Det där med undersökningarna

Två undersökningar presenterades på upptaktsträffen i måndags som båda blivit lite av snackisar. Så här ser jag på det där med vem som får sparken först och vem som har bästa publiken.

Det var under upptaktsträffen i måndags som två undersökningar presenterades där den ena visade att:

36 procent av spelarna tycker att Björklöven har seriens bästa klack.

Det blev resultatet när spelarna på upptaktsträffen fick svara på den frågan och inte kunde välja sitt eget lag.

AIK kom tvåa med 30 procent.

Jag har jobbat med Björklöven som journalist i fem säsonger och varit runt på alla allsvenska arenor (utom Västervik) och ser det så här.

Björklöven har otrolig publik som ofta varit bättre än föreningen och laget varit värd. När laget spelade i ettan hade de sanslösa publiksiffror och stämningen i kvalet upp mot t.ex. Karlskrona var magisk. Första säsongen i allsvenskan som slutade med magplask var under hösten riktigt bra. Djurgården hemma var en magisk match, men sedan har det mattats något. Det blev drag mot slutet under Waltin. I etapper har jag också varit imponerad av Björklövens bortafölje. Huddinge i Björkängshallen var en upplevelse för livet, Djurgården borta med 7-800 fans, Mora borta säsongen under Waltin var också klass. Så är Björklöven då bäst? Ja, när Lövenfansen gör en insats så är de på en egen nivå. AIK-fansen är så bortskämda från SHL-åren nyligen att de inte riktigt går igång i allsvenskan fullt ut. Sedan är Lövens lägstanivå på hemmais bättre än de flesta lagens högstanivå. Så sammanfattningsvis. Löven har den bästa publiken och klacken, men den har hamnat lite på dekis efter ett par tuffa år.

Den andra undersökningen handlar om frågan som ställdes till spelarna på upptaktsträffen:

”Vilken tränare får sparken först”

Tommy Jonsson, Björklöven var etta med 21 procent.

Andreas Johansson, Modo var tvåa med 17 procent.

Min fundering här lyder så här:

Att Tommy Jonsson får dessa siffror efter resultatet, 12:a, förra säsongen i en förening som Björklöven med så stort följe och så ljudliga fans är inget konstigt. Inte heller när laget trots allt slutat 14:e, sexa och tolva under sina tre säsonger i allsvenskan sedan återkomsten. Det finns en självbild av Björklöven som är högre än så både bland fansen och allmänt i staden om laget. Trycket på Tommy Jonsson (och Markus Åkerblom) är stort, men ändå inte så stort. Föreningen valde att gå vidare med tränarduon, visar sitt fulla stöd och målsättningen i år, att sluta topp-8 är inte skyhög (sett till föreningens storlek). Sedan kan inte Tommy eller någon annan av ledarna gå omkring och fundera på om det ska få sparken eller inte. De måste fokusera på att leverera. Vissa säger att frågan är irrelevant. Ja, för Tommy Jonsson och Markus Åkerblom är frågan irrelevant just nu, men för fansen är aldrig frågan om tränarens vara eller inte vara i en klubb irrelevant. Annars skulle inte den här frågan ställas varje år.

Tvingas jag tippa vem som får sparken först så säger jag Andreas Johansson. Vi får se vem det blir för någon tränare får alltid gå varje säsong.

En kommentar

  1. Per

    Kudos till att du lyfter detta Gustav. Dock rent pinsamt av VK som helt lät bli att publicera det i tidningen och på webbplatsen när man ändå rapporterade från upptaktsträffen. Det är återkommande att VK väljer att framställa Lövens fans som en belastning för klubben. Varför vet jag inte.. 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.