Pettersson: ”Löven slutar sexa”

Tränarna lämnade sina tips på måndagens upptaktsträff så nu är det dags att lämna mitt tips. Så här slutar allsvenskan om ni frågar mig.

Att tippa hockeyallsvenskan är bland det svåraste man kan göra. I fjol hade jag två lag på rätt plats, men nu när säsongen startar på onsdag är det ändå på sin plats.

Spontant måste jag säga att allsvenskan ser väldigt tunn ut i år. Västerås är ekonomiskt svaga numera, Södertälje som för några år sedan var en stark klubb i hockeyallsvenskan är numera en försiktig nykomling och Mora har bantat sin budget rejält över tre år. Det är väldigt få spektakulära importer i ligan denna säsong och snittbudgeten är låg jämfört med hur det sett ut sista åren.

Så här slutar serien enligt mig:

1. AIK – Alla andra tippar AIK i toppen och det är logiskt. De har visserligen tappat Robin Kovasc och Malte Strömwall som var rysligt bra i fjol, men laget har rutin, kvalitet och en budget som trumfar det mesta. Själv tror jag att Jesper Bratt kommer att växa ut till en ruskigt bra spelare. Kanske kan han dominera redan i år. Det är seriens bästa lag som är redo att gå upp i SHL. Tror att de kan slå Karlskrona eller Leksand i ett kval till och med.

2. Timrå – Ett lag som vimlar av spännande spelare och som dessutom känns väldigt samspelt. De är ruskigt jobbiga att möta och lär gnugga ned de flesta lagen. Det som gör att jag tror så mycket på Timrå är att det finns spelare som kommer att vara bättre i mars än vad de är nu. Spelare som Dalen och Lööke. Den senare ett riktigt bra nyförvärv. Det som talar emot Timrå är bristen på rutin, men över 52 omgångar så kommer farten, jobbet och utvecklingen att få effekt. Värvningen av Sebastian Lauridzen var sedan en sista pusselbit som blir viktig.

3. Modo – Ska vara i toppen av serien, men jag är rädd att de får det tungt inledningsvis. Har kanske seriens bästa förstalina och Patrik Karlkvist gör sin sista säsong i allsvenskan. Han är riktigt bra. Dock tunn backsida och tunt längre ned i kedjorna. Sedan känns laget inte som ett hårt arbetande och det blir ingen enkel resa mot SHL. Modo har dock pengar och kvalitet för att vara med i toppen.

4. Almtuna – Gör en rejäl satsning i år och har värvat riktigt bra. Viktor Ekarv känns väldigt intressant och kan vara en av seriens bästa spelare om han hittar rätt. Almtuna känns starkare än på länge när en spelare som William Quist hamnar lite i periferin. Jag tror att de kommer att högprestera i många matcher.

5. Oskarshamn – Har lyckats behålla ganska stora delar av truppen. Viktigt med Hagelin som gjorde en riktigt bra säsong i fjol. Har tappat Oscar Engsund, Micth Wall, Cameron Burt och målvakten Dan Bakala, men har värvat Wiktor Ragnewall som gjorde succåe i TAIF i fjol, spännande spelare som Tom Linder, Jonas Wideström och Emil Larsson. Svårbedömt, men Oskarshamn ser ändå bra i år.

6. Björklöven – Inte det minsta spetsigt, men en hårt arbetande trupp som kommer att gnaga in poäng efter poäng. Frågetecknet är backsidan, men förhoppningsvis kan det hårda jobbet väga upp den biten. Kan landa sämre, men jag tror att moralen håller upp laget. Har dock inte spets för att komma i allra översta toppen. För det måste 2-3 spelare värvas in.

7. Västerås – Var favorittippade i fjol och kraschade. Helt nytt i år och har tappat rejält med spelare som Jeremy Williams, men känslan är ändå att laget som nu fått in en storsponsor och har bättre ordning på ekonomin kommer att göra en hyfsad säsong i en mindre skala. Ett mer homogent lag där Marcus Persson sticker ut. Jag tror att laget kommer att spela mer smart och lär vara med hyfsat högt upp.

