Matchdag – Oskarshamn borta

Det är dags för premiär och Oskarshamn väntar nere i Småland. En oviss historia mellan två helt olika hockeylag.

Oskarshamn har behållit 14 av 24 spelare från fjolårets trupp vilket är mycket i ett allsvenskt perspektiv. Framförallt har de fått behålla kvintetten Arsi Piispanen, Nick Deshamps, Fredrik Stryman, Joakim Hagelin och Jonas Engström. Det ger laget en grundtrygghet och samtidigt spets i Deschamps. Tunga tapp är Dan Bakala och Cameron Burt. Wiktor Ragnewall har visserligen kommit in på målvaktssidan, men den duon gör att målvakts/backsidan känns något svagare denna säsong.

Totalt sett så är fjolårets trea Oskarshamn fortsatt mycket troligt ett topplag (topp-5). Speciellt då de under de senaste fyra åren varit ramstarka på hemmaplan i Be-Ge Center. Dessutom med rutinerade tränaren Fredrik Söderström kvar i båset.

Oskarshamn har spelat sex matcher på försäsongen. Det har blivit segrar mot Vita Hästen 3-1 och 4-3, men förluster mot Tingsryd 4-6, Karlskrona 0-2, Västervik 1-3 och Tingsryd 2-5. Alltså en väldigt svag försäsong. Framförallt har det enligt rapporterna från matcherna i lokalpressen varit väldigt mycket tummande på det hårda jobbet i vissa av matcherna. Frågan är nu om det smittar av sig på säsongen eller bara är en försäsongsgrej.

Tittar vi lite i backspegeln så vann Oskarshamn den senaste matchen mot Björklöven med 4-3 i Umeå. Före det har dock Oskarshamn och Björklöven vunnit sina tre senaste matcher på hemmaplan mot varandra. De har alltså svårt för varandra på bortaplan. Detta som alla i Björklöven ruskat bort som nonsens inför matchen.

Matchbilden känns ganska klar på förhand. Lagen spelar diametralt olika. Oskarshamn sätter grunden i ett styrande försvarsspel, i snabba kontringar och sedan i possesion under delar av matchen, men när läget inte finns jagar de inte. Björklöven jagar motståndarna över hela banan. Detta gör matchen till lite av ett schackspel. Kan Björklöven stressa sig till lägen eller kommer Oskarshamn att locka fram misstag från Björklöven.

Jag tror på en jämn match resultatmässigt som avgörs i tredje perioden eller i en förlängning. Jag tror på en målsnål match.

Laget: 

Det officiella laget är inte släppt än, men utifrån de senaste träningarna lutar detta.

Så här ser laget ut:

Niklas Lundström – Adam Werner

Stefan Andersson – Jacob Andersson

Lukas Ekeståhl-Jonsson –Jonas Emmerdahl

Niklas Pavel – Simon Fredriksson

Christian Bull – Emil Wikström

Cody Murphy – Tobias Hage – Joakim Högberg

Isak Stenlubnd-Ädelgran – David Lindquist – Lucas Sandström

Marcus Jonsson – Axel Ottosson – Fredrik Hetta

Nicklas Johansson – Stefan Öhman – Mattias Granlund

Klart att Kim Karlsson (överkroppskada) och Jesper Thörnberg (gravid sambo) stannar hemma.

Mina nycklar till seger:

¤ Gåvorna. Björklöven har haft en rejäl svaghet på försäsongen och det är när backarna kladdat med pucken i fel lägen och laget bjudit på frilägen eller två mot ettor. Det får inte bli för många sådana mot Oskarshamn som lägger grunden i försvarsspelet och inte bjuder på lägen.

¤ Övertända. Med Björklövens spelsätt gäller det att inte ligga i överkant och dra på sig onödiga utvisningar. Jobba hårt, sätt press, men inga onödiga sena tacklingar, interference eller hugg.

¤ Förstalinan. Med Thörnberg och Karlsson borta kommer förstalinan med Hage, Murphy, Högberg har trycket på sig att producera. Ska Björklöven vinna måste den linan leverera i offensiv zon.

Sagt från Lövenhåll: 

– Det känns spännande och inspirerande men samtidigt lugnt och tryggt. Vi har hunnit till och med lite längre än vad vi hade planerat. Vi kommer att fortsätta med Björklövens grunder att sätta hög press på motståndarna över hela banan, Markus Åkerblom till klubbens hemsida. Läs mer om vad Löven sagt inför premiären här.

Noterbart om Oskarshamn:

¤ Tränaren Fredrik Söderström gör sin sjätte raka säsong som huvudtränaren i Oskarshamn

¤ Oskarshamn tippades i genomsnitt på fjärde plats på upptaktsträffen inför allsvenskan och får således ses som favorit mot Björklöven.

¤ Nick Deschamps stod i fjol för 35 (11+24) poäng och Arsi Piispanen för 35 (13+22) poäng. Den duon kommer att ha ett tungt ansvar den här säsongen också.

¤ Joakim Hagelin hade en supersäsong i fjol med 20 mål. det var andra gången i karriären han gjorde just 20 mål i Oskarshamn.

¤ Rutinerade nyförvärvet Björn Karlsson är skadad i Oskarshamn för dagen. I övrigt mönstrar IKO fullt lag.

Sagt från Oskarshamns:

– Det ska bli kul att allvaret drar igång. Försäsongen har varit lite för lång och med tiden tappar man glöden under en försäsong. Vi har haft många spelare på plats tidigt den här säsongne och haft en gedigen och bra sommar. Jag har sett en utveckling som tilltalar mig. Försäsongen på is har haft sina plus och minus. Resultaten har varit ganska ointressanta, men vi har haft ett par matcher där vi inte slagit på gasen riktigt och några där vi verkligen kört. Jag är inte orolig eller besvärad, men spänd och nyfiken på var vi står. Försvarsspelet skapar en trygghet i vårat spel och det har varit prio ett. I det offensiva har vi varit lite för uddlösa. Vi är verkligen sugna på den här matchen, men jag har full respekt för Björklöven som gör lite av en nystart och som är luriga på många sätt. Det blir en tuff drabbning, säger tränaren Fredrik Söderström till klubben hemsida.

¤ ¤ ¤

Matchens följer ni via sportens liverapport som Robin Lindgren sköter sköter eller via Cmore. Matchstart 19.00. Jag själv är på plats i ikväll i Småland och levererar texter samt presskonferens och webb-tv efter matchen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.