Det här med lån

Daniel Johansson har sagt i ett flertal intervjuer att en av orsakerna till Lövens säsong inte gick som de tänkt beror på att de var tvungna att ta in flera korttidslång – så låt oss titta på hur det faktiskt sett ut i Löven och i övriga lag. 

För att få någon rättvisa i detta så börjar jag med att säga att jag har räknat korttidslån där spelaren har spelat max tio matcher.

Björklöven använde sig av 32 utespelare denna säsong och de hade 7 olika målvakter ombytta. 4 utespelare på korttidslån och 4 målvakter.

Hur skiljer sig detta med övriga lag? (Siffrorna är antal utespelare, målvakter, antal korttidslång och placering i tabellen) Har använt eliteprospects som källa.

AIK: 37, 5, 1 (1)
Almtuna: 29, 5, 3 (7)
Asplöven: 38, 3, 10 (13)
Björklöven: 32, 7, 8 (12)
BIK: 34, 3, 5 (5)
Pantern: 28, 9, 10 (10)
Leksand: 38, 4, 4 (4)
Mora: 34, 3, 3 (6)
Oskarshamn: 34, 6, 9 (3)
Sundsvall: 33, 3, 5 (14)
Timrå: 35, 4, 5, (8)
Tingsryd: 25, 4, 1 (2)
Hästen: 37, 8, 10 (11)
Västerås: 34, 3, 3 (9)

Snittet för antal korttidslån i serien per lag 5,5. Om vi tittar på de lag som hade högre snitt än det var det bara Oskarshamn som lyckades att ta sig till slutspelsserien.

Om vi då jämför Löven med hur det har sett ut de två tidigare säsongerna i hockeyallsvenskan så kan vi börja se ett mönster.

Säsongen 14/15, när de lyckades ta sig vidare till slutspel, såg samma siffror ut såhär. 41 utespelare, 2 målvakter och 3 (varav två var från Teg) korttidslån. Björklöven omsatte nio fler spelare än i fjol och hade fem färre lån – istället använde de sig utav 12 egna juniorer eller spelare från Teg/Vännäs.

Säsongen 13/14, när Löven blev klappsist i serien, såg det ut enligt följande: 41 utespelare, 4 målvakter och hela 14 lån.

Om vi tittar på de två senaste framgångsrika säsonger för Löven (i modern tid) 12/13, när de gick upp till allsvenskan, och 06/07, när de tog sig hela vägen till kvalserien, såg siffrorna ut enligt följande.

12/13: 25, 2, 0 lån
06/07: 32, 4, 0 lån

***

Statistiken säger alltså att det är betydligt mer effektivt att göra som Leksand, AIK, Tingsryd och Löven (när de fått framgångar) att när nöden kräver är det bättre att satsa på egna produkter istället för att låna in spelare.

7 kommentarer

    • Erik Åström (inläggsförfattare)

      Tingsryd har knappt behövt göra några förändringar, då de inte drabbats av skador eller sjukdomar. Men de har lyft upp tre egna juniorer och tagit in en målvakt på korttidslån från en annan klubb.

  1. Erik

    Ser på AB att Quist är så gott som förlorad. Skulle va jävligt intressant att hörs Tommys och Daniels ord om detta. Verkar ju som att truppen ska bytas ut. Gäller ordet kontinuitet bara på ledarsidan helt plötsligt!? Är skjut less på deras sätt att leda klubben. Absolut ingen förstår ju hur Tommy kan få va kvar!!? Och nu ska han få ”välja” spelare. Tycker synd om grabbarna i laget som ändå älskar löven men nu blir bortkörda på grund av Tommy å Dalles ego.

    • Linda

      Lägg ner ditt hat och lär dej älska. Hat tillför inget. Du verkar bara ha en massa hat att komma med så välj en annan klubb än Löven.

  2. Kirk Hammett

    Ojojoj, nu ska alltså Jonsson och Johansson bygga ett nytt lag och båda har ett år kvar på sina kontrakt, vad händer om ett år eller vid jul när de får gå? Står då en nyinkommen tränare och sportchef med ett helt lag på 2 årskontrakt som de egentligen inte vill ha?

    Kontinuitet?…..glöm mitt årskort.

  3. Jb

    Jag tycker att budgeten poängteras på tok för lite… Typ som att det gick si förrförra säsongen, så förra säsongen och lite si i år…. MEN, budgeten har väl ändå varit väldigt olik dessa säsonger.. Hur har man förvaltat pengarna sportchefen/Åkerblom fått till förfogande.. Dalle kan ju gnälla om lån, samtidigt som han haft stor plånbok.
    Blixt hade lite plånbok och inget val..
    Det är en jävla skillnad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.