8. Mora – Har egentligen tappat tungt i Linus Johansson och Patrik Karlkvist och egentligen inte ersatt med några tunga namn, men Jeremy Coliton har haft en förmåga att få ihop sina lag även om de tappar spelare. Lär vara ett jobbigt lag att möta som likt Löven jobbar stenhårt.

9. Vita Hästen – Har tappat Axel Brage och det är riktigt tungt för ett lag som ofta parkerat i egen zon. Även nyckeln Adam Schmidt har lämnat så jag tror på en ganska tuff säsong för Hästen som dessutom har ett jobbigt läge efter Micke Johanssons avhopp på tränarsidan.

10. Södertälje – Har i stort sett ett division-I lag, men Mats Waltin har en förmåga att få ihop något vettigt av en trupp. Har ett par intressanta spelare som Johan Skinnars som jag tror kan slå igenom, även Felix Maegaard-Scheel som var bra senast han hade Waltin som tränare tror jag på.

11. Tingsryd – Hade inte ett så makalöst bra lag som de presterade i fjol, men har förlorat Paris, Castonguay, Persson, Högberg m.fl. De har blivit riktigt brandskattade och kommer nu ned till en mer rimlig tillvaro för klubben som handlar om att hålla sig kvar. Dock är Magnus Sunnqvist skicklig och laget lär spela smart och jobba hårt.

12. BIK Karlskoga – Har tappat en hel räcka spetsspelare i bröderna Thorell, Henrik Björklund, Marcus Nilsson m.fl. Det känns som att hela ryggraden är borta och jag tror att Karlskoga får en riktigt tuff säsong. Wessner själv kan inte bära laget helt själv.

13. Västervik- Västervik gick upp till allsvenskan, men har sedan tappade flera bärande spelare. Laget är snarare tunnare än det som gick upp. Ett stort ansvar på Jonas Fransson i målet och Conny Strömberg i PP och det ska inte hålla. Laget kan helt klart åka tillbaka ned i ettan.

14. Pantern- Var oerhört bra i fjol sett mot förväntningarna, men har tappat Stephen Lundh som fick ihop laget fantastiskt. Dessutom har Pontus Netterberg, Fredrik Händemark och Erik Nyström alla lämnat för SHL. Det var ryggraden i fjol. Även om Sebastian Dyk var ett bra nyförvärv kommer Malmölaget att få oerhört svårt.

¤ ¤ ¤

Som ni märker är det ingen större skillnad mellan mitt och Eriks tips. Någonstans ska jag dock få riktigt fel för så är det varje säsong. Ska jag säga något så känns det som att Karlskoga, Södertälje, Oskarshamn och Almtuna är de lagen som kan hamna helt annorlunda. Även Modo är jag rädd kan få det svårt då laget ska anpassa sig till en ny verklighet i allsvenskan. Det är oerhört svårt att tippa den här serien. Så är det.

3 kommentarer

  1. Mogge

    Hästen, SSK och Oskarsham är betydligt sämre än Västervik. Tror att Västervik kommer att vara en obehaglig överraskning för de flesta lagen i hockeyallsvenskan. Om de får ha laget helt så är jag inte förvånad om de spelar den hockeyallsvenska finalen. Tror att de som inte har sett dem underskattar dem nåt oerhört. Kedjan med Strömberg är hockeyallsvenskans tveklöst bästa. Gamlingen har fått utmärkta lekkamrater och han vill ta chansen att ge hockeysverige fingret kanske en sista gång.

  2. Daniel

    Mogge. Seriöst Västervik i HA final jo Tjena lika troligt som att kalix går upp i allsvenskan.
    Löven tror jag slutar 4—5a med lite spets in det kan bli ännu bättre.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.