågor som finns nu.

          Jag ber till högre makter att Dalle inte gör någonting dumt och förhastat under nästkommande veckor, och att hela ledningen är med i besluten som fattas. Min tro på Dalles kompetens är som de flesta vet nästan obefintlig.

          • Alex

            Och där fick man bekräftelsen på sin oro.
            Någon måste stoppa honom, och det fort.

            Ryktas om att Thörna förhandlar och letar andra alternativ, likaså att Kim inte vill vara kvar. Drar kim – Då drar Qvist också. Jon Palmebjörk kommer icket tillbaka om TJ är kvar heller.

            Kontinuitet my ass.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.